Vera D'Amico
Dipl.-Ing. Dr. Vera D'Amico
Institut Institut für Lebensmittelwissenschaften
Standort Muthgasse 18, 1190 Wien
Email vera.damico@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-75464
Laufbahn
- 2020 Universitätsassistentin am Institut für Lebensmittelwissenschaften
- 2017 - 2020 Dissertation am Institut für Lebensmittelwissenschaften
- 2017 - 2018 Wissenschaftliche Mitarbeiterin an der Versuchsanstalt für Getreideverarbeitung
- 2016 Studienabschluss Masterstudium Safety in the Food Chain
- 2016 - 2017 Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Institut für Lebensmittelwissenschaften
- 2013 Studienabschluss Bachelorstudium der Ernährungswissenschaften
Projekte
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Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
(2021) Sustainability improvement by sourdough processing
Autoren: Fraberger, V;
Sourdough: A tool to address flavour, sustainability, and digestibility
(2020) Are ‘ancient wheats’ and old landraces better digestible?
Autoren: D'Amico S., Call L., Fraberger V., Reiter E., Schönlechner R., Grausgruber H.
Breeding for resilience against biotic and abiotic stresses, 71. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs
(2020) Degradation of Amylase-Trypsin Inhibitors by LAB
Autoren: D’Amico, S; Fraberger, V; Domig K.J;
1st ATI Workshop
(2020) Verbesserung der funktionellen Eigenschaften von Backwaren durch Einsatz von Sauerteig-assoziierten Milchsäurebakterien
Autoren: Fraberger, V;
6. D-A-CH Tagung für angewandte Getreidewissenschaften 2020
(2019) Sauerteigmikrobiota - Zwischen Tradition und Moderne
Autoren: Fraberger V., Unger C., D'Amico S., Domig K.J.
74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima
(2019) Gluten-free sourdough breads based on buckwheat or millet flour: effects of selected lactobacilli on the functional properties of breads.
Autoren: Regine Schoenlechner, Denisse Bender, Vera Fraberger, Palma Szepasvári, Stefano D’Amico, Sandor Tömösközi, Giada Cavazzi, Henry Jäger, Konrad J. Domig
19th ICC Conference 2019 - Science meets Technology
(2019) The applicability of sourdough-related yeasts in the production of low FODMAP products
Autoren: Fraberger V., Call L.-M., Domig K.J., D'Amico S.
8th Congress of European Microbiologists FEMS 2019
(2019) A polyphasic methodological approach reveals low clostridial abundance despite apparent cheese spoilage
Autoren: Brändle, J, Fraberger, V, Berta, J, Puglisi, E, Jami, M, Kneifel, W, Domig KJ
8th Congress of European Microbiologists FEMS 2019
(2019) Potential von Hefen zur Reduktion von FODMAPs
Autoren: Fraberger V., Call L.-M., Domig K.J., D’Amico S.
GDL Forum Sauerteig VI
(2019) Clostridien in Hartkäse - geringe Kontaminationen mit großer Wirkung
Autoren: Brändle, J; Fraberger, V; Puglisi, E; Kneifel, W; Domig KJ
74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima
(2019) Sourdough-related yeasts and the applicability to reducte fructans
Autoren: Fraberger V., Call L.-M., Domig K.J., D'Amico S.
19th ICC Conference 2019 - Science meets Technology
(2018) Neue Lösungen für lange bestehende Probleme in der Clostridienanalytik
Autoren: Brändle, J.; Fraberger, V.; Berta, J .; Zitz, U.; Schinkinger, M.; Stocker, W.; Kneifel, W.; Domig, K.J.
FFoQSI Academy - Möglichkeiten und Grenzen der Clostridienanalytik
(2018) Methoden zur Identifizierung relevanter Mikroorganismen in Sauerteig
Autoren: Fraberger, V; Unger, C; Podržaj, L; Kummer; Domig; K.J.
