Zora Jandric
Dipl.-Ing.Dr. Zora Jandric
Status aktuell nicht an der BOKU tätig
Projekte
Es wurden 2 Projekte gefunden.
FFoQSI: Authentizität und Qualität
Projekttyp: Projekt im Rahmen einer strateg. Beteiligung der Universität (z.B. COMET, mit SAP-Innenauftrag)
Projektleitung: Hann Stephan
Beteiligte BOKU-Organisationseinheiten: Institut für Analytische Chemie
Gefördert durch: national: Unternehmen
Projektmitarbeiter*in: 01.01.2021 - 31.12.2024
Laufzeit: 01.01.2021 - 31.12.2024
ISOfood - Herkunft und Echtheit von Lebensmitteln
Projekttyp: Forschungsprojekt aus §26 oder §27 Mitteln
Projektleitung: Hann Stephan
Beteiligte BOKU-Organisationseinheiten: Institut für Analytische Chemie
Gefördert durch: national: Unternehmen
Projektmitarbeiter*in: 01.10.2020 - 14.06.2022
Laufzeit: 01.10.2017 - 31.12.2024
Publikationen
Es wurden 18 Publikationen gefunden.
Bridging analytical methods and industry needs: Assessing authenticity of chicken meat
quelle: Jandric Z, Zitek A, Hood-Nowotny R, Fischer E, Schott K, Kornfeind S, et al. Bridging analytical methods and industry needs: Assessing authenticity of chicken meat. Journal of Food Composition and analysis [Internet]. 2025;148:108139. doi:10.1016/j.jfca.2025.108139
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Mass spectrometry-based food authentication, multi-platform analysis and data fusion
quelle: Jandric Z, Zitek A, Tchaikovsky A, Moser B, Troyer C, Hann S. Mass spectrometry-based food authentication, multi-platform analysis and data fusion. In: Austrian Proteomics and Metabolomics Association , editor. Book of Abstracts. 2023.
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Spoilage markers for freshwater fish: A comprehensive workflow for non-targeted analysis of VOCs using DHS-GC-HRMS
quelle: Moser B, Steininger-Mairinger T, Jandric Z, Zitek A, Scharl T, Hann S, et al. Spoilage markers for freshwater fish: A comprehensive workflow for non-targeted analysis of VOCs using DHS-GC-HRMS. Food Research International [Internet]. 2023;172:113123. doi:https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113123
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Evaluation of spectral handheld devices for freshness assessment of carp and trout fillets in relation to standard methods including non-targeted metabolomics
quelle: Moser B, Jandric Z, Troyer C, Priemetzhofer L, Domig KJ, Jäger H, et al. Evaluation of spectral handheld devices for freshness assessment of carp and trout fillets in relation to standard methods including non-targeted metabolomics. Food Control [Internet]. 2023;152:109835. doi:10.1016/j.foodcont.2023.109835
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Exploration and identification of volatile spoilage markers in freshwater fish using DHS-GC-TOFMS
quelle: Troyer C, Moser B, Tondl P, Jandric Z, Steininger-Mairinger T, Zitek A, et al. Exploration and identification of volatile spoilage markers in freshwater fish using DHS-GC-TOFMS. In: Austrian Proteomics and Metabolomics Association , editor. Book of Abstracts. 2023.
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Combining elemental and molecular mass spectrometry to reveal metal-biomolecule interactions
quelle: Roth-Walter F, Petje L, Oburger E, Puschenreiter M, Kumari S, Fischer L, et al. Combining elemental and molecular mass spectrometry to reveal metal-biomolecule interactions. In: Austrian Proteomics and Metabolomics Association , editor. Book of Abstracts. 2023.
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Spectroscopy and mass spectrometry for improving vinification and predictive modelling of wine quality
quelle: Mousazadehfazeli P, Causon T, Jandric Z. Spectroscopy and mass spectrometry for improving vinification and predictive modelling of wine quality. In: Austrian Proteomics and Metabolomics Association , editor. Book of Abstracts. 2023.
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Development and use of hand-held spectrometers to confirm food authenticity, quality and safety
quelle: Zitek A, Moser B, Jandric Z, Hann S. Development and use of hand-held spectrometers to confirm food authenticity, quality and safety. In: IAEA , editor. Internal Proceedings of the 4th RCM of the CRP D52040. 2022.
