Bücher, C.; Burtscher, J.; Rudavsky, T.; Domig, KJ (2022): Prevalence of propionic acid bacteria in raw milk . [Poster]
FFoQSI Annual Assembly, NOV 10-11, 2022, St. PöltenBücher, C., Rudavsky, T., Burtscher J. ,Domig, KJ (2022): Avoiding cheese spoilage.
FFoQSI Annual Assembly, NOV 10-11, 2022, St. PöltenDomig, KJ; (2022): Gefahren und Risiken in der Lebensmittelkette.
Ausbildungskurs der österreichischen Lebensmittelaufsichtsorgane - AGES Akademie, 28.02.2022, Vienna, AUSTRIADomig, KJ; (2022): Qualitätsmanagement in Lebensmittelsektor mit besonderem Fokus auf das HACCP-basierte Konzepte.
Ausbildungskurs der österreichischen Lebensmittelaufsichtsorgane - AGES Akademie, 12.09.2022 - 15.09.2022, Vienna, AUSTRIAJánosity, A; Surányi, B; Ladányi, M; Kiskó, G; Baranyi, J; Burtscher, J; Domig, KJ; (2022): Carvacrol makes E. coli more susceptible to antibiotics . [Poster]
ASM Microbe, 10.06.2022-12.06.2022, Washington, USAPacher, N; Burtscher J; Bender, D; Domig, KJ; (2022): Assessing the rope spoilage potential of Bacillus spp. in bread. [Poster]
20th ICC Conference, 05.07.2022 - 07.07.2022, Vienna, AustriaStingl, R; Konnerth, J; Domig, K; (2022): Holz und Hygiene.
MK PÖCHLARN - Meisterschule für Tischler in Pöchlarn, 15.12.2022, Pöchlarn, AUSTRIASurányi, B; Mohácsi-Farkas, C; Engelhardt, T; Zwirzitz, B; Domig, KJ; (2022): Comparing the efficacy of MALDI-TOF MS and sequencing identification techniques to characterize the microbial community of irrigation water. [Poster]
ASM Microbe, 10.06.2022 - 12.06.2022, Washington, USABurtscher, J; Kummer, Y; Hirsch, P; Domig KJ (2021): Outcomes of Nutrisafe - Securing Food Production and Logistics.
FFoQSI Annual Assembly 2021, DEC 1, 2021, OnlineDomig, K.J. (2021): Lebensmittel- und Futtermittelkulturen.
FOOD INNOVATION FORUM (FIF) 2021 - Towards Sustainable Food Systems, NOV 18-19, 2021, Vienna, AUSTRIADomig, K.J; (2021): Lebensmittel. Ein Blick über den Tellerrand.
BOKU - Grüner Salon, JUN 30, 2021, Vienna, AUSTRIAPodrzaj, L; Burtscher, J; Domig, K.J. (2021): Comparative analysis of Clostridium tyrobutyricum genomes reveals high genetic diversity.
ISEKI-Food e-Conference "Food Texture, Quality, Safety and Biosecurity in the Global Bioeconomy", NOV 10-12, 2021, OnlineRudavsky, T; Bücher, C; Burtscher, J; Domig K J (2021): Avoiding cheese spoilage.
FFoQSI Annual Assembly 2021, DEZ 1, 2021, Vienna, AUSTRIAStrobl, M; Wber, C; Burtscher, J; Domig, K (2021): Überblick über die Datenrecherche von FFoQSI als Basis für die Simulationen und Modelle .
Projekttreffen NutriSafe, Feb 25-26, 2021, OnlineBurtscher, J; Kummer, Y; Hirsch, P; Strobl, M; Weber, C; Domig, KJ (2020): NutriSafe - Securing of Food Production and Logistics with Distributed Ledger Technology.
FFoQSI Annual Assembly 2020, NOV 12, 2020, Vienna, AUSTRIABurtscher, J; Rudavsky, T; Podrzaj, L; Domig, K J (2020): Endospore-forming bacteria: impact on spoilage of dairy products.
FFoQSI Annual Assembly 2020, NOV 12, 2020, Vienna, AUSTRIAD’Amico, S; Fraberger, V; Domig K.J; (2020): Degradation of Amylase-Trypsin Inhibitors by LAB.
1st ATI Workshop, FEB 3-5, 2020, Amsterdam, NetherlandsDomig, K.J. (2020): Das HACCP Konzept im Rahmen des Qualitätsmanagements von Lebensmitteln.
Ausbildungskurs der österreichischen Lebensmittelaufsichtsorgane, SEP 15, 2020, Vienna, AUSTRIADomig, K.J; (2020): Gefahren bei der Lebensmittelproduktion.
Ausbildungskurs der österreichischen Lebensmittelaufsichtsorgane, MAR 4, 2020, Vienna, AUSTRIAKoorakula, R; (2020): Studying the livestock resistome in-vivo.
FFoQSI Annual Assembly 2020, NOV 12, 2020, Vienna, AUSTRIA (online)Burtscher, J; Domig KJ (2019): Endospore forming bacteria: impact on spoilage of dairy products.
FFoQSI Annual Assembly 2019, OCT 10-11, 2019, Vienna, AUSTRIADomig K.J. (2019): Mikrobiomanalytik in der Futter- und Lebensmittelkette – Möglichkeiten und Grenzen anhand von Beispielen.
I. FFoQSI Mini-Symposium - Potential der Mikrobiomforschung für pflanzliche Primärproduktion, Tierernährung und Lebensmittelverarbeitung, JUN 25, 2019, Vienna, AUSTRIALy D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.M., Zitz U., Domig K.J. (2018): Safety assessments of Cambodian fermented foods.
4th AFSA International Conference on “Food Safety and Food Security”, AUG 10-12, Siem Reap, CambodiaBrändle, J; Domig, K J (2018): Endospore-forming bacteria: impact on spoilage of dairy products.
FFoQSI Annual Assembly 2018, NOV 7-11, 2018, Tulln, AustriaBrändle, J., Domig, K.J. (2018): Aktuelle Herausforderungen und neue Lösungsansätze in der Clostridienanalytik.
Weiterbildungsseminar Clostridien, FEB 23, 2018, Fügen, AUSTRIABrändle, J.; Fraberger, V.; Berta, J .; Zitz, U.; Schinkinger, M.; Stocker, W.; Kneifel, W.; Domig, K.J. (2018): Neue Lösungen für lange bestehende Probleme in der Clostridienanalytik.
FFoQSI Academy - Möglichkeiten und Grenzen der Clostridienanalytik, JUN 14, 2018, Linz, AUSTRIABrändle, J.; Fraberger, V.; Berta, J.; Zitz, U.; Schinkinger, M.; Kneifel, W.; Domig, K.J. (2018): Novel approach to quantify clostridial endospores in milk.
36. Jahrestagung der ÖGHMP (Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin), JUN 4-7, 2018, Graz, AUSTRIADomig K.J. (2018): Spätblähung beim Käse - Clostridien als Verderber.
Clostridien Tagung ECM / Convegno ECM Clostridi (Tierärztekammer Bozen & Sennereiverband Südtirol), OCT 25, 2018, Bolzano, ITALYKoorakula, R; Domig, K; (2018): Livestock Resistome.
FFoQSI Annual Assembly 2018, NOV 7-11, 2018, Tulln, AUSTRIALy D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.M., Zitz U., Domig K.J. (2018): Safety of fermented vegetables from Cambodia: Biogenic amines contents in relation to physicochemical properties and microbial communities. [Poster]
5th International ISEKI Food Conference, JUL 3-5, 2018, Stuttgart, GERMANYRoth, N; Kaesbohrer, A; Mayrhofer, S; Zitz, U; Hofacre, C; Domig, K.J; (2018): Prevalence of antibiotic resistant bacteria in animals - A global perspective.
