Helmut Mayer
ao.Univ.Prof. Dipl.-Ing.Dr.nat.techn. Helmut Mayer
Institute of Food Science
Location Muthgasse 11, 1190 Wien
Email helmut.mayer@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-75412
ORCID: 0000-0003-4355-8023, opens in new window.
AuthorId : 57203256327, opens in new window.
Food chemistry Food testing Analytical chemistry Molecular biology Food technology Nutritional sciences Food biotechnology
Research Focus
Food chemistry, food analysis, food authenticity, adulteration control, proteins, amino acids, biogenic amines, polyamines, vitamins, heating indicators, UHPLC, electrophoresis, molecular biology
Career
- 2004 Head of Food Chemistry Division, Department of Food Science and Technology, BOKU - University of Natural Resources and Life Sciences Vienna
- 1998 Habilitation
- 1990 Doctoral degree
- 1986 Diploma
Awards
- Year: 2006 Awards: Hochschuljubiläumsstiftung 2006
- Year: 2006 Awards: Wirtschaftskammerpreis 2006
- Year: 1999 Awards: Bodenkulturpreis der Wirtschaftskammer Wien 1999
- Year: 1998 Awards: Hochschuljubiläumsstiftung 1998
- Year: 1996 Awards: Bodenkulturpreis der Wirtschaftskammer Wien
- Year: 1996 Awards: Hochschuljubiläumsstiftung 1996
- Year: 1994 Awards: Dr. Hermann Zittmayr-Preis
- Year: 1990 Awards: Min. Ök.-Rat Josef Kraus-Stipendium
Projects
0 Projects found.
Publications
Knowledge Transfer to Society
Media
Presentations
151 lecures found.
Year: 2024 - “Extended shelf life” (ESL) milk displaces pasteurized fresh milk from Austrian market – blessing or curse?
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Van den Oever, SP
Event: Austrian Food Chemistry Days 2024
Period: 03.04.2024 - 05.04.2024 | Location: Wien | Organizer:
GÖCH - Österreichische Chemische Gesellschaft
Year: 2024 - “A2 milk” authentication – analytical tools for detecting food fraud
Art: Lecture - Keynote Speaker (eingeladener Vortrag)
Autoren: Mayer, HK; Van den Oever, SP
Event: Austrian Food Chemistry Days 2024
Period: 03.04.2024 - 05.04.2024 | Location: Wien | Organizer:
GÖCH - Österreichische Chemische Gesellschaft
Year: 2023 - Spermidin und Vitamin B12 als analytische Herausforderungen bei der Untersuchung von Nahrungsergänzungsmitteln – Spermidine and vitamin B12 as analytical challenges in monitoring nutritional supplements.
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Van den Oever, SP; Mayer, HK
Event: 77. ALVA Jahrestagung 2023 - Innovativer Pflanzenschutz –neue Technologien zur Versorgungssicherung
Period: 22.05.2023 - 23.05.2023 | Location: Linz | Organizer:
Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen (ALVA)
Year: 2021 - Entwicklung einer UHPLC-Methode zur Bestimmung von Furanen in Kaffeebohnen
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Karpf, F; Schmidt, A; Mayer, HK
Event: 75. ALVA Jahrestagung 2021 - Landwirtschaft in der Zukunft – alles digital
Period: 04.10.2021 - 05.10.2021 | Location: Wieselburg, Austria | Organizer:
ALVA
Year: 2021 - Analytische Herausforderungen bei der Quantifizierung wertbestimmender Inhaltsstoffe in „Heumilch“ und „Silomilch“
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Van den Oever SP; Mayer, HK
Event: 75. ALVA Jahrestagung 2021 - Landwirtschaft in der Zukunft – alles digital
Period: 04.10.2021 - 05.10.2021 | Location: Wieselburg, Austria | Organizer:
ALVA
Year: 2021 - „ESL-Milch“ eliminiert Frischmilch vom österreichischen Markt – ein letztes Plädoyer für die pasteurisierte Frischmilch
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Van den Oever SP
Event: 75. ALVA Jahrestagung 2021 - Landwirtschaft in der Zukunft – alles digital
Period: 04.10.2021 - 05.10.2021 | Location: Wieselburg, Austria | Organizer:
ALVA
Year: 2020 - Effects of the conservation method of grass forages on protein compounds of organically produced, raw cows' milk - free amino acids and biogenic amines
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Haselmann, A; Fürst-Waltl, B; Mayer, H K; Van Den Oever S P; Schmidt, A; Zebeli, Q; Knaus, W
Event: 74. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2020
Period: 03.03.2020 - 05.03.2020 | Location: Göttingen, Germany
Year: 2019 - Genetic variants of bovine milk proteins – “A2 milk” authentication using isoelectric focusing and PCR
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Lenz, K; Mauss, K; Fischer, A; Paskuti, F; Halbauer, E-M
Event: 9th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis 2019
Period: 05.11.2019 - 08.11.2019 | Location: Prague, Czech Republic | Organizer:
University of Chemistry and Technology Prague, Prague, Czech Republic
Year: 2019 - The different forms of vitamin B12 in edible insects - Sources and causes
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Burtscher, J; Kulma, M; Mayer, HK
Event: Insecta 2019
Period: 04.09.2019 - 09.09.2019 | Location: Potsdam, Germany
Year: 2019 - Investigation of Vitamin B12 and Pseudovitamin B12 in algae based nutritional supplements by UHPLC-PDA-MS
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Mayer, HK
Event: 48th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques 2019
Period: 16.06.2019 - 20.06.2019 | Location: Milan, Italy
Year: 2019 - Vitamin B12 in buffalo worms by UHPLC-PDA-MS
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Van den Oever, SP; Schmidt, A; Mayer, HK
Event: Insecta 2019 International Conference
Period: 05.09.2019 - 06.09.2019 | Location: Potsdam, Germany
Year: 2019 - Bestimmung der nativen Zusammensetzung von B-Vitaminen in Milch
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Mayer, HK
Event: 74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima
Period: 27.05.2019 - 28.05.2019 | Location: Klosterneuburg, Austria | Organizer:
Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel, Veterinär- und Agrarwesen
