Johanna Burtscher
Ass.Prof. Dipl.-Ing. Dr. Johanna Burtscher Bakk.techn.
Institut für Lebensmittelwissenschaften
Standort Muthgasse 18, 1190 Wien
Email johanna.burtscher@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-75456
ORCID: 0000-0002-7452-0426
57926413500: AuthorId
https://scholar.google.com/citations?hl=de&user=NXFTzrgAAAAJ: GoogleScholar
Laufbahn
- 2023 Assistenzprofessorin für Lebensmittelmikrobiologie und -hygiene
- 2022 Stellvertretende Institutsleiterin am Institut für Lebensmittelwissenschaften
- 2019 Senior Scientist am Institut für Lebensmittelwissenschaften
- 2017 - 2019 Post-Doc am Institut für Lebensmittelwissenschaften und bei der FFoQSI GmbH
- 2014 - 2017 Dissertation am Institut für Lebensmittelwissenschaften
- 2014 Studienabschluss Masterstudium Lebensmittelwissenschaft und -technologie
Auszeichnungen
- Jahr: 2023 Auszeichnung: Anerkennungspreis für außergewöhnliche Leistungen in der Lehre an der Universität für Bodenkultur Wien
- Jahr: 2022 Auszeichnung: anteilig als Corresponding Author: BOKU Best Paper Award (Jubiläumsfonds der Stadt Wien)
- Jahr: 2021 Auszeichnung: Dr. Hermann-Zittmayr-Preis für Verdienste auf dem Gebiet der Milch- und Molkereiwirtschaft
- Jahr: 2020 Auszeichnung: Research and training grant of the FEMS (Federation of European Microbiological Societies)
- Jahr: 2018 Auszeichnung: BOKU best paper award (Jubiläumsfonds der Stadt Wien)
- Jahr: 2018 Auszeichnung: Österreichischer Hygienepreis, ÖGHMP - Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin
- Jahr: 2017 Auszeichnung: Posterpreis im Rahmen des 3. ADDA Jahresmeetings in Aschbach-Markt
- Jahr: 2016 Auszeichnung: science2business Award 2016 - 3. Platz, im Rahmen der life-science-success 2016
- Jahr: 2015 Auszeichnung: Wageningen Academic Publisher Award, im Rahmen des 66th annual meetings der EAAP, Warschau
Projekte
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Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
Jahr: 2023 - Mikroorganismen: Die kleinen Zauberer in unserem Essen
Autoren: Pichler, E; Hanz, K; Wagner, E; Zwirzitz, B;
Veranstaltung: Kinderuni Wien 2023
Jahr: 2023 - Importance of pre-milking udder hygiene to reduce transfer of clostridial spores from teat skin to raw milk
Autoren: Burtscher, J; Rudavsky, T; Zitz, U; Neubauer, V; Domig KJ
Veranstaltung: 10. FEMS Congress of European Microbiologists
Jahr: 2023 - Transmission routes of dairy propionic acid bacteria from the barn environment into raw milk
Autoren: Bücher, C; Rudavsky, T; Burtscher, J; Domig, K.J.
Veranstaltung: 10. FEMS Congress of European Microbiologists
Jahr: 2023 - A polyphasic characterization of Clostridium sp. FAM25158, a bacterium isolated from cheese with late blowing defect
Autoren: Princic, L; Krajnc, T; Sacken, P; Burtscher, J; Domig, K.J
Veranstaltung: 10. FEMS Congress of European Microbiologists
Jahr: 2023 - Characterization of aerobic spore-forming bacteria associated with ropy bread spoilage
Autoren: Nicola Pacher, Johanna Burtscher, Denisse Bender, Lars Fieseler, Konrad J. Domig
Veranstaltung: FEMS 2023 - 10th Congress of European Microbiologists
Jahr: 2023 - Diversity of Pseudomonas spp. isolated from Carst Cave
Autoren: Mrkonjic Fuka M; Tanuwidjaja I; Podrzaj, L; Burtscher, J; Domig KJ
Veranstaltung: Power of microbes in industry and environment 2023
Jahr: 2023 - Prevention of late blowing in cheese
Autoren: Burtscher, J; Domig KJ
Veranstaltung: Power of microbes in industry and environment 2023
Jahr: 2022 - Prevalence of propionic acid bacteria in raw milk
Autoren: Bücher, C.; Burtscher, J.; Rudavsky, T.; Domig, KJ
Veranstaltung: Annual Assembly des Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety & Innovation FFoQSI 2022
Jahr: 2022 - Avoiding cheese spoilage
Autoren: Bücher, C., Rudavsky, T., Burtscher J. ,Domig, KJ
Veranstaltung: Annual Assembly des Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety & Innovation FFoQSI 2022
Jahr: 2022 - Unveiling Genomic Diversity Among Strains of Clostridium Tyrobutyricum Associated with Late Blowing Defect in Cheese
Autoren: Podrzaj, L; Burtscher, J; Domig, KJ;
Veranstaltung: ASM Microbe 2022
Jahr: 2022 - Insights into the Relevance of Bacillus cytotoxicus as a Foodborne Pathogen
Autoren: Burtscher, J; Etter, D; Pacher, N; Biggel, M; Schlaepfer, J; Johler, S;
Veranstaltung: FEMS Conference on Microbiology 2022
Jahr: 2022 - Assessing the rope spoilage potential of Bacillus spp. in bread
Autoren: Pacher, N; Burtscher J; Bender, D; Domig, KJ;
Veranstaltung: 20th ICC Conference 2022 - Future Challenges for Cereal Science and Technology
Jahr: 2022 - Clostridien & Propionsäurebakterien verstehen und vermeiden - Möglichkeiten zur Sicherung der Hartkäsequalität
Autoren: Burtscher, J.
