BOKU - Universität für Bodenkultur Wien - Forschungsinformationssystem

Gierus Martin



** = Publikationen gelistet in SCI/SSCI (veröffentlicht im Web of Science)
* = Publikationen in sonstigen peer-reviewten Journalen (ggf. noch nicht im WoS veröffentlicht)
Filter: Originalarbeit, Übersichtsarbeit, Konferenzband Originalarbeit

 

2023

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Rajkovic, E; Schwarz, C; Kapsamer, SB; Schedle, K; Reisinger, N; Emsenhuber, C; Ocelova, V; Roth, N; Frieten, D; Dusel, G; Gierus, M. (2023): Effects of dietary grape extract supplementation on gut histomorphometry and antioxidant parameters in small intestine and liver of piglets four and eight weeks post weaning. [Poster]
[77. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie GfE 2023, Göttingen, Germany, 07.03.2023 - 09.03.2023]

In: Society of Nutrition Physiology, Proceedings of the Society of Nutrition Physiology, S102; ISBN: 978-3-7690-4116-3

Herausgeberschaft

Ferzola, P H S; Schwarz, C; Gierus, M (Hrsg.) (2023): Tagungsband: 21. BOKU-Symposium Tierernährung - Fütterungsstrategien in Zeiten knapper Ressourcen.

21, 241 Seiten; Eigenverlag Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, Wien; ISBN: 978-3-900397-06-7 FullText

2022

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Ebbing, MA; Yacoubi, N; Naranjo, V; Sitzmann, W; Gierus, M Influence of Expander Conditioning Prior to Pelleting on Pellet Quality, Broiler Digestibility and Performance at Constant Amino Acids Composition while Decreasing AME(N).

ANIMALS-BASEL. 2022; 12(22), 3126 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Ebbing, MA; Yacoubi, N; Naranjo, V; Sitzmann, W; Schedle, K; Gierus, M; Towards Large Particle Size in Compound Feed: Using Expander Conditioning Prior to Pelleting Improves Pellet Quality and Growth Performance of Broilers..

Animals (Basel). 2022; 12(19): WoS PubMed PUBMED Central FullText FullText_BOKU

** Hartinger, K; Froschl, K; Ebbing, MA; Bruschek-Pfleger, B; Schedle, K; Schwarz, C; Gierus, M Suitability of Hermetia illucens larvae meal and fat in broiler diets: effects on animal performance, apparent ileal digestibility, gut histology, and microbial metabolites.

J ANIM SCI BIOTECHNO. 2022; 13(1), 50 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Liebl, M; Gierus, M; Potthast, C; Schedle, K Influence of Insoluble Dietary Fibre on Expression of Pro-Inflammatory Marker Genes in Caecum, Ileal Morphology, Performance, and Foot Pad Dermatitis in Broiler.

ANIMALS-BASEL. 2022; 12(16), 2069 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Liebl, M; Gierus, M; Rocchi, E; Potthast, C; Schedle, K Effects of energy reduced diets including alternative protein sources and a phytogenic supplement on performance, carcass traits and digestibility in broiler chickens.

J APPL POULTRY RES. 2022; 31(3), 100265 WoS FullText FullText_BOKU

** Pereira, WA; Franco, SM; Reis, IL; Mendonca, CMN; Piazentin, ACM; Azevedo, POS; Tse, MLP; De Martinis, ECP; Gierus, M; Oliveira, RPS Beneficial effects of probiotics on the pig production cycle: An overview of clinical impacts and performance.

VET MICROBIOL. 2022; 269, 109431 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Rajkovic, E; Schwarz, C; Kapsamer, SB; Schedle, K; Reisinger, N; Emsenhuber, C; Ocelova, V; Roth, N; Frieten, D; Dusel, G; Gierus, M Evaluation of a Dietary Grape Extract on Oxidative Status, Intestinal Morphology, Plasma Acute-Phase Proteins and Inflammation Parameters of Weaning Piglets at Various Points of Time.

ANTIOXIDANTS-BASEL. 2022; 11(8), 1428 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Bischof, M; Gierus, M (2022): Einfluss der Schusskonditionierung in Farmwildgehegen auf die Wildfleischqualität. [Poster]
[20. BOKU Symposium Tierernährung 2022 - Bioaktive Substanzen in der Tierernährung, Vienna, Austria, 28.04.2022]

In: Ferzola, PHS; Schwarz, C; Gierus, M, 20. BOKU-Symposium TIERERNÄHRUNG - Bioaktive Substanzen in der Tierernährung; ISBN: 978-3-900932-95-4

De Azevedo, PO; Mendonca, CMN; Pereira, WA; Gierus, M; Oliveira, RPS (2022): Using Pediococcus pentosaceus as ensiling agent in grain silage . [Poster]
[20. BOKU Symposium Tierernährung 2022 - Bioaktive Substanzen in der Tierernährung, Vienna, Austria, 28.04.2022]

In: Ferzola, PHS; Schwarz, C; Gierus, M, 20. BOKU-Symposium TIERERNÄHRUNG - Bioaktive Substanzen in der Tierernährung; ISBN: 978-3-900932-95-4

Gierus, M (2022): Bioaktive Substanzen der Nutzpflanzen beeinflussen Verdauung und Nährstoffnutzung.
[Tiergesundheit beim Nutzgeflügel, Rust, Austria, 01.04.2022 - 02.04.2022]

In: VET Arbeitskreis Geflügelforschung, Tiergesundheit beim Nutzgeflügel

Gierus, M; Schwarz, C (2022): Pflanzen für die Tierernährung – Beeinflussung der Verdauung und Nährstoffnutzung durch bioaktive Substanzen.
[20. BOKU Symposium Tierernährung 2022 - Bioaktive Substanzen in der Tierernährung, Online, Unknown, 28.04.2022]

In: Ferzola, PHS; Schwarz, C; Gierus, M, Tagungsband: 20. BOKU-Symposium TIERERNÄHRUNG - Bioaktive Substanzen in der Tierernährung, 1-6; ISBN: 978-3-900932-95-4

Gierus, M; Schwarz, C (2022): Plants for animal nutrition - Influencing digestion and nutrient use through bioactive compounds.
[20. BOKU Symposium Tierernährung 2022 - Bioaktive Substanzen in der Tierernährung, Online, Unknown, 28.04.2022]

In: Institut für Tierernährung, tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie (TTE), Bioaktive Substanzen in der Tierernährung - Tagungsband; ISBN: 978-3-900932-95-4

Hartinger, K; Fröschl, K; Bruschek-Pfleger, B; Schwarz, C; Schedle, K; Gierus, M (2022): Changes in apparent precaecal digestibility, microbial metabolites and intestinal histology under the influence of feeding Hermetia illucens protein meal and fat to broilers.
[Society of Nutrition Physiology, Online, Unknown, 08.03.2022 - 10.03.2022]

In: Society of Nutrition Physiology, Proceedings of the Society of Nutrition Physiology; ISBN: 978-3-7690-4115-6

Liebl M., Gierus M., Schneeberger E., Potthast C., Schedle K. (2022): Effect of various insoluble dietary fibres on ideal morphology, caecal gene expression, performance and footpad health of broilers.
[76. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2022, Online, Unknown, 08.03.2022 - 10.03.2022]

In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie , Proceedings of the Society of Nutrition Physiology Band 31, Seite 86; ISBN: 978-3-7690-4115-6

