Kate Waldert
Kate Waldert M.Sc.
Institute of Food Technology
Standort Muthgasse 18, 1190 Wien
Email kate.waldert@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-75255
ORCID: 0000-0002-7042-3709
Forschungsschwerpunkt
Ohmic heating, ohmic baking, pulsed electric field treatment for microbial applications and plant-based systems
Laufbahn
- 2022 PhD-student & scientific assistant in food technology- BOKU Wien
- 2021 - 2022 Research stay in the field of food preservation - ATB Potsdam
- 2020 - 2022 Studies of Food Technology (MSc.) - Berliner Hochschule für Technik
- 2016 - 2020 Studies of Food Technology (BSc.) - Berliner Hochschule für Technik
Auszeichnungen
- : 2024 : Three Minute Thesis (3MT®) Competition
- : 2022 : Anerkennungspreis für außergewöhnliche Leistungen in der Lehre an der Universität für Bodenkultur Wien
Projekte
Es wurden 0 Projekte gefunden.
Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
Es wurden 16 gefunden.
: 2025 - Synergistic Effects of Pulsed Electric Fields and Ohmic Heating in Vegetable Processing
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Prenner, S; Astráin-Redín, L; Mair, D; Giancaterino, M; Jäger, H
: Jahrestreffen der DECHEMA/VDI-Fachgruppe: Lebensmittelverfahrenstechnik 2025
: 24.02.2025 - 26.02.2025 | : Freising, Deutschland | :
DECHEMA Gesellschaft für Chemische Technik und Biotechnologie e.V.
: 2025 - Effect of ohmic heating on the baking properties and nutritional quality of wheat bread blended with fiber-rich cereals (Amaranth, Sorghum, Quinoa, Buckwheat)
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Pichler, EC; Zarfl, L; Benussi, M; Schönlechner, R; Jäger, H
: 21st International Associtation for Ceral Science and Technology Conference 2025: Cereals and Pulses: Bridging Science and Innovation to drive the Transformation of the Food System
: 23.09.2025 - 25.09.2025 | : Wien, Österreich | : Wien, Österreich | :
International Association for Cereal Science and Technology (ICC)
: 2025 - Novel insights into tailored dough properties for energy-efficient bread baking using ohmic heating.
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Pichler, EC; Zarfl, L; Benussi, M; Chevallier Swyngedau, S; Rouaud, O; Le-Bail, A; Schönlechner, R; Jäger, H
: 39th European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) International Conference 2025
: 17.11.2025 - 19.11.2025 | : Porto, Porto, Portugal | :
EFFoST - European Federation of Food Science and Technology
: 2025 - Novel insights into tailored dough properties for energy-efficient bread baking using ohmic heating.
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Pichler, EC; Zarfl, L; Benussi, M; Chevallier Swyngedau, S; Rouaud, O; Le-Bail, A; Schönlechner, R; Jäger, H
: 39th European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) International Conference 2025
: 17.11.2025 - 19.11.2025 | : Porto, Porto, Portugal | :
EFFoST - European Federation of Food Science and Technology
: 2025 - Ohm'sches Backen von Weizenbrot: Ein experimenteller Ansatz zur Prozess- und Produktoptimierung
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Martinovic, N; Bittermann, S; Schottroff, F; Jäger, H
: Jahrestreffen der DECHEMA/VDI-Fachgruppe: Lebensmittelverfahrenstechnik 2025
: 24.02.2025 - 26.02.2025 | : Freising, Deutschland | :
DECHEMA Gesellschaft für Chemische Technik und Biotechnologie e.V.