4th International Conference on Antimicrobials, Multiple Drug Resistance & Antibiotics Resistance , APR 20-24, 2018, Las VegasRoth, N; Mayrhofer, S; Gierus, M; Weingut, C; Schwarz, C; Doupovec, B; Berrios, B; Domig, K (2018): Effect of an organic acids based feed additive and enrofloxacin on the prevalence of antibiotic-resistant E. coli in cecum of broilers.
The American Association of Avian Pathologist (AAAP) Annual Meeting 2018, JUL 13-17, 2018, Denver, ColoradoRoth N., Mayrhofer S., Gierus M., Weingut C., Schwarz C., Doupovec B., Berrios R., Domig K.J. (2018): Effect of an organic acids based feed additive and enrofloxacin on the prevalence of antibiotic-resistant E. coli in broilers.
ICAR 2018 - International Conference on Antimicrobial Research, MAY 24 - 25, 2018, Torremolinos Malaga, SPAINRoth N., Mayrhofer S., Gierus M., Weingut C., Schwarz C., Doupovec B., Berrios R., Domig K.J. (2018): Role of feed additives in the strategy to reduce the prevalence of antimicrobial resistance in broilers.
4th International Conference on Antimicrobials, Multiple Drug Resistance & Antibiotics Resistance, APR 20-24, Las Vegas, USASchinkinger, M; Brändle, J; Stocker, W; Domig K.J. (2018): Neue Möglichkeiten zum zuverlässigen Nachweis von buttersäurebildenden Clostridien in Käsereimilch.
59. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelsicherheit und Verbraucherschutz 2018 - Deutsche Veterinärmedizinische Gesellschaft e.V., SEP 25-28, 2018, Garmisch-PartenkirchenBrändle, J., Domig, K.J. (2017): Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch.
Präsentation der neuen mikrobiologischen Plattform AMP-6000 (R) für den Nachweis käsereischädlicher Clostridien, JUL 20, 2017, Ried im Innkreis, AUSTRIABrändle J., Fraberger V., Heinzle L., Schuller K., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J. (2017): Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch. [Poster]
3. ADDA Jahresmeeting, APR 27-28, 2017, Aschbach-MarktDenisse Bender, Lisa Papp, Palma Szepasvári, Stefano D’Amico, Konrad Domig, Sandor Tömösközi and Regine Schoenlechner (2017): Influence of different starter cultures on technological properties of gluten-free sourdough bread.
16th European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop, April 18-21, 2017, Thessaloniki, Greece, Book of Abstracts, April 18-21, ThessalonikiDomig K., Schinkinger M. (2017): Innovation durch Kooperation BOKU - SY-LAB: Durchbruch beim Nachweis käsereischädlicher Clostridien.
IFA Herbstfest und Verleihung des BOKU-tecnet-accent Innovation Awards, OCT 5, 2017, Tulln, AUSTRIADomig K.J. (2017): Is that all Probiotik, are all bacteria probiotics?.
02nd ISIDOG Congress (International Society for Infectious Diseases in Obstetrics and Gynaecology), OCT 26-29, 2017, Vienna, AUSTRIADomig K.J., Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Schuller K., Berta J., Zitz. U., Kneifel W. (2017): Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch .
3. ADDA Jahresmeeting, APR 27-28, 2017, Aschbach-MarktFiedler, C; Zunabovic-Pichler, M; Mrkonjic-Fuka, M; Mayrhofer, S; Kneifel W; Domig, J.K; (2017): Microbiology of dry-fermented wild boar sausage and the potential of coagulase-negative Staphylococci as their autochtonous starter culture.
17. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie, APR, 3-5, 2017, Landshut, GERMANYSchrezenmeir J., Laue C., Papazova E., Liesegang A., Pannenbeckers A., Arendarski P., Linnerth B., Domig K.J., Kneifel W., Petricevic L. (2017): Effect of a probiotic Lactobacillus strains on vaginal microbiota and bacterial vaginosis.
FFC's 21st International Conference and Expo on Functional Foods: Functional Foods and Bioactive Compounds in Health and Disease - Science and Practice, MAR 25-26, 2017, San Diego, USASchrezenmeir J., Laue C., Papazova E., Liesegang A., Pannenbeckers A., Arendarski P., Linnerth B., Domig K.J., Kneifel W., Petricevic L. (2017): Effect of oral probiotics on vaginal microbiota.
11th International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics - IPC 2017, JUN 20-22,2017, Budapest, HUNGARYBrändle J., Domig K.J., Kneifel W. (2016): Methodenentwicklung zum Nachweis von Clostridien in Milch - Sicherung einer nachhaltigen und profitablen Wertschöpfungskette. [Poster]
life-science-success 2016 - Ethik in Wirtschaft und Wissenschaft, MAR 15, Vienna, AUSTRIABrändle, J., Fraberger, V., Heinzle, L., Schuller, K., Kneifel, W., Domig, K.J. (2016): Käsereischädliche Clostridien aus einer neuen Perspektive.
2. Jahresmeeting ADDA (Advancement of Dairying in Austria), APR 14-15, 2016, Tulln an der Donau, AUSTRIADomig K.J. (2016): Antibiotic resistance & food safety.
GCUA Summer School - Reducing Antimicrobial Resistance in Livestock farming., SEP 5-13, 2016, Vienna, AUSTRIADomig K.J. (2016): Antibiotikaresistenz und Lebensmittelsicherheit.
2. Lebensmittelsicherheitssymposium - Sicher in die Lebensmittelzukunft, APR 21-22, 2016, Graz, AUSTRIALy D., Schmidt J.M., Mayrhofer S., Domig K.J. (2016): How can my research help to overcome the challenge of reducing antibiotic resistance. [Poster]
GCUA Summer School - Reducing Antimicrobial Resistance in Livestock farming, SEP 5-13, Vienna, AUSTRIARoth N., Mayrhofer S., Domig K.J. (2016): Influence of a dietary acid based composition on caecal E.coli resistant to antibiotics in broilers. [Poster]
GCUA Summer School - Reducing Antimicrobial Resistance in Livestock farming, SEP 5-13, Vienna, AUSTRIABrändle J., Fraberger V., Heinzle L., Domig K.J. (2015): Clostridien - Eine Zerreißprobe für Hartkäse.
1. Jahresmeeting ADDA (Advancement of Dairying in Austria), MAY 29 - 30, 2015, Spittal/Drau, AUSTRIADomig K.J. (2015): Käse-Mikrobiom - Mögliche Gesundheits-/Krankheitseffekte.
Nutrition 2015 - 14. Dreiländertagung, MAY 28 - 30, 2015, Bregenz, AUSTRIAMatiasek J., Domig K.J., Assadian O. (2015): Comparison of the effect of negative pressure wound therapy with different available antiseptic dressings on Gram-positive and Gram-negative bacteria in experimental in vitro wounds. [Poster]
European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID), APR 25-28, 2015, Copenhagen, DENMARKDomig K.J. (2014): Meat (Protein) Alternatives - Why and How?.
Biosphere n+1; Models and Realities: Versions of Sustainability, JUN 23, 2014, Vienna, AUSTRIADomig K.J. (2014): Vom Stamm zum Produkt - Bsp. probiotische Milchprodukte.
Ernährung 2014 - 13. Ländertagung der Deutschen Gesellschaft für Ernährungsmedizin e.V. (DGEM), JUN 26 - 28, 2014, Ludwigsburg, GERMANYDomig K.J. (2013): Fleischalternativen - Ernährung der Zukunft?.