Liebl M., Gierus M., Schneeberger E., Potthast C., Schedle K. (2022): Effects of replacing soybean meal by regional co-products (DDGS, rapeseed meal, sunflower meal) and a phytonutrient on broiler performance and footpad health.
[76. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2022, Online, Unknown, 08.03.2022 - 10.03.2022]

In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie , Proceedings of the Society of Nutrition Physiology, Seite 89; ISBN: 978-3-7690-4115-6

Rajkovic, E; Schwarz, C; Tischler, D; Schedle, K; Reisinger, N; Emsenhuber, C; Ocelova, V; Roth, N; Frieten, D; Dusel, G; Gierus, M (2022): Effect of a grape extract on performance, digestibility and microbial metabolites of weaning piglets in comparison to a negative and positive control.
[76th digital Conference of the Society of Nutrition Physiology, Online, Unknown, 08.03.2022 - 10.03.2022]

In: Society of Nutrition Physiology (Ed.), Proceedings ot the Society of Nutrition Physiology, Volume 31, 2022, S154; ISBN: 978-3-7690-4115-6

Schwarz, C; Haydn, K; Schiborra, A; Greiling, AM; Wedekind, H; Gierus, M (2022): Steirischer Kürbiskernpresskuchen als teilweiser Fischmehlersatz: Einfluss auf die Filetqualität von Salmoniden und Welsen. [Poster]
[20. BOKU Symposium Tierernährung 2022 - Bioaktive Substanzen in der Tierernährung, Online, Unknown, 28.04.2022]

In: Ferzola, PHS; Schwarz, C; Gierus, M, Tagungsband: 20. BOKU-Symposium TIERERNÄHRUNG - Bioaktive Substanzen in der Tierernährung, 175-178; ISBN: 978-3-900932-95-4

Herausgeberschaft

Ferzola, PHS; Schwarz, C; Gierus, M. (2022): Tagungsband: 20. BOKU-Symposium TIERERNÄHRUNG - Bioaktive Substanzen in der Tierernährung.

20, 198; Eigenverlag: Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, Wien; ISBN: 978-3-900932-95-4

2021

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Hartinger, K; Greinix, J; Thaler, N; Ebbing, MA; Yacoubi, N; Schedle, K; Gierus, M Effect of Graded Substitution of Soybean Meal by Hermetia illucens Larvae Meal on Animal Performance, Apparent Ileal Digestibility, Gut Histology and Microbial Metabolites of Broilers.

ANIMALS-BASEL. 2021; 11(6), 1628 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Kusters, J; Potsch, EM; Resch, R; Gierus, M The effect of summer water stress on the nutritive value of orchard grass (Dactylis glomerata L.) in permanent grassland under increased temperature and elevated atmospheric CO2.

ECOL INDIC. 2021; 125, 107566 WoS FullText FullText_BOKU

** Kusters, J; Potsch, EM; Resch, R; Gierus, M The effect of increased temperature and CO2 air enrichment on the nutritive value of orchard grass (Dactylis glomerata) in permanent grassland.

J AGR SCI-CAMBRIDGE. 2021; 159(3-4), PII S0021859621000460 167-176. WoS FullText FullText_BOKU

** Rajkovic, E; Schwarz, C; Tischler, D; Schedle, K; Reisinger, N; Emsenhuber, C; Ocelova, V; Roth, N; Frieten, D; Dusel, G; Gierus, M Potential of Grape Extract in Comparison with Therapeutic Dosage of Antibiotics in Weaning Piglets: Effects on Performance, Digestibility and Microbial Metabolites of the Ileum and Colon.

ANIMALS-BASEL. 2021; 11(10), 2771 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Brackmann, R; Schwarz, C; Krammer, V; Gierus M (2021): Einfluss verschiedener Futtermittel mit hohem Gehalt an Faser und sekundären Pflanzenstoffen auf die intestinale Morphologie von Broilern. [Poster]
[19. BOKU-Symposium Tierernährung 2021, Online, 15.04.2021]

In: Institut für Tierernährung, tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, BOKU Wien, 19. BOKU Symposium Tierernährung - Tagungsband, S191-194; ISBN: 978-3-900932-72-5

Kube, K; Schedle, K; Schwarz, C; Gierus, M (2021): Effect of Hermetia illucens protein meal and fat on broiler zootechnical performance. [Poster]
[Jahrestagung Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Online, 16.03.2021 - 18.03.2021]

In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Proceedings of the Society of Nutrition Physiology; ISBN: 978-3-7690-4114-9

Pichler J., Gierus M., Schedle K. (2021): Einfluss unterschiedlicher Energiegehalte und Faserquellen auf das Fressverhalten bei Mastschweinen..
[75. ALVA-Jahrestagung 2021, Wieselburg, Austria, 04.10.2021 - 05.10.2021]

In: Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel, Veterinär- und Agrarwesen, Tagungsbericht 2021, Seite 294-296.; ISBN: ISSN 1606-612X

Schwarz, C; Quiño, IKL; Puntigam, R; Krammer, V; Gierus, M (2021): Impact of selected feedstuffs rich in polyphenols and dietary fibre on performance and digestibility of nutrients in broilers. [Poster]
[75. digitale Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Online, 16.03.2021 - 18.03.2021]

In: Society of Nutrition Physiology / Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Proceedings of the Society of Nutritional Physiology / Berichte der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Volume 30, S43; ISBN: 978-3-7690-4114-9

Herausgeberschaft

Kube, K; Gierus, M. (2021): 19. BOKU Symposium - Tierernährung Tierernährung zwischen Tierwohl und Umweltschutz.

19, 219; Eigenverlag, Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, BOKU, Wien; ISBN: 978-3-900932-72-5

2020

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Bueno, AVI; Jobim, CC; Daniel, JLP; Gierus, M Fermentation profile and hygienic quality of rehydrated corn grains treated with condensed tannins from quebracho plant extract.

ANIM FEED SCI TECH. 2020; 267, 114559 WoS FullText FullText_BOKU

** de Azevedo, POD; Mendonca, CMN; Moreno, ACR; Bueno, AVI; de Almeida, SRY; Seibert, L; Converti, A; Watanabe, IS; Gierus, M; Oliveira, RPD Antibacterial and antifungal activity of crude and freeze-dried bacteriocin-like inhibitory substance produced by Pediococcus pentosaceus.

SCI REP-UK. 2020; 10(1), 12291 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** de Azevedo, POS; Mendonca, CMN; Seibert, L; Dominguez, JM; Converti, A; Gierus, M; Oliveira, RPS Bacteriocin-like inhibitory substance ofPediococcus pentosaceusas a biopreservative forListeriasp. control in ready-to-eat pork ham.

BRAZ J MICROBIOL. 2020; 51(3): 949-956. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Hanusovsky, O; Galik, B; Biro, D; Simko, M; Juracek, M; Rolinec, M; Zabransky, L; Philipp, C; Puntigam, R; Slama, JA; Gierus, M The nutritional potential of grape by-products from the area of Slovakia and Austria.

EMIR J FOOD AGR. 2020; 32(1): 1-10. WoS FullText FullText_BOKU

** Pichler, J; Schwarz, C; Gierus, M; Schedle, K Choice feeding in fattening pigs: Effect of diets differing in nutrient density on feeding behaviour and fattening performance.

CZECH J ANIM SCI. 2020; 65(7): 247-257. WoS FullText FullText_BOKU

** Slama, J; Schedle, K; Wetscherek, W; Pekar, D; Schwarz, C; Gierus, M Effects of soybean hulls and lignocellulose on performance, nutrient digestibility, microbial metabolites and immune response in piglets.