Year: 2019 - Chlorogenic acids and caffeine in green and roasted coffee by HPLC-DAD
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Macheiner, L; Fradler, K; Schreiner, M; Mayer, HK
Event: 48th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques 2019
Period: 16.06.2019 - 20.06.2019 | Location: Milan, Italy
Year: 2019 - Genetic variants of bovine milk proteins – “A2 milk” authentication using isoelectric focusing and PCR
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Lenz, K; Mauss, K; Fischer, A; Paskuti, F
Event: XX EuroFoodChem Congress
Period: 17.06.2019 - 19.06.2019 | Location: Porto, Portugal
Year: 2019 - Investigation of Vitamin B12 and Pseudovitamin B12 in algae based nutritional supplements by UHPLC-PDA-MS
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Mayer, HK
Event: 48th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques 2019
Period: 16.06.2019 - 20.06.2019 | Location: Milan, Italy
Year: 2019 - UHPLC-PDA-MS analysis of vitamin B12 in insects
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Van den Oever, SP; Schmidt, A; Kulma, M; Mayer, HK
Event: 9th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis 2019
Period: 05.11.2019 - 08.11.2019 | Location: Prague, Czech Republic | Organizer:
University of Chemistry and Technology Prague, Prague, Czech Republic
Year: 2019 - The different forms of vitamin B12 in edible insects - Sources and causes
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Burtscher, J; Kulma, M; Mayer, HK
Event: Insecta 2019
Period: 04.09.2019 - 09.09.2019 | Location: Potsdam, Germany
Year: 2019 - UHPLC analysis of biogenic amines in different cheese varieties retailed in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G; Schmidt, A
Event: 9th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis 2019
Period: 05.11.2019 - 08.11.2019 | Location: Prague, Czech Republic | Organizer:
University of Chemistry and Technology Prague, Prague, Czech Republic
Year: 2018 - End of transition period for excessive high heat load of “over-processed” ESL milk in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Boitz, LI; Schmidt, A
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2018
Period: 25.04.2018 - 27.04.2018 | Location: Leibnitz, Austria
Year: 2018 - Insects as a Source of Vitamin B12 - Opportunities and Obstacles
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Mayer, HK
Event: Insecta 2018
Period: 05.09.2018 - 07.09.2018 | Location: Gießen, Germany
Year: 2018 - Green coffee and derived products as a source of polyamines and free amino acids
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Macheiner, L; Schmidt, A; Mayer; HK
Event: PhD Candidate Symposium 2018
Period: 23.10.2018 | Location: Vienna, Austria
Year: 2018 - Tierartendifferenzierung bei Fleisch mittels Proteinfingerprinting und PCR
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Galos, M
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2018
Period: 25.04.2018 - 27.04.2018 | Location: Leibnitz, Austria
Year: 2018 - A2-Milch in der Diskussion - Verteilung der Beta-Casein-Varianten beim Pinzgauer-Rind
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Berger, C; Fürst-Waltl, B; Schwarzenbacher, H; Mayer, H
Event: XII. Pinzgauer-Weltkongress
Period: 26.04.2018 | Location: Goldegg, Austria
Year: 2018 - Biogenic amines in different cheese varieties at retail in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G; Schmidt, A
Event: 10th Cheese Symposium 2018
Period: 04.04.2018 - 06.04.2018 | Location: Rennes, France
Year: 2017 - Biogenic amines in different cheese varieties retailed in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: 8th CHEMICAL REACTIONS IN FOODS CRF 2017 - International conference on new knowledge on chemical reactions during food processing and storage
Period: 15.02.2017 - 17.02.2017 | Location: Prague, Czech Republic
Year: 2017 - Meat species identification using protein electrophoresis and PCR
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Galos, M
Event: 19th EuroFoodChem Conference 2017
Period: 04.10.2017 - 06.10.2017 | Location: Budapest, Hungary
Year: 2017 - Determination of vitamin B12 in mealworm (Tenebrio molitor larvae) using preparative immune-affinity chromatography and ultra high-performance liquid chromatography
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Macheiner, L; Mayer, HK
Event: INSECTA 2017
Period: 07.09.2017 - 12.09.2017 | Location: Berlin, Germany
Year: 2017 - Determination of vitamin B12 using preparative immune-affinity chromatography and UHPLC
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Call, LM; Mayer, HK
Event: HPLC 2017
Period: 18.06.2017 - 22.06.2017 | Location: Prague, Czech Republic | Location: Unknown, Czech Republic
Year: 2017 - Heat load of extended shelf life (ESL) milk and cream in Austria
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Boitz, LI
Event: 8th CHEMICAL REACTIONS IN FOODS CRF 2017 - International conference on new knowledge on chemical reactions during food processing and storage
Period: 15.02.2017 - 17.02.2017 | Location: Prague, Czech Republic
Year: 2017 - Heat load of extended shelf life (ESL) milk and cream in Austria
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Boitz, L
Event: 8th CHEMICAL REACTIONS IN FOODS CRF 2017 - International conference on new knowledge on chemical reactions during food processing and storage
Period: 15.02.2017 - 17.02.2017 | Location: Prague, Czech Republic
Year: 2017 - Meat species identification using protein electrophoresis and PCR
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Galos, M
Event: 19th EuroFoodChem Conference 2017
Period: 04.10.2017 - 06.10.2017 | Location: Budapest, Hungary
Year: 2017 - Excessive heat load of extended shelf life (ESL) milk and cream caused by (un)intentional over-processing?
