Eva Wagner
Eva Wagner Ph.D.
Institut für Lebensmittelwissenschaften
Standort Muthgasse 18, 1190 Wien
Email wagner.eva@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-75430
Laufbahn
- 2022 Postdoc Universitätsassistentin am Institut für Lebensmittelwissenschaften, Universtität für Bodenkultur Wien
- 2020 - 2022 Postdoc bei Nofima (Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research), Norwegen
- 2019 - 2020 Postdoc am Institut für Lebensmittelsicherheit, Lebensmitteltechnologie und Öffentliches Gesundheitswesen in der Veterinärmedizin, Veterinärmedizinische Universität Wien
- 2015 - 2019 Dissertation am Institut für Lebensmittelsicherheit, Lebensmitteltechnologie und Öffentliches Gesundheitswesen in der Veterinärmedizin, Veterinärmedizinische Universität Wien
- 2013 - 2015 Master Studium Molekulare Zellbiologie, Universität Wien
- 2009 - 2013 Bachelor Studium Biologie, Universität Wien
Auszeichnungen
- Jahr: 2023 Auszeichnung: Anerkennungspreis für außergewöhnliche Leistungen in der Lehre an der Universität für Bodenkultur Wien
Projekte
Es wurden 0 Projekte gefunden.
Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
Jahr: 2024 - Did a shortage of knowledge on Cronobacter sakazakii lead to a shortage of infant formula?
Autoren: Wagner, E
Veranstaltung: IAEA International Symposium on Food Safety and Control 2024
Jahr: 2024 - Lebensmittel unter der Lupe: Einblicke in die facettenreiche Welt der Mikroorganismen
Autoren: Wagner, E
Veranstaltung: BOKU Studieninformationstag 2024
Jahr: 2023 - Molecular analysis of Cronobacter spp. derived from functional food products likely to be consumed by vulnerable patient groups
Autoren: Omasits Anna, Wagner Eva, Domig Konrad
Veranstaltung: ELLS Student Conference 2023
Jahr: 2023 - Comparison of food-associated and clinical Cronobacter sakazakii isolates regarding growth and surface adhesion
Autoren: Ladurner Martin, Wagner Eva, Domig Konrad
Veranstaltung: ELLS Student Conference 2023
Jahr: 2023 - Mikroorganismen: Die kleinen Zauberer in unserem Essen
Autoren: Pichler, E; Hanz, K; Wagner, E; Zwirzitz, B;
Veranstaltung: KinderuniWien 2023
Jahr: 2022 - How Listeria monocytogenes CC121 strains successfully adapt to the food processing environment
Autoren: Kober-Rychli Kathrin, Wagner Eva, Schmitz-Esser Stephan, Wagner Martin
Veranstaltung: FoodMicro 2022 - Next Generation Challenges in Food Microbiology
Jahr: 2022 - Die Sequenzierung mikrobieller Genome: sichere Lebensmittel "from farm to fork"
Autoren: Wagner Eva
Veranstaltung: ÖGE meets BOKU ÖGE Jahrestagung 2022 - Food Processing - Vom Feld bis zur Zelle
Jahr: 2022 - Diversity and stress resistome of Listeria monocytogenes from Norway
Autoren: Fagerlund, A; Wagner, E; Møretrø, T; Heir, E; Moen, B; Kober-Rychli, K; Langsrud, S
Veranstaltung: FoodMicro 2022 - Next Generation Challenges in Food Microbiology
Jahr: 2022 - Surveillance of Listeria monocytogenes: Application potential of different sequencing technologies
Autoren: Wagner Eva
Veranstaltung: Listeria Workshop
Jahr: 2020 - PathoSeq. A multidisciplinary project aiming to materialize the benefits of whole genome sequencing in the food processing industry
Autoren: Wagner Eva, Møretrø Trond, Moen Birgitte, Langsrud Solveig, Kober-Rychli Kathrin, Tranvik Tommy, Bygrave Lee Andrew, Fagerlund Annette
Veranstaltung: ASM Conference on Rapid Applied Microbial Next-Generation Sequencing and Bioinformatic Pipelines
Jahr: 2019 - The novel internalins InlP1 and InlP4 and the internalin-like protein InlP3 enhance the pathogenicity of Listeria monocytogenes
Autoren: Wagner Eva, Lassnig Caroline, Wagner Eva Maria, Zaiser Andreas, Wagner Martin, Rychli Kathrin
Veranstaltung: International Symposium on Problems of Listeria and Listeriosis (ISOPOL) 2019
Jahr: 2019 - The role of the hypervariable genetic hotspot lmo0443-lmo0449 in Listeria monocytogenes in stress response and niche adaptation
Autoren: Wagner Eva, Pracser Nadja, Wagner Eva Maria, Zaiser Andreas, Strachan Cameron, Wagner Martin, Rychli Kathrin
Veranstaltung: International Symposium on Problems of Listeria and Listeriosis (ISOPOL) 2019
Jahr: 2018 - The role of the stress survival islet 2 in biofilm formation of Listeria monocytogenes
Autoren: Wagner Eva Maria, Harter Eva, Lehensteiner Cornelia, Zaiser Andreas, Wagner Martin, Rychli Kathrin
Veranstaltung: BIOFILMS8
Jahr: 2016 - Novel internalin-like proteins in Listeria monocytogenes quargel outbreak strain
Autoren: Harter Eva, Wagner Eva Maria, Zaiser Andreas, Lassnig Caroline, Wagner Martin, Rychli Kathrin
Veranstaltung: 35. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2016
Jahr: 2016 - Novel internalin-like proteins in Listeria monocytogenes quargel outbreak strain
Autoren: Harter Eva, Wagner Eva Maria, Zaiser Andreas, Lassnig Caroline, Wagner Martin, Rychli Kathrin
Veranstaltung: EMBO Conference: Problems of Listeriosis, ISOPOL XIX
Jahr: 2016 - Novel stress survival islet SSI-2 in Listeria monocytogenes ST121
Autoren: Harter Eva, Wagner Eva Maria, Zaiser Andreas, Wagner Martin, Rychli Kathrin
Veranstaltung: EMBO Conference: Problems of Listeriosis, ISOPOL XIX
Jahr: 2016 - Novel stress survival islet SSI-2 in Listeria monocytogenes ST121
Autoren: Harter Eva, Wagner Eva Maria, Zaiser Andreas, Wagner Martin, Rychli Kathrin
Veranstaltung: 35. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2016