BOKU - Universität für Bodenkultur Wien - Forschungsinformationssystem

Logo BOKU-Forschungsportal

Institut für Pflanzenzüchtung

SCI gelistete Publikationen | alle Publikationstypen | Erstautor*in (alphabetisch) |

Unter PUBLIKATIONEN werden die wissenschaftlichen Publikationen der BOKU Forscher und BOKU Forscherinnen gelistet, inbesondere Veröffentlichungen in SCI- / SSCI-gelisteten und in anderen referierten Fachzeitschriften, weiters Beiträge in Sammelwerken, Proceedings sowie Monographien gelistet.

Wissenschaftliche Veröffentlichungen mit besonderem Fokus auf Wissenstransfer ("gesellschaftlicher Impakt") an Anwender, Praxisakteure sowie die interessierte Öffentlichkeit finden Sie nun unter dem NEUEN Menüpunkt:

>> Wissenstransfer


** = Publikationen gelistet in SCI/SSCI (veröffentlicht im Web of Science)
* = Publikationen in sonstigen peer-reviewten Journalen (ggf. noch nicht im WoS veröffentlicht)
Filter: Originalarbeit, Übersichtsarbeit, Konferenzband Originalarbeit

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Deckardt, K; Khiaosa-ard, R; Grausgruber, H; Zebeli, Q Evaluation of various chemical and thermal feed processing methods for their potential to enhance resistant starch content in barley grain.

STARCH-STARKE. 2014; 66(5-6): 558-565. WoS FullText FullText_BOKU

** Fujita, K; Fujita, S; Fujita, T; Konishi, S; Vollmann, J; Mohapatra, PK; Hosokawa, M; Kuwahara, M; Saneoka, H; Tadano, T Source-sink manipulation of Camelina sativa L. related to grain yield under stressful environment of Hokkaido, Japan.

SOIL SCI PLANT NUTR. 2014; 60(2): 156-161. WoS FullText FullText_BOKU

** Konvalina, P; Stehno, Z; Capouchova, I; Zechner, E; Berger, S; Grausgruber, H; Janovska, D; Moudry, J Differences in grain/straw ratio, protein content and yield in landraces and modern varieties of different wheat species under organic farming.

EUPHYTICA. 2014; 199(1-2): 31-40. WoS FullText FullText_BOKU

** Manschadi, AM; Kaul, HP; Vollmann, J; Eitzinger, J; Wenzel, W Developing phosphorus-efficient crop varieties-An interdisciplinary research framework.

FIELD CROP RES. 2014; 162: 87-98. WoS FullText FullText_BOKU

** Manschadi, AM; Kaul, HP; Vollmann, J; Eitzinger, J; Wenzel, W Reprint of "Developing phosphorus-efficient crop varieties An interdisciplinary research framework".

FIELD CROP RES. 2014; 165: 49-60. WoS FullText FullText_BOKU

** Mondini, L; Grausgruber, H; Pagnotta, MA Evaluation of European emmer wheat germplasm for agro-morphological, grain quality traits and molecular traits.

GENET RESOUR CROP EV. 2014; 61(1): 69-87. WoS FullText FullText_BOKU

** Nakhforoosh, A; Grausgruber, H; Kaul, HP; Bodner, G Wheat root diversity and root functional characterization.

PLANT SOIL. 2014; 380(1-2): 211-229. WoS FullText FullText_BOKU

** Sato, T; Van Schoote, M; Wagentristl, H; Vollmann, J Effects of divergent selection for seed protein content in high-protein vs. food-grade populations of early maturity soybean.

PLANT BREEDING. 2014; 133(1): 74-79. WoS FullText FullText_BOKU

** Schweiger, P; Hofer, M; Vollmann, J; Wanek, W The relationship between N isotopic fractionation within soybean and N-2 fixation during soybean development.

PHYSIOL PLANTARUM. 2014; 152(3): 546-557. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Ametz Christian, Löschenberger Franziska, Bürstmayr Hermann, Grausgruber Heinrich, Sölkner Johann (2014): Genomic selection of wheat - First experiences.
[64. Arbeitstagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2013, Irdning, Austria, 25.11.2013 - 26.11.2013]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, Tagungsband der 64. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, page 25, ISBN-13:978-3-902849-00-7 ISSN: 2072-9596

Bodner, G; Nakhforoosh, A; Grausgruber, H; Kaul, H-P (2014): Wurzeldiversität und Trockenresistenz von Getreide bei unterschiedlichen hydrologischen Verhältnissen.
[ALVA Jahrestagung 2014, Angewandte Forschung - gibt es neue Wege?, Wieselburg, Austria, 19.05.2014 - 20.05.2014]

In: ALVA (Hrsg.), ALVA - Jahrestagung 2014, 111-113

Böhmdorfer, S; Atzgersdorfer, K; Krüger, S; Morlock, G; Rosenau, T; Grausgruber, H (2014): Analysis of anthocyanins of coloured wheat varieties..
[International Symposium for High-Performance Thin-Layer Chromatography, Lyon, France, 01.07.2014 - 03.07.2014]

In: University of Lyon, International Symposium for High-Performance Thin-Layer Chromatography, Book of abstracts, p. 84

