Oliver Meixner
Ao.Univ.Prof. Mag. Dr.rer.soc.oec. Oliver Meixner
Institut für Marketing und Innovation
Standort Feistmantelstraße 4, 1180 Wien
Email oliver.meixner@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-73515
ORCID: 0000-0002-8505-3130
24481590600: AuthorId
AAD-6219-2021: ResearcherId
Laufbahn
- 2004 Habilitation im wissenschaftlichen Fach "Betriebswirtschaftslehre"
- 1998 Promotion
- 1997 Universitätsassistent
- 1994 Sponsion
- 1994 Vertragsassistent
Auszeichnungen
- Jahr: 2020 Auszeichnung: Award of Excellence for the AHP/ANP presentation/paper at the ISAHP 2020, Dec. 3-6: Transforming AHP Group Decisions into Fuzzy Priorities - A New Methodology to Aggregat Individual Priorities
- Jahr: 2016 Auszeichnung: Most Innovative Idea Award for the Paper "AHP Group Decision Making and Clustering" at the ISAHP 2016, 14th International Symposium on the AHP in London
- Jahr: 2013 Auszeichnung: Outstanding Paper Award Winner, Literati Network Awards for paper "An expanded model of variety-seeking behaviour in food product choices”, British Food Journal 2012, Emerald Group Publishing Ltd.
- Jahr: 2004 Auszeichnung: Der Agrana - Förderungspreis für Wissenschaft und Forschung
- Jahr: 2001 Auszeichnung: Best Paper Award, ISAHP 2001
Projekte
Es wurden 0 Projekte gefunden.
Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
Jahr: 2023 - Effectiveness of "Look-smell-taste" labels for consumers' food waste reduction
Autoren: Wallnoefer, LM; Riefler, P; Meixner; O
Veranstaltung: 33rd annual conference of the Austrian Society of Agricultural Economics
Jahr: 2023 - Eating algae? Consumer perception of algae-based food in Austria
Autoren: Meixner, O; Nieschalk, R; Haas R
Veranstaltung: 17th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2023
Jahr: 2022 - Online food shopping under COVID-19 – a technology acceptance model to evaluate consumption motives and barriers
Autoren: Meixner, O; Dittmann, J; Haas R
Veranstaltung: 16th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2022
Jahr: 2022 - Akzeptanz der Bevölkerung von Aquaponikfisch
Autoren: Eichhorn, T; Meixner, O
Veranstaltung: Fischereifachtagung 2022
Jahr: 2021 - Sustainability assessment of palm oil by means of expert interviews and the Analytic Hierarchy Process
Autoren: Meixner, O; Hackl, S; Haas, R
Veranstaltung: 15th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2021
Jahr: 2020 - Food Waste Knowledge in Austria: A Consumer Perspective
Autoren: Meixner, O; Kolmhofer, NE; Katt, F
Veranstaltung: 14th International European Forum Igls-Forum* & 176th EAAE Seminar on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2020
Jahr: 2020 - Transforming AHP Group Decisions into Fuzzy Priorities - a new Methodology to Aggregate Individual Priorities
Autoren: Meixner, O; Hackl, S; Haas, R
Veranstaltung: The International Symposium on the Analytic Hierarchy Process
Jahr: 2019 - Is Cow Milk the Bad Guy? Motivational Structures of Austrian Consumers in Respect to Plant Milk and Cow Milk. An application of a Means-End Chain Analysis
Autoren: Rainer Haas, Alina Schnepps, Siegfried Pöchtrager, Oliver Meixner
Veranstaltung: 13th International European Forum (169th EAAE Seminar) on System Dynamics and Innovation in Food Networks
Jahr: 2019 - Economic Evaluation of the Austrian Rural Development Programme: Is EU-funding an Appropriate Means to Increase Competitiveness of the Agricultural Sector within the Food Supply Chain?
Autoren: Meixner, O. ,Schlögl, F., Pichlbauer, M.
Veranstaltung: 13th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2019
Jahr: 2018 - Empirical Research in Foreign Cultures: The Case of Japanese Rice
Autoren: Meixner, O., Kubinger, M., Haas, R., Haghirian, P.
Veranstaltung: SYSTEM DYNAMICS AND INNOVATION IN FOOD NETWORKS 2018
Jahr: 2017 - THE DIFFICULTIES IN MEASURING INDIVIDUAL UTILITIES OF PRODUCT ATTRIBUTES: A CHOICE BASED EXPERIMENT
Autoren: Meixner, O.; Haas, R.