ARCH ANIM NUTR. 2020; 74(3): 173-188. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Kube, K; Resch, R; Gierus, M (2020): Suitability of anaerobic storage as conservation method for insect larvae of Hermetia illucens. [Poster]
[74. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2020, Göttingen, Germany, 03.03.2020 - 05.03.2020]

In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Proceedings of the Society of Nutrition Physiology; ISBN: 978-3-7690-4113-2

Originalbeitrag in Sammelwerk

Steinhöfel, O; Gierus, M (2020): Stroh.

In: Steinhöfel, O; Gierus, M; Jeroch, H, Ernährung landwirtschaftlicher Nutztiere 3. Auflage, 5; Eugen Ulmer, Stuttgart; ISBN 978-3-8252-8763-4

Steinhöfel, O; Gierus, M; Jeroch, H (2020): Grünfutter.

In: Jeroch, H; Drochner, W; Rodehutscord, M; Simon, A; Simon, O; Zentek, J, Ernährung landwirtschaftlicher Nutztiere 3. Auflage, 16; Eugen Ulmer, Stuttgart; ISBN 978-3-8252-8763-4

2019

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** de Azevedo, POD; Converti, A; Gierus, M; Oliveira, RPD Application of nisin as biopreservative of pork meat by dipping and spraying methods.

BRAZ J MICROBIOL. 2019; 50(2): 523-526. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** de Azevedo, POS; Converti, A; Gierus, M; Oliveira, RPS; Antimicrobial activity of bacteriocin-like inhibitory substance produced by Pediococcus pentosaceus: from shake flasks to bioreactor..

Mol Biol Rep. 2019; 46(1):461-469 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Slama, J; Schedle, K; Wurzer, GK; Gierus, M Physicochemical properties to support fibre characterization in monogastric animal nutrition.

J SCI FOOD AGR. 2019; 99(8): 3895-3902. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Ebbing, M.A.; Naranjo, V.D.; Sitzmann, W.; Gierus, M. (2019): Feed processing effects on energy digestibility and performance of broilers. [Poster]
[73. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2019, Göttingen, Germany, 13.03.2019 - 15.03.2019]

In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Proceeding of the Society of Nutritional Physiology; ISBN: 978-3-7690-4112-5

Gierus, M. (2019): Verhältnis zwischen Intensität der Futterverarbeitung und der Partikelgrößenverteilung im Mischfutter beim Broiler.
[8. Tagung des VET Arbeitskreises Geflügelforschung 2019, Rust, Austria, 05.04.2019 - 06.04.2019]

In: VET Arbeitskreises Geflügelforschung , Tiergesundheit beim Nutzgeflügel

Kristina Kube, Reinhard Resch, Martin Gierus (2019): Ensiling Hermetia illucens larvae for storage purposes. [Poster]
[Insecta 2019, Potsdam, Germany, 04.09.2019 - 09.09.2019]

In: Dr. Oliver Schlüter, Insecta 2019 International Conference Book of Abstracts; ISBN: 0947-7314

Liebl, M; Gierus, M; Potthast, C; Schneeberger, E; Schedle, K (2019): Influence of different fibre sources on the prevalence of footpad dermatitis in broiler chickens. [Poster]
[15. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2019, Halle Wittenberg, Germany, 19.09.2019 - 21.09.2019]

In: Institut für Agrar- und Ernährungswissenschaften, Tagungsband: 15. Tagung Schweine- und Geflügelernährung

Liebl M., Gierus M., Potthast C., Schneeberger E., Schedle K. (2019): Influence of different fibre sources on the prevalence of footpad dermatitis in broiler chickens.. [Poster]
[15. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2019, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 19.11.2019 - 21.11.2019]

In: Zeyner A. und Kluth H., Tagungsband 15. Tagung Schweine- und Geflügelernährung, Seite 133-135; ISBN: 978-3-96670-009-2

Liebl, M; Gierus, M; Potthast, C; Schneeberger, E; Schedle, K (2019): Effect of various fiber sources on the performance of broiler chickens. [Poster]
[VDLUFA-Jahrestagung, Gießen, Germany, 10.09.2019 - 13.09.2019]

In: Verband Deutscher Landwirtschaftlicher Untersuchungs- und Forschungsanstalten , 131. VDLUFA Kongressband

Puntigam, R.; Brugger, D.; Eipper, J.; Hechenberger, P.; Schedle, K.; Schwarz, C.; Gierus, M. (2019): Intensively expander processed corn in broiler diets: Impact on apparent ileal amino acid digestibility at different stages of fattening .
[73. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2019, Göttingen, Germany, 13.03.2019 - 15.03.2019]

In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Proceeding of the Society of Nutritional Physiology; ISBN: 978-3-7690-4112-5

Puntigam, R; Slama, J; Brugger, D; Winkler, V; Gierus, M (2019): Einfluss unterschiedlicher Zeit- und Temperaturkombinationen auf die KOH-Löslichkeit des Rohproteins von Körnermais und Weizen. [Poster]
[57. Jahrestagung der Bayerischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung e.V. 2019, Grub, Germany, 10.10.2019]

In: (Hrsg.) Karin Harms und Wilhelm Windisch, Nachhaltigere Tierernährung: Erfolgreiche Fütterung, Ökonomie, Biodiversität und Umwelt im Einklang; ISBN: 978-3-9816116-6-3

Puntigam, R; Wallsberger, F; Winkler, V; Wiltafsky, M; Gierus, M (2019): Einfluss unterschiedlicher Temperatur- und Zeitkombinationen auf Parameter der Proteinqualität von Körnermais. [Poster]
[131. VDLUFA-Kongress 2019, Gießen, Germany, 10.09.2019 - 13.09.2019]

In: VDLUFA-Verlag, Verbraucherschutz als Herausforderung für die landwirtschaftliche Produktion

Slama, J.; Pekar, D.; Schwarz, C.; Schedle, K.; Gierus, M. (2019): Using soluble and insoluble dietary fibre in piglet nutrition - Effect of soybean hulls and lignocellulose on performance and physiology.
[73. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2019, Göttingen, Germany, 13.03.2019 - 15.03.2019]

In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Proceeding of the Society of Nutritional Physiology; ISBN: 978-3-7690-4112-5

W. Preissinger, G. Propstmeier, S. Scherb und M. Gierus (2019): Einfluss einer druckhydrothermischen Aufbereitung von Körnermais oder Sojaextraktionsschrot auf Futteraufnahme und Leistung von Aufzuchtferkeln. [Poster]
[18. BOKU-Symposium Tierernährung 2019, Vienna, Austria, 30.04.2019]

In: BOKU-TTE, 18. BOKU-Symposium Tierernährung; ISBN: 978-3-900932-62-6 FullText

Wahyuni, R.D.; Pötsch, E.M.; Gierus, M. (2019): Metabolizable energy content of functional groups in permanent grassland after 50 years field experiment with different levels of N fertilization. [Poster]
[73. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2019, Göttingen, Germany, 13.03.2019 - 15.03.2019]

In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Proceeding of the Society of Nutritional Physiology; ISBN: 978-3-7690-4112-5

Herausgeberschaft

Kube, K; Gierus, M. (2019): 18. BOKU-Symposium Tierernährung - Fütterung junger Nutztiere.