Veranstaltung: Österreichische Milchwirtschaftliche Tagung 2022
Jahr: 2022 - Butyric acid producing clostridia in raw milk: a prevalence study
Autoren: Rudavsky, T; Burtscher, J; Domig, KJ
Veranstaltung: FEMS Conference on Microbiology 2022
Jahr: 2022 - Carvacrol makes E. coli more susceptible to antibiotics
Autoren: Jánosity, A; Surányi, B; Ladányi, M; Kiskó, G; Baranyi, J; Burtscher, J; Domig, KJ;
Veranstaltung: ASM Microbe 2022
Jahr: 2022 - Wie kommen die Löcher in den Käse
Autoren: Rudavsky, T; Bücher, C; Burtscher, J
Veranstaltung: Lange Nacht der Forschung 2022
Jahr: 2021 - Securing food production & logistics in crisis situations: The NUTRISAFE project approach on challenges and perspectives of supply chain security
Autoren: Polster, S; Lassnig, H; Rainer, K; Rathammer, K; Kundratitz, V; Peer, A; Göllner, J; Silvestru, D; Domig, KJ; Burtscher, J; Rest, KD; Zazgornik, J; Kummer, Y; Hirsch, P
Veranstaltung: IDIMT-2021 - 29th Interdisciplinary Information Management Talks
Jahr: 2021 - Avoiding cheese spoilage
Autoren: Rudavsky, T; Bücher, C; Burtscher, J; Domig K J
Veranstaltung: FFoQSI Annual Assembly 2021
Jahr: 2021 - Outcomes of Nutrisafe - Securing Food Production and Logistics
Autoren: Burtscher, J; Kummer, Y; Hirsch, P; Domig KJ
Veranstaltung: FFoQSI Annual Assembly 2021
Jahr: 2021 - Comparative analysis of Clostridium tyrobutyricum genomes reveals high genetic diversity
Autoren: Podrzaj, L; Burtscher, J; Domig, K.J
Veranstaltung: 4th ISEKI-Food E-conference "Food Texture, Quality, Safety and Biosecurity in the Global Bioeconomy"
Jahr: 2021 - Comparative analysis of Clostridium tyrobutyricum genomes reveals high genetic diversity
Autoren: Podrzaj, L; Burtscher, J; Domig, K.J.
Veranstaltung: ISEKI-Food e-Conference "Food Texture, Quality, Safety and Biosecurity in the Global Bioeconomy"
Jahr: 2021 - Optimization of the identification of dairy propionic acid bacteria using mass spectrometry
Autoren: Bücher, Carola; Burtscher, Johanna; Domig, Konrad J.
Veranstaltung: 4th ISEKI e-conference "Food Texture, Quality, Safety and Biosecurity in the Global Bioeconomy"
Jahr: 2021 - Is Bacillus cytotoxicus Less Cytotoxic Than Originally Assumed?