Arbeitskreis Schöpfungsverantwortung, DEZ 13, 2013, Vienna, AUSTRIADomig K.J. (2013): Lebensmittel und Mikroorganismen - Nützliche, schädliche und krankmachende Keime.
VHS Science Urania Wien, OKT 7, 2013, Vienna, AUSTRIADomig K.J. (2013): "LikeMeat" - Ernährung der Zukunft?.
VHS Science (Wissenschaftprogramm der VHS Wien), MAR 5, 2013, Vienna, AUSTRIAMary A. A. Ochome, Katharina Dürr, Sigrid Mayrhofer, Konrad J. Domig (2013): Starter cultures for traditional Montenegrin cheeses. [Poster]
BOKU Innovations Award 2013, SEP 13, 2013, tecnet equity, Lower Austria, AUSTRIAMayrhofer S., Zunabovic M., Domig K.J. (2013): Identity and basic characterization of potential lactic acid bacteria starter cultures isolated from traditionally fermented milk in Montenegro - annual report/2nd project year .
WTZ Meeting, JUNE 3, 2013, Podgorica, MONTENEGROMichlmayr, H; Hell, J; Domig, K; Kneifel, W; (2013): Arabinoxylan-oligosaccharide degrading enzymes from Lactobacillus brevis.
Cereals & Europe Spring Meeting, MAY 29–31, 2013, Leuven, BELGIUMProhaska, T., Zitek, A., Hann, S., Kneifel, W., Domig, K., Schreiner, M., Dürrschmid, K., Krska, R., Bertiller, F., Baumgartner, S. und Kandler, W. (2013): Lebensmittelherkunft,-qualität, -echtheit und -sicherheit - Kernkompetenz aus einer Hand . [Poster]
Science meets business , Feb 26, ViennaZitz, U., Feichtinger, M., Domig, K.J. (2013): Hygiene von Lebensmittelverpackungen.
Constantia Teich AG, DEZ 12, 2013, Weinburg, AUSTRIAZunabovic M. & Domig K.J. (2013): LikeMeat - High Quality meat-like products - From niche markets to widely accepted meat alternatives.. [Poster]
life-science-success 2013, MAR 19, 2013, Vienna, AUSTRIAZunabovic M., Dusini K., Filipp R., Leutgeb K. & Domig K.J. (2013): Microbiology of LikeMeat products.
LikeMeat - Final Meeting, FEB 20-21, 2013, Freising, GERMANYDomig K.J. (2012): Den Mikroben auf der Spur: Alte und neue Strategien.
Herbsttagung 2012 des Vereins Österreichischer Lebensmittel- und Biotechnologen & der Österreichischen Gesellschaft für Analytische Chemie, NOV 21, 2012, Tulln, AUSTRIADomig K.J. (2012): Essen ohne Bauern - Kunstfleisch??.
Club der Landwirtschaftsmeister, Bezirksbauernkammer Vöcklabruck, 25.01.2012, Gampern bei VöcklabruckDomig K.J. (2012): Gefahren bei der Lebensmittelproduktion - HACCP Konzept.
AGES Akademie - Ausbildungskurs der Lebensmittelaufsichtsorgane, SEP 10, 2012, ViennaDomig K.J. (2012): Microbiology of LikeMeat products.
LikeMeat Meeting Vienna, 21. - 22. June, Vienna, AUSTRIADomig K.J. (2012): Relevanz von Lebensmittelpathogenen im europäischen Kontext.
Moderne molekularbiologische Methoden in der Lebensmittelindustrie - Lebensmittel müssen sicher und mikrobiologische unbedenklich sein, 15.05.2012, Dept. für Lebensmittelwissenschaften, Universität für Bodenkultur, WienGhanbari M., Jami, M., Domig K.J. & Kneifel W. (2012): Seafood biopreservation using lactic acid bacteria.
AQUA 2012 - Global Aquaculture - Securing our Future, SEP 1-5, 2012, Prague, CZECH REPUBLICJami M., Ghanbari M., Domig K.J. & Kneifel W. (2012): Antimicrobial potential produced by Lactobacillus casei AP8 isolated from the microbiota of sturgeon fish. [Poster]
AQUA 2012 - Global Aquaculture - Securing our Future, SEP 1-5, 2012, Prague, CZECH REPUBLICMayrhofer S., Domig K. (2012): Identity and basic characterization of potential lactic acid bacteria starter cultures isolated from traditionally fermented milk in Montenegro - annual report/1st project year.
WTZ-Meeting, JUNE 12, 2012, Vienna, AUSTRIAMayrhofer S., Lehner D., Filipp R., Hundsdorfer A., Krükle A., Reiterich C., Walzer M., W. Kneifel, Domig K.J. (2012): Vorkommen von Milchsäurebakterien im Wein.
4. Klosterneuburger Hefetagung, AUG 30, KlosterneuburgSanae Kaewnopparat, Konrad Domig, Sigrid Mayrhofer, Markus Walzer, Claudia König, Wolfgang Kneifel (2012): Strain identification and antibiotic resistance gene detection of probiotic bacteria by 16S rRNA-specific PCR, Rep-PCR and DNA Microarray technique .
Dr. Glass Gems Charme, 19. November 2012, Drug Delivery System Excellence Center, Faculty of Pharmaceutical Sciences, Prince of Songkla University,Zunabovic M. & Domig K.J. (2012): Listerien in Fischprodukten.
Eröffnungsverantaltung des Listerien-Referenzlabors in Graz mit de Titel "Akademischer Luxus oder Public Health Erfordernis?", OKT 19, 2012, GrazZunabovic M., Dusini K., Filipp R., Leutgeb K., Domig K.J. (2012): Microbiology of LikeMeat products.
LikeMeat Meeting, 5. - 6. March, Wageningen, NetherlandsDomig K.J. (2011): ASTARTE - Die Stämme hinter dem Konzept.
, PHH Rechtsanwälte, SEP 8, 2011, Vienna, AUSTRIADomig K.J. (2011): ASTARTE - The strains behind the concept.
, HSO - BOKU, JAN 20, 2011, Vienna, AUSTRIADomig K.J. (2011): Fleischimitate und andere "Grauslichkeiten": Wahres und Unwahres - LikeMeat, die Entwicklung von pflanzlichen Alternativen.
, KLD - Klub Logischer Denker, 24.08.2011, Vienna, AUSTRIADomig K.J. (2011): LikeMeat – Produkte aus pflanzlichem Eiweiß als Alternative zu Fleisch.
, Bildung Stadt Wien (MA13) - Büchereien Wien - Universität für Bodenkultur Wien, MARCH 14, 2011, Vienna, AUSTRIADomig K.J. (2011): Relevanz von Lebensmittelpathogenen im europäischen Kontext.
Workshop "Moderne molekulare Methoden der Lebensmittelindustrie", 07.12.2011, Universität für Bodenkultur WienDomig K.J., Mayrhofer S. (2011): Forschung und Lehre der Arbeitsgruppe Lebensmittelmikrobiologie und -hygiene.
, VÖLB - Jahreshauptversammlung, 25.02.2011, Vienna, AUSTRIADomig K.J., Zunabovic M. (2011): Microbiology and hygiene of meat-like products.
LikeMeat Meeting, 23. - 24.11.2011, BarcelonaDomig K.J., Zunabovic M., Leutgeb K. (2011): Microbiology and hygiene of plant-derived proteins.
, LikeMeat Meeting, MAY 17-19, 2011, MariborFürhacker, M., Kneifel, W. (2011): Aspects of food safety.
, Use of treated wastewater, greywater and rainwater, 11.05.2011, AncidFürhacker, M., Kneifel, W. (2011): Aspects of food safety.
