BOKU - Universität für Bodenkultur Wien - Forschungsinformationssystem

Logo BOKU-Forschungsportal

Institut für Pflanzenzüchtung

SCI gelistete Publikationen | alle Publikationstypen | Erstautor/in (alphabetisch) |

Unter PUBLIKATIONEN werden die wissenschaftlichen Publikationen der BOKU Forscher und BOKU Forscherinnen gelistet, inbesondere Veröffentlichungen in SCI- / SSCI-gelisteten und in anderen referierten Fachzeitschriften, weiters Beiträge in Sammelwerken, Proceedings sowie Monographien gelistet.

Wissenschaftliche Veröffentlichungen mit besonderem Fokus auf Wissenstransfer ("gesellschaftlicher Impakt") an Anwender, Praxisakteure sowie die interessierte Öffentlichkeit finden Sie nun unter dem NEUEN Menüpunkt:

>> Wissenstransfer


** = Publikationen gelistet in SCI/SSCI (veröffentlicht im Web of Science)
* = Publikationen in sonstigen peer-reviewten Journalen (ggf. noch nicht im WoS veröffentlicht)
Filter: Originalarbeit, Übersichtsarbeit, Konferenzband Originalarbeit

** Akkoc, Y; Lyubenova, L; Grausgruber, H; Janovska, D; Yazici, A; Cakmak, I; Gozuacik, D Minor cereals exhibit superior antioxidant effects on human epithelial cells compared to common wheat cultivars.

J CEREAL SCI. 2019; 85: 143-152. WoS FullText FullText_BOKU

Buerstmayr, M; Steiner, B; Wagner, C.; Ehn, M; Danler, A; Eshonkulov, B; Buerstmayr, H (2019): Fine-Mapping of the Fusarium Head Blight Resistance QTL Qfhs.Ifa-5A Identified Two Resistance QTL Associated with Anther Extrusion .
[1st International Wheat Congress Saskatoon, Saskatchewan, Canada, Saskatoon, 22.-26. Juli 2019]

Call, L; Grausgruber, H; Schoenlechner, R; Reiter, E; Flamm, C; D'Amico, S (2019): Einfluss der Umweltbedingungen auf antinutritive Inhaltsstoffe im Weizen.
[5. ICC DACH Tagung, Nyon, SWITZERLAND, OCT 17-18, 2019]

In: AGF (Arbeitsgemeinschaft Getreideforschung e.V.), 5. D-A-C-H Tagung für angewandte Getreidewissenschaften

Call, L; Kapeller, M; Grausgruber, H; Reiter, E; Schoenlechner, R; D'Amico, S (2019): Impacts of Triticum species and breeding on wheat protein composition. [Poster]
[4. Linzer Kontaminantentagung, Linz, AUSTRIA, DEC 3-4, 2019]

In: ALVA - Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, 4. Linzer Kontaminantentagung

** Call, L; Reiter, EV; Wenger-Oehn, G; Strnad, I; Grausgruber, H; Schoenlechner, R; D"Amico, S; Development of an enzymatic assay for the quantitative determination of trypsin inhibitory activity in wheat..

Food Chem. 2019; 299:125038 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

Feike T., Shawon A.R., Bergjord Olsen A.K., Waalen W., Harvie J., Haikka H., Tupits I., Tamm I., Kottmann L., Schittenhelm S., Tenhola-Roininen T., Zechner E., Wieser F., Hanek M., Niewinska M., Siekmann D., Fromme F.J., Baga M., Chibbar R.N., Grausgruber H., Hackauf B. (2019): Development of lodging-resistant and climate-smart rye – a contribution to a sustainable cereal production in marginal environments. [Poster]
[62. Jahrestagung der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften e.V., Landscape matters - Agrarlandschaften der Zukunft, Berlin, 10-12 Sep]

In: Stützel H., Fricke A., Francke-Weltmann L. (Hrsg.), Landscape matters - Agrarlandschaften der Zukunft, Kurzfassungen der Vorträge und Poster, 62. Jahrestagung der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften e.V., 10.-12. Sept. 2019, Berlin., Mitteilungen der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften 31, 171-172. FullText