Autoren: Burtscher, J; Etter, D; Biggel, M; Schlaepfer, J; Johler, S
Veranstaltung: World Microbe Forum 2021
Jahr: 2021 - Überblick über die Datenrecherche von FFoQSI als Basis für die Simulationen und Modelle
Autoren: Strobl, M; Wber, C; Burtscher, J; Domig, K
Veranstaltung: Projekttreffen NutriSafe
Jahr: 2021 - Phenotypic Diversity Among Clostridium tyrobutyricum Strains Related to Late Blowing in Cheese
Autoren: Podrzaj, L; Burtscher, J; Küller, F; Domig, K
Veranstaltung: World Microbe Forum 2021
Jahr: 2020 - Endospore-forming bacteria: impact on spoilage of dairy products
Autoren: Burtscher, J; Rudavsky, T; Podrzaj, L; Domig, K J
Veranstaltung: FFoQSI Annual Assembly 2020
Jahr: 2020 - How to protect our beloved cheese? Influence of different primary production conditions on the concentration of clostridial spores in raw milk
Autoren: Rudavsky, T; Burtscher, J; Domig KJ;
Veranstaltung: ELLS Student Conference 2020
Jahr: 2020 - NutriSafe - Securing of Food Production and Logistics with Distributed Ledger Technology
Autoren: Burtscher, J; Kummer, Y; Hirsch, P; Strobl, M; Weber, C; Domig, KJ
Veranstaltung: FFoQSI Annual Assembly 2020
Jahr: 2020 - Securing of Food Production and Logistics
Autoren: Kummer, Y; Berner, B; Burtscher, J; Domig, KJ; Fikar, C; Rest, KD; Strobl, M; Hirsch, P
Veranstaltung: Disaster Research Days 2020
Jahr: 2019 - The different forms of vitamin B12 in edible insects - Sources and causes
Autoren: Schmidt, A; Burtscher, J; Kulma, M; Mayer, HK
Veranstaltung: Insecta 2019
Jahr: 2019 - The different forms of vitamin B12 in edible insects - Sources and causes
Autoren: Schmidt, A; Burtscher, J; Kulma, M; Mayer, HK
Veranstaltung: Insecta 2019
Jahr: 2019 - Clostridien in Hartkäse - geringe Kontaminationen mit großer Wirkung
Autoren: Brändle, J; Fraberger, V; Puglisi, E; Kneifel, W; Domig KJ
Veranstaltung: 74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima
Jahr: 2019 - A polyphasic methodological approach reveals low clostridial abundance despite apparent cheese spoilage
Autoren: Brändle, J, Fraberger, V, Berta, J, Puglisi, E, Jami, M, Kneifel, W, Domig KJ
Veranstaltung: 8th Congress of European Microbiologists FEMS 2019
Jahr: 2019 - Absicherung von Wertschöpfungsketten in der Lebensmittelproduktion und -logistik mittels Distributed-Ledger Technologie: Das Forschungsdesign
Autoren: Reimers, T; Rudel, S; Lechner, U; Hofmeier, M; Wilhelmi, T; Fikar, C; Kipker, DK; Buchner, B; Sohr, K; Kus, M; Blunk, R; Schuster, M; Bensch, P; Bollen, T; Krummel, V; Le, DK; Friedrich, H; Joseph, S; Furtner, T; Hirsch, P; Leithner, M; Semmelmann, K; Weber, C; Müller, S; Brändle, J; Domig, K; Göllner, J; Laßnig, H; Springnagel, M; Zazgornik, J
Veranstaltung: 16. Deutscher IT-Sicherheitskongress des BSI
Jahr: 2019 - Endospore forming bacteria: impact on spoilage of dairy products
Autoren: Burtscher, J; Domig KJ
Veranstaltung: FFoQSI Annual Assembly 2019
Jahr: 2018 - Biodiversity of butyric acid producing clostridia in milk and cheese
Autoren: Brändle, J.; Küller, F.; Kneifel, W., Domig, K.J.
Veranstaltung: 26th International ICFMH Conference - FoodMicro 2018
Jahr: 2018 - New approach to quantify clostridial endospores in milk
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Berta, J., Zitz, U., Schinkinger, M., Stocker, W., Kneifel, W., Domig, K.J.
Veranstaltung: 10th Cheese Symposium 2018
Jahr: 2018 - Endospore-forming bacteria: impact on spoilage of dairy products
Autoren: Brändle, J; Domig, K J
Veranstaltung: FFoQSI Annual Assembly 2018
Jahr: 2018 - A polyphasic case study on butyric acid producing clostridia in cheese
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Berta, J., Puglisi, E., Jami, M., Domig, K.J., Kneifel, W.
Veranstaltung: 10th Cheese Symposium 2018
Jahr: 2018 - Novel approach to quantify clostridial endospores in milk
Autoren: Brändle, J.; Fraberger, V.; Berta, J.; Zitz, U.; Schinkinger, M.; Kneifel, W.; Domig, K.J.
Veranstaltung: 36. Jahrestagung der ÖGHMP Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2018
Jahr: 2018 - Neue Möglichkeiten zum zuverlässigen Nachweis von buttersäurebildenden Clostridien in Käsereimilch
Autoren: Schinkinger, M; Brändle, J; Stocker, W; Domig K.J.
Veranstaltung: 59. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelsicherheit und Verbraucherschutz 2018 - Deutsche Veterinärmedizinische Gesellschaft e.V.