, Workshop Use of Treated Wastewater, Greywater and Rainwater, 11.05.2011, WienMayrhofer S., Lehner D., Walzer M., Filipp R., Krükle A., Kneifel W., Domig K.J. (2011): Nachweis von Milchsäurebakterien im Wein.
, 3. Klosterneuburger Hefetagung, AUG 25, 2011, Klosterneuburg, AUSTRIASpornberger, A., Filipp, M., Keppel, H., Brunmayer, R., Kneifel, W. (2011): Impact of effective microorganisms on organic pome fruit production.
, COST Action 864 - Final Meeting, FEB 2, 2011, Hasselt University, DiepenbeekDomig K.J. (2010): Einführung in den Mikrokosmos - Mikroorganismen und ihre Bedeutung in Böden, Pflanzen und unseren Lebensmitteln.
, Mikrokosmos Leben - Wie lebendig ist unser Brot heute? Multikraft Produktions- und Handels GmbH, SEP 25, 2010, Pichl bei Wels, AUSTRIADomig K.J. (2010): Microbiology and hygiene of meat analogues.
, LikeMeat Project - KickOff Meeting, DEC 9-10, 2010, Freising, GERMANYDomig K.J. (2010): Verwendung des Lichtmikroskops in der lebensmittelmikrobiologischen Praxis.
, Weiterbildungsveranstaltung für Mitarbeiter der Berglandmilch reg.Gen.m.b.H., 6 MAY, Vienna, AUSTRIAG. Stockhammer, S. Apprich, T. Osl, W. Kneifel (2010): Microbiological and Chemical Characterisation of Bovine Colostrum. [Poster]
, ELLS-Conference, NOV 11-13, 2010, Kopenhagen, DänemarkKneifel, W. (2010): Probiotica zwischen Evidenz und Erwartung - ein aktueller Status.
, 6. Internationales Symposium der Österr. Ges. f. probiotische Medizin, Nov 27, 2010, WienMayrhofer S., König C., Muchitsch M., Frind N., Domig K.J. (2010): Identifikation von Bakterien.
, Wiener Töchtertag an der BOKU, APR 22, 2010, Vienna, AUSTRIADomig K.J., Kneifel W. (2009): Gute Keime für wohlschmeckende und sichere Produkte.
, Sonderausstellung "Geschmacksache" im Technischen Museum Wien, March 24, 2009, Vienna, AUSTRIADomig K.J., Mayrhofer S. (2009): Antibiotikaresistenz in Laktobazillen und Bifidobakterien.
, 100 Jahre Lehrfach Milchhygiene am der VUW (1908 - 2008), FEB 27, 2009, Vienna, AUSTRIAKneifel, W. (2009): Wirkung von Probiotica - Realität, Ziele, Wünsche.
, Diagnostik & Psychosomatik funktioneller gastroenterologischer Störungen, 3. Fortbildungskurs 2009, 09.05.2009, Wien, Hörsaalzentrum Altes AKHMarco Waser, Georg Loss, Wolfgang Kneifel, Silvia Apprich, Charlotte Braun-Fahrländer (2009): Can farm milk consumption prevent allergic diseases? The epidemiological evidence.. [Poster]
, GABRIEL Annual Meeting, FEB 12-13, 2009, Tutzing, GermanyMayrhofer s., Domig K.J. (2009): Identifizierung und Charakterisierung von Milchsäurebakterien.
, 1. Klosterneuburger Hefetagung, AUG 27, 2009, Lehr- und Forschungszentrum für Wein- und Obstbau, Klosterneuburg, AUSTRIASchleining, G., Höhl, A., Kneifel, W. (2009): MoniQA joint education and training concept.
, Workpackage Meeting - EU Research Project "MoniQA", May 27, 2009, BilbaoWolfgang Kneifel Silvia Apprich (2009): Raw Milk Composition: Potential and Hazards.
, FORALLVENT Symposium "The Hygiene Hypothesis - New Insights Into Allergic and Autoimmune Diseases", Jan 22, 2009, Wroclaw, PolandZitz, U., Kneifel, W. (2009): Development of a standardized method for the enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products.
, IDF Analytical Week, 17.05.-23.05.2009, SochtiZitz, U., Kneifel, W. (2009): Development of a standardized method for the enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products - ISO/FDIS 29981/ IDF 220 International Standard:2009.
, IDF Analytical Week, May 17-23, 2009, SochtiDomig K.J. (2008): Einführung in die Mikrobiologie - Grundlagen - Anwendung.
Lehrgang Hygienemanagenment ofi Technologie & Innovation GmbH Brehmstr. 14a, 1110 Wien, 12.03.2007, WienDomig K.J., Kögler B., Petersson A., Pfeifer S., Höhl A. (2008): Novel and rapid methods in food analysis - Strain typing and fingerprinting methods - Pulsed Field Electrophoresis versus PCR based typing methods..
2nd MoniQA Young Food Analyst Training "Safety, Micro- and Molecular Biology of Foods" (FOOD-CT-2006-036337), 14. - 18. April 2008, BOKU - University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna FullTextDomig K.J., Mayrhofer S. (2008): Antibiotikaempfindlichkeit und deren Prüfung bei Bifidobacterium thermophilum und Bifidobacterium pseudolongum..
31. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin (ÖGHMP), 26. - 29. Mai 2008, Bad IschlDomig K.J., Mayrhofer S., Mair C., Amtmann E., Kneifel W. (2008): Tetracycline resistance patterns of Lactobacillus acidophilus group isolates. [Poster]
Food Micro 2008 - 21st International ICFMH Symposium "Evolving Microbial Food Quality and Safety”, 1. - 4. September 2008, Aberdeen, Scotland FullTextDomig K.J., Ortner B., Kopp B., Kneifel W. (2008): Hygienestatus und mikrobiologische Sicherheit von Kräutern zur Verwendung in der Traditionellen Chinesischen Medizin (TCM).. [Poster]
31. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin (ÖGHMP), 26.- 29. Mai 2008, Bad IschlDomig K.J., Petersson A. (2008): Molekulare Analytik der mikrobiellen Diversität im Intestinaltrakt.
ALVA - Jahrestagung 2008, 26. - 27. Mai 2008, LFZ Raumberg-Gumpenstein, IrdningDomig K.J., Stingl R (2008): Holz und Hygiene - State of the art.
, 90. Sitzung des ständigen Hygieneausschusses, DEZ 12, 2008, Bundesministerium für Gesundheit, Jugend und Familie, Vienna, AUSTRIAHaltrich, D. Leitner, C., Kneifel, W. (2008): Sweet Biocatalysis – biokatalytische Verfahren für funktionelle Oligosaccharide.
Hydrokolloide VI, 2.-3.4.2008, KölnKneifel, W (2008): Lebensmittelqualitätssicherung am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie.
Quality Austria, Jahrestagung "Kalibrierung Lebensmittel", 09.09.2008, LinzKneifel, W. (2008): Food safety between action and prevention.
Bosphorus 2008 ICC Conference, 24.-26.4.2008, IstanbulKneifel, W. (2008): Lebensmittelsicherheit - Fakten, Erwartungen, Perspektiven.
Food Safety - Lebensmittelsicherheit, Fachdialog Innovation, 04.04.2008, TullnKneifel, W. (2008): Milk composition, milk (micro)biology.
Forallvent Milk Workshop, 26., 27.3. 2008, Brüssel FullTextKneifel, W. (2008): Pro- und Präbiotica in der menschlichen Ernährung.
Österr. Akadem. Institut für Ernährungsmedizin, Fortbildungsveranstaltung für Mediziner, 14.03.2008, WienKneifel, W. (2008): Pro- und Prebiotica.
Ernährungsmedizinische Fortbildungsveranstaltung für Ärzte , 26.09.2008, WienKneifel, W. (2008): Zur Bedeutung der probiotischen Forschung für die Praxis.