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Boitz, LI; Schmidt, A
Event: 8th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis RAFA 2017
Period: 07.11.2017 - 10.11.2017 | Location: Prague, Czech Republic
Year: 2017 - Simultaneous determination of pantothenic acid and riboflav in milk by UHPLC
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Reiter, K; Mayer, HK
Event: HPLC 2017
Period: 18.06.2017 - 22.06.2017 | Location: Prague, Czech Republic | Location: Unknown, Czech Republic
Year: 2017 - Authentication of meat species using protein electrophoresis and PCR
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Galos, M
Event: 8th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis RAFA 2017
Period: 07.11.2017 - 10.11.2017 | Location: Prague, Czech Republic
Year: 2017 - Neueste Entwicklungen in der Bestimmung wasserlöslicher Vitamine in Milch.
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Mayer, HK
Event: 72. ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen
Period: 22.05.2017 - 23.05.2017 | Location: Waldkirchen am Wesen, Austria
Year: 2016 - Evaluation of heat load indicators for extended shelf life (ESL) milk and cream in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Boitz, LI; & Fiechter, G
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2016
Period: 08.06.2016 - 10.06.2016 | Location: St. Pölten, Austria
Year: 2016 - Authentizität von Lebensmitteln
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: 4. Shimadzu User Meeting
Period: 08.09.2016 | Location: Vienna, Austria
Year: 2016 - Beurteilung unterschiedlicher Erhitzungsindikatoren („TTIs“) in Schlagobers, Kaffeesahne/-Milch und Kondensmilch zur Abschätzung der Hitzebelastung
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2016
Period: 08.06.2016 - 10.06.2016 | Location: St. Pölten, Austria
Year: 2016 - A novel ultra-high performance liquid chromatography method for the rapid assessment of the native vitamin B6 spectra in bovine milk.
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Hinterleitner, H; Schreiner, M; Mayer, HK
Event: 31st International Symposium on Chromatography
Period: 28.08.2016 - 01.09.2016 | Location: Cork, Ireland
Year: 2016 - A novel ultra-high performance liquid chromatography method for the rapid assessment of the native vitamin B6 spectra in bovine milk
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Hinterleitner, H; Schreiner, M; Mayer, HK
Event: 31st International Symposium on Chromatography, Genzo Shimadzu Best Poster Award - Flash Presentation
Period: 28.08.2016 - 01.09.2016 | Location: Cork, Ireland
Year: 2016 - Quantitation of various capsaicinoids in different chili varieties by ultra-high performance liquid chromatography
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Fiechter, G; Fritz, EM; Mayer, HK
Event: 31st International Symposium on Chromatography
Period: 28.08.2016 - 01.09.2016 | Location: Cork, Ireland
Year: 2016 - Assessment of heat load of extended shelf life (ESL) milk and cream
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: 1st Food Chemistry Conference 2016 – Shaping the Future of Food Quality, Health and Safety
Period: 30.10.2016 - 01.11.2016 | Location: Amsterdam, Netherlands
Year: 2016 - UHPLC-Analytik von Pantothensäure und Riboflavin in Milch
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Reiter, K; Schmidt, A; Boitz, LI; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2016
Period: 08.06.2016 - 10.06.2016 | Location: St. Pölten, Austria
Year: 2016 - Authentizitätsprüfung von Lebensmitteln – neue alte Herausforderungen für Lebensmittelchemiker
Art: Vortrag - Keynote Speaker (eingeladener Vortrag)
Autoren: Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2016
Period: 08.06.2016 - 10.06.2016 | Location: St. Pölten, Austria
Year: 2016 - Erhitzungsindikatoren („TTIs“) in Milch(produkten) zur Differenzierung pasteurisierter, „länger frischer“ und ultrahocherhitzter Produkte
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2016
Period: 08.06.2016 - 10.06.2016 | Location: St. Pölten, Austria
Year: 2016 - UHPLC analysis of biogenic amines in different cheese varieties
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: 1st Food Chemistry Conference 2016 – Shaping the Future of Food Quality, Health and Safety
Period: 30.10.2016 - 01.11.2016 | Location: Amsterdam, Netherlands
Year: 2016 - UHPLC-Analytik von Vitamin B6 und B2 in Milch
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Hinterleitner, H; Schreiner, M; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2016
Period: 08.06.2016 - 10.06.2016 | Location: St. Pölten, Austria
Year: 2015 - Schnelle Furosin-Analytik mittels UHPLC in Milch
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Mayer, HK
Event: 44. Deutscher Lebensmittelchemikertag 2015
Period: 14.09.2015 - 16.09.2015 | Location: Karlsruhe, Germany
Year: 2015 - Detection of cow´s milk in dairy products at protein and DNA level
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: 7th IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow Milk
Period: 23.03.2015 - 25.03.2015 | Location: Limassol, Cyprus
Year: 2015 - RP-HPLC analysis of furosine as heat load indicator in pasteurized, ESL and UHT liquid milk samples at retail in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Fiechter, G; Mayer, HK
Event: 42th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2015
Period: 21.06.2015 - 25.06.2015 | Location: Geneva, Switzerland
Year: 2015 - ESL-Milch − wollen KonsumentInnen tatsächlich "länger frische" Milch?
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: Woche der Chemie an der BOKU 2016 - Chemie in den Lebens- und Umweltwissenschaften
Period: 29.09.2016 - 30.09.2016 | Location: Vienna, Austria
Year: 2015 - A novel UHPLC method for the rapid determination of furosine as heat load indicator in commercial milk samples
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Fiechter, G; Mayer, HK
Event: 42th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2015
Period: 21.06.2015 - 25.06.2015 | Location: Geneva, Switzerland
Year: 2015 - Extended shelf life (ESL) milk in Austria − dairy products with excessive heat load?