18, 222; Eigenverlag, Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, BOKU, Wien; ISBN: 978-3-900932-62-6

2018

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Greiling, AM; Schwarz, C; Gierus, M; Rodehutscord, M Pumpkin seed cake as a fishmeal substitute in fish nutrition: effects on growth performance, morphological traits and fillet colour of two freshwater salmonids and two catfish species.

ARCH ANIM NUTR. 2018; 72(3): 239-259. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Puntigam, R; Schedle, K; Schwarz, C; Wanzenböck, E; Eipper, J; Lechner, EM; Yin, L; Gierus, M; Very high expander processing of maize on animal performance, digestibility and product quality of finishing pigs and broilers..

Animal. 2018; 12(7):1536-1546 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

* Rempt, K; Gierus, M (2018): Cyanogenese in Futterpflanzen und Auswirkungen in der Wiederkäuerernährung.

Die Bodenkultur, 69 (3), 201-212; ISSN 0006-5471 FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Gierus, M (2018): Fütterung und anti-nutritive Faktoren .
[Tagung der Vereinigung für Geflügelwissenschaften Gruppe Österreich der WPSA 2018, Vienna, Austria, 24.11.2018]

In: WPSA Austria, Antibiotika in der Legehennenhaltung vermindern - Herausforderungen und Perspektiven

Humer, C; Schwarz, C; Greiling, AM; Gierus, M (2018): Steirischer Kürbiskernpresskuchen als teilweiser Fischmehlersatz: Einfluss auf die Darmhistologie von Salmoniden und Welsen. [Poster]
[17. BOKU-Symposium Tierernährung 2018, Vienna, Austria, 12.04.2018]

In: Slama, J; Gierus, M, 17. BOKU-Symposium Tierernährung - Kohlenhydrate in der Tierernährung, S213-216; ISBN: 978-3-900932-52-7

Pichler, J; Gierus, M; Schedle, K (2018): Der Wahlversuch als altes/neues wissenschaftliches Instrument der Tierernährung in der Schweinmast. [Poster]
[130. VDLUFA-KONGRESS 2018, Münster, Germany, 18.09.2018 - 21.09.2018]

In: Verband Deutscher Landwirtschaftlicher Untersuchungs- und Forschungsanstalten, Obere Langgasse 40, D-67346 Speyer, Telefon: 06232 / 136121, Fax: 06232 / 136122, E-Mail: info@VDLUFA.eu, Digitalisierung in Landwirtschaft, Versuchs- und Untersuchungswesen – Anforderungen und Auswirkungen Kurzfassungen

Pichler, J; Pendl, W; Gierus, M; Schedle, K (2018): Einfluss unterschiedlicher Nährstoffkonzentrationen im Futter auf die Magengesundheit beim Mastschwein. [Poster]
[ALVA Jahrestagung 2018 - Ökologische und soziale Aspekte des innovativen Gartenbaues, Gmunden, Austria, 28.05.2018 - 29.05.2018]

In: Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel, Veterinär - und Agrarwesen, Ökologische und soziale Aspekte des innovativen Gartenbaues ; ISBN: 1606 - 612X FullText

Puntigam, R; Wallsberger, F; Brunner, N; Kühleitner, M; Gierus, M (2018): Einfluss unterschiedlicher Temperatur- und Zeitkombinationen auf den Gehalt an Vitamin E von Körnermais . [Poster]
[130. VDLUFA-KONGRESS 2018, Münster, Germany, 18.09.2018 - 21.09.2018]

In: VDLUFA-Verlag, Digitalisierung in Landwirtschaft, Versuchs- und Untersuchungswesen – Anforderungen und Auswirkungen

Schwarz, C; Schinwald, K; Ringhofer, IL; Leitgeb, R; Gierus, M (2018): Increasing concentrations of a grape extract in broiler diets: Impact on histology and antioxidative status in the ileum.
[72. GfE Jahrestagung 2018, Göttingen, Germany, 13.03.2018 - 15.03.2018]

In: Society of Nutrition Physiology, Proceedings of the Society of Nutrition Physiology, S 116; ISBN: 978-3-7690-4111-8

2017

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Roth, N; Mayrhofer, S; Gierus, M; Weingut, C; Schwarz, C; Doupovec, B; Berrios, R; Domig, KJ; Effect of an organic acids based feed additive and enrofloxacin on the prevalence of antibiotic-resistant E. coli in cecum of broilers..

Poult Sci. 2017; 96(11):4053-4060 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

* Salama, H; Loesche, M; Herrmann, A; Taube, F; Gierus, M (2017): A simplified maturity index to quantify the development stage of perennial ryegrass (Lolium perenne L.) and its relationship with yield and nutritive value.

Die Bodenkultur: Journal of Land Management, Food and Enviro, 68 (2), 89-101; ISSN 0006-5471 FullText FullText_BOKU

* Wegl, G; Rolinec, M; Nagl, V; Gierus, M; Klose, V (2017): Effect of oxytetracycline as well as an acid-based feed supplement on the prevalence and abundance of selected antibiotic resistance genes in weaned piglets.

Animal Husbandry, Dairy and Veterinary Science, 1(3), 1-6; ISSN 2513-9304 FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Braach, J; Wurzer, G K; Schedle, K; Gierus, M (2017): Charakterisierung ausgewählter Faserquellen auf Basis Wasserbindungsund linearisierter Pufferkapazität. [Poster]
[ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, Waldkirchen am Wesen, Austria, 22.05.2017 - 23.05.2017]

In: Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, "Zukunft Obstbau" ; ISBN: 1606-612X

Braach, J; Wurzer, G K; Schedle, K; Gierus, G (2017): Charakterisierung verschiedener Faserquellen mittels Wasserbindunds- und linearisierter Pufferkapazität.
[16. BOKU-Symposium Tierernährung 2017, Vienna, Austria, 27.04.2017]

In: Braach, J; Gierus, M, "Der gesunde Verdauungstrakt"; ISBN: 978-3-900932-47-3

Braach, J; Wurzer, G K; Schedle, K; Gierus, M (2017): Variation in water holding and linear buffering capacity of fiber rich feeds. [Poster]
[Berichte der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Göttingen, Germany, 14.03.2017 - 16.03.2017]

In: Gesellschaft fü Ernährungsphysiologie, Proceedings of the Society of Nutrition Physiology; ISBN: 978-3-7690-4109-5

Hermann, A; Schwarz, C; Schabelreiter, S; Leitgeb, R; Gierus M. (2017): Einsatz von Weintraubenextrakten in der Broilerfütterung: II. Einfluss auf die scheinbare ileale Nährstoffverdaulichkeit und die scheinbare Gesamttraktverdaulichkeit. [Poster]
[16. BOKU-Symposium Tierernährung 2017, Vienna, Austria, 27.04.2017]

In: Braach, J; Gierus, M, 16. BOKU Symposium Tierernährung - Der gesunde Verdauungstrakt, 166-169; ISBN: 978-3-900932-47-3

Küsters J., Schedle K., Gierus M. (2017): Effect of different particle sizes of barley on apparent total tract digestibility in horses.
[71. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2017, Göttingen, Germany, 14.03.2017 - 16.03.2017]

In: Society of Nutrition Physiology, Proceedings of the Society of Nutrition Physiology, Seite 68; ISBN: 978-3-7690-4109-5