Pro- und Prebiotica in Österreich, Gesellschaft der Ärzte, 16.04.2008, WienKneifel, W., Apprich, S. (2008): Raw milk microbiology, methods for the detection of pathogens.
Forallvent Milk Workshop, EU-Project, 19.09.2008, ViennaKneifel W., Domig K.J. (2008): Gefahren bei der Lebensmittelproduktion - HACCP Konzept - Weiterbildung der österreichischen Lebensmittelaufsichtsorgane. .
Prof. Franz Lorenz Akademie - Verband der Österreichischen Lebensmittelaufsicht und des Konsumentenschutzes - Weiterbildungsmodul 3, 20. und 21.02.2008; 02. und 03.04.2008, BOKU Wien, Muthgasse 18, 1190 WienKneifel W., Schleining G., Höhl A., Raytchev I. (2008): Wp 9: Joint education programmes and training tools- Plan for the next 18 months.
MoniQA NoE Annual Meeting, 11.02-14.02.2008, AthenKneifel W., Schleining G., Höhl A., Raytchev I. (2008): WP9- Joint education programmes and training tools- Progress during the first 12 months.
MoniQA NoE Annual Meeting, 11.02-14.02.2008, AthenKneifel W., Zunabovic M. (2008): Current topics in food safety -An interactive training using role plays.
2nd Moniqa young Food Analyst Training "Safety, Micro- and Molecular Biology of Foods", 14.04.-18.04.2008, Department of Food Sciences and Technology, ViennaKögler B., Domig K.J., Petersson A., Pfeifer S., Höhl A. (2008): Novel and rapid methods in food analysis - BacT/ALERT 3D - Sterility testing of food..
2nd MoniQA Young Food Analysts Training "Safety, Micro- and Molecular Biology of Foods" (FOOD-CT-2006-036337), 14. - 18. April 2008, BOKU - University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna FullTextLi Q., Domig K., Windisch W., Schedle K. (2008): Evaluierung von Referenz-Genen in verschiedenen Geweben für Genexpressionsstudien am Modeltier Schwein. [Poster]
63. ALVA Tagung, Ernähren uns in der Zukunft Energiepflanzen?, 26.-27.5.2008, IrdningLi Q., Domig K.J., Windisch W., Schedle K. (2008): Evaluierung von Referenz-Genen in verschiedenen Geweben für Genexpressionsstudien am Modelltier Schwein.. [Poster]
ALVA - Jahrestagung 2008, 26. - 27. Mai 2008, LFZ Raumberg - Gumpenstein, IrdningMayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mair C., Petersson A., Witoszynskyj G. Talic E., Kneifel W. (2008): Das ACE-ART Projekt - Monitoring der Antibiotikaresistenz bei Milchsäurebakterien. [Poster]
10. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie (DGHM) und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie (VAAM) , 9. - 11. April 2008, GENO Akademie StuttgartMayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Petersson A., Witoszynsyj, Kneifel W. (2008): Antibiotikaresistenztestung von Bifidobakterien. [Poster]
ALVA - Jahrestagung 2008, 26. - 27. Mai 2008, LFZ Raumberg-Gumpenstein, IrdningNagel P., Domig K.J., Hagmüller W., Pfalz S., Kronsteiner S., Ortner B., Sundrum A., Zollitsch W. (2008): Effects of silage or probiotics on performance and gut microbial composition of organic growing-finishing pigs.. [Poster]
Cultivating the future based on science - Scientific Conference of the International Society of Organic Agriculture Research (ISOFAR), Organic World Congress, International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM), Consorzio ModenaBio, 18. - 20. Juni, ModenaNagel, P., Hagmüller, W., Domig, K.J., Pfalz, S., Kronsteiner, S., Ortner, B., Sundrum, A. and Zollitsch, W. (2008): Effect of feeding and genotype choice on quality of organic pork.
, QLIF PhD Conference, SEP 18-21, 2008, Sivas, KretaNagel, P., Hagmüller, W., Domig, K.J., Pfalz, S., Kronsteiner, S., Ortner, B., Sundrum, A. and Zollitsch, W. (2008): Effect of feeding and genotype choice on quality of organic pork.
, QLIF PhD-Conference, SEP 18-21, 2008, Sivas, KretaPetersson A., Domig K.J., Kögler B., Pfeifer S., Höhl A. (2008): Novel and rapid methods in food analysis - Denaturing Gradient Gel Electrophoresis (DGGE).
2nd MoniQA Young Food Analyst Training "Safety, Micro- and Molecular Biology of Foods" (FOOD-CT-2006-036337), 14. - 18. April, 2008, BOKU - University of Natural Resources and Applied Life Sciences FullTextPetersson A., Domig K.J., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W. (2008): Einsatz molekularbiologischer Methoden zur Charakterisierung der Darmmikrobiota des Schweins.. [Poster]
ALVA - Jahrestagung 2008, LFZ Raumberg-Gumpenstein, IrdningPetersson A., Domig K.J., Zimai V., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W. (2008): DGGE based monitoring of microbial changes in the gastrointestinal tract of pigs during a feeding trial including bifidobacteria. [Poster]
3rd International Probiotic Conference (IPC 2008) - Probiotics for the 3rd Millenium, 4. - 7. June 2008, Vysoké Tatry, Slovakia FullTextPfeifer S., Domig K.J., Kögler B., Petersson A., Höhl A. (2008): Novel and rapid methods in food analysis - repPCR fingerprinting and LabChip microfluid electrophoresis.
2nd MoniQA Young Food Analyst Training "Safety, Micro and Molecular Biology of Foods (FOOD-CT-2006-036337), 14. - 18. April, 2008, BOKU - University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna FullTextSchleinig, G., Höhl, A., Kneifel, W., Raytchev, I. (2008): WP9, Joint education programmes and training tools.
Review Meeting - EU Research Project "MoniQA", 21-23 April 2008, BrusselsSilvia Apprich, Wolfgang Kneifel (2008): Safety in the Food Chain - Activity Report.
, Annual ELLS Conference, Nov 21, 2008, Prague, CZECH REPUBLICSpornberger, A., Ndona, R., Kögler, B., Kneifel, W. (2008): Treatments with effective microorganisms on apple flowers and influence of fungicides on microflora of effective microorganisms. [Poster]
First Symposium on Horticulture in Europe, 17.-20.2.2008, WienWolfgang Kneifel, Gerhard Schleining and Andreas Höhl (2008): Training concept of a Network of Excellence on Food Safety Issues (MoniQA-project). [Poster]
1st International ISEKI Conference (http://www.esb.ucp.pt/isekiconference2008/), September 10-12, 2008, Porto FullTextZitz, U., Hoehl, A., Weiss, H., Wilrich, P.-Th., Kneifel, W. (2008): "MPN-techniques for the enumeration of coliforms and E.coli in dairy products: The TEMPO-Method versus ISO 11866-1/ IDF 170-1". [Poster]
, First European Food Congress, 4.-9. November 2008, LjubljanaZitz, U., Hoehl, A., Weiss, H., Wilrich, P-Th., Kneifel, W. (2008): MPN-techniques for the enumeration of coliforms and E.coli in dairy products: The TEMPO-Method versus ISO 11866-1/ IDF 170-1. [Poster]
, First European Food Congress, 4.-9. November 2008, LjubljanaA.Hoehl, K.Domig, U.Zitz, S.Baumgartner, W.Kneifel (2007): Applicability of the TEMPO® Automated System to the Microbiological Analysis of Dairy Products. [Poster]
Food - New options for the Industry EFFoST/EHEDG Joint Conference 2007, 14 – 16 November 2007, Lisbon, PortugalBuchsbaum A., Domig K.J., Kneifel W. (2007): ESL – Milchprodukte & BacT/Alert 3D.