Veranstaltung: 11th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017
Jahr: 2016 - Quality Seals in the Food Sector: Consumers Information Needs and Sources
Autoren: Meixner, O.; Haas, R.
Veranstaltung: 10th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2016
Jahr: 2016 - AHP GROUP DECISION MAKING AND CLUSTERING
Autoren: Meixner, O.; Haas, R.; Pöchtrager, S.
Veranstaltung: International Symposium on the Analytic Hierarchy Process (ISAHP)
Jahr: 2016 - CONSUMER PREFERENCES AND WILLINGNES TO PAY FOR ORGANIC POTATO IN SAINT PETERSBURG
Autoren: Canavari, M. Perevoshchikova, I., Meixner, O., Haas, R.
Veranstaltung: Bio-Landwirtschaft in der Republik Kasachstan, Gegenwart und Zukunft
Jahr: 2015 - The communication of CSR activities via social media A qualitative approach to identify opportunities and challenges for small and medium-sized enterprises in the agri-food sector
Autoren: Meixner, O.; Pollhammer, E.; Haas, R.
Veranstaltung: 9th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2015
Jahr: 2015 - „Green Care“: Day care on farms for elderly people. A qualitative, comparative feasibility study with special emphasis on female farmers in Upper Austria
Autoren: Jungmair, J. A.; Meixner, O.
Veranstaltung: 24th Agrarian Perspectives and 25th Annual Conference of the Austrian Society of Agricultural Economics, Joint International Scientific Conference 2015 - Global Agribusiness and the Rural Economy
Jahr: 2014 - Consumer Attitudes, Knowledge and Behavior in the Russian Market of Food
Autoren: Meixner, O; Haas, R; Perevoshchikova, Y; Canavari; M
Veranstaltung: System Dynamics and Innovation in Food Networks 2014
Jahr: 2013 - The Use of Social Media within the Austrian Supply Chain for Food and Beverages
Autoren: Oliver Meixner, Rainer Haas, Helmut Moosbrugger, Philipp Magdits
Veranstaltung: 7th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2013
Jahr: 2013 - The Application of Social Media within the Austrian Supply Chain for Food and Beverages
Autoren: Haas, R.; Meixner, O.; Moosbrugger, H.; Magdits, P.
Veranstaltung: Dialogue Marketing with Consumers
Jahr: 2013 - US Consumers perception of local and organic Food: An Analysis based on means-end chain analysis and word association
Autoren: Haas, R.; Sterns, J.; Meixner, O.; Nyob, D.; Traar, V.
Veranstaltung: 7th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2013
Jahr: 2013 - An Analysis based on means-end chain Analysis and word association
Autoren: Haas, R.; Sterns, J.; Meixner, O.; Nyob, D.; Traar, V.
Veranstaltung: US Consumers´perception of local and organic Food
Jahr: 2013 - BOKU-Initiative Food Consumer Science
Autoren: Dürrschmid, K; Freyer, B; Haas, R; Kneifel, W; Meixner, O; Paxton, R; Schiebel, W
Veranstaltung: Raiffeisen Science & Innovation Award 2013
Jahr: 2012 - Sustainable Products and Consumers’ Brand Choice
Autoren: Meixner, O. and Knoll, V.
Veranstaltung: 6th International European Forum Igls-Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2012
Jahr: 2011 - EVALUATION OF QUALITY MANAGEMENT IN THE FOOD INDUSTRY – A COMBINATION OF AHP AND UTILITY ANALYSIS
Autoren: Meixner, O., Pöchtrager, S. and Haas, R.
Veranstaltung: 11th International Symposium on the Analytic Hierarchy Process ISAHP 2011
Jahr: 2011 - Criteria for a transparent assessment of carbon footprints in the food supply chain
Autoren: Meixner, O.; Haas, R.; Burger, E.; Pöchtrager; S.
Veranstaltung: 5th International European Forum Igls-Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2011
Jahr: 2010 - Trust in the US-eU Fruit and Vegetable Chain: Do US Exporters Understand EU Importers?
Autoren: Ameseder, C., House, L., Haas, R., Meixner, O., Fritz, M., Dahl, E., Hofstede, G.J.
Veranstaltung: 4th International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2010
Jahr: 2010 - Die Suche nach Abwechslung – ein Modellvergleich am Beispiel Fruchtsaft in Österreich
Autoren: Viktoria KNOLL und Oliver MEIXNER
Veranstaltung: 20. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie ÖGA 2010 - Land- und Ernährungswirtschaft 2020
Jahr: 2009 - Fuzzy AHP Group Decision Analysis and its Application for the Evaluation of Energy Sources
Autoren: Meixner, O.
