Immunologische und histologische Wirkung von Gewürz-Ölen
Abstract
The present study uses weaned piglets as an animal model for possible effects of spice oils on aspects of “intestinal health”. The animals receive the following registered and permitted feed additives: [a] none (negative control), [b] spice oils (test group), [c] nutritive antibiotics [positive control]. After 4 weeks of different feeding the animals will be regularly slaughtered and tissues will be retrieved (intestine, immunologically active tissues, other organs) and submitted to the following groups of analyses: mRNA expression levels of immunologically relevant factors, T lymphocytes and leucocyte subpopulations, morphology of different cell types of the intestine.
Publikationen
Effects of avilamycin and essential oils on mRNA expression of apoptotic and inflammatory markers and gut morphology of piglets
Autoren: Kroismayr, A; Sehm, J; Pfaffl, MW; Schedle, K; Plitzner, C; Windisch, W Jahr: 2008
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Ätherische Öle aus Gewürzen: Starke Partner für die Darmgesundheit
Autoren: Windisch, W. Jahr: 2007
Populärwissenschaftlicher Beitrag
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:The effect of phytobiotics on performance and gut function in monogastrics
Autoren: Windisch, W., Kroismayr, A. Jahr: 2006
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Transfer ätherischer Öle vom Futterzusatzstoff ins tierische Produkt
Autoren: Stoni, A., Zitterl-Eglseer, K., Kroismayr, A., Windisch, W. Jahr: 2006
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Effect of an essential oil blend (oregano, anis, citrus peels) or Avilamycin on growth performance, microbiological and histological parameter, and mRNA expression of inflammatory and apototic genes in the gut of weaned piglets
Autoren: Kroismayr, A., Sehm, J., Plitzner, Chr., Windisch, W. Jahr: 2006
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Natural phytobiotics as feed additives to young piglets and poultry: Mechanisms and application
Autoren: Windisch, W, Kroismayr, A. Jahr: 2007
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry.
Autoren: Windisch, W; Schedle, K; Plitzner, C; Kroismayr, A; Jahr: 2008
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Parsley, Sage, Rosemary and Thyme
Autoren: Windisch, W. Jahr: 2007
Populärwissenschaftlicher Beitrag
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Essential oils in agricultural livestock feeding
Autoren: Windisch, W. Jahr: 2007
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Fitogeniczne dodatki paszowe dla mlodych prosiat - mechanuzm dzialania i zastsowanie
Autoren: Windisch, W; Schedle, K; Plitzner, C Jahr: 2008
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:New Feed Additives to Meet Current Challenges of Animal Production - The European View -
Autoren: Windisch, W. Jahr: 2006
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Effect of Essential Oils or Avilanmycin on Microbial, Histological and Molecular-Biological Parameters of Gut Health in Weaned Piglets
Autoren: Kroismayr, A., Sehm, J., Mayer, H., Schreiner, M., Foissy, H., Wetscherek, W., Windisch, W. Jahr: 2006
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Nutritive Wirksamkeit ätherischer Öle als Ersatz antibiotischer Leistungsförderer bei Ferkeln
Autoren: Kroismayr, A., Windisch, W. Jahr: 2006
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Efecto comparative de los aceites escenciates y un antibiotico promoter de crecimiento en la ganancia de peso y parametros intestinales de los lechones destetos
Autoren: Kroismayr, A., Sehm, J., Windisch,W. Jahr: 2006
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Effect of a phytogenic feed additive on growth performace, microbiological, histological and molecular biological parameters of weaning piglets
Autoren: Kroismayr, A., Sehm, J., Plitzner, Chr., Windisch, W. Jahr: 2006
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Tissue recovery of essential oils used as feed additive in piglet feeding and impact on nutrient digestibility
Autoren: Stoni, A., Zitterl-Egelseer, K., Kroismayr, W., Wetscherek, W., Windisch, W. Jahr: 2006
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:
Mitarbeiter*innen
Wilhelm Matthias Windisch
Univ.Prof. Dipl.-Ing.Dr.nat.techn. Wilhelm Matthias Windisch
Projektleiter*in
30.04.2004 - 28.02.2005
Wolfgang Wetscherek
Ao.Univ.-Prof.i.R. Dipl.-Ing.Dr.nat.techn. Wolfgang Wetscherek
wolfgang.wetscherek@boku.ac.at
Projektmitarbeiter*in
30.04.2004 - 28.02.2005
BOKU Partner
Externe Partner
Technische Universität München, WZW, Institut für Physioloige
Dr. Michael Pfaffl
Partner