Eleonora Charlotte Pichler
Dipl.-Ing. Eleonora Charlotte Pichler
Institute of Food Technology
Standort Muthgasse 18, 1190 Wien
Email eleonora.pichler@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-75246
ORCID: 0000-0002-4125-3042
Forschungsschwerpunkt
cereal technology; cereal science; food analytics
Laufbahn
- 2022 Research assistant and doctorate, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna
- 2021 - 2022 Student assistant at the Institute of Food Technology, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna
- 2019 - 2022 Master programme "Food Science and Technology", University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (Dipl. Ing.)
- 2013 - 2019 Bachelor programme "Food Science and Biotechnology", University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BSc.)
Auszeichnungen
- : 2024 : BOKU Nachhaltigkeitspreis: Kategorie Forschung - Dissertationen, Publikationen, Forschungsprojekte
- : 2022 : Anerkennungspreis für außergewöhnliche Leistungen in der Lehre an der Universität für Bodenkultur Wien (BOKU)
- : 2020 : Leistungsstipendium zur Anerkennung hervorragender Studienleistungen, Universität für Bodenkultur Wien (BOKU)
Projekte
Es wurden 0 Projekte gefunden.
Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
Es wurden 12 gefunden.
: 2025 - Synergistic Effects of Germination and Cultivation Practices on the Phenolic Acid Profile and Antioxidant Capacity of Oat Cultivars
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Pichler, EC; Witlaczil, R; Hofinger-Horvath, A; Jágr, M; Čepková, PH; D´Amico, S; Grausgruber, H; Dvořáček, V; Schönlechner, R
: 21st International Associtation for Ceral Science and Technology Conference 2025: Cereals and Pulses: Bridging Science and Innovation to drive the Transformation of the Food System
: 23.09.2025 - 25.09.2025 | : Wien, Österreich | : Wien, Österreich | :
International Association for Cereal Science and Technology (ICC)
: 2025 - Effect of Germination on Phenolic Profile, Enzymatic Activity, and Digestibility of Sorghum
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Pichler, EC; Scheibelberger, R; Lindblom, T; Mayer, V; Galfrascoli, G; Schönlechner, R
: 39th European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) International Conference 2025
: 17.11.2025 - 19.11.2025 | : Porto, Porto, Portugal | :
EFFoST - European Federation of Food Science and Technology
: 2025 - Impact of wheat–pea intercropping on baking and extrusion quality of food products.
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Fischer, J; Pichler, EC; Pöttschacher, R; Schönlechner, R; Jäger, H
: 3rd Consortium and Annual Meeting of IntercropVALUES 2025
: 01.10.2025 - 03.10.2025 | : Edinburg, Edinburg, Vereinigtes Königreich | :
University of Montpellier, INRA,CIRAD | :
Scotland's Rural College (SRUC)
: 2025 - Germination-induced Changes in Phenolic Compounds and Antioxidant Capacity of organic and Conventional Oats
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Pichler, EC; Witlaczil, R; Hofinger-Horvath, A; Jágr, M; Čepková, PH.; 3, D´Amico, S; Grausgruber, H; Dvořáček, V; Schönlechner, R
: 22nd European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop 2025
: 26.05.2025 - 28.05.2025 | : Montpellier, 34000 Montpellier, Frankreich | :
Institut national de recherche pour l'agriculture, l'alimentation et l'environnement (INRAE) | :
Cereals & Grains Association
: 2024 - Baking properties of different sorghum varieties grown in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Pichler, EC; Rumler, R; Schönlechner, R
: Lange Nacht Der Forschung 2024
: 24.05.2024 - 24.05.2024 | : Vienna, AUSTRIA | : BOKU-Standort Tulln | :
Ecoplus Niederösterreichs Wirtschaftsagentur GmbH | :
Universität für Bodenkultur, Wien | :
DLWT-BOKU Wien | :
Edquip Platforms s.r.o.
: 2024 - Von Nebenprodukt zu Nährstoffquelle: Nachhaltige Verwendung von Haferspelzen in glutenfreiem Brot
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Pichler, EC; Schönlechner, R; Rózylo, R; Dziki, D; Swieca, M;
: 10. BOKU Nachhaltigkeitstag 2024
: 20.11.2024 - 20.11.2024 | : Wien, Wien, Österreich | :
BOKU University
: 2024 - Implementierung von Sorghum in österreichischen Backwaren
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Pichler, EC; Illmer, B; Schönlechner, R
: 10. D-A-CH Tagung für angewandte Getreidewissenschaften
: 10.10.2024 - 11.10.2024 | : Vienna, Austria | :
Internationale Gesellschaft für Getreidewissenschaft und -technologie - Austria (ICC Austria) | :
Arbeitsgemeinschaft Getreideforschung e. V | :
Schweizerische Fachgesellschaft für Qualitätsforschung und -sicherung in der Getreidebranche (ICC Schweiz)
: 2024 - Exploring the nutritional and technological potential of sorghum in wheat-based breads
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Pichler, EC; Illmer, B; Schönlechner, R
: Tropentag 2024. Explore opportunities... for managing natural resources and a better life for all
: 11.09.2024 - 13.09.2024 | : Vienna, Austria | :
Leibniz-Zentrum für Agrarlandschaftsforschung (ZALF) e. V. | :
Czech University of Life Sciences Prague (CULS) | :
BOKU University | :
Ghent University
: 2024 - Enhancing wheat bread with sorghum: a nutritional and technological evaluation of Austrian sorghum varieties
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Pichler, EC; Illmer, B, Schönlechner, R
: 21st European Young Cereal Scientists & Technologists Workshop 2024
: 03.06.2024 - 05.06.2024 | : Lisbon, Portugal | :
AACC - Cereals and Europe | :
University of Lisbon
: 2023 - Zugabe von mikronisierter Haferspelze zu glutenfreien (GF) Backwaren
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Eleonora Charlotte Pichler, Regine Schönlechner, Renata Różyło, Dariusz Dziki, Michał Świeca
: 9. D-A-CH - Tagung für angewandte Getreidewissenschaften 2023
: 05.10.2023 - 06.10.2023 | : Detmold | :
ICC (International Association for Cereal Science and Technology)
: 2023 - Addition of micronized oat husk to gluten-free bread baked by Ohmic heating
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Eleonora Charlotte Pichler, Regine Schönlechner, Renata Różyło, Dariusz Dziki, Michał Świeca
: 6th International Symposium on Gluten-Free
: 18.10.2023 - 20.10.2023 | : Rome
: 2022 - Baking properties of different sorghum varieties grown in Austria
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Eleonora Charlotte Pichler, Rubina Rumler, Denisse Bender, Regine Schönlechner
: 10th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis 2022
: 06.09.2022 - 09.09.2022 | : Prague, Czech Republic | :
UCT Prag