Jahr: 2018 - Neue Lösungen für lange bestehende Probleme in der Clostridienanalytik
Autoren: Brändle, J.; Fraberger, V.; Berta, J .; Zitz, U.; Schinkinger, M.; Stocker, W.; Kneifel, W.; Domig, K.J.
Veranstaltung: FFoQSI Academy - Möglichkeiten und Grenzen der Clostridienanalytik
Jahr: 2018 - Aktuelle Herausforderungen und neue Lösungsansätze in der Clostridienanalytik
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J.
Veranstaltung: Weiterbildungsseminar Clostridien
Jahr: 2017 - Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch
Autoren: Brändle J., Fraberger V., Heinzle L., Schuller K., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 3. ADDA Jahresmeeting
Jahr: 2017 - Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 17. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie
Jahr: 2017 - Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle, J; Heinzle, L; Fraberger, V; Berta, J; Zitz, U; Schinkinger, M; Stocker, W; Kneifel, W; Domig, KJ
Veranstaltung: Symposium Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittelmikrobiologie
Jahr: 2017 - Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J.
Veranstaltung: Präsentation der neuen mikrobiologischen Plattform AMP-6000 (R) für den Nachweis käsereischädlicher Clostridien
Jahr: 2017 - Wie kommen die unerwünschten Löcher in den Käse?
Autoren: Domig K.J., Brändle J.
Veranstaltung: 7. Kremesberger Tagung Bestandsbetreuung Wiederkäuer 2017
Jahr: 2017 - Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch
Autoren: Domig K.J., Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Schuller K., Berta J., Zitz. U., Kneifel W.
Veranstaltung: 3. ADDA Jahresmeeting
Jahr: 2016 - Methodenentwicklung zum Nachweis von Clostridien in Milch - Sicherung einer nachhaltigen und profitablen Wertschöpfungskette
Autoren: Brändle J., Domig K.J., Kneifel W.
Veranstaltung: life-science-success 2016 - Ethik in Wirtschaft und Wissenschaft
Jahr: 2016 - The challenge of detecting cheese-damaging clostridia in milk
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J., Kneifel, W.
Veranstaltung: 67th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science EAAP 2016
Jahr: 2016 - ADDA - Advancement of Dairying in Austria
Autoren: Brändle J., Domig K.J.
Veranstaltung: life-science-success 2016 - Ethik in Wirtschaft und Wissenschaft
Jahr: 2016 - Butyric acid producing clostridia in Austrian cheese - A case study
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J., Fraberger, V., Kneifel, W.
Veranstaltung: 25th International ICFMH Conference - FoodMicro 2016
Jahr: 2016 - Innovative method for the detection and enumeration of cheese-damaging clostridia in milk
Autoren: Brändle, J., Heinzle, L., Fraberger, V., Kneifel, W., Domig, K.J.
Veranstaltung: 30th EFFoST International Conference 2016 - Targeted Technologies for Sustainable Food Systems
Jahr: 2016 - Käsereischädliche Clostridien - Neue Lösungsansätze zur Identifizierung und Charakterisierung
Autoren: Brändle, J., Domig K.J., Kneifel W.
Veranstaltung: 16. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie (DGHM - Deutsche Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie e.V.)
Jahr: 2016 - Käsereischädliche Clostridien aus einer neuen Perspektive
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Heinzle, L., Schuller, K., Kneifel, W., Domig, K.J.
Veranstaltung: 2. Jahresmeeting Advancement of Dairying in Austria ADDA 2016
Jahr: 2016 - Cheese-damaging clostridia in Austrian hard cheese
Autoren: Brändle, J., Kneifel, W., Domig, K.J.
Veranstaltung: 35. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2016
Jahr: 2016 - Innovative method for the detection of butyric acid producing clostridia in milk
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J., Kneifel, W.
Veranstaltung: 4th International ISEKI Food Conference 2016
Jahr: 2015 - Clostridien - Eine Zerreißprobe für Hartkäse
Autoren: Brändle J., Fraberger V., Heinzle L., Domig K.J.
Veranstaltung: 1. Jahresmeeting Advancement of Dairying in Austria ADDA 2015
Jahr: 2015 - Bacterially induced cheese blowing defects with particular attention to butyric acid clostridia
Autoren: Brändle J., Domig K.J., Kneifel W.
Veranstaltung: 66th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science EAAP 2015
Jahr: 2013 - Microbial consequences of changes in the production chain of raw milk hard cheese.
Autoren: Brändle, J. & Domig, K.J.
Veranstaltung: ELLS Scientific Stundent Conference 2013 - Sustainability Challenge - Technological Advancements and other Solutions
Bedeutung der Zitzenreinigung zur Vermeidung des Eintrags von Clostridiensporen in die Rohmilch
Autoren: Burtscher, J; Rudavsky, T; Neubauer, V; Zitz, U; Domig KJ