: 2024 - Ohmic Baking: A Sustainable Future for Industrially Baked Goods
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Marek, E; Waldert, K; Jäger, H
: 38th EFFoST International Conference 2024
: 12.11.2024 - 14.11.2024 | : Bruges, Belgium | :
European Federation of Food Science and Technology (EFFoST)
: 2024 - Tailored processing strategies for the ohmic baking of wheat bread
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Bittermann, S.; Martinović, N; Schottroff, F; Jäger, H
: 38th EFFoST International Conference 2024
: 12.11.2024 - 14.11.2024 | : Bruges, Belgium | :
European Federation of Food Science and Technology (EFFoST)
: 2024 - Ohmic baking of wheat bread - role of power input and baking chamber design for tailored process optimization
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Bittermann, S; Martinović, N; Schottroff, F; Jäger, H
: 22nd IUFoST World Congress of Food Science and Technology - The future of food is now: Development, Functionality & Sustainability 2024
: 08.09.2024 - 12.09.2024 | : 47921-47924 Rimini, Italien | :
International Union of Food Science and Technology
: 2024 - Effects of pulsed electric field pre-treatment on the heating uniformity and final product quality of ohmic cooked vegetables
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Prenner, S; Giancaterino, M; Jäger, H
: 5th World Congress on Electroporation and Pulsed Electric Fields in Biology, Medicine, and Food & Environmental Technologies 2024
: 15.09.2024 - 19.09.2024 | : Roma, Italy | :
International Society for Electroporation-Based Technologies and Treatments (ISEBTT)
: 2024 - Power up your plate: Electrifying ways to optimize vegetable cooking
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K
: 5th World Congress on Electroporation and Pulsed Electric Fields in Biology, Medicine, and Food & Environmental Technologies 2024
: 15.09.2024 - 19.09.2024 | : Roma, Italy | :
International Society for Electroporation-Based Technologies and Treatments (ISEBTT)
: 2023 - Innovative ohmic heating concepts for tailored vegetable processing
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Astráin Redín, L; Giancaterino, M; Mair, D; Jäger, H
: 37th EFFoST International Conference 2023
: 06.11.2023 - 08.11.2023 | : Valencia, Spanien | : Valencia, SPAIN | : Valencia | :
European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) | :
European Federation of Food Science and Technology (EFFoST)
: 2023 - Ohmic heating, ein neuartiges Verfahren der Lebensmittelverarbeitung
Art: Vortrag - Keynote Speaker (eingeladener Vortrag)
Autoren: Waldert, K
: Nutrition 2023 - Ernährungstherapie ohne Grenzen
: 01.06.2023 - 03.06.2023 | : Bregenz, Austria | : Bregenz | : Bregenz, AUSTRIA | :
Österreichische Arbeitsgemeinschaft Klinische Ernährung, Deutsche Gesellschaft für Ernährungsmedizin und Gesellschaft für klinische Ernährung der Schweiz
: 2023 - Tailored heating concepts for the targeted processing of vegetables
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Astráin Redín, L; Gratz, M; Giancaterino, M; Cebrián, G; Álvarez, I; Jäger, H
: 14th International Congress on Engineering and Food 2023
: 20.06.2023 - 23.06.2023 | : Nantes, France
: 2023 - Optimization of ohmic heating concepts for tailored vegetable processing
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Astráin Redín, L; Gratz, M; Giancaterino, M; Cebrián, G; Jäger, H
: 9th School on Pulsed Electric Field Applications in Food and Biotechnology 2023
: 04.09.2023 - 08.09.2023 | : Vienna, AUSTRIA | :
International Society for Electroporation-Based Technologies and Treatments (ISEBTT)
: 2022 - Pulsed electric field pasteurisation of orange juice: Inactivation of Escherichia coli and native microflora and impact on product quality
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Sevenich, R; Schlüter, O; Springer, M
: 4th World Congress on Electroporation & Pulsed Electric Fields in Biology, Medicine, Food and Environmental Technologies 2022
: 09.10.2022 - 13.10.2022 | : Copenhagen, Denmark | : Copenhagen, DENMARK | :
International Society for Electroporation-Based Technologies and Treatments
: 2022 - Effects of PEF on the Inactivation of Native Flora versus Inoculated Germs in Orange Juice
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Schlüter, O; Sevenich, R; Springer, M
: 8th School on Pulsed Electric Field Applications in Food and Biotechnology 2022
: 30.05.2022 - 04.06.2022 | : Compiegne | : Compiègne, France | :
European Federation of Food Science and Technology (EFFoST)