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Evaluation of spectral handheld devices for the freshness assessment of carp and trout fillets in relation to standard methods and non-targeted metabolomics
quelle: Moser B, Jandric Z, Troyer C, Hann S, Zitek A. Evaluation of spectral handheld devices for the freshness assessment of carp and trout fillets in relation to standard methods and non-targeted metabolomics. In: Pulkrabová J, Tomaniová M, Nielen M, Hajslová JI of CT , editors. BOOK OF ABSTRACTS RECENT ADVANCES IN FOOD ANALYSIS September 6–9, 2022 Prague, Czech Republic [Internet]. 2022. Available from: https://rafa2022.eu/pdf/Book%20of%20Abstracts%20RAFA%202022.pdf
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Multivariate modelling techniques applied to metabolomic, elemental and isotopic fingerprints for the verification of regional geographical origin of Austrian carrots.
quelle: Jandric Z, Tchaikovsky A, Zitek A, Causon T, Stursa V, Prohaska T, et al. Multivariate modelling techniques applied to metabolomic, elemental and isotopic fingerprints for the verification of regional geographical origin of Austrian carrots. Food chemistry. 2021;338:127924. doi:https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127924
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Functional iron-deficiency and a distinct metabolite profile in allergics
quelle: Petje L, Jensen S, Szikora S, Sulzbacher M, Fischer L, Jandric Z, et al. Functional iron-deficiency and a distinct metabolite profile in allergics. European Journal of Immunology. 2021;51:198-.
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
The lack of iron contributes to allergy development
quelle: Petje L, Jensen S, Szikora S, Fischer L, Jandric Z, Sulzbacher M, et al. The lack of iron contributes to allergy development. Allergy. 2021;76:162-3.
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Type I allergy is associated with a disturbed iron homeostasis
quelle: Petje L, Jensen S, Bartosic T, Szikora S, Sulzbacher M, Fischer L, et al. Type I allergy is associated with a disturbed iron homeostasis. Allergologie. 2021;44(2):156-.
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Food Identity - FFoQSI Workshop zur Herkunft und Authentizität von Lebensmitteln
quelle: Zitek A, Jandric Z, Moser B, Hann S. Food Identity - FFoQSI Workshop zur Herkunft und Authentizität von Lebensmitteln. In: Quality A, Zertifizierungs und , Herausgeber. Präsentationen als pdf. 2020.
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Combined metabolic, elemental and isotopic fingerprinting for origin determination of carrots
quelle: Jandric Z, Zitek A, Causon T, Štursa V, Tchaikovsky A, Prohaska T, et al. Combined metabolic, elemental and isotopic fingerprinting for origin determination of carrots. In: GDCh , editor. Abstracts on USB. 2019.
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Establishing a 87Sr/86Sr isotope ratio landscape of Austria for food provenancing
quelle: Zitek A, Diesner M, Tchaikovsky A, Opper C, Hann S, Prohaska T. Establishing a 87Sr/86Sr isotope ratio landscape of Austria for food provenancing. In: FIRMS and Fondazione Edmund Mach , editor. Abstracts on USB and online. 2019.
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Evaluation of grape berry ripening by non-targeted metabolomics analysis
quelle: Jandric Z, Causon T, Troyer C, Hann S, Nauer S, Eder R, et al. Evaluation of grape berry ripening by non-targeted metabolomics analysis. In: Pulkrabová J, Tomaniová M, Nielen M, Hajslová J , editors. BOOK OF ABSTRACTS 9th International Symposium on RECENT ADVANCES IN FOOD ANALYSIS November 5–8, 2019 Prague, Czech Republic [Internet]. 2019. Available from: http://www.rafa2019.eu/pdf/RAFA2019_BoA_web.pdf
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:Tracing glass eels by multi-element pattern and strontium isotopes
quelle: Zitek A, Diesner M, Fischer L, Irrgeher J, Jandric Z, Prohaska T, et al. Tracing glass eels by multi-element pattern and strontium isotopes. In: Austrian Proteomics and Metabolomics Association , editor. Book of Abstracts [Internet]. 2023. Available from: https://www.sustainableeelgroup.org/wp-content/uploads/2019/07/15-ZITEK.A-Tracing-glass-eels-small.pdf
PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:
Wissentransfer in die Gesellschaft
Es wurde 1 Publikation gefunden.
Investigation of the origin of glass eels using multielement and Sr – isotope pattern, and by an initial application of metabolomics as a new and complementary approach for glass eel forensics
quelle: Zitek A, Diesner M, Fischer L, Irrgeher J, Jandric Z, Prohaska T, et al. Investigation of the origin of glass eels using multielement and Sr – isotope pattern, and by an initial application of metabolomics as a new and complementary approach for glass eel forensics [Forschungsbericht (extern. Auftraggeber)]. 2019 p. 19.
Projektbericht Jahr: 2019
Externe Links und Eigenschaften der Publikation:
Medienbeiträge
Es wurden 0 Medienbeiträge gefunden.
Vorträge
Es wurden 12 Vorträge gefunden.