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Boitz, LI
Event: 7th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis RAFA 2015
Period: 03.11.2015 - 06.11.2015 | Location: Prague, Czech Republic | Organizer:
Institute of Chemical Technology, Prague and RIKILT-Wageningen University
Year: 2015 - UHPLC analysis of biogenic amines in different cheese varieties retailed in Austria
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G
Event: 42th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2015
Period: 21.06.2015 - 25.06.2015 | Location: Geneva, Switzerland
Year: 2015 - Arbeitsschwerpunkte DLWT: "Authentizität von Milchprodukten“ (ESL-Milch; Tierartendifferenzierung; Biogene Amine in Käse)
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: AMA / Laborleiter-Treffen 2105
Period: 17.11.2015 - 18.11.2015 | Location: Gmünd, Austria
Year: 2015 - Authentication of milk species in dairy products at protein and DNA level
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: 7th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis RAFA 2015
Period: 03.11.2015 - 06.11.2015 | Location: Prague, Czech Republic | Organizer:
Institute of Chemical Technology, Prague and RIKILT-Wageningen University
Year: 2015 - Physico-chemical characteristics of sheep’s and goat’s milk in Austria
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: 7th IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow Milk
Period: 23.03.2015 - 25.03.2015 | Location: Limassol, Cyprus
Year: 2015 - Erhitzungsindikatoren („TTIs“) in Milch(produkten) zur Differenzierung pasteurisierter, „länger frischer“ und ultrahocherhitzter Produkte
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Fiechter, G; Schmidt, A; Mayer, HK
Event: ANAKON 2015
Period: 23.03.2015 - 26.03.2015 | Location: Graz, Austria | Location: Graz, Austria | Organizer:
Gesellschaft Deutscher Chemiker in Kooperation mit der ASAC
Year: 2015 - Evaluation of heat load indicators for extended shelf life (ESL) milk and cream
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Boitz, LI; Fiechter, G
Event: 18th EURO FOOD CHEM 2015 - UPCOMING CHALLENGES IN FOOD SCIENCE
Period: 13.10.2015 - 16.10.2015 | Location: Madrid, Spain
Year: 2015 - RP-HPLC analysis of furosine and acid-soluble ß-lactoglobulin for heat load evaluation of whipping cream
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Boitz, LI; Fiechter, G
Event: 42th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2015
Period: 21.06.2015 - 25.06.2015 | Location: Geneva, Switzerland
Year: 2015 - Biogenic amines in different cheese varieties at retail in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G
Event: 18th EURO FOOD CHEM 2015 - UPCOMING CHALLENGES IN FOOD SCIENCE
Period: 13.10.2015 - 16.10.2015 | Location: Madrid, Spain
Year: 2014 - A RP-HPLC method for the determination of furosine as heat load indicator in Austrian commercial milk samples
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI, Fiechter, G; Mayer, HK
Event: 30th International Symposium on Chromatography ISC 2014
Period: 14.09.2014 - 18.09.2014 | Location: Salzburg, Austria
Year: 2014 - UPLC™ analysis of biogenic amines in different cheese varieties
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G
Event: 30th International Symposium on Chromatography ISC 2014
Period: 14.09.2014 - 18.09.2014 | Location: Salzburg, Austria
Year: 2014 - Analytischer Vergleich von Trockenplasmaproben
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G; Windisch, A; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2014
Period: 23.04.2014 - 25.04.2014 | Location: Vienna, Austria
Year: 2014 - RP-HPLC analysis of furosine and acid-soluble ß-lactoglobulin to assess the heat load of cream retailed in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Boitz, LI; Tjoa, L; Fiechter, G
Event: 30th International Symposium on Chromatography ISC 2014
Period: 14.09.2014 - 18.09.2014 | Location: Salzburg, Austria
Year: 2014 - Detection of cow´s milk as a potential allergen in food using electrophoresis and PCR
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2014
Period: 23.04.2014 - 25.04.2014 | Location: Vienna, Austria
Year: 2014 - UHPLC analysis of thiamine and its phosphate esters in milk
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Fiechter, G; Boitz, LI; Mayer, HK
Event: 30th International Symposium on Chromatography ISC 2014
Period: 14.09.2014 - 18.09.2014 | Location: Salzburg, Austria
Year: 2014 - A novel UHPLC method for the rapid determination of β-lactoglobulin as heat load indicator in commercial milk samples
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Seifried, R; Fiechter, G; Mayer, HK
Event: 30th International Symposium on Chromatography ISC 2014
Period: 14.09.2014 - 18.09.2014 | Location: Salzburg, Austria
Year: 2014 - UHPLC analysis of capsaicinoids in different chili varieties
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G; Fritz, EM; Stangl, SV; Philipp, C; Mayer, HK
Event: 30th International Symposium on Chromatography ISC 2014
Period: 14.09.2014 - 18.09.2014 | Location: Salzburg, Austria
Year: 2014 - Einsatz von UPLC in der Milchanalytik
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G; Mayer H
Event: Österreichisches LC-User Meeting 2014
Period: 08.10.2014 - 09.10.2014 | Location: Neuhofen an der Ybbs, Austria
Year: 2014 - Sind Furosin und ß-Lactoglobulin als Erhitzungsindikatoren für pasteurisierte, „länger frische“ und ultrahocherhitzte-Schlagsahne geeignet?