Forte P., Vittori D., Grausgruber H., Vida G., Pagnotta M.A. (2019): Preliminary screening of durum wheat breeding lines under organic conditions. [Poster]
[63rd Italian Society of Agricultural Genetics Annual Congress, Science and innovation for sustainable agriculture intensification: The contribution of plant genetics and breeding, Naples, 10-13 September 2019]

In: Italian Society of Agricultural Genetics (Ed.), Proceedings of the LXIII SIGA Annual Congress, 10-13 September 2019, Napoli, Italy, Poster Communication Abstract 6.24, Societa Italiana di Genetica Agraria, Portici (NA), Italy; ISBN: 978-77-904570-9-8 FullText

Grausgruber H., Call L., D'Amico S., Reiter E., Böhmdorfer S., Schönlechner R. (2019): Exploiting genetic diversity in wheat breeding to improve the nutritional value.
[Wheat diversity & human health, Istanbul, 22-24 October 2019]

In: IT PGRFA et al. (Eds.), Wheat diversity & human health, 22-24 Oct 2019, Istanbul, Turkey, Book of abstracts, p. 13

Grausgruber H., Emsenhuber C., Hochhauser F., Naderer F., Taassob-Shirazi F., Klevenhusen F., Zebeli Q., Ingelbrecht I., Hofinger B., Jankuloski L. (2019): Less is better: improving forage quality of barley.
[69. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, HBLFA Raumberg-Gumpenstein, Irdning, 19.-21. November 2018]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs (Ed.), 69th Conference, Resistance breeding: from pathogen epidemiology to molecular breeding, 19-21 Nov. 2018, Raumberg-Gumpenstein, pp. 49-50. ; ISBN: 978-3-900932-63-3 FullText

Grausgruber H., Meglic V., Hauptvogel P., Dolnicar P., Petrovic K., Janovska D., Bilsborrow P., Vogt-Kaute W., Pagnotta M., Kuhar A.G. (2019): ECOBREED - Increasing the Efficiency and COmpetitiveness of organic crop BREEDing. A new H2020 project on organic breeding of wheat, potato, soybean and buckwheat.
[69. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, HBLFA Raumberg-Gumpenstein, Irdning, 19.-21. November 2018]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs (Ed.), 69th Conference, Resistance breeding: from pathogen epidemiology to molecular breeding, 19-21 Nov. 2018, Raumberg-Gumpenstein, pp. 57-58.; ISBN: 978-3-900932-63-3 FullText

Grausgruber H., Sterbova L., Thrackl K., Bradova J., Baumgartner S., Dvoracek V. (2019): Content of the immunodominant 33-mer peptide from alpha2-gliadin in common and ancient wheat flours determined by the G12 sandwich ELISA. [Poster]
[LACC/IGW - 13th International Gluten Workshop, Mexico City, 14-17 March 2018]

In: Guzman C. (Ed.), LACC/IGW 13th International Gluten Workshop Proceedings, pp. 116-118. UCO Press, Editorial Universidatd de Cordoba, Cordoba, Spain; ISBN: 978-84-9927-493-5

** Klevenhusen, F; Emsenhuber, C; Grausgruber, H; Petri, RM; Zebeli, Q Effects of the orange lemma (rob1) mutant line of barley cv. "Optic' compared with its wild-type on the ruminal microbiome and fermentation tested with the rumen simulation technique.

CROP PASTURE SCI, 70, 789-799; ISSN 1836-0947 WoS FullText FullText_BOKU

** Leisova-Svobodova, L; Michel, S; Tamm, I; Chourova, M; Janovska, D; Grausgruber, H Diversity and Pre-Breeding Prospects for Local Adaptation in Oat Genetic Resources.

SUSTAINABILITY-BASEL. 2019; 11(24), 6950 WoS FullText FullText_BOKU

Losak, T; Ruda, A; Vollmann, J (2019): Reduction of cadmium uptake by soybean plants.
[Risk Factors in Food Chain, XXth International Scientific Conference, Osrblie, SLOVAK REPUBLIC, SEPT 9-11, 2019]

In: Slovak University of Agriculture in Nitra, Risk Factors in Food Chain, p. 33; ISBN: 978-80-552-2033-8

Marjanovic-Jeromela, A; Cvejic, S; Jocic, S; Miladinovic, D; Vollmann, J (2019): Risultati e prospettive nel miglioramento genetico delle colture da olio (Achievements and trends in oil crop breeding).