Breuer M., Werteker M., Grausgruber H. (2014): Analytical identification of wheat subspecies - A contribution to consumer protection.
[64. Arbeitstagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2013, Irdning, Austria, 25.11.2013 - 26.11.2013]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, 64. Tagung, p. 79. LFZ Raumberg-Gumpenstein, Irdning, Austria., ISBN-13: 978-3-902849-00-7; ISSN: 2072-9596

Dvoracek V., Grausgruber H. (2014): Identification of waxy wheat intact grains using near-infrared reflectance spectroscopy with Fourier transformation.
[10th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience 2014, Prague, Czech Republic, 22.10.2014 - 24.10.2014]

In: Rapkova R., Copikova J., Sarka E. (Eds.), Proceedings of the 10th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience, 22-24 October, Prague, Czech Republic, pp 69-72. Czech Chemical Society, Prague. ISBN 978-80-86238-70-8

Grausgruber H., Atzgersdorfer K., Taassob-Shirazi F., Böhmdorfer S., Forster B.P. (2014): Cereal quality - time for a paradigm shift?.
[EUCARPIA Cereals Section/ITMI Joint Conference, "Cereals for Food, Feed and Fuel - Challenge for Global Improvement", Wernigerode, Germany, 29.06.2014 - 04.07.2014]

In: Lohwasser U., Börner A. (eds.), EUCARPIA Cereals Section/ITMI Joint Conference, Cereals for Food, Feed and Fuel - Challenge for Global Improvement, Book of Abstracts, p. 99

Kappert, R.; Renner, J.; Pollan, S.; Mares, M. ; Grausgruber, H.; Balas, J. (2014): Evaluierung samenfester Karottensorten (Daucus carota subsp. sativus) für den Bio-Feldgemüsebau Schwerpunkt Sorte „Milan“. [Poster]
[ALVA Jahrestagung 2014, Angewandte Forschung - gibt es neue Wege?, Wieselburg, Austria, 19.05.2014 - 20.05.2014]

In: ARBEITSGEMEINSCHAFT FÜR LEBENSMITTEL-VETERINÄR- UND AGRARWESEN , ALVA-TAGUNGBAND „Angewandte Forschung – gibt es neue Wege?”, ISSN 1606-612X; 241-243

Klavács, B; Trittinger, S; Kaul, H-P; Manschadi, A M; Vollman, J (2014): Genotypic variation in root architectural and morphological traits in pea (Pisum sativum) and soybean (Glycine max) seedlings. [Poster]
[Jahrestagung der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften 2014, Vienna, Austria, 16.09.2014 - 18.09.2014]

In: Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften (Hrsg.), Mitt. Ges. Pflanzenbauwiss. 26, 228-229

Manschadi, A M; Kaul, H-P; Vollmann, J; Eitzinger, J; Wenzel, W. (2014): Developing phosphorus-efficient and drought-tolerant crop varieties for the Pannonian Basin.
[5th CASEE Conference 2014 - Healthy Food Production and Environmental Preservation - The Role of Agriculture, Forestry and Applied Biology, Novi Sad, Republic of Serbia, 25.05.2014 - 27.05.2014]

In: University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Serbia, 5th CASEE Conference "Healthy Food Production and Environmental Preservation – The Role of Agriculture, Forestry and Applied Biology"

Nakhforoosh, A; Grausgruber, H; Kaul, H-P; Bodner, G (2014): Water supply of wild relatives: strategies for modern cultivars?. [Poster]
[20. Tagung der Austrian Society of Plant Biology, Lunz am See, Austria, 19.06.2014 - 21.06.2014]

In: ATSPB (Ed.), 20. Tagung der Austrian Society of Plant Biology, 52

Vollmann, J; Losak, T; Watanabe, D; Pachner, M (2014): Verminderung des Gehaltes an Schwermetallen und des allergenen Potentials von Sojabohnen durch Pflanzenzüchtung. [Poster]
[Österreichische Lebensmittelchemiker Tage 2014, Vienna, Austria, 23.04.2014 - 25.04.2014]

In: Gesellschaft Österreichischer Chemiker, Lebensmittelsicherheit, p 71. ISBN 978-3-900554-73-6

Vollmann, J; Schweiger, P (2014): Effekte der symbiontischen Stickstoff-Fixierung der Sojabohne.
[4. Umweltökologisches Symposium 2014, Gewässerschutz, Irdning, Austria, 18.03.2014 - 19.03.2014]

In: Lehr- und Forschungszentrum Raumberg-Gumpenstein, 4. Umweltökologisches Symposium Gewässerschutz, pp 105-108, ISBN: 978-3-902849-02-1

Originalbeitrag in Sammelwerk

Grausgruber H., D'Amico S., Dong R., Atzgersdorfer K., Musilova M., Böhmdorfer S. (2014): Anthocyanins in cereal grains.

In: Motohashi N. (Ed.), Occurrences, structure, biosynthesis, and health benefits based on their evidences of medicinal phytochemicals in vegetables and fruits Vol. 2, pp. 43-66; Nova Science Publishers, Inc., New York; ISBN 978-1-63117-753-8

© BOKU Wien Impressum