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Mayer, HK
Event: 43. Deutscher Lebensmittelchemikertag 2014
Period: 22.09.2014 - 24.09.2014 | Location: Gießen, Germany
Year: 2014 - Qualität von Sauermilchkäse: Evaluierung der biogenen Amingehalte
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G; Sivec, G; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2014
Period: 23.04.2014 - 25.04.2014 | Location: Vienna, Austria
Year: 2014 - RP-HPLC analysis of furosine and acid-soluble ß-lactoglobulin of Austrian commercial cream samples
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Tjoa, L; Fiechter, G; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2014
Period: 23.04.2014 - 25.04.2014 | Location: Vienna, Austria
Year: 2014 - UHPLC analysis of water-soluble vitamins
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schmidt, A; Schreiner, M; Fiechter, G; Boitz, LI; Mayer, HK
Event: 30th International Symposium on Chromatography ISC 2014
Period: 14.09.2014 - 18.09.2014 | Location: Salzburg, Austria
Year: 2014 - UHPLC-Analytik wasserlöslicher Vitamine
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Schreiner, M; Schmidt, A., Fiechter, G; Boitz, LI; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2014
Period: 23.04.2014 - 25.04.2014 | Location: Vienna, Austria
Year: 2014 - Enzymatische Bestimmung von Lactulose in Schlagsahne aus dem Einzelhandel und Beurteilung der Eignung als „TTI“
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Mayer, HK
Event: 43. Deutscher Lebensmittelchemikertag 2014
Period: 22.09.2014 - 24.09.2014 | Location: Gießen, Germany
Year: 2014 - Biogenic amine levels in ripened acid-curd cheeses
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G; Sivec, G; Mayer, HK
Event: 30th International Symposium on Chromatography ISC 2014
Period: 14.09.2014 - 18.09.2014 | Location: Salzburg, Austria
Year: 2014 - Biogenic amine levels in various cheese varieties.
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2014
Period: 23.04.2014 - 25.04.2014 | Location: Vienna, Austria
Year: 2014 - Enzymatische Bestimmung von Lactulose in Schlagsahne, UHT- und Sterilmilchprodukten aus dem Einzelhandel und Beurteilung der Eignung als „TTI
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Boitz, LI; Mayer, HK
Event: GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2014
Period: 16.10.2014 - 18.10.2014 | Location: Rodgau, Germany
Year: 2013 - Rapid UHPLC analysis of capsaicinoids in different chili varieties
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G; Fritz, EM; Stangl, SV; Philipp, C; Mayer, HK
Event: 6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis RAFA 2013
Period: 05.11.2013 - 08.11.2013 | Location: Prague, Czech Republic | Organizer:
Institute of Chemical Technology, Prague and RIKILT-Wageningen University
Year: 2013 - Biogenic amines in different cheese varieties
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G
Event: Dairy Conference 2013
Period: 16.09.2013 - 17.09.2013 | Location: Hohenheim, Germany
Year: 2013 - Bestimmung von biogenen Aminen in verschiedenen Sauermilchkäsen
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G; Sivec, G; Mayer, H.K.
Event: 1. Linzer Kontaminantentagung - Schadstoffe in Lebens- und Futtermitteln 2013
Period: 03.12.2013 - 04.12.2013 | Location: Linz, Austria
Year: 2013 - UPLC analysis of biogenic amines in different cheese varieties
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: MAYER, HK; Fiechter, G
Event: 6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis RAFA 2013
Period: 05.11.2013 - 08.11.2013 | Location: Prague, Czech Republic | Organizer:
Institute of Chemical Technology, Prague and RIKILT-Wageningen University
Year: 2013 - Current issues of food authentication – Authenticity of dairy products.
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K.
Event: 12th European conference for chemistry teachers
Period: 03.04.2013 - 06.04.2013 | Location: Wieselburg, Austria
Year: 2012 - „Extended shelf life“ (ESL)-Milch in Österreich – Konsummilch mit geringer Hitzebelastung oder UHT-Konserve?
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2012
Period: 27.09.2012 - 29.09.2012 | Location: Dresden, Germany
Year: 2012 - Determination of biogenic amines in cheese
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G
Event: Österreichische Lebensmittelchemikertage GÖCH 2012-Haltbarkeit von Lebensmitteln
Period: 25.04.2012 - 27.04.2012 | Location: Linz, Austria
Year: 2012 - Chemical composition of sheep’s and goat’s milk in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G
Event: 9th International Symposium on Milk Genomics and Human Health 2012
Period: 08.10.2012 - 10.10.2012 | Location: Wageningen, Netherlands
Year: 2012 - Total isoflavone aglycones in different soybean cultivars
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G; Opacak, I; Raba, B; Mayer, HK
Event: GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2012
Period: 27.09.2012 - 29.09.2012 | Location: Dresden, Germany
Year: 2012 - Evaluation of heat load indicators for extended shelf life (ESL) milk
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Raba, B; Fiechter, G
Event: Österreichische Lebensmittelchemikertage GÖCH 2012-Haltbarkeit von Lebensmitteln
Period: 25.04.2012 - 27.04.2012 | Location: Linz, Austria
Year: 2012 - Authentizität von Lebensmitteln – zukünftige Herausforderungen in der Lebensmittelanalytik
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K.
Event: 140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
Period: 02.02.2012 - 03.02.2012 | Location: Vienna, Austria
Year: 2012 - Determination of total isoflavone aglycones in different soybean cultivars after enzymatic hydrolysis
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G; Opacak, I; Raba, B; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemikertage GÖCH 2012-Haltbarkeit von Lebensmitteln
Period: 25.04.2012 - 27.04.2012 | Location: Linz, Austria
Year: 2012 - Monitoring of biogenic amines in cheese
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G
Event: GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2012
Period: 27.09.2012 - 29.09.2012 | Location: Dresden, Germany
Year: 2012 - „Länger frische“ (ESL-) Milch in Österreich – wertvolle Konsummilch oder UHT-Konserve?
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemikertage GÖCH 2012-Haltbarkeit von Lebensmitteln
Period: 25.04.2012 - 27.04.2012 | Location: Linz, Austria
Year: 2012 - Quantitative determination of cow’s milk percentage in dairy products – an analytical challenge forever?