Milchwissenschaftliches Seminar am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie, 12.03.2007, Universität für Bodenkultur, Gregor Mendel Str. 33, 1180 WienDomig K.J. (2007): Einsatz des BacT/ALERT 3D Systems zur mikrobiellen Untersuchung von UHT und ESL Milchprodukten.
Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science, 17. - 18. September 2007, WienDomig K.J. (2007): Grundlagen Mikrobiologie und Hygiene: Mikrobiologische Gefahren im Lebensmittel .
LVA-Seminar: Hygiene im Betrieb - Basis für Mitarbeiterschulungen, 17.04.2007, Hotel Modul, WienDomig K.J. (2007): Lebensmittelmikrobiologie und Hygiene: Bedeutung der Milchsäurebakterien.
Exkursion vom Bundesgymnasium Wien 19, Gymnasiumstraße 83, 1190 Wien (Prof. Erna Swoboda), 15.05.2007, BOKU, WienDomig K.J. (2007): The Dept. for Food Science and Technology (BOKU) and its role in Food Safety.
Annual General Meeting of the SAFE Consortium - The European Association for Food Safety, 20.04.2007, BrüsselDomig K.J. (2007): The Dept. of Food Science and Technology (BOKU) and its role in Food Safety.
Annual General Meeting of the SAFE Consortium - The European Association for Food Safety, 20.04.2007, BrüsselDomig K.J. und Kneifel W. (2007): Einsatz von BOKU-learn im Rahmen der LVA Lebensmittelsicherheit und Risikomanagement..
E-learning Erfahrungsaustausch, 21.02.2007, BOKU, Schwackhöferhaus, Seminarraum DG, Peter-Jordan Str. 82, 1190 WienKneifel, W. (2007): Bifidobakterien - die andereren Milchsäurebakterien.
Yakult Kolloquium "Probiotika in Praxis und Forschung", 11.05.2007, FrankfurtKneifel, W., Apprich, S. (2007): Ms.Sci. Curriculum Safety in the Food Chain - Current Status.
Annual ELLS Conference, 20.09.2007, WienKneifel, W., Domig, K. (2007): The ACE-ART Database - conclusions of the EU project.
ISAPP Meeting, 13.12.2007, ParisKneifel W., Domig K.J. (2007): Food safety & risk management - an interactive training using role plays.
CEEPUS Course, Summer University, Corvinus University, Hungary, 26.-27.06.2007, BudapestKneifel W., Domig K.J., Zitz U., Hoehl A., Baumgartner S. (2007): Einsatz des TEMPO Systems für die mikrobiologische Qualitätskontrolle von Milch und Milchprodukten.
Milchkonferenz 2007, 17. - 18. September 2007, WienKneifel, W., Höhl, A., Schleinig, G., Raytchev, I. (2007): Joint education programmes and training tools.
Annual Conference - EU Research Project "MoniQA", 5.-7. 2007, GlasgowKneifel, W., Lacroix, C. (2007): Tailoring probiotics to improve action.
Danone Workshop "Probiotics in Progress", 12.07.2007, MainzKneifel W., Schleining G., Höhl A., Raytchev I. (2007): WP 9- Progress and short and long-term planning.
Spreading of Excellence Programme Meeting, 12-13.11.2007, WienKronsteiner S., Domig K.J., Pfalz S. Nagel P., Zollitsch W. und Kneifel W. (2007): Detecting pathogens using real-time PCR: a contribution to monitoring animal health and food safety.. [Poster]
Sustainable Food Production and Ethics - 7th Congress of the European Society for Agricultural and Food Ethics, 13.-15. September, 2007, ViennaMayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Petersson A., Witoszynskyj G., Talic E., Kneifel W. (2007): „ACE-ART“ – ein Resümee.
Milchwissenschaftliches Seminar am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie, 12.03.2007, Universität für Bodenkultur, Gregor Mendel Str. 33, 1180 WienMayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Kneifel W. (2007): Antibiotikaresistenzprüfung von Laktobazillen: Vergleich der Mikrodilutions-, E-test- und Plättchenmethode. [Poster]
Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science, 17. - 18. September, WienMayrhofer S., Frind N., Domig K.J. (2007): Mikrobiologie und Hygiene in der Lebensmittelproduktion.
Exkursion vom Bundesgymnasium Wien 19, Gymnasiumstraße 83, 1190 Wien (Prof. Erna Swoboda), 15.05.2007, BOKU, WienMoser E., Domig K.J., Kneifel W. (2007): Lokalisierung von Tetracyclin-Resistenzgenen in probiotischen Stämmen.
Milchwissenschaftliches Seminar am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie, 12.03.2007, Universität für Bodenkultur, Gregor Mendel Str. 33, 1180 WienNagel, P., Domig, K. J., Hagmüller, W., Pfalz, S., Kronsteiner, S., Ortner, B., Sundrum, A., Zollitsch, W. (2007): Effects of providing silage or probiotics on performance and gut microbial composition of organic growing-finishing pigs. [Poster]
Leistungen und Aufgaben der Ökologischen Landwirtschaft für die Zukunft , 23.11.2007, WienNagel Philipp, Domig K.J., Hagmüller W., Pfalz S., Kronsteiner S., Ortner B., Sundrum A., Zollitsch W. (2007): Effects of silage or probiotics on performance and gut microbial composition of organic growing-finishing pigs. [Poster]
BOKU-Symposium TIERERNÄHRUNG, 15.11.2007, WienPetersson, A., Domig, K.J., Moser, E., Schedle, K., Windisch, W., Kneifel, W. (2007): Einsatz Real-time PCR basierender Analytik zur molekularbiologischen Charakterisierung der Darmmikrobiota. [Poster]
BOKU-Symposium Tierernährung, 15.11.2007, WienPetersson A., Domig K.J., Moser E., Schedle K., Windisch W., Kneifel W. (2007): A tailor-made molecular biological strategy for monitoring the gut microbiota of pigs reflecting animal health. [Poster]
Sustainable Food Production and Ethics - 7th Congress of the European Society for Agricultural and Food Ethics, 13.-15. September 2007, ViennaPfalz S., Domig K.J., Kronsteiner S., Nagel P., Zollitsch W., Kneifel W. (2007): Analysis of diet-induced changes in intestinal microbiota: microbial balance as indicator for gut health. [Poster]
Sustainable Food Production and Ethics - 7th Congress of the European Society for Agricultural and Food Ethics, 13.-15. September, 2007, Viennavan Hoek A.H.A.M., Mayrhofer S., Domig K.J., Flórez A.B., Ammor M.S., Mayo B., Aarts H.J.M. (2007): Mosaic tetracycline resistance genes and their flanking regions in Bifidobacterium thermophilum und Lactobacillus johnsonii. [Poster]
2nd Symposium on Antimicrobial Resistance in Animals and the Environment (ARAE) - INRA, 17. - 19. Dezember, Tours, FranceW. Kneifel (2007): Lebensmittelsicherheit zwischen Aktion und Prävention.
AGES Zukunftskonferenz "Gesundheit-Ernährung-Sicherheit", 6. und 7.11. 2007, WienAmtmann, E. (2006): Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DDGE. [Poster]
1st SAFE International Congress on Food Safety, 11.-14.06.2006, BudapestAmtmann, E., Garsleitner, R., Mayrhofer, S., Domig, K.J., Kneifel, W., Mayer, H.K. (2006): Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DGGE.. [Poster]
First International Congress on Nutrition and Food Safety: Evaluation of Benefits and Risks, 11. - 14. June 2006, BudapestBerthiller F., Domig K.J., Kneifel W., Juge N., Schuhmacher R., Krska, R., Adam G. (2006): Modellstudien zur Hydrolyse von DON-Glucosid im Magen-Darmtrakt..