Liebl, M; Puntigam, R; Schedle, K; Gierus, M; Wetscherek, W (2017): Effekt einer druckhydrothermischen Behandlung, sowie des Vermahlungsgrades von Mais auf die Nährstoffretention bei Legehennen .
[ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, Waldkirchen am Wesen, Austria, 22.05.2017 - 23.05.2017]

In: Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, , "Zukunft Obstbau"; ISBN: 1606-612X

Pichler J., Gierus M., Schedle K. (2017): Einfluss unterschiedlicher Nährstoffkonzentrationen im Futter auf das Fressverhalten in der Schweinemast.
[14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2017, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 21.11.2017 - 23.11.2017]

In: Zeyner A., Kluth H., Bulang M., Bochnia M., Bachmann M., Tagungsband 14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung, Seite 123-125; ISBN: 978-3-86829-891-8

Pichler J., Puntigam R., Gierus M., Schedle K. (2017): INFLUENCE OF DIFFERENT NUTRIENT CONCENTRATION IN DIETS FOR FATTENING PIGS ON THE FEEDING ACTIVITY.
[ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, Waldkirchen am Wesen, Austria, 22.05.2017 - 23.05.2017]

In: Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, "Zukunft Obstbau"; ISBN: ISSN 1606-612X

Puntigam, R; Liebl, M; Wanzenböck, E; Wetscherek-Seipelt, G; Schwarz, C; Schedle, K; Gierus, M (2017): Die Expansion und Extrusion der Einzelkomponente Mais: Auswirkungen auf das Fettsäuremuster der Broilerbrust und des Hühnereies.
[ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, Waldkirchen am Wesen, Austria, 22.05.2017 - 23.05.2017]

In: Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, "Zukunft Obstbau"; ISBN: 1606-612X

Puntigam R., Brugger D., Krammer V., Paunovic K., Schedle K., Gierus M., Wetscherek W. (2017): Einsatz von extrudiertem Mais in der Legehennenfütterung: Einfluss auf die Verdaulichkeit von Aminosäuren und antioxidative Substanzen im Ei. [Poster]
[14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2017, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 21.11.2017 - 23.11.2017]

In: Zeyner A., Kluth H., Bulang M., Bochnia M., Bachmann M., Tagungsband 14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung, Seite 62-65; ISBN: 978-3-86829-891-8

Puntigam, R; Lechner, E-M; Schedle, K; Schwarz, C; Gierus, M (2017): Short- and long term conditioned and expander processed corn in pig diets: impact of starch gelatinization on digestibility of nutrients and microbial metabolites in ileal and colonal digesta. [Poster]
[16. BOKU-Symposium Tierernährung 2017, Vienna, Austria, 27.04.2017]

In: Braach, J; Gierus, M, Der gesunde Verdauungstrakt; ISBN: 978-3-900932-47-3

Puntigam, R; Schedle, K; Schwarz, C; Lechner, E-M; Gierus, M (2017): Expander processed maize in fattening pigs: impact of starch gelatinization on starch digestibility and microbial metabolites in ileal and colonal digesta. [Poster]
[Berichte der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Göttingen, Germany, 14.03.2017 - 16.03.2017]

In: Berichte der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Proceedings of the Society of Nutrition Physiology; ISBN: 978-3-7690-4109-5

Schabelreiter, S; Schwarz, C; Hermann, A; Leitgeb, R; Gierus M (2017): Einsatz von Weintraubenextrakten in der Broilerfütterung: I. Einfluss auf die Mast- und Schlachtleistung sowie Sensorik des Brustfleisches. [Poster]
[16. BOKU-Symposium Tierernährung 2017, Vienna, Austria, 27.04.2017]

In: Braach, J; Gierus, M, 16. BOKU Symposium Tierernährung - Der gesunde Verdauungstrakt, 162-165; ISBN: 978-3-900932-47-3

Schwarz, C; Schinwald, K; Wanka, K; Leitgeb, R; Gierus, M (2017): Impact of increasing concentrations of a grape extract on morphometric and antioxidative parameters in the proximal small intestine of broilers.
[14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2017, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 21.11.2017 - 23.11.2017]

In: Zeyner, A; Kluth, H; Bulang, M; Bochnia, M, Tagungsband - 14. Tagung Schweine und Geflügelernährung, 107-109; ISBN: 978-3-86829-891-8

Slama J., Pekar D., Schedle K., Wetscherek W., Gierus M. (2017): Einfluss löslicher und unlöslicher Faser auf die zootechnischen Leistungen sowie die Verdaulichkeit ausgewählter Nährstoffe beim Ferkel. [Poster]
[14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2017, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 21.11.2017 - 23.11.2017]

In: Zeyner A., Kluth H., Bulang M., Bochnia M., Bachmann M., Tagungsband 14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung, Seite 183-185; ISBN: 978-3-86829-891-8

Herausgeberschaft

Braach, J; Gierus, M (Hrsg.) (2017): 16. BOKU-Symposium Tierernährung - Der Gesunde Verdauungstrakt.

16, 332; Eigenverlag, Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, BOKU, Wien; ISBN: 978-3-900932-47-3

2016

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Dickhoefer, U; Bosing, BM; Hasler, M; Hao, J; Lin, L; Muller, K; Wang, C; Glindemann, T; Tas, B; Gierus, M; Taube, F; Susenbeth, A Animal responses to herbage allowance: Forage intake and body weight gain of sheep grazing the Inner Mongolian steppe - Results of a six-year study.

J ANIM SCI. 2016; 94(5): 2059-2071. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Ren, HY; Han, GD; Lan, ZC; Wan, HW; Schonbach, P; Gierus, M; Taube, F Grazing effects on herbage nutritive values depend on precipitation and growing season in Inner Mongolian grassland.

J PLANT ECOL. 2016; 9(6): 712-723. WoS FullText FullText_BOKU

** Ren, HY; Han, GD; Schonbach, P; Gierus, M; Taube, F Forage nutritional characteristics and yield dynamics in a grazed semiarid steppe ecosystem of Inner Mongolia, China.

ECOL INDIC. 2016; 60: 460-469. WoS FullText FullText_BOKU

* Gierus, M; Eickler, B; Resch, R; Loges, R; Taube, F; Poetsch E (2016): Using in vitro methods to estimate metabolizable energy content of five forage legumes harvested under different defoliation systems / Einsatz von in vitro Methoden zur Schätzung der umsetzbaren Energie in fünf Futterleguminosen aus unterschiedlichen Nutzungssystemen.

Die Bodenkultur: Journal of Land Management, Food and Environment, 67(3), 121-131; ISSN 0006-5471 FullText FullText_BOKU

* Gierus, M; Loesche, M; Salama, H; Hermmann, A; Taube, F (2016): Protein degradation rate as affected by plant proteases among fresh samples of perennial ryegrass cultivars (Lolium perenne L.).

Die Bodenkultur: Journal of Land Management, Food and Environment, 67 (2), 61-68; ISSN 0006-5471 FullText FullText_BOKU

Puntigam R; Schedle K; Schwarz C; Wanzenböck E; Eipper J; Lechner E M; Gierus M (2016): Short- and long-term conditioning and expander processing maize and its impact on animal performance, nutrient digestibility and product quality of fattening pigs and broiler chicks. .