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Bürger, J; Kaar N; Wondratsch, B
Event: Österreichische Lebensmittelchemikertage GÖCH 2012-Haltbarkeit von Lebensmitteln
Period: 25.04.2012 - 27.04.2012 | Location: Linz, Austria
Year: 2012 - UHPLC amino acid analysis and its application to various foods
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemikertage GÖCH 2012-Haltbarkeit von Lebensmitteln
Period: 25.04.2012 - 27.04.2012 | Location: Linz, Austria
Year: 2012 - Capsaicinoids in different chili pepper varieties
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fritz, EM; Philipp, C; Fiechter, G; Mayer, HK
Event: GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2012
Period: 27.09.2012 - 29.09.2012 | Location: Dresden, Germany
Year: 2012 - Physico-chemical parameters of goat’s milk from different breeds in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, HK; Fiechter, G
Event: 9th International Symposium on Milk Genomics and Human Health 2012
Period: 08.10.2012 - 10.10.2012 | Location: Wageningen, Netherlands
Year: 2012 - Determination of capsaicinoids in different chili pepper varieties
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fritz, EM; Philipp, C; Fiechter, G; Mayer, HK
Event: Österreichische Lebensmittelchemikertage GÖCH 2012-Haltbarkeit von Lebensmitteln
Period: 25.04.2012 - 27.04.2012 | Location: Linz, Austria
Year: 2011 - Isoflavone analysis with Ultra Performance Liquid Chromatography: Application to soy-based nutritional supplements
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fichter, G., Opacak, I., Raba, B., Mayer, H.K.
Event: 36th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2011
Period: 19.06.2011 - 23.06.2011 | Location: Budapest, Hungary
Year: 2011 - A New Ultra Performance Liquid Chromatography method for the determination of total isoflavone aglycones in different soybean cultivars after enzymatic hydrolysis
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fichter, G., Opacak, I., Raba, B., Mayer, H.K.
Event: 36th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2011
Period: 19.06.2011 - 23.06.2011 | Location: Budapest, Hungary
Year: 2011 - Characterization of amino acid profiles of culture media using Ultra Performance Liquid Chromatography, AQC pre-column derivatization and UV detection
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fichter, G., Mayer, H.K.
Event: 36th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2011
Period: 19.06.2011 - 23.06.2011 | Location: Budapest, Hungary
Year: 2011 - Species authentication in dairy and soy products
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K.
Event: MoniQA Food Scientist Training 2011 - Authenticating and tracing particular food categories
Period: 15.12.2011 | Location: Vienna, Austria
Year: 2011 - Physical and chemical characteristics of sheep’s and goat’s milk in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Fiechter, G., Schwarz, W., Ulberth, F.
Event: International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow Milk IDF 2011
Period: 16.05.2011 - 18.05.2011 | Location: Athens, Greece
Year: 2011 - Method transfer from HPLC to Ultra Performance Liquid Chromatography (UPLC): Biogenic amines in different cheese varieties
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Fichter, G.
Event: 36th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2011
Period: 19.06.2011 - 23.06.2011 | Location: Budapest, Hungary
Year: 2011 - Ultra Performance Liquid Chromatography (UPLC) analysis of biogenic amines in cheese
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Fichter, G.
Event: International Food Congress on Novel Approaches in Food Industry (NAFI 2011)
Period: 26.05.2011 - 29.05.2011 | Location: Izmir, Turkey
Year: 2011 - Characterization of nitrogenous compounds of different types of bovine whey
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Mayer, H.K.
Event: 5th International Symposium on Recent Advances iin Food Analysis RAFA 2011
Period: 01.11.2011 - 04.11.2011 | Location: Prague, Czech Republic
Year: 2011 - Quantification of cows’ milk percentage in dairy products – a myth?
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Bürger, J., Kaar, N.
Event: 5th International Symposium on Recent Advances iin Food Analysis RAFA 2011
Period: 01.11.2011 - 04.11.2011 | Location: Prague, Czech Republic
Year: 2011 - Entwicklung eines auf Mikrosatelliten basierenden Nachweissystems zur Differenzierung von Gerstensorten.
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Wang, J., Peterseil, V., Mayer, H.K., Hochegger, R.
Event: 62. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2011
Period: 22.11.2011 - 23.11.2011 | Location: Irdning, Austria
Year: 2011 - Physico-chemical characteristics of goat’s milk in Austria – seasonal variations and differences between breeds
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Fiechter, G., Schober, D., Ulberth, F.
Event: International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow Milk IDF 2011
Period: 16.05.2011 - 18.05.2011 | Location: Athens, Greece
Year: 2010 - Species identification in dairy and soy products based on protein and DNA level
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Weippl, A, Kern, C., Bürger, J.
Event: BIORAD qPCR User Meeting 2010
Period: 21.10.2010 | Location: Vienna, Austria
Year: 2010 - A comparison of selected valuable components in traditional “soymilk” and cow milk
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Raba, B., Fiechter, G., Schreiner, M., Mayer, H.K
Event: 1st International Congress on Food Technology 2010
Period: 03.11.2010 - 06.11.2010 | Location: Antalya, Turkey
Year: 2010 - New feeding strategies for Awassi sheep in drought affected areas and their effect on product quality
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Hilali, M., Iñiguez, L., Mayer, H., Knaus, W., Schreiner, M., Zaklouta, M., Wurzinger, M.
Event: International Conference on food security and climate change in dry areas
Period: 01.02.2010 - 04.02.2010 | Location: Amman, Jordan
Year: 2010 - RP-HPLC analysis of furosine and acid-soluble ß-lactoglobulin to assess the heat load of extended shelf life (ESL) milk in Austria
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Raba, B., Meier, J.
Event: 28th International Symposium on Chromatography 2010
Period: 12.09.2010 - 16.09.2010 | Location: Valencia, Spain
Year: 2010 - Effect of supplementation with agro-industrial by-products on milk fatty acids in Awassi sheep
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Hilali, M., Iñiguez, L., Mayer, H., Knaus, W., Zaklouta, M., Wurzinger, M., Schreiner, M.
