University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BOKU) - Research portal

Logo BOKU Resarch Portal

Gewählte Master / Diploma Thesis:

Nicole Betsch (2014): An köriga Platz für alle! Planungsempfehlungen für eine landschaftsarchitektonisch-nachhaltige Umgestaltung mit dem Gestaltungsschwerpunkt Pflanzen für den Dorfplatz in Egg/Vorarlberg..
Master / Diploma Thesis - Abteilung Pflanzenbau, BOKU-Universität für Bodenkultur, pp 187. UB BOKU obvsg

Data Source: ZID Abstracts
Abstract:
People need space. It is not only important in urban, but also in rural areas where public space has been diminished by village growth. A square is usually the heart of any village, where the people come together. However, throughout the last decades, the growing automobile industry has changed the use of open space significantly. In general, the diverse uses have been subordinated to moving and stationary traffic. Even the planting design has been reduced to monofunctional carpets and monotonous flower beds, which mostly do not satisfy the population’s needs. The village square of Egg/Vorarlberg, discussed in this master‘s thesis, is also confronted with the problem of individual traffic. Currently, the place is primarily being used as a car park and walk-through-area. Traffic noise, poor planting design and neglect have led to a reduction in people using this space as a meeting point and a place to stay. Moreover, the square does not fulfill the representational needs of the village. This master‘s thesis investigates, how sustainable landscape design can increase the attractiveness of squares in general and this one in particular by means of literature research, observance of and interviews with users of the village square. It specifically seeks to explore the role plants play in getting people to accept and use the place as their meeting point and place to stay. The thesis shows the population‘s needs and desire for further planning in general and this square in particular. Besides, the thesis illustrates the importance of plants in making the square a space the people can identify with and thus creating a social meeting area as well as the village’s figurehead. Specific planning recommendations, a specially developed plant list and multifunctional flower beds, all reflecting the population’s needs, provide the foundation for a sustainable redesign with the ultimate goal being a ‘köriga Platz’ for everyone.

Beurteilende(r): Kaul Hans-Peter
1.Mitwirkender: Plenk Sabine

© BOKU Wien Imprint