BOKU - Universität für Bodenkultur Wien - Forschungsinformationssystem

Logo BOKU-Forschungsportal

Abteilung Pflanzenzüchtung (PZ)

SCI gelistete Publikationen | alle Publikationstypen | Erstautor/in (alphabetisch) |

Unter PUBLIKATIONEN werden die wissenschaftlichen Publikationen der BOKU Forscher und BOKU Forscherinnen gelistet, inbesondere Veröffentlichungen in SCI- / SSCI-gelisteten, referierten und nicht-referierten Fachzeitschriften, weiters Beiträge in Sammelwerken, Proceedings sowie Monographien gelistet.

Wissenschaftliche Veröffentlichungen mit besonderem Fokus auf Wissenstransfer ("gesellschaftlicher Impakt") an Anwender, Praxisakteure sowie die interessierte Öffentlichkeit finden Sie nun unter dem NEUEN Menüpunkt:

>> Wissenstransfer


** = Publikationen gelistet in SCI

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Gollner, G; Fedoseyenko, D; Grausgruber-Groeger, S; Grausgruber, H; Friedel, JK; Freyer, B LUCERNE IN ARABLE CROPPING SYSTEMS: POTENTIAL OF DIFFERENT VARIETIES ON BIOMASS PRODUCTION AND NITROGEN BALANCE.

ROM AGRIC RES. 2016; 33: 45-51. WoS

** Michel, S; Ametz, C; Gungor, H; Epure, D; Grausgruber, H; Loschenberger, F; Buerstmayr, H Genomic selection across multiple breeding cycles in applied bread wheat breeding.

THEOR APPL GENET. 2016; 129(6): 1179-1189. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Vollmann, J; Buerstmayr, H; From phenotype to genotype: celebrating 150 years of Mendelian genetics in plant breeding research..

Theor Appl Genet. 2016; 129(12):2237-2239 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

Pachner Martin (2016): Verbesserte Resistenzen beim Steirischen Ölkürbis.

Der Pflanzenarzt, 4/2016, 21-23; ISSN 0031-6733

Sehr, E M; Okello-Anyanga, W; Hasel-Hohl, K; Burg, A; Gaubitzer, S; Rubaihayo, P R; Okori, P; Vollmann, J; Gibson, P; Fluch, S (2016): Assessment of genetic diversity amongst Ugandan sesame (Sesamum indicum L.) landraces based on agromorphological traits and genetic markers.

Journal of Crop Science and Biotechnology , 19, 117-129; ISSN 1975-9479 FullText

Vollmann, J (2016): Soybean versus other food grain legumes: A critical appraisal of the United Nations International Year of Pulses 2016.

Die Bodenkultur: Journal of Land Management, Food and Environment, 67; 1, 17-24; ISSN 0006-5471 FullText

Vollmann, J; Matalova, A (2016): Resonanz auf Gregor Mendels Leben und Wirken in Zeitungen zwischen 1850 und 1884.

Folia Mendeliana, 52/1, 5-19; ISSN 0085-0748

Vollmann, J; Matalova, A (2016): Echoes of Gregor Mendel’s life and work in newspapers between the years 1850 and 1884.

Folia Mendeliana, 52/1, 21-37; ISSN 0085-0748

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Bueschl, C; Kluger, B; Doppler, M; Simader, A; Lemmens, M; Buerstmayr, H; Adam, G; Krska, R; Schuhmacher, R (2016): Towards enhanced plant metabolomics by combining 13C-labeling assisted workflows to study the metabolic defense of wheat against Fusarium.
[Metabolomics 2016, Dublin, Ireland, Jun 27-30, 2016]

In: METABOLOMICS SOCIETY, 12th ANNUAL CONFERENCE OF THE METABOLOMICS SOCIETY, Dublin, IRELAND, JUN 27-30, 2016

Grausgruber H., Fuchs C., Atzgersdorfer K., Baron J., Oberlerchner J. T., Böhmdorfer S. (2016): Phytochemicals in cereals and their use: A case study on anthocyanins.
[66. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, Raumberg-Gumpenstein, Irdning, 23-25 November 2015]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs (Hrsg.), Tagungsband der 66. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, pp. 23-27, Universität für Bodenkultur, Wien; ISBN: 978-3-900932-36-7

Grausgruber H., Hochhauser F., Naderer L., Cuendet C., Dell'Avo F., Koppel R., Kutschka S., Jankuloski L., Janovska D. (2016): Utilisation of plant genetic resources for food and feed: Case studies of spelt wheat and barley.
[International Scientific Conference Sustainable Utilisation of Plant Genetic Resources for Agriculture and Food, Piešťany, 18-20 October 2016]

In: Benediková D. (Ed.), Sustainable Utilisation of Plant Genetic Resources for Agriculture and Food, Book of Abstracts, International Scientific Conference, 18-20 October, Piešťany, Slovak Republic, p. 19. NAFC-SSCRI, Bratislava.; ISBN: 978-80-89417-69-8

Knapp S., Aebi R., Anders M., Brabant C., Oberforster M., Grausgruber H., Hiltbrunner J. (2016): Correlations of stability parameters across quality traits in a Swiss and an Austrian dataset of winter wheat.
[ESA14 - Growing landscapes – Cultivating innovative agricultural systems, Edinburgh, 5-9 September]

In: European Society of Agronomy & Association of Applied Biologists (Eds.), ESA14 - Growing landscapes – Cultivating innovative agricultural systems, 5-9 Sept. 2016, Edinburgh, Scotland, Book of Abstracts, Session 10: Performance and stability of yield and quality in organic and conventional cropping, pp. 9-10.