4. D-A-CH Tagung für angewandte Getreidewissenschaften 2018
(2018) A polyphasic case study on butyric acid producing clostridia in cheese
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Berta, J., Puglisi, E., Jami, M., Domig, K.J., Kneifel, W.
10th Cheese Symposium 2018
(2018) Novel approach to quantify clostridial endospores in milk
Autoren: Brändle, J.; Fraberger, V.; Berta, J.; Zitz, U.; Schinkinger, M.; Kneifel, W.; Domig, K.J.
36. Jahrestagung der ÖGHMP Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2018
(2018) Fermentation profile of sourdough specific yeasts with special focus on fructans
Autoren: Fraberger, V.; Call, L.; Ammer, C.; Domig, K.J.; D’Amico, S;
5th International ISEKI Food Conference 2018
(2018) New approach to quantify clostridial endospores in milk
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Berta, J., Zitz, U., Schinkinger, M., Stocker, W., Kneifel, W., Domig, K.J.
10th Cheese Symposium 2018
(2018) Specification of lactic acid bacteria and yeasts in Austrian sourdoughs
Autoren: Fraberger V., Unger C., Domig K.J.
PhD Candidate Symposium 2018
(2018) Isolation and identification of lactic acid bacteria and yeasts in type 1 sourdoughs with focus on traditional Austrian sourdoughs
Autoren: Fraberger V., Lang C., Cerk K., Kummer C. & Domig K.J.
LACC - IGW - 4th Latin American Cereals Conference
(2018) Specification of lactic acid bacteria and yeasts in traditional Austrian sourdoughs
Autoren: Fraberger V., Lang C., Kummer C. & Domig K.J.
Food Micro 2018 - 26th International ICFMH Conference
(2017) Influence of different starter cultures on technological properties of gluten-free sourdough bread
Autoren: Denisse Bender, Lisa Papp, Palma Szepasvári, Stefano D’Amico, Konrad Domig, Sandor Tömösközi and Regine Schoenlechner
16th European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop 2017
(2017) Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch
Autoren: Brändle J., Fraberger V., Heinzle L., Schuller K., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J.
3. ADDA Jahresmeeting
(2017) Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch
Autoren: Domig K.J., Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Schuller K., Berta J., Zitz. U., Kneifel W.
3. ADDA Jahresmeeting
(2017) Effect of the combination of Enterocin KT2W2G and essential oils against spoilage microbes isolated from the surfaces of spoiled bananas
Autoren: Issouffou C., Suwansri S., Sumpradit T., Fraberger V., DOMIG K.J., Hwanhlem N.
The IRES 66th International Conference
(2017) Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle, J; Heinzle, L; Fraberger, V; Berta, J; Zitz, U; Schinkinger, M; Stocker, W; Kneifel, W; Domig, KJ
Symposium Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittelmikrobiologie
(2016) Butyric acid producing clostridia in Austrian cheese - A case study
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J., Fraberger, V., Kneifel, W.
25th International ICFMH Conference - FoodMicro 2016
(2016) Käsereischädliche Clostridien aus einer neuen Perspektive
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Heinzle, L., Schuller, K., Kneifel, W., Domig, K.J.
2. Jahresmeeting Advancement of Dairying in Austria ADDA 2016
(2015) Clostridien - Eine Zerreißprobe für Hartkäse
Autoren: Brändle J., Fraberger V., Heinzle L., Domig K.J.
1. Jahresmeeting Advancement of Dairying in Austria ADDA 2015
Verbesserung der Teig- und Backeigenschaften von Einkorn
Autoren: Bender, D; Zwirzitz, B; D'Amico, S; D'Amico, V; Domig, K.
Verbesserung der Teig- und Backeigenschaften von Einkorn
Autoren: Bender, D; Zwirzitz, B; D’Amico, S; D'Amico, V; Domig K
Innovative method for the detection and enumeration of cheese-damaging clostridia in milk
Autoren: Brändle, J., Heinzle, L., Fraberger, V., Kneifel, W., Domig, K.J.
Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J.