In: Mosca, G (Ed.), Oli e grassi, Fonti oleaginose per gli utilizzi food e non food, 197-207; Edagricole-New Business Media, Collana Edagricole Universita & Formazione, Milano; ISBN 978-88-506-5564-9

** Miladinović, D; Vollmann, J; Molinero-Ruiz, L; Torres, M; Editorial: Advances in Oil Crops Research-Classical and New Approaches to Achieve Sustainable Productivity..

Front Plant Sci. 2019; 10:791 WoS PubMed PUBMED Central FullText FullText_BOKU

Miladinovic, D; Vollmann, J; Molinero-Ruiz, J; Torres, M (2019): Advances in Oil Crops Research – Classical and New Approaches to Achieve Sustainable Productivity.

, 306; Frontiers Media, Lausanne; ISBN: 978-2-88963-068-4 FullText

** Paul, K; Pauk, J; Kondic-Spika, A; Grausgruber, H; Allahverdiyev, T; Sass, L; Vass, I Co-occurrence of Mild Salinity and Drought Synergistically Enhances Biomass and Grain Retardation in Wheat.

FRONT PLANT SCI. 2019; 10, 501 WoS PubMed PUBMED Central FullText FullText_BOKU

** Steiner, B; Buerstmayr, M; Wagner, C; Danler, A; Eshonkulov, B; Ehn, M; Buerstmayr, H; Fine-mapping of the Fusarium head blight resistance QTL Qfhs.ifa-5A identifies two resistance QTL associated with anther extrusion..

Theor Appl Genet. 2019; 132(7):2039-2053 WoS PubMed PUBMED Central FullText FullText_BOKU

Vollmann, J (2019): Zum Gedenken an Em. Ord. Univ.-Prof. Dipl.-Ing. Dr. Peter RUCKENBAUER, *13. April 1938 +14. April 2019.

Journal für Kulturpflanzen, 71, 196-196; ISSN 1867-0911 FullText

VOLLMANN, J; BERNHART, M; PETROVIĆ, K; MILADINOVIĆ, J; DJORDJEVIĆ, V (2019): Soybean breeding for organic farming: Breeding goals and options.
[Jahrestagung 2018 der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, Raumberg, AUSTRIA, NOV 19-21, 2018]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, 69. Tagung, 19.-21. November 2018, Raumberg-Gumpenstein, Resistance breeding - From pathogen epidemiology to molecular breeding, pp. 51-55; ISBN: 978-3-900932

Vollmann, J; Grausgruber, H; Lemmens, M; Bürstmayr, H (2019): Peter Ruckenbauer (1939–2019) – Ein wissenschaftlicher Nachruf .

Die Bodenkultur, 70 (2), 125-129; ISSN 0006-5471 FullText FullText_BOKU

Vollmann, J; Pachner, M (2019): Semi-determinate stem growth in soybean: Agronomic and seed effects in early maturity populations. [Poster]
[Third International Legume Society Conference, Poznan, MAY 21-24, 2019]

In: International Legume Society and Institute of Plant Genetics, Polish Academy of Sciences, Legumes for human health and planet health, p. 121; ISBN: 978-83-950380-1-3

Vollmann, J; Pachner, M; Wagentristl, H (2019): Effects of the Dt2 gene for stem termination on agronomic and seed composition traits of soybean.
[6. Congress of the Serbian Genetic Society, Vrnjacka Banja, SERBIA, OCT 13-17, 2019]

In: Vasiljevic, B; Patenkovic, A; Nikolic, N (Eds.), Book of Abstracts, p. 20; ISBN: 978-80-552-2033-8

Vollmann, J; Sagara, T; Pachner, M; Schmidt, A; Mayer, HK (2019): The polyamine spermidine as a health component in soy-foods: From soybean breeding to food production. [Poster]
[Third International Legume Society Conference, Poznan, MAY 21-24]

In: International Legume Society and Institute of Plant Genetics, Polish Academy of Sciences, Legumes for human health and planet health, p 163; ISBN: 978-83-950380-1-3

© BOKU Wien Impressum