Veterinarija ir Zootechnika, 73, 78-83; ISSN 1392-2130

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Braach, J; Schedle, K; Gierus, M (2016): Measuring the linear buffering capacity in fibre rich feed sources. [Poster]
[70. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2016, Hanover, Germany, 08.03.2016 - 10.03.2016]

In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Proceeding of the Society of Nutrition Physiology; ISBN: 978-3-7690-4109-5

Braach, J; Wurzer, G K; Schedle, K; Gierus, M (2016): Charakterisierung ausgewählten Faserquellen auf Basis linearisierter Pufferkapazität. [Poster]
[54. Jahrestagung der bayrischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung 2016, Freising, Germany, 26.09.2016]

In: Carmen Bolduan, Wilhelm Windisch, 54. Jahrestagung der Bayerischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung "Futterqualität - Bewertung, Aufwertung, Wertschöpfung", Seite 133-137; ISBN: 978-3-9816116-3-2

Gierus, M (2016): Sicherung der Futterqualität im Grobfutter .
[54. Jahrestagung der Bayerischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung (BAT) e.V., Freising, Germany, 26.09.2016]

In: C. Bolduan und W. Windisch, Futterqualität - Bewertung, Aufwertung, Wertschöpfung; ISBN: 978-3-9816116-3-2

Leithner, M; Schedle, K; Schneeberger, E; Gierus, M (2016): Ersatz von Sojaextraktionsschrot durch Rapsextraktionsschrot und Rapskuchen bei Milchkühen auf die Milchleistung sowie Milchinhaltsstoffe. [Poster]
[15. BOKU-Symposium Tierernährung 2016, Vienna, Austria, 07.04.2016]

In: Schwarz, C; Kraft, M; Braach, J; Gierus, M (Hrsg.), Tagungsband: Verarbeitung von Futtermitteln für die Mischfutterherstellung; ISBN: 978-3-900932-33-6

Puntigam, R; Schedle, K; Schwarz, C; Gierus, M (2016): Einfluss einer druckhydrothermischen Behandlung der Einzelkomponente Mais auf die Verdaulichkeit ausgewählter Nährstoffe sowie den Gehalt an mikrobiellen Metaboliten im Colon von Mastschweinen .
[ALVA Jahrestagung 2016, Eiweißpflanzen - Strategien und Chancen für Landwirtschaft und Industrie, Klagenfurt, Austria, 30.05.2016 - 31.05.2016]

, ALVA Mitteilungen, 2016, 188-189

Puntigam, R; Schedle, K; Schwarz, C; Hechenberger, P; Eipper, J; Gierus, M (2016): Einfluss einer druckhydrothermischen Behandlung der Einzelkomponente Mais auf die Verdaulichkeit ausgewählter Nährstoffe sowie zootechnische Leistungen bei Broilern unterschiedlichen Alters. [Poster]
[15. BOKU-Symposium Tierernährung 2016, Vienna, Austria, 07.04.2016]

In: Schwarz, C; Kraft, M; Braach, J; Gierus, M (Hrsg.), Tagungsband: Verarbeitung von Futtermitteln für die Mischfutterherstellung; ISBN: 978-3-900932-33-6

Puntigam, R; Schedle, K; Schwarz, C; Lechner, E-M; Gierus, M (2016): Expander processing of maize increases digestibility of nutrients and hence alters the lysine- to energy ratio in diets for fattening pigs. [Poster]
[70. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2016, Hanover, Germany, 08.03.2016 - 10.03.2016]

In: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Proceedings of the Society of Nutrition Physiology; ISBN: 978-3-7690-4109-5

Puntigam, R; Schedle, K; Wetscherek-Seipelt, G; Liebl, M; Gierus, M; Wetscherek, W (2016): Einfluss der Partikelgröße und Extruderbehandlung der Einzel-komponente Mais auf die Retention ausgewählter Nährstoffe, sowie die innere Eiqualität bei Legehennen. [Poster]
[54. Jahrestagung der bayrischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung 2016, Freising, Germany, 26.09.2016]

In: Carmen Bolduan, Wilhelm Windisch, Futterqualität - Bewertung, Aufwertung, Wertschöpfung, Seite 118-124; ISBN: 978-3-9816116-3-2

Herausgeberschaft

Schwarz, C; Kraft, M; Braach, J; Gierus, M (Hrsg) (2016): 15. BOKU-Symposium Tierernährung - Verarbeitung von Futtermitteln für die Mischfutterherstellung.

15, 240; Eigenverlag, Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, BOKU, Wien; ISBN: 978-3-900932-33-6 FullText

2015

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Ren, HY; Han, GD; Ohm, M; Schonbach, P; Gierus, M; Taube, F Do sheep grazing patterns affect ecosystem functioning in steppe grassland ecosystems in Inner Mongolia?.

AGR ECOSYST ENVIRON. 2015; 213: 1-10. WoS FullText FullText_BOKU

** Wan, HW; Bai, YF; Hooper, DU; Schonbach, P; Gierus, M; Schiborra, A; Taube, F Selective grazing and seasonal precipitation play key roles in shaping plant community structure of semi-arid grasslands.

LANDSCAPE ECOL. 2015; 30(9): 1767-1782. WoS FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Gierus, M. (2015): Avanços na avaliação da utilização de fontes proteicas e energéticas na nutrição de ruminantes - Advances in measuring the efficiency in protein and energy utilization in ruminant nutrition .
[X JORNADA NESPRO und II SIMPOSIO INTERNACIONAL SOBRE SISTEMAS DE PRODUÇÃO DE BOVINOS DE CORTE, Porto Alegre, Brazil, 28.09.2015 - 30.09.2015]

In: (Eds.) Pereira, GB; Esteves de Oliveira, T; Barcellos, JOJ; , Anais da X JORNADA NESPRO e II SIMPOSIO INTERNACIONAL SOBRE SISTEMAS DE PRODUÇÃO DE BOVINOS DE CORTE; ISBN: 978-85-66106-62-6

Kraler, M; Gierus, M (2015): Einfluss druckhydrothermischer Behandlung von Mais auf die enzymatische in vitro Verdaulichkeit und Stärkeaufschluss. [Poster]
[14. BOKU-Symposium Tierernährung 2015, Vienna, Austria, 09.04.2015]

In: C, Schwarz; M, Kraft; J, Braach; M, Gierus, 14. BOKU-Symposium Tierernährung - Globale Rohstoffe - lokale Lebensmittel: Zielkonflikte für die Tierernährung, 91-94; ISBN 978-3-900932-22-0

Lechner E., Puntigam R., Schedle K., Gierus M. (2015): Einfluss einer druckhydrothermischen Behandlung von Mais auf die Mast- und Schlachtleistung beim Mastschwein..
[14. BOKU-Symposium Tierernährung 2015, Vienna, Austria, 09.04.2015]

In: Schwarz, C; Kraft, M; Braach J; Gierus, M,, 14. BOKU-Symposium Tierernährung - Globale Rohstoffe - lokale Lebensmittel: Zielkonflikte für die Tierernährung, Seite 95-98

Puntigam R., Eipper J., Lechner E.M., Schedle K., Schwarz., Gierus M. (2015): Einfluss einer druckhydrothermischen Behandlung des Einzelfuttermittels Mais auf die Verdaulichkeit ausgewählter Nährstoffe sowie zootechnische Leistungen beim Broiler und Mastschwein.
[13. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2015, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 24.11.2015 - 26.11.2015]

In: Annette Zeyner, Holger Kluth, Michael Belang, Mandy Bothnia und Maren Glatter, Tagungsband 13. Tagung Schweine- und Geflügelernährung, Seite 20-22.; ISBN: 978-3-86829-748-5