10. MOLD Meeting "Ernährungsrisiko Mykotoxine - Vermeidungsstrategien entlang der Nahrungskette., 23. - 24. November , Landwirtschaftskammer für OÖ, Auf der Gugl 3, 4021 LinzDomig K.J. (2006): Lebensmittel: Mikrobiologische Gefahren.
LVA-Seminar: Das HACCP Konzept im Lichte der neuen Lebensmittelhygieneverordnungen., 03.05.2006, Hotel Modul, 1180 WienDomig K.J. (2006): Mikrobiologische Grundlagen für Hygienekonzepte in der Verpackungsindustrie..
ofi - Lehrgang Hygienemanagement, 22.03.2006, WienDomig K.J., Hofer C., Kneifel W. (2006): Das BacT/ALERT 3D System (Biomerieux) zur Sterilitätskontrolle vom Lebensmitteln..
Biomerieux Seminar - Diagnostik in der Milchwirtschaft, 04.05.2006, BOKU - Dept. für Lebensmittelwissenschaften und -technologie, WienDomig K.J., Höhl A., Kneifel W. (2006): Der Einsatz von TEMPO in der milchwirtschaftlichen Qualitätskontrolle - erste Erfahrungsberichte..
Seminar: Aktuelles aus der Lebensmitteldiagnostik, 19. Jänner 2006, Veterinärmedizinische Universität Wien, Hörsaal C, Veterinärplatz 1, 1210 WienKneifel, W., Apprich, S. (2006): Strategy, logistics and procedure for raw milk sampling within the environmental research group of the "Gabriel" project.
Gabriel EU project meeting, 08.06.2006, AmsterdamKneifel, W. Apprich, S. (2006): Currents status of the MSc Curriculum Development "afety in the Food Chain". [Oral Communication]
ELLS Conference, 25.-27.10.2006, Warsaw FullTextKneifel, W., Hoehl, A., Domig, K.J., Zitz, U. (2006): Instrumentelle Qualitätskontrolle in der Milchwirtschaft.
Biomerieux Seminar - Diagnostik in der Milchwirtschaft, 4.5.2006, BOKU - Dept. für Lebensmittelwissenschaften und -technologie, WienMayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mayer H.K., Kneifel W. (2006): Characterisation of atypical antibiotic resistant Bifidobacterium thermophilum, Bifidobacterium pseudolongum and Lactobacillus spp. isolates..
ACE-ART Meeting, Instituto de Productos Lácteos de Asturias, 20. - 21.04.2006, Hotel Tryp, Oviedo, Asturias, SpainMayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Amtmann E., Mayer H.K., Kneifel, W. (2006): Characterisation of atypical antibiotic resistant bifidobacteria and lactobacilli - genetic heterogenity and influence of resistance elements on bacterial fitness..
Assessment and Critical Evaluation of Antibiotic Resistance Transferability in Food Chain (ACE-ART) Meeting, 15. -17.11.2006, Starhotels Du Park, ParmaSpornberger, A., Ndona, R., Kögler, B., Kneifel, W. (2006): EM-Behandlungen auf Apfelblüten und Einfluss von Biofungiziden auf EM. [Poster]
EM in der Praxis - 1. Internationale EM Festa und Konferenz in Europa , 9.-11.9.2006, ChiemseeAmtmann, E. (2005): Molecular methods to identify Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin.
3rd Probiotics and Prebiotics and New Foods Conference, 04.-06.09.2005, RomApprich, S., Kneifel, W., Zitz, U. (2005): Curriculum Development of the international MSci Safety in the Food Chain.
Sokrates- Coordinator Meeting, 25.11.2005, BrusselsDomig K.J. (2005): Mikrobiologische Gefahren im Lebensmittel.
LVA-Seminar: Das HACCP-Konzept im Licht der neuen Lebensmittelhygieneverordnung, 07.12.2005, Hotel Modul, WienKneifel, W. (2005): Probiotica und Präbiotica - Möglichkeiten und Grenzen gesundheitlicher Wirkungen.
Ernährungsberater-Ausbildung des BM f. LFUW, 27.04.2005, LinzKneifel, W., Apprich, S., Zitz, U. (2005): International MSc "Safety in the Food Chain" Report to ELLS Board.
ELLS Conference, 27.-28.10. 2005, Uppsala, SwedenKneifel, W., Zitz, U., Weiss, H., Rada, V. (2005): Development of a selective medium for the detection and enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products.
IDF Analytical Week,, 24.05.2005, Magliesburg, South AfricaMayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W. (2005): Antibiotic resistance of strains belonging to Bifidobacterium pseudolongum, Bifidobacterium thermophilum and the Lactobacillus acidophilus group..
ACE-ART Meeting, 03.09.2005, Universitá Urbaniana, Rome, ItalienMayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W. (2005): Identification of Bifidobacterium- and Lactobacillus- isolates from the food chain to species and strain level..
ACE-ART Meeting, 14.04.2005, Wageningen University, Wageningen, NiederlandeW. Kneifel (2005): Probiotica - Präbiotica: Möglichkeiten und Grenzen gesundheitlicher Wirkungen.
Fachtagung für Ernährungsberater, 27.5. 2005, LinzW. Kneifel (2005): Strategien zur Lebensmittelsicherheit.
Agrar-, Lebens- und umweltwissenschftliche Forschung, Strategien für Österreich, 13. und 14.6. 2005, St. PöltenW. Kneifel (2005): Werden Lebensmittel zur Medizin?.
Öffentlicher Vortrag, Hauptbücherei Wien, 22.6. 2005, WienW. Kneifel und K. Dürrschmid (2005): Qualität und Sensorik von Lebensmitteln.
Vivatis Expertentagung, 28.1.2005, LinzAmtmann (2004): Differentiation of Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin by molecular methods. [Poster]
BOKU Kongress, 22.9.-25.9.2004, PragDomig K.J. (2004): Enterokokken: Eine potentielle Gefahr für die Lebensmittelsicherheit?.
Milchwissenschaftliches Seminar, 29. März 2004, Department für Lebensmittelwissenschaften u. -technologie, BOKU, WienDomig K.J., Schleining G. (2004): Hygienic Design as Preventive Measure for Food Safety..
FoodMicro 2004 - New Tools for Improving Microbial Food Safety and Quality - Biotechnology and Molecular Biology Approaches, 12. - 16. September 2004, Portoroz, SloveniaK.J. Domig und W. Kneifel (2004): Sicherheit von Probiotica..
Seminarveranstaltung, 17.11.2004, Inst. f. Lebensmittelchemie und -technologie, TU GrazMayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W. (2004): Suitability of different antibiotic susceptibility testing methods for the examination of food-chain related bifidobacteria and lactobacilli..
ACE-ART Meeting, 21.10.2004, National Food Centre, asthon, Dublin, IrlandU. Zitz, W. Kneifel (2004): Report of Subject Area "Safety in the Food Chain".
ELLS Conference, Euroleague of Life Science Universities, 21., 22. 10.2004, ViennaW. Kneifel (2004): Charakteristische Merkmale von Bifidobakterien.
Workshop "Microflora and Motility", 25.09.2004, Bad Nauheim, DeutschlandW. Kneifel (2004): Entwicklung und Qualitätsmerkmale von Probiotica.
Fachgespräche Tierernährung, 01.10.2004, BadenW. Kneifel (2004): Probiotica und Darmflora im Spannungsfeld zwischen Allergie und Umwelteinflüssen.