Event: Tropentag 2010 - World Food System - A contribution from Europe
Period: 14.09.2010 - 16.09.2010 | Location: Zürich, Switzerland
Year: 2010 - Isoflavone fingerprinting of soy-based nutritional supplements via Ultra Performance Liquid Chromatography
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Raba, B., Jungmayr, A., Mayer, H.K.
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2010
Period: 19.05.2010 - 21.05.2010 | Location: Leibnitz, Austria
Year: 2010 - Determination of phytoestrogens in soy-based nutritional supplements via Ultra Performance Liquid Chromatography
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Raba, B., Jungmeier, A., Mayer, H.K.
Event: 1st International Congress on Food Technology 2010
Period: 03.11.2010 - 06.11.2010 | Location: Antalya, Turkey
Year: 2010 - Selected valuable components in “soymilk” versus cow milk – A comparison
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Raba, B., Fiechter, G., Schreiner, M., Mayer, H.K
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2010
Period: 19.05.2010 - 21.05.2010 | Location: Leibnitz, Austria
Year: 2010 - Ultra Performance Liquid Chromatography (UPLC) analysis of free amino acids and biogenic amines in dairy products
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Fiechter, G., Fischer, E.
Event: 28th International Symposium on Chromatography 2010
Period: 12.09.2010 - 16.09.2010 | Location: Valencia, Spain
Year: 2010 - Extended shelf life (ESL) milk in Austria – valuable dairy product or milk with excessive heat load
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Raba, B., Meier, J., Schmid, A.
Event: 1st International Congress on Food Technology 2010
Period: 03.11.2010 - 06.11.2010 | Location: Antalya, Turkey
Year: 2010 - Extended shelf life (ESL)-Milch – wertvolles Milchprodukt oder Milch mit übermäßiger Hitzebelastung?
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Raba, B., Meier, J., Schmid, A.
Event: Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2010
Period: 19.05.2010 - 21.05.2010 | Location: Leibnitz, Austria
Year: 2010 - “Soymilk” in relation to cow milk
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Raba, B., Fiechter, G., Schreiner, M., Mayer, H.K
Event: 28th International Symposium on Chromatography 2010
Period: 12.09.2010 - 16.09.2010 | Location: Valencia, Spain
Year: 2010 - Evaluation of phytoestrogen content of soy-based nutritional supplements via Ultra Performance Liquid Chromatography
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Raba, B., Jungmayr, A., Mayer, H.K.
Event: 28th International Symposium on Chromatography 2010
Period: 12.09.2010 - 16.09.2010 | Location: Valencia, Spain
Year: 2009 - Authenticity of extended shelf life (ESL) milk samples in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K.
Event: 4th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis 2009
Period: 04.11.2009 - 06.11.2009 | Location: Prague, Czech Republic | Organizer:
International Association of Environmental Analytical Chemistry
Year: 2009 - Reversed-phase HPLC analysis of native ß-lactoglobulin and furosine for the evaluation of heat load of extended shelf life (ESL) milk samples in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Schmid, A., Meier, J., Raba, B.
Event: 34th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2009
Period: 28.06.2009 - 02.07.2009 | Location: Dresden, Germany
Year: 2009 - Characterization of free amino acid excretion in Sur-lie model wines via Ultra Performance Liquid Chromatography
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Pavelescu, D., Hainzl, V., Mayer, H.K.
Event: 34th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2009
Period: 28.06.2009 - 02.07.2009 | Location: Dresden, Germany
Year: 2009 - Determination of free amino acids in bovine milk via ultra-performance liquid chromatography
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Mayer, H.K.
Event: Milchkonferenz 2009
Period: 17.09.2009 - 19.09.2009 | Location: Vienna, Austria | Organizer:
Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
Year: 2009 - RP-HPLC analysis of furosine and native ß-lactoglobulin to assess the heat load of extended shelf life (ESL) milk samples in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Raba, B., Meier, J., Schmid, A.
Event: 4th IDF Dairy Science & Technology Week 2009
Period: 20.04.2009 - 24.04.2009 | Location: Rennes, France
Year: 2009 - Determination of caprine and bovine glycomacropeptide fractions in dairy products using RP-HPLC
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Raba, B.
Event: 4th IDF Dairy Science & Technology Week 2009
Period: 20.04.2009 - 24.04.2009 | Location: Rennes, France
Year: 2009 - UPLC analysis of free amino acids and biogenic amines in different cheese varieties
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Fischer, E, Fiechter, G.
Event: 15th EURO FOOD CHEM 2009 - FOOD FOR THE FUTURE - the contribution of chemistry to improvement of food quality
Period: 05.07.2009 - 08.07.2009 | Location: Copenhagen, Denmark
Year: 2009 - Caprine and bovine glycomacropeptide fractions as potential ingredient for functional dairy products
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Raba, B.
Event: 6th NIZO Dairy Conference on Dairy Ingredients - Innovations in Functionality 2009
Period: 29.09.2009 - 02.10.2009 | Location: Arnhem, Netherlands
Year: 2009 - Peptide mapping of different types of bovine whey via ultra performance liquid chromatography
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Gorzki, L., Mayer, H.K.
Event: Milchkonferenz 2009
Period: 17.09.2009 - 19.09.2009 | Location: Vienna, Austria | Organizer:
Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
Year: 2009 - Ultra Performance Liquid Chromatography analysis of free amino acids as possible authenticity markers in bee honey
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Mayer, H.K.
Event: 34th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2009
Period: 28.06.2009 - 02.07.2009 | Location: Dresden, Germany
Year: 2009 - Detection and quantification of bovine, ovine and caprine milk percentages in dairy and soybean products using isoelectric focusing of g-caseins and Real-time PCR
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: H.K. Mayer, C. Kern, J. Bürger
Event: 4th International qPCR Symposium 2009
Period: 09.03.2009 - 13.03.2009 | Location: Munich, Germany
Year: 2009 - Characterization of isoflavone composition in soy-based nutritional supplements via ultra performance liquid chromatography (UPLC™)
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Raba, B., Mayer, H.K.