Veranstaltung: 10th International Symposium on the Analytic Hierarchy Process 2009
Jahr: 2009 - Perceived risks in cross-border transactions in food chains
Autoren: Ameseder, C., Canavari, M., Cantore, N., Deiters, J., Fritz, M., Haas, R., Matopoulos, A., Meixner, O. and Vlachopoulou, M.
Veranstaltung: 113th EAAE Conference 2009
Jahr: 2008 - Measurement of the importance of trust elements in B2B AgriFood Chains – an Application of the Analytic Hierarchic Process.
Autoren: Ameseder, C.; Haas, R.; Meixner, O.
Veranstaltung: 8th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks 2008
Jahr: 2008 - Die Bewertung landfristiger pflanzlicher Vermögenswerte nach IAS 41
Autoren: Ettenauer, R., Meixner, O.; Peyerl, H.
Veranstaltung: 18. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie ÖGA 2008 - Neue Impulse in der Agrar- und Ernährungswirtschaft?!
Jahr: 2008 - Viability of values and attitudes concerning purchase intentions and benefit attribution for an organic sport drink
Autoren: Ameseder, C., Haas, R., Meixner, O.
Veranstaltung: 2nd International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2008
Jahr: 2008 - New Product Development of a Yoghurt Dessert via E-Collaboration
Autoren: Meixner, O. ; Haas, R.
Veranstaltung: 2nd International European Forum on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2008
Jahr: 2008 - Die Bewertung langfristiger pflanzlicher Vermögenswerte nach IAS 41
Autoren: Ettenauer, R.; Meixner, O. und H. Peyerl
Veranstaltung: 18. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie ÖGA 2008 - Neue Impulse in der Agrar- und Ernährungswirtschaft?!
Jahr: 2008 - Die Bedeutung internationaler Bio-Produkte für die Bedarfsdeckung in Österreich - Ergebnisse einer Expertenbefragung.
Autoren: Ameseder, C.; Haas, R.; Meixner, O.
Veranstaltung: 18. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie ÖGA 2008 - Neue Impulse in der Agrar- und Ernährungswirtschaft?!
Jahr: 2008 - Einflüsse und Auswirkungen des Internationalen Food Standard in der österreichischen Ernährunsgwirtschaft
Autoren: Plank, R.; Pöchtrager, S.; Meixner, O.; Schiebel. W.
Veranstaltung: 18. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie ÖGA 2008 - Neue Impulse in der Agrar- und Ernährungswirtschaft?!
Jahr: 2007 - Neuproduktentwicklung eines Joghurtdesserts mithilfe von E-Collaboration
Autoren: Meixner, O.; Haas, R.
Veranstaltung: Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
Jahr: 2007 - Sensorische und instrumentelle Untersuchung verschiedener Milcharten
Autoren: Dürrschmid, K.; Meixner, O.
Veranstaltung: Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
Jahr: 2007 - Importance and Relevance of Quality Labels in the Austrian Meat Supply Chain
Autoren: Meixner, O.; Haas, R.
Veranstaltung: 1st International European Forum on Innovation and System Dynamics in Food Networks 2007
Jahr: 2007 - Sensorisch-hedonische Akzeptanzprüfung von Frischmilch, ESL-Milch und UHT-Milch
Autoren: Dürrschmid, K.
Veranstaltung: Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
Jahr: 2007 - AHP Apllications III
Autoren: Meixner, O.
Veranstaltung: 22nd European Conference on operational research Euro 2007
Jahr: 2006 - Trust in ICT-based new product development - guidelines for virtual new product development teams
Autoren: Haas, R.; Meixner, O.; Pöchtrager, S.
Veranstaltung: 99th European Seminar of EAAE - Trust and Risk in Business Networks
Jahr: 2006 - PR-Konzept für das Forschungsprogramm Alp Austria
Autoren: Haas, R. und o. Meixner
Veranstaltung: Alp Austria Tagung 2006
Jahr: 2004 - Einführung von Qualitätsmanagement in Unternehmen der Ernährungswirtschaft und deren Einfluß auf die Produktivität
Autoren: Pöchtrager, S.; Meixner, O.