Lyubenova L., Grausgruber H., Janovská D., Chourová M., Holubec V., Cakmak I. (2016): Antioxidant capacity of selected European oat genotypes.
[10th International Oats Conference, St. Petersburg, 11-15 July]

In: Loskutov I. (Ed.), Innovation for food and health, Oats 2016 - 10th International Oats Conference, 11-15 July, St. Petersburg, Russia, Abstracts of oral and poster presentation, p. 44. N.I. Vavilov Institute of Plant Genetic Resources (VIR); ISBN: 978-5-9908522-2-8

Lyubenova L., Grausgruber H., Janovska D., Chourova M., Holubec V., Tupits I., Tamm I., Cakmak I. (2016): Antioxidant capacity of selected minor cereals.
[15th International Cereal and Bread Congress, Istanbul, 18-21 April 2016]

In: Köksel H. (Ed.), 15th International Cereal and Bread Congress, 18-21 April 2016, Istanbul, Turkey, Book of Abstracts, p. 135. Arber Prof. Congress Serv., Ankara, Turkey.

Michel S., Kummer C., Loeschenberger F., Ametz C., Grausgruber H., Buerstmayr H. (2016): Genomic selection for baking quality in applied bread wheat breeding.
[15th International Cereal and Bread Congress, Istanbul, 18-21 April 2016]

In: Köksel H. (Ed.), 15th International Cereal and Bread Congress, 18-21 April, Istanbul, Turkey, Book of Abstracts, p. 125. Arber Prof. Congress Serv., Ankara, Turkey.

Nagy E., Paul K., Kondic-Spika A., Sass L., Grausgruber H., Lantos C., Vass I., Pauk J. (2016): Wheat phenotyping for abiotic stresses via complex stress diagnostic system.
[7th IFSDAA International Seminar, Sustainable resource management towards food, energy, environment and livelihood, Göttingen, 27-29 November]

In: International Foundation for Sustainable Development in Africa and Asia (IFSDAA), International Council for Sustainable Agriculture (ICSA), African Asian Studies Promotion Association (AASF), 7th IFSDAA International Seminar 2016, Sustainable Resource Management Towards Food, Energy, Environment and Livelihood, 27-29 November, Göttingen, Germany, Book of Abstracts, p. 38.

Omer F.A., Khalaf A.S., Grausgruber H. (2016): The leave proline content of some bread and durum wheat under stress conditions in the field and related seedling traits under different regimes of PEG.
[The 2nd Scientific Agricultural Conference, Duhok, 26-27 April 2016]

, The Journal of The University of Duhok, 19, 157-165

Schaudy, B; Pachner, M; Vollmann, J (2016): Ursachen und Auswirkungen von Verfärbungen der Samenschale bei Sojabohnen.
[66. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, Raumberg-Gumpenstein, Irdning, 23-25 November 2015]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs (Hrsg.), Tagungsband der 66. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, pp. 75-77, Universität für Bodenkultur, Wien; ISBN: 978-3-900932-36-7

Vollmann, J (2016): Landwirtschaft 2030 und die besonderen Herausforderungen an die Pflanzenzüchtung.
[5. Umweltökologisches Symposium, Irdning, Austria, APR 5-6, 2016]

In: Höhere Bundeslehr- und Forschungsanstalt für Landwirtschaft Raumberg-Gumpenstein, 5. Umweltökologisches Symposium, Landwirtschaft 2030 - Auswirkungen auf Boden, Wasser und Luft, pp. 21-24; ISBN: 978-3-902849-36-6

Vollmann, J; Losak, T (2016): Reduction of cadmium uptake in crop plants: a case study from soybean.
[Soil - the non-renewable environmental resource, Brno, Czech Republic, SEPT 7-9, 2015]

In: Mendel University in Brno, Proceedings International Conference, Soil - the non-renewable environmental resource, Brno, Czech Republic, pp. 340-346; ISBN: 978-80-7509-413-1

Vollmann J., Sagara T. , Mayer H.K. (2016): Polyamines in legumes: Components with a possibly strong health potential and their respective breeding options.
[20th EUCARPIA General Congress, Zurich, SWITZERLAND, AUG 29-SEPT 1, 2016]

In: Kölliker R., Boller B., Plant Breeding: the Art of Bringing Science to Life, Abstracts of the 20th EUCARPIA General Congress, Published by Agroscope, Zurich, Switzerland, p. 147; ISBN: ISBN 978-3-906804-22

Vollmann, J; Sagara, T; Mayer, H.K. (2016): Neue Aspekte zu Spermidin in Sojabohnen.
[Menopause – Andropause – Anti-Aging 2016, Vienna, Austria, DEC 8-10, 2016]

In: Austrian Menopause and Andropause Society, Austrian Anti-Aging Society, Menopause – Andropause – Anti-Aging 2016 - Abstracts, p. 16

Vollmann, J; Watanabe, D; Adanyi, N; Losak, T; Mayer, HK (2016): Soybean quality: Options for improvement of food safety and health value.
[66. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, Raumberg-Gumpenstein, Irdning, 23-25 November 2015]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs (Hrsg.), Tagungsband der 66. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, pp. 43-44, Universität für Bodenkultur, Wien; ISBN: 978-3-900932-36-7

© BOKU Wien Impressum