Ernährungswissenschaftliches Colloquium, 03.07.2004, Universität WienW. Kneifel (2004): Wissenschaftlicher Hintergrund zu "Activia" und Erfahrungen in Österreich.
Danone Advisory Board Conference, 29.06.2004, MünchenW. Kneifel, U. Zitz (2004): Development of a selective medium for the detection and enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products.
IDF Analytical Week, 20.04.2004, Parma, ItalienW. Kneifel, U. Zitz (2004): Safety in the Food Chain: Report of Subject Area.
ELLS Conference, Euroleague of Life Science Universities, 16.02.2004, Hohenheim, DeutschlandW. Kneifel und K.J. Domig (2004): Entwicklung und Qualitätsmerkmale von Probiotika.
Seminarveranstaltung, 17.11.2004, Inst. f. Lebensmittelchemie und -technologie, TU GrazDomig, K.J. (2003): Enterokokken - Vorkommen, Eigenschaften und Bedeutung.
, 11.06.2003, Department of Dairy Science and Bacteriology, BOKU, ViennaKneifel, W. (2003): Allergisches Geschehen: Zusammenhang mit dem Darmsystem.
Living Defense: Einfluss probiotischer Kulturen auf das Immunsystem, 16.9.2003, BerlinNguyen, T.-H., Splechtna, B., Kneifel, W., Kulbe, K. D., Haltrich, D. (2003): ƒÒ-Galactosidases from Lactobacilli strains..
Poster presented at the 6th International Symposium on Biocatalysis and Biotransformations (BIOTRANS), June 28 - July 3, 2003 , Olomouc, Czech RepublicW. Kneifel (2003): Detection and enumeration of probiotic micro-organisms in feed and food.
European Dairy Congress, 18.11.2003, Portoroz, SlowenienW. Kneifel (2003): Lebensmitelqualität- Lebensmittelsicherheit: Interdisziplinäre Beiträge.
, 28.05.2003, Wien, Univ. f. BodenkulturW Kneifel (2003): Product development and quality criteria of pro-, pre.- and synbiotic foods (inv. plenary lecture).
Flair Flow Europe Conference, 25.04.2003, SZIE University BudapestW. Kneifel u. K.J. Domig (2003): Allergisches Geschehen: Zusammenhang mit dem Darmsystem.
Danone - Wissenschaftlicher Workshop , 15.09.2003, BerlinKneifel, W. (2002): Anforderungen und Erwartungen an Functional Food: Ansätze und offene Fragen bei der Überprüfung der Qualitätskriterien.
Conference, 7.1.2003, Freie Universität BerlinKneifel, W. (2002): Einflüsse der Umwelt auf die Gastrointestinale Mikroflora.
Danone Symposium ¿The Intelligent Intestine¿, 15.11.2002, MünchenKneifel, W. (2002): Food Security, Agricultural Research and Biotechnology.
UNO Symposium: Human Security and Food Security with Special Emphasis on Biotechnology, 2.12.2002, Austria Center WienKneifel, W. (2002): Functional aspects of lactiv acid bacteria.
Conference, 16.12.02, Egyptian National Research Center, Cairo, EgyptKneifel, W. (2002): Functional Food und Darmflora - das pro-, prä- und synbiotische Konzept..
Milupa Satellitensymposium am 27.9., Wien, Juridische Fakultät, PlenarvortragKneifel, W. (2002): Functional Foods bei tierischen Lebensmitteln.
LVA/FIAA-Seminar, 22.1.2002, Hotel Modul, 1190 WienKneifel, W. (2002): Important Issues of Food Safety.
Symposium: Human Securíty and food Security, with Special Emphasis on Biotechnology, 3.12.2002, UNIDO, Vienna International CentreKneifel, W. (2002): Methodological aspects of bifidobacteria enumeration in dairy products.
Sesion of Gropup of Experts, IDF Analytical week, Toledo, SpainKneifel, W. (2002): Microbiological quality criteria of foods.
Cefood Congress, Ljubljana, 22-25 September, invited plenary lectureKneifel, W. (2002): Pre- und probiotische Lebensmittel: ein Überblick der Situation in Österreich.
EU-Accompanying Measure Projekt "EU-Flair Flow Innovation Workshop" Funktionelle Lebensmittel; wissenschaftl. u. rechtl. Aspekte, Marktentwicklung und neue Produkte, 7.Oktober 2002, WienKneifel, W. (2002): Product development and quality criteria of pro-, pre- and symbiotic foods.
Flair Flow Europe Conference on Probiotics, Krakow, PolandKneifel, W. (2002): Product development of pro- pre and synbiotic foods..
7th Arabic Symposium on Food Science and Technology, 17.12.02, Ministery of Agriculture, Gizah, Cairo, EgyptKneifel, W. (2002): Qualitätskriterien, Gesundheits- und Gefährdungspotenzial von Milchsäurebakterien.
Veterinärmedizinische Universität WienKneifel, W. (2002): Qualitätskriterien, Gesundheits- und Gefährdungspotenzial von Milchsäurebakterien.
Konferenz, 28.1.2002, Veterinärmedizinische Universität WienKneifel, W. (2002): Qualitätskriterien, Gesundheits- und Gefährdungspotenzial von Miolchsäurebakterien.
Konferenz, 28.1.2002, Veterinärmedizinische Universität WienKneifel, W. (2002): Quality vriteria, health and risk potential of lactic acid bacteria..
Conference, 14.12.02, Ain Shams University, Cairo, EgyptMayer, H.K., Bonaparte, C., Newart, M., Kneifel, W. (2002): Authentication of probiotic bifidobacteria using protein and DNA fingerprinting techniques.
IDF-Symposium on "New development in technology of fermented milks", 3.6. - 5.6.2002, Kolding, DänemarkDomig, K.J. (2001): Pheno- and genotypic strategies for the identification and characterisation of enterococci.
, 16.03.2001, Department of Dairy Research and Bacteriology, BOKU, ViennaBonaparte, C., Klein, G., Kneifel, W., Reuter, G. (2000): Enumeration sélective des bifidobactéries dans les laits fermentés..
10eme Colloque du club des bactéries lactiques, 18-20 Avril 2000, StrasbourgDomig, K.J (2000): Enumeration, phenotypic characterisation and application of molecular biological methods for the identification of enterococci.
Probiotics Workshop, 22.09.2000, York (DEFRA), Central Science Laboratory (CSL)Kneifel, W. (2000): Functional Foods bei tierischen Lebenmsitteln..
LVA/FIAA-Seminar "Functional Food - Die Zukunft unserer Lebensmittel ?", WienKneifel, W. (2000): Funktionelle Lebensmittel und gastrointestinale Relevanz - Keime für unsere Nahrung/Nahrung für unsere Keime..
Fachtagung InnoFood 15.9.2000, FH Anhalt, Köthen, DKneifel, W. (2000): Probiotica. Nutrition 2000..
19. Jahrestagung der Österr. Arbeitsgemeinschaft f. klin. Ernährung, Deutschen Ges. f. Ernährungsmedizin, Ernährungsmedizin. Beraterinnen, Verband d. Ernährungswissenschafter Österreichs, Hofburg WienKneifel, W. (2000): Probiotische Keime ¿ Analytische Probleme und Lösungswege..
Arbeitstagung ¿40 Jahre Interlab¿ 20.10.2000 , Kempten, DeutschlandKneifel, W. (2000): Probiotische Produkte und verwandte Begriffe..
Tagung des BMLFW "Ernährung und Lebensstil im 3. Jahrtausend unter dem Aspekt der Ganzheitlichkeit und Nachhaltigkeit. WienKneifel, W. (1999): Probiotics - prebiotics - synbiotics - nutraceuticals..
Invited lecture, Technical University Bratislava, Dept. Biochem. and Technology, Slovakia