Veranstaltung: 40. GEWISOLA-Jahrestagung 2004 - Umwelt- und Produktqualität im Agrarbereich
Jahr: 2003 - Der Stolba-Familienstall für Schweine: Tierverhalten, Arbeitsorganisation und Wirtschaftlichkeit der Schweinefleischerzeugung vom Stall bis zum Teller
Autoren: Amon, Th., Kryvoruchko, V., Amon, B., Jeremic, D., Sölkner, J., Konrad, S., Meixner, O
Veranstaltung: 7. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau 2003
Jahr: 2003 - A Decision Model for Evaluating Different Meat Traceability Systems. A Case Study for a New Zealand Meat Processing Plant.
Autoren: Haas, R.; Meixner, O.; Pöchtrager, S.; Köck, H.
Veranstaltung: Quality Assurabce, Risk Management and Environmental Control in agriculture and Food Supply Networks
Jahr: 2002 - Kartoffeln. Eine qualitative und quantitative Untersuchung zur Idealproduktplanung. Endbericht im Auftrag der EZG
Autoren: Schiebel, W., Haas, R. Meixner, O.
Veranstaltung: Unknown
Jahr: 2002 - Bedingung, Chancen, Risiken des Wissenstranfers in der Kulturlandschaftsforschung - Ergebnisse einer Expertenbefragung.
Autoren: Haas, R., Meixner, O.
Veranstaltung: 12. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie ÖGA 2002 - Armut und Reichtum im ländlichen Raum
Jahr: 2002 - Präsentation des Universitätslehrgangs ¿Economics of Mountain Systems"
Autoren: Haas, R., Meixner, O.
Veranstaltung: Euro-League - Workshop - eLearning & communication technology at BOKU
Jahr: 2002 - Forschungsmarketing und Wissenstransfer in der Kulturlandschaftsforschung - Ergebnisse einer Expertenbefragung
Autoren: Haas, R.; Meixner, O.
Veranstaltung: 12. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie ÖGA 2002 - Armut und Reichtum im ländlichen Raum
Jahr: 2000 - Variety Seeking Behavior - Ein kausales Erklärungsmodell zum Markenwechselverhalten der Konsumenten im Lebensmittelbereich. Dokumentation der 10. ÖGA-Jahrestagung
Autoren: Meixner, O.
Veranstaltung: 10. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie ÖGA 2000 - Agrarökonomie zwischen Vision und Realität -
Jahr: 1999 - Economics of Mountain Systems - A Network of European Universities Training Specialists for the Mountain Areas of Europe.
Autoren: Meixner, O., Schiebel, W.
Veranstaltung: 19th World Conference on Open Learning and Distance Education 1999
Jahr: 1999 - Markstrat Simulation - Ein praxisorientiertes Simulationsspiel für Agrarmarketingstudenten unter Anwendung neuer Informations- und Kommunikationstechnologien.
Autoren: Meixner, O., Schiebel, W.
Veranstaltung: 39. Jahrestagung Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues 1998
Jahr: 1999 - Cultural landscape planning in Austria: Transfer of scientific Knowledge to selected target groups by applying the Analytic Hierarchic Process.
Autoren: Haas, R., Meixner, O., Penker, M.
Veranstaltung: 47th International Atlantic Economic Conference 1999
Jahr: 1998 - Experiences with the use of new information and communications technology in marketing education - an Austrian case study.
Autoren: Haas, R., Meixner, O.
Veranstaltung: EUROMEDIA '98 : featuring WEBTEC, MEDIATEC, COMTEC, APTEC ; 1998
Economics of Mountain Systems - a network of European universities training specialists for the European mountain areas.
Autoren: Meixner, O.
Cultural Landscape Planing in Austria: Transfer of Scientific Knowledge to Selected Target Groups by Applying the Analytic Hierarchic Process.
Autoren: Haas, R., Meixner, O., Penker, M.
Wie können Produkte für die Praxis identifiziert und praxistauglich aufbereitet werden?
Autoren: Haas, R., Meixner, O.
Economics of Mountain Systems - A Network of European Universities Training Specialists for the Mountain Areas of Europe.
Autoren: Meixner, O., Schiebel, W.
Economics of Mountain Systems - a network of European universities training specialists for the European mountain areas.
Autoren: Meixner, O.
Determining the Success Factors for the Introduction and Maintenance of Quality Management in the Austrian Food Industry Using the Analytic Hierarchy Process.
Autoren: Meixner, O., Pöchtrager, S., Haas, R.
IT in Marketing Education at the University of Agricultural Sciences, Vienna.
Autoren: Meixner, O.
Determining the Sucess Factors for the Introduction and Maintenance of Quality Management in the Austrian Food Industry Using Analytic Hierarchy Process.
Autoren: Meixner, O., Pöchtrager, S., Haas, R.