Puntigam R., Schedle K., Gierus M. (2015): Einfluss einer druckhydrothermischen Behandlung des Einzelfuttermittels Mais auf die zootechnischen Leistungen beim Broiler.
[ALVA Jahrestagung 2015 - Bioökonomie in der Primärproduktion, Graz, Austria, 01.06.2015 - 02.06.2015]

In: Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär und Agrarwesen, "Bioökonomie in der Primärproduktion", Tagungsbericht 2015, ISSN 1606-612X, Seite 99-101

Wanzenböck, E; Schwarz, C; Puntigam, R; Schedle, K; Gierus, M (2015): Veränderung der qualitativen Fleischbeschaffenheit durch druckhydrothermische Behandlung des Maisanteils im Broilerfutter. [Poster]
[ALVA Jahrestagung 2015 - Bioökonomie in der Primärproduktion, Graz, Austria, 01.06.2015 - 02.06.2015]

In: Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel- Veterinär- und Agrarwesen, Bioökonomie in der Primärproduktion - Tagungsbericht 2015, 306-308

Ziegler, E; Schwarz, C; Gierus, M (2015): Proteinausfällungseigenschaften unterschiedlicher Tanninquellen. [Poster]
[14. BOKU-Symposium Tierernährung 2015, Vienna, Austria, 09.04.2015]

In: Schwarz, C; Kraft, M; Braach J; Gierus, M (Hrsg.), 14. BOKU-Symposium Tierernährung - Globale Rohstoffe - lokale Lebensmittel: Zielkonflikte für die Tierernährung, 126-130

Herausgeberschaft

Schwarz, C; Kraft, M; Braach J; Gierus, M (Hrsg.) (2015): 14. BOKU-Symposium Tierernährung - Globale Rohstoffe - lokale Lebensmittel: Zielkonflikte für die Tierernährung.

14, 266; Eigenverlag, Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, BOKU, Wien; ISBN: 978-3-900932-22-0 FullText

2014

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Dickhoefer, U; Hao, J; Bosing, BM; Lin, LJ; Gierus, M; Taube, F; Susenbeth, A Feed Intake and Performance of Sheep Grazing Semiarid Grassland in Response to Different Grazing Systems.

RANGELAND ECOL MANAG. 2014; 67(2): 145-153. WoS FullText FullText_BOKU

** Muller, K; Dickhoefer, U; Lin, L; Glindemann, T; Wang, C; Schonbach, P; Wan, HW; Schiborra, A; Tas, BM; Gierus, M; Taube, F; Susenbeth, A Impact of grazing intensity on herbage quality, feed intake and live weight gain of sheep grazing on the steppe of Inner Mongolia*.

J AGR SCI. 2014; 152(1): 153-165. WoS FullText FullText_BOKU

** Taube, F; Gierus, M; Hermann, A; Loges, R; Schonbach, P Grassland and globalization - challenges for northwest European grass and forage research.

GRASS FORAGE SCI. 2014; 69(1): 2-16. WoS FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Gierus Martin (2014): Proteinqualität im Grundfutter und Effizienz in der Fütterung.
[20. Österreichische Wintertagung 2014, Vienna, Austria, 23.01.2014 - 24.01.2014]

In: (Hrsg.) Ökosoziales Forum Österreich, Lehr- und Forschungsanstalt für Landwirtschaft (LFZ) Raumberg-Gumpenstein, Österreichische Arbeitsgemeinschaft für Grünland und Futterbau (ÖAG), Zentrale Arbeitsgemeinschaft Österreichischer Rinderzucht (ZAR), Österreich is(s)t besser! Wer garantiert, dass es so bleibt?

Martin Gierus (2014): PERSPECTIVES FOR HIGH NUTRIENT USE EFFICIENCY IN RUMINANT FEEDING .
[The 13th International Symposium, Cluj-Napoca, Romania, 25.09.2014 - 27.09.2014]

In: University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, PROSPECTS FOR 3rd MILLENNIUM AGRICULTURE

Herausgeberschaft

Schwarz, C; Kraft, M; Gierus, M (Hrsg.) (2014): 13. BOKU-Symposium Tierernährung. Wertvolle Pflanzenstoffe für die Tierernährung: Perspektiven und Entwicklungen.

13, 359; Eigenverlag, Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, BOKU, Wien; ISBN: 978-3-900932-16-9 FullText

2013

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Kardel, M; Taube, F; Schulz, H; Schutze, W; Gierus, M Different approaches to evaluate tannin content and structure of selected plant extracts - review and new aspects.

J APPL BOT FOOD QUAL. 2013; 86: 154-166. WoS FullText FullText_BOKU

** Krahmer, A; Gudi, G; Weiher, N; Gierus, M; Schutze, W; Schulz, H Characterization and quantification of secondary metabolite profiles in leaves of red and white clover species by NIR and ATR-IR spectroscopy.

VIB SPECTROSC. 2013; 68: 96-103. WoS FullText FullText_BOKU

** Krawutschke, M; Kleen, J; Weiner, N; Loges, R; Taube, F; Gierus, M Changes in crude protein fractions of forage legumes during the spring growth and summer regrowth period.

J AGR SCI. 2013; 151(1): 72-90. WoS FullText FullText_BOKU

** Krawutschke, M; Thaysen, J; Weiher, N; Taube, F; Gierus, M Effects of inoculants and wilting on silage fermentation and nutritive characteristics of red clovergrass mixtures.

GRASS FORAGE SCI. 2013; 68(2): 326-338. WoS FullText FullText_BOKU

** Krawutschke, M; Weiher, N; Thaysen, J; Loges, R; Taube, F; Gierus, M The effect of cultivar on the changes in protein quality during wilting and ensiling of red clover (Trifolium pratense L.).

J AGR SCI. 2013; 151(4): 506-518. WoS FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Martin Gierus (2013): Potential and limits in the feeding of ruminants.
[51. Jahrestagung der Bayerischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung e.V. 2013, Freising, Germany, 07.10.2013]

In: Carmen Fahn Wilhelm Windisch , "Tierernährung und Tierwohl", Tagungsband zur 51. Jahrestagung der Bayerischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung e.V.

2012

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Gierus, M; Kleen, J; Loges, R; Taube, F Forage legume species determine the nutritional quality of binary mixtures with perennial ryegrass in the first production year.

ANIM FEED SCI TECH. 2012; 172(3-4): 150-161. WoS FullText FullText_BOKU

** Gierus, M; Koch, M; Schulz, H Phytoestrogen carryover into cow's milk from legumes - an overview along the food chain.

BER LANDWIRTSCH. 2012; 90(3): 354-379. WoS

** Lin, LJ; Dickhoefer, U; Muller, K; Wang, CJ; Glindemann, T; Hao, J; Wan, H; Schonbach, P; Gierus, M; Taube, F; Susenbeth, A Growth of sheep as affected by grazing system and grazing intensity in the steppe of Inner Mongolia, China.

LIVEST SCI. 2012; 144(1-2): 140-147. WoS FullText FullText_BOKU

** Ren, HY; Schonbach, P; Wan, HW; Gierus, M; Taube, F Effects of Grazing Intensity and Environmental Factors on Species Composition and Diversity in Typical Steppe of Inner Mongolia, China.

PLOS ONE. 2012; 7(12): WoS PubMed PUBMED Central FullText FullText_BOKU

** Salama, H; Losche, M; Herrmann, A; Gierus, M; Loges, R; Feuerstein, U; Ingwersen, B; Stelling, D; Luesink, W; Taube, F Limited genotype- and ploidy-related variation in the nutritive value of perennial ryegrass (Lolium perenne L.).