Event: 4th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis 2009
Period: 04.11.2009 - 06.11.2009 | Location: Prague, Czech Republic | Organizer:
International Association of Environmental Analytical Chemistry
Year: 2009 - “Soymilk” – an adequate alternative to cow milk?
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Raba, B., Fiechter, G., Wunderer, A., Goldfuss, I., Sattler, N., Schreiner, M., Mayer, H.K
Event: Milchkonferenz 2009
Period: 17.09.2009 - 19.09.2009 | Location: Vienna, Austria | Organizer:
Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
Year: 2009 - Assessment of heat load of extended shelf life (ESL) milk samples in Austria
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Schmid, A., Raba, B., Meier, J.
Event: Milchkonferenz 2009
Period: 17.09.2009 - 19.09.2009 | Location: Vienna, Austria | Organizer:
Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
Year: 2009 - Native ß-lactoglobulin and furosine as indicators for heat load of extended shelf life (ESL) milk
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Raba, B., Meier, J., Schmid, A., Wunderer, A.
Event: 6th NIZO Dairy Conference on Dairy Ingredients - Innovations in Functionality 2009
Period: 29.09.2009 - 02.10.2009 | Location: Arnhem, Netherlands
Year: 2009 - Detection and quantification of cow’s milk percentage in dairy and soybean products using electrophoretic and PCR techniques
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Weippl, A, Kern, C., Bürger, J.
Event: 15th EURO FOOD CHEM 2009 - FOOD FOR THE FUTURE - the contribution of chemistry to improvement of food quality
Period: 05.07.2009 - 08.07.2009 | Location: Copenhagen, Denmark
Year: 2009 - Authenticity monitoring of free amino acids in fruit juice via Ultra Performance Liquid Chromatography
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Mayer, H.K.
Event: 34th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2009
Period: 28.06.2009 - 02.07.2009 | Location: Dresden, Germany
Year: 2009 - Free amino acids and biogenic amines in different cheese varieties
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Fischer, E., Fiechter, G.
Event: Milchkonferenz 2009
Period: 17.09.2009 - 19.09.2009 | Location: Vienna, Austria | Organizer:
Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
Year: 2009 - Tierische Lebensmittel: Milch, Eier
Art: Vortrag - Keynote Speaker (eingeladener Vortrag)
Autoren: MAYER, H.K.
Event: ÖGE-Jahrestagung 2009 - Gesundheitsförderung, Bedeutung der Lebensmittel- und Ernährungsqualität
Period: 10.06.2009 - 11.06.2009 | Location: Vienna, Austria
Year: 2009 - Free Amino Acids and Biogenic Amines as Minor Components in Dairy Products
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Fischer, E., Fiechter, G.
Event: 6th NIZO Dairy Conference on Dairy Ingredients - Innovations in Functionality 2009
Period: 29.09.2009 - 02.10.2009 | Location: Arnhem, Netherlands
Year: 2009 - Ultra Performance Liquid Chromatography (UPLC) analysis of free amino acids and biogenic amines in cheese
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Fischer, E., Fiechter, G.
Event: 34th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques HPLC 2009
Period: 28.06.2009 - 02.07.2009 | Location: Dresden, Germany
Year: 2008 - Free amino acids and biogenic amines in cheese analyzed by Ultra Performance Liquid Chromatography (UPLC)
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Fischer, E., Fiechter, G.
Event: First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
Period: 04.11.2008 - 09.11.2008 | Location: Ljubljana, Slovenia
Year: 2008 - Determination of protein patterns in Sur-lie model wines using sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE)
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Pavelescu, D., Meier, J., Mayer, H.K.
Event: First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
Period: 04.11.2008 - 09.11.2008 | Location: Ljubljana, Slovenia
Year: 2008 - Quantitation of free amino acids in Sur-lie model wines via pre-column derivatization using 6-aminoquinolyl-N-hydroxysuccinimidyl carbamate (AQC) and Ultra-Performance Liquid Chromatography
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fiechter, G., Pavelescu, D., Hainzl, V., Kneifel, W., Mayer, H.K.
Event: First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
Period: 04.11.2008 - 09.11.2008 | Location: Ljubljana, Slovenia
Year: 2008 - Effect of feed diets on milk production and yogurt quality
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: El-Dine Hilali, M., Iniguez, L., Mayer, H., Knaus, W. F., Wurzinger, M., Schreiner, M.
Event: Tropentag 2008 - Competition for Resources in a Changing World: New Drive for Rural Development
Period: 07.10.2008 - 09.10.2008 | Location: Stuttgart, Germany
Year: 2008 - Determination of cows’ milk percentage in Slovak Bryndza sheep cheese using isoelectric focusing of g-caseins and RT-PCR
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Kern, C., Weippl, A., Mayr, S.
Event: First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
Period: 04.11.2008 - 09.11.2008 | Location: Ljubljana, Slovenia
Year: 2008 - Evaluation of heat load of extended shelf life (ESL) milk using electrophoresis of whey proteins and RP-HPLC of furosine and native ß-lactoglobulin
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Meier, J., Raba, B.:
Event: First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
Period: 04.11.2008 - 09.11.2008 | Location: Ljubljana, Slovenia
Year: 2008 - Identification of Bifidobacterium strains using ARDRA, PCR-DDGE and DNA fingerprinting techniques
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mayer, H.K., Amtmann, E., Garsleitner, R.
Event: First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
Period: 04.11.2008 - 09.11.2008 | Location: Ljubljana, Slovenia
Year: 2008 - Feed effect on milk production and yogurt quality
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Hilalia, M., Iñigueza, L., Mayer, H.K., Knaus, W., Wurzinger, M., Schreiner, M.
Event: Tropentag 2008 - Competition for Resources in a Changing World: New Drive for Rural Development
Period: 07.10.2008 - 09.10.2008 | Location: Stuttgart, Germany