BOKU - Universität für Bodenkultur Wien - Forschungsinformationssystem

Institut für Pflanzenzüchtung

SCI gelistete Publikationen | alle Publikationstypen | Erstautor*in (alphabetisch) |

Unter PUBLIKATIONEN werden die wissenschaftlichen Publikationen der BOKU Forscher und BOKU Forscherinnen gelistet, inbesondere Veröffentlichungen in SCI- / SSCI-gelisteten und in anderen referierten Fachzeitschriften, weiters Beiträge in Sammelwerken, Proceedings sowie Monographien gelistet.

Wissenschaftliche Veröffentlichungen mit besonderem Fokus auf Wissenstransfer ("gesellschaftlicher Impakt") an Anwender, Praxisakteure sowie die interessierte Öffentlichkeit finden Sie nun unter dem NEUEN Menüpunkt:

>> Wissenstransfer


** = Publikationen gelistet in SCI/SSCI (veröffentlicht im Web of Science)
* = Publikationen in sonstigen peer-reviewten Journalen (ggf. noch nicht im WoS veröffentlicht)
Filter: Originalarbeit, Übersichtsarbeit, Konferenzband Originalarbeit

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Call, L; Haider, E; D"Amico, S; Reiter, E; Grausgruber, H; Synthesis and accumulation of amylase-trypsin inhibitors and changes in carbohydrate profile during grain development of bread wheat (Triticum aestivum L.)..

BMC Plant Biol. 2021; 21(1):113 WoS PubMed PUBMED Central FullText FullText_BOKU

** Chrpova, J; Grausgruber, H; Weyermann, V; Buerstmayr, M; Palicova, J; Kozova, J; Travnickova, M; Nguyen, QT; Amores, JEM; Buerstmayr, H; Janovska, D Resistance of Winter Spelt Wheat [Triticum aestivum subsp. spelta (L.) Thell.] to Fusarium Head Blight.

FRONT PLANT SCI. 2021; 12, 661484 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Geisslitz, S; Shewry, P; Brouns, F; America, AHP; Caio, GPI; Daly, M; D"Amico, S; De Giorgio, R; Gilissen, L; Grausgruber, H; Huang, X; Jonkers, D; Keszthelyi, D; Larré, C; Masci, S; Mills, C; Møller, MS; Sorrells, ME; Svensson, B; Zevallos, VF; Weegels, PL; Wheat ATIs: Characteristics and Role in Human Disease..

Front Nutr. 2021; 8:667370 WoS PubMed PUBMED Central FullText FullText_BOKU

** Guggenberger, M; Oberlerchner, JT; Grausgruber, H; Rosenau, T; Bohmdorfer, S Self-organising maps for the exploration and classification of thin-layer chromatograms.

TALANTA. 2021; 233, 122460 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Kaul, HP; Ebrahimi, M; Vollmann, J On the Importance of Soybean Seed P for Shoot P Uptake before Anthesis.

AGRONOMY-BASEL. 2021; 11(6), 1233 WoS FullText FullText_BOKU

** Kuzmanovic, B; Petrovic, S; Nagl, N; Mladenov, V; Grahovac, N; Zanetti, F; Eynck, C; Vollmann, J; Jeromela, AM Yield-Related Traits of 20 Spring Camelina Genotypes Grown in a Multi-Environment Study in Serbia.

AGRONOMY-BASEL. 2021; 11(5), 858 WoS FullText FullText_BOKU

** Muellner, AE; Buerstmayr, M; Eshonkulov, B; Hole, D; Michel, S; Hagenguth, JF; Pachler, B; Pernold, R; Buerstmayr, H; Comparative mapping and validation of multiple disease resistance QTL for simultaneously controlling common and dwarf bunt in bread wheat..

Theor Appl Genet. 2021; 134(2):489-503 WoS PubMed PUBMED Central FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

D'Amico S., Call L., Fraberger V., Reiter E., Schönlechner R., Grausgruber H. (2021): Are ‘ancient wheats’ and old landraces better digestible?.
[Breeding for resilience against biotic and abiotic stresses, 71. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, Online, 23-24 November 2020]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, Tagungsband der 71. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, pp. 15-18.; ISBN: 978-3-900932-81-7

Lehner M., Reiter E., Grausgruber H., D'Amico S. (2021): Influence of water addition on baking properties of organic wheat.
[Breeding for resilience against biotic and abiotic stresses, 71. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, Online, 23-24 November 2020]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, Tagungsband der 71. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, pp. 19-21.; ISBN: 978-3-900932-81-7

Lisa CALL, Mathias KAPELLER, Heinrich GRAUSGRUBER, Elisabeth REITER, Regine SCHOENLECHNER, Stefano D’AMICO (2021): EFFECTS OF SPECIES, BREEDING AND ENVIRONMENTAL CONDITIONS ON ESSENTIAL WHEAT PROTEINS. .
[16th ICC Cereal and Bread Congress, Christchurch, NZ - ONLINE EVENT, March 29-31. 2021.]

In: ICC International, 16th ICC Cereal and Bread Congress

Mikić S., Takač V., Trkulja D., Kondić Špika A., Buha N., Mirosavljević M., Grausgruber H. (2021): Evaluation of winter wheat varieties from Central and Eastern Europe for important agronomic traits. [Poster]
[International Conference The Frontiers of Science and Technology in Crop Breeding and Production, Belgrade, 8-9 June 2021]

In: Kandić V., Šenk M., Mladenović M. (Eds.) , Book of Abstracts, International Conference The Frontiers of Science and Technology in Crop Breeding and Production, June 8-9, 2021, Belgrade, Serbia, pp. 37-38, Maize Research Institute, Zemun Polje, Belgrade-Zemun, Serbia FullText

Vogt-Kaute W., Vogt L., Emmerling C., Titan P., Grausgruber H. (2021): Perennial cereals for organic agriculture. [Poster]
[International Conference on Breeding and Seed Sector Innovations for Organic Food Systems, Online, 8-10 March 2021]

In: EUCARPIA Section Organic and Low Input Agriculture (Ed.), Internatonal Conference on Breeding and Seed Sector Innovations for Organic Food Systems, Abstract e-book, pp. 62-63. Institute of Agricultural Resources and Economics, Latvia.; ISBN: 978-9934-513-50-3

Originalbeitrag in Sammelwerk

Bodner, G; Leitner, D; Rewald, B; Zhao, J; Nakhforoosh, A; Schnepf, A (2021): Phenotyping‐Modelling Interfaces to Advance Breeding for Optimized Crop Root Systems.

In: Rengel, Z, Djalovic, I (Eds.), The Root Systems in Sustainable Agricultural Intensification, 375-424; John Wiley & Sons, Ltd, New York, USA; ISBN 9781119525400 FullText

Janovská D., Hlásná Čepková P., D’Amico S., Brandolini A., Grausgruber H. (2021): Developing hulled wheat-based cereal products with enhanced nutritional properties: emmer, einkorn and spelt .

In: Beta T. (Ed.), Improving the nutritional and nutraceutical properties of wheat and other cereals, 267-292; Burleigh Dodds Science Publishing, Cambridge, UK; ISBN 978-1-78676-479-9 FullText

© BOKU Wien Impressum