ACTA AGR SCAND B-S P. 2012; 62(1): 23-34. WoS FullText FullText_BOKU

** Schonbach, P; Wan, H; Gierus, M; Loges, R; Muller, K; Lin, L; Susenbeth, A; Taube, F Effects of grazing and precipitation on herbage production, herbage nutritive value and performance of sheep in continental steppe.

GRASS FORAGE SCI. 2012; 67(4): 535-545. WoS FullText FullText_BOKU

** Schonbach, P; Wolf, B; Dickhofer, U; Wiesmeier, M; Chen, WW; Wan, HW; Gierus, M; Butterbach-Bahl, K; Kogel-Knabner, I; Susenbeth, A; Zheng, XH; Taube, F Grazing effects on the greenhouse gas balance of a temperate steppe ecosystem.

NUTR CYCL AGROECOSYS. 2012; 93(3): 357-371. WoS FullText FullText_BOKU

** Wiesmeier, M; Kreyling, O; Steffens, M; Schoenbach, P; Wan, HW; Gierus, M; Taube, F; Kolbl, A; Kogel-Knabner, I Short-term degradation of semiarid grasslandsuresults from a controlled-grazing experiment in Northern China.

J PLANT NUTR SOIL SC. 2012; 175(3): 434-442. WoS FullText FullText_BOKU

2011

** Eickler, B; Gierus, M; Kleen, J; Taube, F Specific polyphenol oxidase activity of red clover (Trifolium pratense) and its relation with forage quality in field experiments.

ACTA AGR SCAND B-S P. 2011; 61(1): 39-49. WoS FullText FullText_BOKU

** Kleen, J; Taube, F; Gierus, M Agronomic performance and nutritive value of forage legumes in binary mixtures with perennial ryegrass under different defoliation systems.

J AGR SCI. 2011; 149: 73-84. WoS FullText FullText_BOKU

** Schonbach, P; Wan, HW; Gierus, M; Bai, YF; Muller, K; Lin, LJ; Susenbeth, A; Taube, F Grassland responses to grazing: effects of grazing intensity and management system in an Inner Mongolian steppe ecosystem.

PLANT SOIL. 2011; 340(1-2): 103-115. WoS FullText FullText_BOKU

** Wan, HW; Bai, YF; Schonbach, P; Gierus, M; Taube, F Effects of grazing management system on plant community structure and functioning in a semiarid steppe: scaling from species to community.

PLANT SOIL. 2011; 340(1-2): 215-226. WoS FullText FullText_BOKU

2010

** Gierus, M Precipitation of proteins in the rumen fluid using tungstic and trichloracetic acid after feeding sheep thermally treated or untreated soybean meal.

LIVEST SCI. 2010; 132(1-3): 60-64. WoS FullText FullText_BOKU

** Kirchhof, S; Eisner, I; Gierus, M; Sudekum, KH Variation in the contents of crude protein fractions of different forage legumes during the spring growth.

GRASS FORAGE SCI. 2010; 65(4): 376-382. WoS FullText FullText_BOKU

** Schiborra, A; Gierus, M; Wan, HW; Glindemann, T; Wang, CJ; Susenbeth, A; Taube, F; Dietary selection of sheep grazing the semi-arid grasslands of Inner Mongolia, China at different grazing intensities..

J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2010; 94(4):446-454 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

2009

** Gierus, M; Alter, I; Taube, F Fatty acid composition of forage plants: Consequences for the fat quality of milk and meat.

BER LANDWIRTSCH. 2009; 87(2): 214-233. WoS

** Schiborra, A; Gierus, M; Wan, HW; Bai, YF; Taube, F Short-term responses of a Stipa grandis/Leymus chinensis community to frequent defoliation in the semi-arid grasslands of Inner Mongolia, China.

AGR ECOSYST ENVIRON. 2009; 132(1-2): 82-90. WoS FullText FullText_BOKU

** Schonbach, P; Wan, H; Schiborra, A; Gierus, M; Bai, Y; Muller, K; Glindemann, T; Wang, C; Susenbeth, A; Taube, F Short-term management and stocking rate effects of grazing sheep on herbage quality and productivity of Inner Mongolia steppe.

CROP PASTURE SCI. 2009; 60(10): 963-974. WoS FullText FullText_BOKU

** Wang, CJ; Tas, BM; Glindemann, T; Mueller, K; Schiborra, A; Schoenbach, P; Gierus, M; Taube, F; Susenbeth, A Rotational and continuous grazing of sheep in the Inner Mongolian steppe of China.

J ANIM PHYSIOL AN N. 2009; 93(2): 245-252. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

2008

** Gierus, M; Schiborra, A; Sudekum, KH; Rave, G; Taube, F Comparison of gas accumulation profiles of several feeds using manual or automated gas production methods.

ANIM FEED SCI TECH. 2008; 147(4): 310-325. WoS FullText FullText_BOKU

2007

** Gierus, M; Herrmann, A; Taube, F In vitro studies on degradation of crude protein from different forage legumes, perennial ryegrass and maize.

ZUCHTUNGSKUNDE. 2007; 79(6): 466-475. WoS

2005

** Gierus, M; de Jonge, L; Meijer, GAL Physico-chemical characteristics and degradation rate of soluble protein obtained from the washout fraction of feeds.

LIVEST PROD SCI. 2005; 97(2-3): 219-229. WoS FullText FullText_BOKU

** Gierus, M; Jahns, U; Wulfes, R; Wiermann, C; Taube, F Forage quality and yield increments of intensive managed grassland in response to combined sulphur-nitrogen fertilization.

ACTA AGR SCAND B-S P. 2005; 55(4): 264-274. WoS FullText FullText_BOKU

2003

** Gierus, M; Schwarz, FJ; Kirchgessner, M Investigation on selenium supplementation for dairy cows in late pregnancy.

ZUCHTUNGSKUNDE. 2003; 75(2): 88-100. WoS

2002

** Gierus, M; Schwarz, FJ; Kirchgessner, M; Selenium supplementation and selenium status of dairy cows fed diets based on grass, grass silage or maize silage..

J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2002; 86(3-4):74-82 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

1998

** McPherson, C; Gierus, M Continuous production of roux using twin-screw extrusion technology.

CEREAL FOOD WORLD. 1998; 43(8): 626-628. WoS

1997

** Gierus, M; Rocha, JB; Forage substitution in a grain-based diet affects pH and glycogen content of semimembranosus and semitendinosus rabbit muscles..

J Anim Sci. 1997; 75(11):2920-2923 WoS PubMed

1996

** Jericho, KWF; Kozub, GC; Bradley, JA; Gannon, VPJ; GolsteynThomas, EJ; Gierus, M; Nishiyama, BJ; King, RK; Tanaka, EE; DSouza, S; DixonMacDougall, JM Microbiological verification of the control of the processes of dressing, cooling and processing of beef carcasses at a high line-speed abattoir.

FOOD MICROBIOL. 1996; 13(4): 291-301. WoS FullText FullText_BOKU

1993

** Gierus, M; Rocha, JB; Warpechowski, MB; Riegel, RE; Effects of bermuda grass (Cynodon dactylon cv. Coast cross) and rice hulls on growth performance of 30 day-old weaned rabbits..

Arch Latinoam Nutr. 1993; 43(4):294-298 WoS PubMed

© BOKU Wien Impressum