Jahr: 2023 - Spectroscopy and mass spectrometry for improving vinification and predictive modelling of wine quality
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Mousazadehfazeli, P; Causon, T; Jandric, Z
Veranstaltung: Junganalytiker*innen Forum (JA*F) 2023
Datum: 11.05.2023 - 12.05.2023 | Ort: Leoben, AUSTRIA
Jahr: 2023 - Rapid field-based NIR methods supported by gas chromatography high resolution mass spectrometry
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Moser, B; Jandric, Z; Troyer, C; Hann, S; Zitek, A
Veranstaltung: AGES x FFoQSI Seminar 2023 - Food-Authentication: innovative techniques, emerging challenges and good practise examples
Datum: 16.02.2023 | Ort: Vienna, Austria
Jahr: 2023 - Combining elemental and molecular mass spectrometry to reveal metal-biomolecule interactions
Art: Vortrag - Keynote Speaker (eingeladener Vortrag)
Autoren: Roth-Walter, F; Petje, L; Oburger, E; Puschenreiter, M; Kumari, S; Fischer, L; Jandric, Z; Causon, T; Hann, S
Veranstaltung: 51st International Symposium on High Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques
Datum: 18.06.2023 - 22.06.2023 | Ort: Düsseldorf, GERMANY
Jahr: 2023 - Exploration and identification of volatile spoilage markers in freshwater fish using DHS-GC-TOFMS
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Troyer, C; Moser, B; Tondl, P; Jandric, Z; Steininger-Mairinger, T; Zitek, A; Hann, S
Veranstaltung: ANAKON 2023
Datum: 11.04.2023 - 14.04.2023 | Ort: Vienna, Austria | Ort: Wien, Austria | Ort: Vienna, AUSTRIA | Ort: Vienna, Austria | Ort: Vienna
Jahr: 2023 - Mass spectrometry-based food authentication, multi-platform analysis and data fusion
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Jandric, Z; Zitek A; Tchaikovsky A; Moser, B; Troyer, C; Hann, S
Veranstaltung: AGES x FFoQSI Academy Seminar Series: Food-Authentication: innovative techniques, emerging challenges and good practise example
Datum: 16.02.2023 | Ort: Vienna, AUSTRIA
Jahr: 2022 - Development and use of hand-held spectrometers to confirm food authenticity, quality and safety
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Zitek, A.; Moser, B; Jandric, Z; Hann, S
Veranstaltung: Virtual 4th RCM for CRP D52040CRP "Field-deployable Analytical Methods to Assess the Authenticity, Safety and Quality of Food"
Datum: 17.06.2022 | Ort: Online, Unknown
Jahr: 2022 - Evaluation of spectral handheld devices for the freshness assessment of carp and trout fillets in relation to standard methods and non-targeted metabolomics
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Moser, B; Jandric, Z; Troyer, C; Hann, S; Zitek, A
Veranstaltung: 10th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis 2022
Datum: 06.09.2022 - 09.09.2022 | Ort: Prague, Czech Republic | Veranstalter:
UCT Prag
Jahr: 2020 - Food Identity - FFoQSI Workshop zur Herkunft und Authentizität von Lebensmitteln
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Zitek, A; Jandric, Z; Moser, B; Hann S
Veranstaltung: Food Fraud & Krisenkommunikation 2020
Datum: 04.09.2020 | Ort: Vienna, Austria
Jahr: 2019 - Tracing glass eels by multi-element pattern and strontium isotopes
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Zitek, A; Diesner, M; Fischer, L; Irrgeher, J; Jandric, Z; Prohaska, T; Wrede, M; Hann, S
Veranstaltung: SEG 10-YEAR ANNIVERSARY - 10 Years of the Sustainable Eel Group. Where next for eel protection?
Datum: 27.06.2019 - 28.06.2019 | Ort: London, UK
Jahr: 2019 - Establishing a 87Sr/86Sr isotope ratio landscape of Austria for food provenancing
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Zitek, A; Diesner, M; Tchaikovsky, A; Opper, C; Hann, S; Prohaska, T
Veranstaltung: 7th FIRMS Network Conference 2019
Datum: 16.09.2019 - 20.09.2019 | Ort: San Michele all' Adige, Italy
Jahr: 2019 - Evaluation of grape berry ripening by non-targeted metabolomics analysis
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Jandric, Z; Causon, T; Troyer, C; Hann, S; Nauer, S; Eder, R; Zitek, A
Veranstaltung: 9th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis 2019
Datum: 05.11.2019 - 08.11.2019 | Ort: Prague, Czech Republic | Veranstalter:
University of Chemistry and Technology Prague, Prague, Czech Republic
Jahr: 2019 - Combined metabolic, elemental and isotopic fingerprinting for origin determination of carrots
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Jandric, Z; Zitek, A; Causon, T; Štursa, V; Tchaikovsky, A; Prohaska, T; Hann S
Veranstaltung: 1st ISO-FOOD International Symposium on Isotopic and Other Techniques in Food Safety and Quality 2019
Datum: 01.04.2019 - 03.04.2019 | Ort: Piran, Slovenia
Betreute Hochschulschriften
Es wurde 1 Publikation gefunden.
Assessment of fungi impact on Grüner Veltliner grape and wine quality
Quelle: , . Assessment of fungi impact on Grüner Veltliner grape and wine quality [Internet] [Master / Diploma Thesis]. [Austria]: BOKU - Universität für Bodenkultur Wien; 2022. Available from: http://permalink.obvsg.at/bok/AC16668209
Diplomarbeit / Masterarbeit Jahr: 2022
Eigenschaften der Publikation: