Agnes Petersson
Dipl.-Ing. Dr. Agnes Petersson
Status left BOKU
Career
- 1999 - 2005 Diploma "Food and Biotechnology"
Awards
- 2010 AGRANA Forschungsförderung 2009
- 2005 Danone Nutrition Forum - Diplomarbeitspreis 2005
Projects
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Publications
Knowledge Transfer to Society
Media
Lectures
(2010) Antibiotic resistance in bifidobacteria isolated from the meat production chain
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Mair, C., Petersson, A., Kneifel, W.
6th European Symposium on Food Safety IAFP 2010
(2010) Antibiotikaresistenzprüfung von futter- und lebensmittelrelevanten Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Mair, C., Petersson, A., Kneifel, W.
ALVA Jahrestagung 2010 - Vom Lebensmittel zum Genussmittel, was essen wir morgen?
(2010) Antibiotic susceptibility of Bifidobacterium strains isolated from different animal sources.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Petersson A., Mair C., Kneifel W.
9. BOKU-Symposium Tierernährung 2010
(2009) Einsatz der Denaturierenden Gradientengelelektrophorese (DGGE) zur Untersuchung der Darmmikrobiota des Schweins
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Dombazyan V., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W.
8. BOKU-Symposium Tierernährung 2009
(2008) Novel and rapid methods in food analysis - Denaturing Gradient Gel Electrophoresis (DGGE)
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Kögler B., Pfeifer S., Höhl A.
2nd Moniqa Young Food Analyst Training 2008 - Safety, Micro- and Molecular Biology of Foods
(2008) Novel and rapid methods in food analysis - BacT/ALERT 3D - Sterility testing of food.
Autoren: Kögler B., Domig K.J., Petersson A., Pfeifer S., Höhl A.
2nd Moniqa Young Food Analyst Training 2008 - Safety, Micro- and Molecular Biology of Foods
(2008) Antibiotikaresistenztestung von Bifidobakterien
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Petersson A., Witoszynsyj, Kneifel W.
ALVA Jahrestagung 2008, Ernähren uns in Zukunft die Energiepflanzen?
(2008) DGGE-based monitoring of microbial changes in pig gut microbiota
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Zimai V., Zollitsch W., Hagmueller W., Kneifel W.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) Nachweis von Bifidobacterium animalis subsp. lactis Ra 18 im Rahmen eines probiotischen Fütterungsversuchs mit Bio-Mastschweinen
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W.
7. BOKU-Symposium Tierernährung 2008
(2008) DGGE based monitoring of microbial changes in the gastrointestinal tract of pigs during a feeding trial including bifidobacteria
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Zimai V., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W.
3rd International Probiotic Conference IPC 2008 - Probiotics for the 3rd Millenium
(2008) Molekulare Analytik der mikrobiellen Diversität im Intestinaltrakt
Autoren: Domig K.J., Petersson A.
ALVA Jahrestagung 2008, Ernähren uns in Zukunft die Energiepflanzen?
(2008) Das ACE-ART Projekt - Monitoring der Antibiotikaresistenz bei Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mair C., Petersson A., Witoszynskyj G. Talic E., Kneifel W.
10. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2008
(2008) Novel and rapid methods in food analysis - repPCR fingerprinting and LabChip microfluid electrophoresis
Autoren: Pfeifer S., Domig K.J., Kögler B., Petersson A., Höhl A.
2nd Moniqa Young Food Analyst Training 2008 - Safety, Micro- and Molecular Biology of Foods
(2008) Einsatz molekularbiologischer Methoden zur Charakterisierung der Darmmikrobiota des Schweins.
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W.
ALVA Jahrestagung 2008, Ernähren uns in Zukunft die Energiepflanzen?
(2008) DGGE basiertes Monitoring der Darmmikrobiota des Schweins
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W.
7. BOKU-Symposium Tierernährung 2008
(2008) Novel and rapid methods in food analysis - Strain typing and fingerprinting methods - Pulsed Field Electrophoresis versus PCR based typing methods.
Autoren: Domig K.J., Kögler B., Petersson A., Pfeifer S., Höhl A.
2nd Moniqa Young Food Analyst Training 2008 - Safety, Micro- and Molecular Biology of Foods
(2007) A tailor-made molecular biological strategy for monitoring the gut microbiota of pigs reflecting animal health
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Moser E., Schedle K., Windisch W., Kneifel W.
7th Congress of the European Society for Agriculture and Food Ethics EurSafe 2007 - Sustainable Food Production and Ethics
(2007) Einsatz Real-time PCR basierender Analytik zur molekularbiologischen Charakterisierung der Darmmikrobiota
Autoren: Petersson, A., Domig, K.J., Moser, E., Schedle, K., Windisch, W., Kneifel, W.
6. BOKU-Symposium Tierernährung 2007
(2007) „ACE-ART“ – ein Resümee
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Petersson A., Witoszynskyj G., Talic E., Kneifel W.
Milchwissenschaftliches Seminar am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie 2007
(2006) Detection of antibiotic resistance determinants in Bifidobacterium thermophilum isolates from the meat production chain.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mair, C., Petersson, A., Mayer, H.K., Kneifel, W.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Antibiotic susceptibility pattern of Bifidbacterium pseudolongum isolates from the beef and pork production chain.
Autoren: Domig, K.J., Mayrhofer, S., Amtmann, E., Petersson, A., Mair, C., Mayer, H.K., Kneifel, W.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks