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Dürrschmid Klaus

Unter PUBLIKATIONEN werden die wissenschaftlichen Publikationen der BOKU Forscher und BOKU Forscherinnen gelistet, inbesondere Veröffentlichungen in SCI- / SSCI-gelisteten, referierten und nicht-referierten Fachzeitschriften, weiters Beiträge in Sammelwerken, Proceedings sowie Monographien gelistet.

Wissenschaftliche Veröffentlichungen mit besonderem Fokus auf Wissenstransfer ("gesellschaftlicher Impakt") an Anwender, Praxisakteure sowie die interessierte Öffentlichkeit finden Sie nun unter dem NEUEN Menüpunkt:

>> Wissenstransfer


** = Publikationen gelistet in SCI
= Open Access - Publikationen

 

2018

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Carsanba, E; Duerrschmid, K; Schleining, G Assessment of acoustic-mechanical measurements for crispness of wafer products.

J FOOD ENG. 2018; 229: 93-101. WoS FullText FullText_BOKU

** Vu, TMH; Tu, VP; Duerrschmid, K Gazing behavior reactions of Vietnamese and Austrian consumers to Austrian wafers and their relations to wanting, expected and tasted liking.

FOOD RES INT. 2018; 107: 639-648. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

Vu, T; Tu, V; Duerrschmid, K (2018): Eye-tracking test design influences the relationship between gazing behaviour and evaluation decision.

Die Bodenkultur, 68 (4), 261-270; ISSN 0006-5471 FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Ioanna Siafara, Klaus Dürrschmid (2018): Eye-tracking based analysis of traffic light labelling system and its impact on consumers’ risk perception . [Poster]
[Eurosense 2018, A Sense of Taste, Verona, 2.-5.9.2018]

In: Elsevier, Eurosense 2018, A Sense of Taste, Elsevier 2018

Klaus Dürrschmid (2018): Testing for Explicit & Implicit Measures in Eye-tracking and Face-reading.
[ESN Implicit Methods Workshop: Uncovering Hidden Depths, Amsterdam, 19.4.2018]

In: European Sensory Network, Implicit Methods Workshop: Uncovering Hidden Depths, (C) ESN

Klaus Dürrschmid (2018): Zucker- und Salzreduktion in der Sensorik - Grenzen und Möglichkeiten.
[Die Spitze der Pyramide "Alles über Zucker, Zuckerarten, Süßungsmittel und Salz", Wien, 14.6.2018]

, Ernährung aktuell, 2/2018, 10-11

Klaus Dürrschmid (2018): Sensorische Wahrnehmung von Süßem, Salz und Fett.
[DLG-Forum FoodTec Milch und Milchprodukte, Frankfurt, 29.11.2018]

In: Deutsche Landwirtschaftsgesellschaft DLG, DLG-Forum FoodTec Milch und Milchprodukte, DLG

Monika Wiesböck, Klaus Dürrschmid (2018): Tastes like teen spirit – associations between basic tastes and life stages. [Poster]
[Eurosense 2018, A Sense of Taste , Verona , 2.9-5.9.2018]

In: Elsevier, Eurosense 2018, A Sense of Taste , Elsevier 2018

Nathalie Riedl, Klaus Dürrschmid (2018): Conceptualisation of odours . [Poster]
[Eurosense 2018, A Sense of Taste, Verona, 2.-5.9.2018]

In: Elsevier, Eurosense 2018, A Sense of Taste, Elsevier 2018

Thi Minh Hang Vu, Viet Phu Tu, Tanja Koll, Klaus Duerrschmid* (2018): Studying product likers’ behavior from gazing behavior, wanting to try, expected liking to tasted liking. A case study with Austrian wafers..
[Eurosense 2018, A Sense of Taste, Verona, 2.-5.9.2018]

In: Elsevier, Eurosense 2018, A Sense of Taste, Elsevier 2018

Zitz, U; Schleining, G; Strobl, M; Zunabovic-Pichler, M; Dürrschmid, K; Kneifel, W (2018): Examples for innovatove Education: Applied Quality Management at BOKU.
[ISEKI_Food 2018, Stuttgart, GERMANY, JUL 3-5, 2018]

In: ISEKI-Food Association (Hrsg.), 5th International ISEKI_Food Conference "The Food System Approach: New Challenges for Education, Research and Industry" Book of Abstracts; ISBN: 978-3-900932-57-2 FullText

2017

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Danner, L; Wendelin, M; Buchinger, E; Derndorfer, E; Majchrzak, D; Maunz, S; Siegmund, B; Duerrschmid, K Smells like teen spirit: Associations between odours and stages of life - A preliminary study.

FOOD QUAL PREFER. 2017; 59: 150-155. WoS FullText FullText_BOKU

** Faehnrich, B; Chizzola, R; Schabauer, A; Pracser, N; Duerrschmid, K Volatiles in dairy products after supplementation of essential oils in the diet of cows and influence on taste of cheese.

EUR FOOD RES TECHNOL. 2017; 243(10): 1783-1797. WoS FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Dürrschmid, Klaus (2017): New methods in Sensory and Consumer Science.
[Sweet Taste & Technology 2017, Belgrad, 24.3.2017]

In: Esarom, Sweet Taste & Technology, Belgrad 2017, Esraom, Wien 2017

Dürrschmid Klaus (2017): Neue Methoden der Sensorik und Konsumentenwissenschaften.
[Moderne und interaktive Produktentwicklung in der Süßwarenindustrie, Detmold, 1.-2.3.2017]

In: ZDS, Moderne und interaktive Produktentwicklung in der Süßwarenindustrie, ZDS, 2017

Than Thi Huong, Pham Thi Le Huong, Manfred Goessinger, Klaus Dürrschmid, Dietmar Haltrich, Bart M Nicolaï, Dinh T Tran (2017): Factors Influencing Production of Wine from Dragon Fruit . [Poster]
[VBFoodNet conference , Ho Chi Minh City, 13.-14.11.2017]

In: VBFoodNet conference , VBFoodNet conference 2017

Originalbeitrag in Sammelwerk

Danner Lukas, Duerrschmid Klaus (2017): Chapter 10: Automatic Facial Expressions Analysis in Consumer Science" from your book.

In: Gaston Ares, Paula Varela, Methods in Consumer Research: New Approaches to Classic Methods 2; Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, London; ISBN 0081020899

Duerrschmid Klaus, Danner Lukas (2017): Chapter 12: Eye Tracking in Consumer Research.

In: Gaston Ares, Paula Varela, Methods in Consumer Research: New Approaches to Classic Methods 2; Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, London; ISBN 0081020899

2016

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Danner, L; de Antoni, N; Gere, A; Sipos, L; Kovacs, S; Durrschmid, K MAKE A CHOICE! VISUAL ATTENTION AND CHOICE BEHAVIOUR IN MULTIALTERNATIVE FOOD CHOICE SITUATIONS.

ACTA ALIMENT HUNG. 2016; 45(4): 515-524. WoS FullText FullText_BOKU

** Ekmekcioglu, C; Maedge, J; Lam, L; Blasche, G; Shakeri-Leidenmuhler, S; Kundi, M; Ludvik, B; Langer, FB; Prager, G; Schindler, K; Durrschmid, K Salt taste after bariatric surgery and weight loss in obese persons.

PEERJ. 2016; 4: WoS PubMed FullText FullText_BOKU

** Gere, A; Danner, L; de Antoni, N; Kovacs, S; Durrschmid, K; Sipos, L Visual attention accompanying food decision process: An alternative approach to choose the best models.

FOOD QUAL PREFER. 2016; 51: 1-7. WoS FullText FullText_BOKU

** Vu, TMH; Tu, VP; Duerrschmid, K Design factors influence consumers' gazing behaviour and decision time in an eye-tracking test: A study on food images.

FOOD QUAL PREFER, 47, 130-138; ISSN 0950-3293 WoS FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Dürrschmid Klaus (2016): Geschmackssachen.
[Hungry for Science, Geschmackssinn , Wien, Vienna Open Lab, IMBA, 15.10.2016]

In: Open Science, Hungry for Science, Vienna Open Lab, 15.10.2016

Dürrschmid Klaus (2016): Lebensmittelqualität - Dimensionen und Annäherungen.
[Göch Lebensmittelchemikertage 2016 - Aspekte der Lebensmittelqualität, St.Pölten, 8.-10.6.2016]

In: GÖCH, Gesellschaft Österreichischer Chemiker, Aspekte der Lebensmittelqualität, St. Pölten, Österreich; ISBN: 978-3-900554-75-0

2015

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Mojet, J; Durrschmid, K; Danner, L; Jochl, M; Heinio, RL; Holthuysen, N; Koster, E Are implicit emotion measurements evoked by food unrelated to liking?.

FOOD RES INT. 2015; 76: 224-232. WoS FullText FullText_BOKU

** Prückler, M; Lorenz, C; Endo, A; Kraler, M; Dürrschmid, K; Hendriks, K; Soares da Silva, F; Auterith, E; Kneifel, W; Michlmayr, H; Comparison of homo- and heterofermentative lactic acid bacteria for implementation of fermented wheat bran in bread..

Food Microbiol. 2015; 49:211-219 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

Nadine Klein, Andreas Spornberger, Klaus Dürrschmid, Astrid Forneck, Lothar Wurm, Martina Kieler (2015): Marillensorten im Konsumententest: Die Farbe muss stimmen!.

Obstbau, 8/2015, 18-21; ISSN 0179-7077

Nadine Klein, Andreas Spornberger, Klaus Dürrschmid, Astrid Forneck, Lothar Wurm, Martina Kieler (2015): Verschiedene Aprikosensorten im Konsumententetst.

Obstbau, 7/2015, 425-429; ISSN 0179-7077

Wolfgang Kneifel, Klaus Dürrschmid (2015): Zwischen Sicherheit und allgemeiner Verunsicherung.

Ernährung/Nutrition, 39, 28-30; ISSN 0250-1554

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Danner, L; Goeschl, S; Missbach, B; Kuchling, D; Schauer, A; Koenig, J; Duerrschmid, K (2015): Visual attention and choice behavior in multi-alternative choice situations of food products differing in caloric density during hungry and sated condition An Eye-Tracking Study . [Poster]
[Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Göteborg, 23.-27.8.2015]

In: Elsevier, Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Gothenburg, Sweden 2015

Dürrschmid Klaus (2015): Die Situation.
[Sensorik über alles? Alles über Sensorik!, Wien, 14.10.2015]

In: SNÖ Sensorik Netzwerk Österreich, 5. SNÖ Jahrestagung; ISBN: 476-3-85125-426-6

Irene Floh, Klaus Duerrschmid (2015): The impact of food additive labeling content on gazing behavior and choice . [Poster]
[Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Göteborg, 23.-27.8.2015]

In: Elsevier, Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Gothenburg, Sweden 2015

Klaus Dürrschmid (2015): Milch & Sensorik .
[ÖGE Symposium 2015 "Milch und Alternativen", Wien, 12. Juni 2015]

, Ernährung aktuell, 2/2015, 10-10

M. Wendelin, L. Danner, E. Buchinger, E. Derndorfer, D. Majchrzak, B. Siegmund, K. Duerrschmid (2015): Smells Like Teen Spirit: Odour-age associations: a pilot study of the Austrian Sensory Network .
[Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Göteborg, 23.-27.8.2015]

In: Elsevier, Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Gothenburg, Sweden 2015

Thi Minh Hang Vu, Viet Phu Tu, Duyen Tu Ha, Klaus Duerrschmid, Gerhard Schleining (2015): Effects of culture and familiarity on gazing behaviour, wanting to try, expected liking and perceived liking: A cross-cultural study between Austrian and Vietnamese consumers on wafer . [Poster]
[29th EFFoST International Conference, Athens, 10.-12.11.2015]

In: EFFoST, 29th EFFoST International Conference, Athens, 2015

Thi Minh Hang Vu, Viet Phu Tu, Klaus Duerrschmid (2015): Design factors influence the correlation between gazing behaviour and consumer decision in an eye-tracking test: a study on food images . [Poster]
[Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Göteborg, 23.-27.8.2015]

In: Elsevier, Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Gothenburg, Sweden 2015

Thi Minh Hang Vua, Viet Phu Tub, Gerhard Schleining, Duyen Tu Ha, Klaus Duerrschmid (2015): Gazing behavior reactions of Vietnamese and Austrian consumers to wafers and their relations to wanting, expected and perceived liking.
[Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Göteborg, 23.-27.8.2015]

In: Elseviers, Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium, Gothenburg, Sweden, 2015

2014

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Danner, L; Haindl, S; Joechl, M; Duerrschmid, K Facial expressions and autonomous nervous system responses elicited by tasting different juices.

FOOD RES INT. 2014; 64: 81-90. WoS FullText FullText_BOKU

** Danner, L; Sidorkina, L; Joechl, M; Duerrschmid, K Make a face! Implicit and explicit measurement of facial expressions elicited by orange juices using face reading technology.

FOOD QUAL PREFER. 2014; 32: 167-172. WoS FullText FullText_BOKU

** Jantathai, S; Sungsri-in, M; Mukprasirt, A; Duerrschmid, K Sensory expectations and perceptions of Austrian and Thai consumers: A case study with six colored Thai desserts.

FOOD RES INT. 2014; 64: 65-73. WoS FullText FullText_BOKU

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Attila Gere, Klaus Dürrschmid (2014): Can we predict gazing behaviour?.
[Sensory and Consumer Behaviour - Thinking out of the Box, Wien, 13. Mai 2014]

In: Sensorik Netzwerk Österreich SNÖ, Sensory and Consumer Behaviour - Thinking out of the Box, ISBN 978-3-85125-323-8

Attila Gere, László Sipos, Klaus Dürrschmid, Károly Héberger (2014): Pair-wise correlation method: impact of JAR attributes on overall liking . [Poster]
[Eurosense 2014. A Sense of Life, Kopenhagen, 7.-10.9.2014]

In: Elsevier, Eurosense 2014. A Sense of Life, Copenhagen, 2014

Attila Gere, Márta Ladányi, Klaus Dürrschmid, László Sipos (2014): Comparison of the computation method of panellist’s discrimination ability, applied in MAM-CAP, to other approaches . [Poster]
[Eurosense 2014. A Sense of Life, Kopenhagen, 7.-10.9.2014]

In: Elsevier, Eurosense 2014. A Sense of Life, Copenhagen, 2014

Dürrschmid Klaus (2014): Sensorische Wahrnehmung von Aromen.
[GDL-Symposium. Aroma und aromatisieren von Lebensmitteln, Stuttgart, 1.-2.12.2014]

In: GDL Gesellschaft Deutscher Lebensmitteltechnologen, GDL-Symposium Aroma und aromatisieren von Lebensmitteln, Stuttgart 2014

L. Danner, N. de Antoni, T. Poscher and K. Duerrschmid (2014): Make a Choice! Measurement of Visual Attention in Multi-alternative Choice Situations by using Eye-Tracking Technology . [Poster]
[Eurosense 2014. A Sense of Life, Kopenhagen, 7.-10.9.2014]

In: Elsevier, Eurosense 2014. A Sense of Life, Copenhagen, 2014

L. Danner, S. Haindl and K. Duerrschmid (2014): Facial expressions and autonomous nervous system responses elicited by tasting different juices. [Poster]
[Eurosense 2014. A Sense of Life, Kopenhagen, 7.-10.9.2014]

In: Elsevier, Eurosense 2014. A Sense of Life, Copenhagen, 2014

Thi Minh Hang Vu, Viet Phu Tu, Klaus Dürrschmid (2014): Gazing behavior is influenced by the number of images, by the evaluation type but not by the content of question . [Poster]
[Eurosense 2014. A Sense of Life, Kopenhagen, 7.-10.9.2014]

In: Elsevier, Eurosense 2014. A Sense of Life, Copenhagen, 2014

2013

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Jantathai, S; Danner, L; Joechl, M; Durrschmid, K Gazing behavior, choice and color of food: Does gazing behavior predict choice?.

FOOD RES INT. 2013; 54(2): 1621-1626. WoS FullText FullText_BOKU

Max Jöchl, Lukas Danner, Klaus Dürrschmid (2013): Eye-Tracking the Obese - BMI has little effect on Attention Bias.

ERNÄHRUNG / NUTRITION, 37, 149-158; ISSN 0250-1554

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Dürrschmid Klaus (2013): Blaue oder lieber rote Himbeeren? Zur Psychologie von Farben bei Lebensmitteln.
[GDL-Symposium "Farbe und Färben von Lebensmitteln", Stuttgart, 28.11.2013]

In: GDL - Gesellschaft Deutscher Lebensmitteltechnologen e. V., GDL-Symposium "Farbe und Färben von Lebensmitteln", Stuttgart 2013

Lukas Danner, Thomas Ungrad, Bernhard Gschwantner, Eva Derndorfer, Albert Stoeckl, Klaus Duerrschmid (2013): Effect of Bottle Storage Temperature on the Sensory Profiles of Grüner Veltliner and Zweigelt Wines . [Poster]
[Pangborn 2013, 10th Pangborn Sensory Science Symposium, Rio de Janeiro, 11.-15.8.2013]

In: Elsevier, Pangborn 2013, 10th Pangborn Sensory Science Symposium, Rosires Deliza

T. Krafcick, L. Danner, S. Glassl, K. Dürrschmid, A. Scharf (2013): Implicit and explicit measurement of emotional responses to sensory stimuli - comparison of facial expressions, forced choice associations and emotional ratings. [Poster]
[Pangborn 2013, 10th Pangborn Sensory Science Symposium, Rio de Janeiro, 11.-15.8.2013]

In: Elsevier, Pangborn 2013, 10th Pangborn Sensory Science Symposium, Rosires Deliza

Originalbeitrag in Sammelwerk

Klaus Dürrschmid (2013): Vom Glück des Schmeckens. Psychologische Aspekte des Schmeckens..

In: Dr. Rainer Wild-Stiftung, Käsebrot mit Marmelade - Geschmack ist mehr als schmecken, 115-138; Dr. Rainer Wild-Stiftung, Heidelberg; ISBN 978-3-942594-46-2

2012

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Saeleaw, M; Durrschmid, K; Schleining, G The effect of extrusion conditions on mechanical-sound and sensory evaluation of rye expanded snack.

J FOOD ENG. 2012; 110(4): 532-540. WoS FullText FullText_BOKU

Dürrschmid Klaus (2012): Gustatorische und olfaktorische Wahrnehmungsfähigkeiten von Kindern zwischen 10 und 13 Jahren.

ERNÄHRUNG / NUTRITION, 36, 479-481; ISSN 0250-1554

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Danner L., Sidorkina L., Dürrschmid K. (2012): Make a Face! Implicit and Explicit Measurement of Facial Reactions Elicited by Model Foods using FaceReading Technology . [Poster]
[A Sense of Inspiration. 5th European Conference on Sensory and Consumer Research. , Bern, 9.-12.9.2012]

In: Elsevier, A Sense of Inspiration. 5th European Conference on Sensory and Consumer Research. Conference Abstracts, Bern, 2012

Dürrschmid K. (2012): Zur Wahrnehmung des „Bösen“ im Guten - Die Sensorik von Fett, Zucker und Salz in Getreideprodukten.
[ICC-Austria Symposium 2012 "Fett, Zucker und Salz in Getreideprodukten. Ist weniger mehr?", Wien, 27.11.2012]

In: ICC Austria, ICC-Austria Symposium 2012 "Fett, Zucker und Salz in Getreideprodukten. Ist weniger mehr?", ICC Austria, Wien

Dürrschmid K., Kneifel W. (2012): Lebensmittelwissenschaften & Consumer Science.
[140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien, Wien, 03.02.2012]

In: BOKU, Universität für Bodenkultur Wien, Festsymposium 140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien: QUO VADIS, UNIVERSITÄTEN?, Abstract Band, S. 61f

Dürrschmid Klaus (2012): Neue Dimensionen der Lebensmittelsensorik. [Poster]
[Festsymposium 140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien, Wien, 03.20.2012]

In: BOKU Wien, Universität für Bodenkultur Wien, Festsymposium 140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien: QUO VADIS, UNIVERSITÄTEN?, S.75f

Dürrschmid Klaus (2012): Traditional and new ways to modulate sweet taste perception.
[DLG Forum - Sensory in the Confectionery Production, Köln, 30.1.2012]

In: DLG e.V., DLG Forum: Sensory in the Confectionery Production, ProSweet Cologne

Dürrschmid Klaus (2012): Strategies and methods of flavour modulation in food product development.
[EFFoST/DLG Symposium: Innovations in food processing and product development, Köln, 26.03.2012]

In: EFFoST & DLG, Symposium: Innovations in food processing and product development, In cooperation with ANUGA Food Tec and GeFFoST

Dürrschmid Klaus (2012): Gustatorische und olfaktorische Wahrnehmungsfähigkeiten von Kindern zwischen 10 und 13 Jahren.
[2. SNÖ Jahrestagung: Lebenslauf der Sinne - Sensorische Wahrnehmung in unterschiedlichen Lebensabschnitten, Wien, 18.4.2012]

In: SNÖ Sensorik Netzwerk Österreich, 2. SNÖ Jahrestagung: Lebenslauf der Sinne - Sensorische Wahrnehmung in unterschiedlichen Lebensabschnitten, ISBN 978-3-85125-209-5

Majchrzak D., Pöltner-Roth K., Wagner K.H., Dürrschmid, K. (2012): PDO Austrian alpine cheese: sensory, instrumental and chemical approaches. [Poster]
[A Sense of Inspiration. 5th European Conference on Sensory and Consumer Research. , Bern, 9.-12.9.2012]

In: Elsevier, Elsevier, A Sense of Inspiration. 5th European Conference on Sensory and Consumer Research. Conference Abstracts, Bern, 2012 , Bern, 2012

Diplomarbeit / Masterarbeit

Kraler, M (2012): Characterization of neotame and other artificial sweeteners with regard to safety and sensory aspects.

, 133; Universität für Bodenkultur Wien

2011

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Apfalterer P., Joechl M., Duerrschmid K. (2011): An emotionally effective story improves the discrimination abilities of consumers. [Poster]
[9th Pangborn Sensory Science Symposium , Toronto, Sep 4-9, 2011]

In: Elsevier, 9th Pangborn Sensory Science Symposium, Proceedings, Toronto, 2011

Dürrschmid Klaus (2011): Sensorik im Wirtshaus - eine akademische Disziplin.
[Jahrestagung des Sensorik Netzwerks Österreich. Einfach Sensorik - Sensorik einfach, Wien, 13.4.2011]

In: SNÖ Sensorik Netzwerk Österreich. , Sensorik einfach - einfach Sensorik., ISBN April 2011, 20 Seiten

Joechl M., Duerrschmid K. (2011): Eye-tracking the gazing behaviour of morbidly obese in relation to caloric density. [Poster]
[9th Pangborn Sensory Science Symposium , Toronto, Sep 4-9, 2011]

In: Elsevier, 9th Pangborn Sensory Science Symposium, Proceedings, Toronto, 2011

Originalbeitrag in Sammelwerk

A.Y. Tamime, D.D. Muir, M. Wszolek, J. Domagala, L. Metzger, W. Kneifel, K. Dürrschmid, K.J. Domig, A. Hill, A. Smith, T.P. Guinee, M.A.E. Auty (2011): Quality Control in Processed Cheese Manufacture.

In: A.Y. Tamime (Ed.), Processed Cheese and Analogues, 350; Wiley-Blackwell Publishing Ltd., Oxford; ISBN 978-1-4051-8642-1

Dürrschmid Klaus (2011): Food and the City.

In: Madalina Diaconu / Eva Heuberger / Ruth Mateus-Berr / Lukas Marcel Vosicky, Senses and the City. An interdisciplinary approach to urban sensescapes., pp 189-208; LIT Verlag GmbH & Co KG, Wien, Berlin; ISBN 978-3-643-50248-3

G. Osthoff, E. Slabber, W. Kneifel and K. Dürrschmid (2011): Flavours and Flavourants, Colours and Pigments.

In: A.Y. Tamime Ed., Processed Cheese and Analogues, 15; Wiley-Blackwell Publishing Ltd., Oxford; ISBN 978-1-4051-8642-1

Diplomarbeit / Masterarbeit

Schobel, Andreas (2011): Sensory Investigations on Neotame in Energy-Drinks and Soft-Drinks containing Energy-Drink Components.

Master Thesis supervised by Prof. Wolfgagng Kneifel and Dr. Klaus Dürrschmid, 142; Universität für Bodenkultur Wien

2010

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Majchrzak, D; Lahm, B; Durrschmid, K CONVENTIONAL AND PROBIOTIC YOGURTS DIFFER IN SENSORY PROPERTIES BUT NOT IN CONSUMERS' PREFERENCES.

J SENS STUD. 2010; 25(3): 431-446. WoS FullText FullText_BOKU

** Rohm, H; Durrschmid, K; Forker, A; Jaros, D TWO-DIMENSIONAL MAPPING OF SENSORY TEXTURE DESCRIPTORS.

J TEXTURE STUD. 2010; 41(6): 789-803. WoS FullText FullText_BOKU

Charlotte Hochgatterer; Klaus Dürrschmid (2010): Das Geheimnis der Bitterschokolade..

DLG Lebensmittel, 4/2010, 14-16; ISSN 1864-0176

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Charlotte Hochgatter, Klaus Dürrschmid (2010): The Secret of Bitter Chocolate.
[Pro Sweet Cologne 2010, Köln, 31.1.-3.2.2010]

In: DLG Deutsche Landwirtschaftsgesellschaft, Pro Sweet Cologne , Köln 2010

Danner L., Nleya K., Minnaar A., Duerrschmid K., de Kock H.L. (2010): Consumer defined quality specifications of frozen green peas and quality prediction using physico-chemical parameters.. [Poster]
[Eurosense 2010. A Sense of Quality., Vitoria-Gasteiz, 5.-8.9.2010]

In: University of Basque Country (UPV-EHU), Fourth European Conference on Sensory and Consumer Research. A Sense of Quality., Vitoria-Gasteiz, Spain, 2010.

Dürrschmid K. (2010): Was erwarten Sie? Erwartungen bei Lebensmitteln als Blick in die sensorische Zukunft.
[Sensorik - (Ohn)macht der Sinne, FH-Wr.Neustadt, Campus Wieselburg, 17.3.2010]

In: FH Wiener Neustadt, Campus Wieselburg, Sensorik - (Ohn)macht der Sinne, eco-plus, lebensmittel cluster niederösterreich

Dürrschmid K., Haindl M. (2010): Consumers' gazing behaviour with spoiled and non spoiled food.. [Poster]
[Eurosense 2010. A Sense of Quality. , Vitoria-Gasteiz, 5.-8.9.2010]

In: University of Basque Country (UPV-EHU), Fourth European Conference on Sensory and Consumer Research. A Sense of Quality., Vitoria-Gasteiz, Spain, 2010.

Dürrschmid Klaus (2010): Lustvoll, satt, gesund, schön, intelligent & leistungsfähig. Konsumentenerwartungen an Getreideprodukte.
[ICC-Austria Symposium 2010. Nacktgerste. Wiederentdeckte Quelle für funktionale Lebensmittel., Wien, 30.9.2010]

In: ICC-Austria, DLWT/BOKU, Symposium 2010. Nacktgerste. Wiederentdeckte Quelle für funktionale Lebensmittel., ICC Services GmbH.

Haindl M., Dürrschmid K. (2010): Food Attractiveness and Gazing Behavior. [Poster]
[Measuring Behaviour 2010. 7th International Conference on Methods and Techniques in Behavioral Research., Eindhoven, 24.-27.8.2010]

In: A.J. Spink, F. Grieco, O.E. Krips, L.W.S. Loijens, L.P.J.J. Noldus, P.H. Zimmermann Eds., Proceedings of Measuring Behavior 2010, Noldus, Wageningen, NL 2010; ISBN: 978-90-74821-86-5

Jaros D., Forker A., Dürrschmid K., Rohm H. (2010): Sensory texture descriptors are multidimensional.
[Euroense 2010 - A Sense of Quality, Vitoria-Gasteiz , 5.9.-8.9.2010]

In: University of Basque Country (UPV-EHU), Fourth European Conference on Sensory and Consumer Research. A Sense of Quality., Vitoria-Gasteiz, Spain, 2010.

Kraler, M; Dürrschmid, K; Kocsis, L; Kinast, T; Klepp, R (2010): Neotam - Sensorik und Anwendungen in Soft-Drinks.
[Vom Lebensmittel zum Gebussmittel - was essen wir morgen? , Schloss Puchberg, 31.5. - 1.6.2010]

In: ALVA Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel- Veterinär- und Agrarwesen, Tagungsbericht 2010, ISSN 1606-612X

Renner J., Dürrschmid K., Grausgruber H. (2010): Evaluierung frei abblühender Karottensorten unter biologischen Anbaubedingungen. [Poster]
[60. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs, Raumberg-Gumpenstein, Nov 24-26, 2009]

In: Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs (Hrsg.), 60. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2009, Nov 24-26, pp. 187-189. HBLFA Raumberg-Gumpenstein, Irdning, Austria; ISBN: 978-3-902559-37-1; ISSN 2072-9596

Renner J., Dürrschmid K., Grausgruber H. (2010): Wie viel Züchtungsarbeit kann ein einzelner Betrieb leisten? Vorstellung des Karottenprojekts am Biohof Adamah.
[Bio Austria Bauerntage 2010, Bildungshaus Schloss Puchberg-Wels, 25.-27. Jänner]

In: Bio Austria (Hrsg.), Bio Austria Bauerntage 2010, 25.-27. Jänner, Bildungshaus Schloss Puchberg-Wels, Zusammenfassung der Tagungsbeiträge, pp. 121-123, Bio Austria, Linz

Originalbeitrag in Sammelwerk

Dürrschmid, Klaus (2010): Sensorische Analyse: Methodenüberblick und Einsatzbereiche - Teil 5: Affektive und hedonische Prüfungen..

In: DLG Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft, DLG Arbeitsblätter Sensorik, 6; DLG Verlag, Frankfurt am Main

Diplomarbeit / Masterarbeit

Haindl Martin (2010): Eye Tracking-Analysen von Lebensmitteln unterschiedlicher visueller Attraktivität.

Dilpomarbeit am Institut für Lebensmittelwissenschaften, 192; Universität für Bodenkultur Wien

Jöchl Max (2010): Eye-Tracking the Visual Preferences of the Morbidly Obese in Relation to Caloric Density.

Master Thesis at the Institute of Food Sciences, 122; Universität für Bodenkultur Wien

2009

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Thamke, I; Duerrschmid, K; Rohm, H Sensory description of dark chocolates by consumers.

LWT-FOOD SCI TECHNOL. 2009; 42(2): 534-539. WoS FullText FullText_BOKU

Dürrschmid Klaus (2009): Haben Sie Ihre "fünf Sinne" beisammen?.

DLG Lebensmittel, 1/2009, 10-13; ISSN 1864-0176

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Dürrschmid, K. (2009): Erwartungen und sensorische Wahrnehmungen.
[Jahrestagung der Arbeitsgemeinschaft Olfaktologie/Gustologie der Deutschen Gesellschaft für HNO Heilkunde, Wien, 4./5.12.2009]

In: Arbeitsgemeinschaft Olfaktologie/Gustologie , Dezembertagung 2009, Deutsche Gesellschaft für HNO Heilkunde

Dürrschmid K., Buchinger E., Lahm B., Wendelin M., Stadlbauer U., Kneifel W. (2009): The taste of Vienna - a sensory evaluation programme for the food industry of Vienna.. [Poster]
[8th Pangborn Sensory Science Symposium , Stazione Leopolda, Florence, 26.-30. Juli 2009]

In: Elsevier, Delegate Manual 8th Pangorn Sensory Science Symposium, P.1.1.52

Dürrschmid K., Jacob J., Loewe-Stanienda B., Hildebrandt G. (2009): Making quality tests objective.
[8th Pangborn Sensory Sience Symposium, Stazione Leopolda, Florence, 26.-30.Juli 2009]

In: Elsevier, Delegate Manual Pangborn Sensory Sience Symposium, P1.2.26

Dürrschmid K., Wallner J., Kneifel W. (2009): Obese persons have specific view on food.
[8th Pangborn Sensory Science Symposium, Stazione Leopolda, Florence, Italy, 26.-30. Juli 2009]

In: Elsevier, Delegate Manual, Pangborn 2009, O7.5

Dürrschmid K., Wendelin M., Kneifel W. (2009): Sensory and eye tracking evaluation of smoothie products. [Poster]
[8th Pangborn Sensory Science Symposium, Stazione Leopolda, Florence, 26.-30. Juli 2009]

In: Elsevier, Delegate Manual Pangborn 2009, P1.1.51

Dürrschmid, Klaus (2009): Kundenerwartungen und sensorische Aspekte bei Süß- und Backwaren.
[Branchenseminar Süß- und Backwaren, Wien, 29.4.2009]

In: LVA Lebensmittelversuchsanstalt, LVA - Branchenseminar Süß- und Backwaren , Wien, 2009

Dürrschmid Klaus (2009): Die Zukunft des Geschmacks und seiner Erforschung.
[Schönbrunner Seminare. Melanzani, Physalis & Co. Unbekannte Nachtschatten im Licht., Wien, 18.9.2009]

In: Lehr-und Forschungszentrum Gartenbau. , Schönbrunner Seminare. Melanzani, Physalis & Co. , Unbekannte Nachtschatten im Licht.

Diplomarbeit / Masterarbeit

Wallner, J. (2009): Untersuchungen zur BMI-Abhängigkeit des Blickverhaltens von Frauen bei Lebensmitteln mit unterschiedlichem Kaloriengehalt mit Hilfe eine TOBII Eye Trackers.

Masterarbeit am Department für Lebensmittelwissenschaften u -technologie, 78; Universität für Bodenkultur Wien

2008

Monographie

Dürrschmid Klaus (2008): Wissen Sensorik. Gustatorische Wahrnehmungen gezielt abwandeln.

1.Auflage, 104, Behr's Verlag, Hamburg; ISBN: 978-3-89947-530-2

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Dürrschmid, K; Reischer, H; Schmidt-Heck, W; Hrebicek, T; Guthke, R; Rizzi, A; Bayer, K Monitoring of transcriptome and proteome profiles to investigate the cellular response of E. coli towards recombinant protein expression under defined chemostat conditions..

J Biotechnol. 2008; 135(1):34-44 WoS PubMed FullText FullText_BOKU

Dürrschmid, K.; Mayr, T.; Svacinka, R.; Jaros, D.; Rohm, H.; Kneifel, W. (2008): Sensorische Untersuchung von Wellness-Getränken. Sensory Evaluation of Wellness Drinks..

Ernährung / Nutrition, 32, 3-2008, 104-112; ISSN 0250-1554

Dürrschmid, Klaus (2008): Psychologie und Lebensmittelsensorik.

Journal für Ernährungsmedizin, 2, 15-19; ISSN 1563-2873

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Dürrschmid K. (2008): Modulation of taste perception and reduction of bitter taste using AMP.
[Third European Conference on Sensory and Consumer Esearch - A Sense of Innovation, Hamburg, 07-10.9.2008]

In: University of Applied Siences, Hamburg, Germany, Third European Conference on Sensory and Consumer Research, A Sense of Innovation. Abstract Book

Dürrschmid K., Stadlbauer U., Hanz K., Lahm B., Bisovsky S., Unterberger E. (2008): Taste and smell skills of Austrian pupils aged 10-12 years. [Poster]
[Third European Conference on Sensory and Consumer Research, Hamburg, 7.-10.9.2008]

In: University of Applied Sciences Hamburg, Germany, A Sense of Innovation, Abstract Book

Dürrschmid K., Yoghurtcuoglu H., Schleining G. (2008): Characterization of cucumbers by instrumental texture and acoustic analysis.
[Third European Conference on Sensory and Consumer Research, Hamburg, 7.-10.9.2008]

In: University of Applied Sciences Hamburg, Germany, A Sense of Innovation, Abstract Book

Dürrschmid Klaus (2008): Sensorik - mehr als eine Wissenschaft.
[Geschmackssache - mehr als eine Wissenschaft, Technisches Museum Wien, OKT 31, 2008]

In: Verein Österreichischer Lebensmittel- und Biotechnologen, Geschmackssache - mehr als eine Wissenschaft, Wien, 2008

Dürrschmid Klaus (2008): Strategies for modulation of taste perceptions.
[First European Food Conmgress, Ljubljana , NOV 4-9, 2008]

In: EFFoST, Elsevier, First European Food Congress. Food Production, Nutrition, Healthy Consumers, Ljubljana, 2008

Dürrschmid Klaus, Stadlbauer Ulrike, Hanz Katharina, Lahm Birgit, Unterberger Eva, Bisovsky Sabine (2008): Smell and taste skills of Austrain pupils aged 10-13 years are associated with eating habits.
[First European Food Congress , Ljubljana, NOV 4-9, 2008]

In: EFFost, Elsevier, First European Food Congress. Food Production, Nutrition, Healthy Consumers, Ljubljana, 2008

Thamke, I, Dürrschmid K., Rohm H. (2008): Sensory description of dark chocolate by consumers. [Poster]
[Third European Conference on Sensory and Consumer Research, Hamburg, 7.-10.9.2008]

In: University of Applied Sciences Hamburg, Germany, A Sense of Innovation , Abstract Book

Originalbeitrag in Sammelwerk

Dürrschmid, Klaus (2008): Kapitel 1.2 Was benötigt man für menschliche Sinneswahrnehmungen?.

In: Goetz Hildebrandt, Hrsg., Geschmackswelten: Grundlagen der Lebensmittelsensorik, 13-59; DLG, Frankfurt am Main; ISBN 3769006984

Dürrschmid, Klaus (2008): Kapitel 1.1 Die sensorische Wahrnehmung.

In: Goetz Hildebrandt, Hrsg., Geschmackswelten. Grundlagen der Lebensmittelsensorik, 10-12; DLG, Frankfurt am Main; ISBN 3769006984

Diplomarbeit / Masterarbeit

Elisabeth Buchinger, Wolfgang Kneifel, Klaus Dürrschmid (2008): Sensorische Untersuchung der Substanz Adenosin-5'-monophospaht in ihrer Funktion als Bitterblocker.

, 68; Universität für Bodenkultur Wien

2007

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Hrebicek, T; Duerrschmid, K; Auer, N; Bayer, K; Rizzi, A Effect of CyDye minimum labeling in differential gel electrophoresis on the reliability of protein identification.

ELECTROPHORESIS. 2007; 28(7): 1161-1169. WoS PubMed FullText FullText_BOKU

Dürrschmid Klaus (2007): Das Glück der Süße - Physiologie, Orte, Chemie und Zukunft der Süße.

DLG Lebensmittel, 1/2007, 10-11; ISSN 1864-0176

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Dürrschmid, K.; Toprak, D.; Garcia-Bretto, L.; Kneifel, W. (2007): Sensory evaluation of different kinds of milk. [Poster]
[5th NIZO Dairy Conference. Prospects for Flavour Formation and Perception., Papendal, 13.-15.6.2007]

In: NIZO & Elsevier, 5th NIZO Dairy Conference. , Prospects for Flavour Formation and Perception.

Dürrschmid, K.; Toprak, D.; Garcia-Bretto-L.; Schleining, G.; Meixner, O.; Kneifel, W. (2007): Sensorische und instrumentelle Untersuchung verschiedener Milcharten.
[Milchkonferenz , Wien, 17.-18.9.2007]

In: Gesellschaft für Milchwissenschaft e.V. (Society of Dairy Science), Milchkonferenz 2007

Dürrschmid, K.; Toprak, D.; Kneifel, W. (2007): Information affects hedonic acceptance of different kinds of milk. [Poster]
[7th Pangborn Sensory Science Symposium, Minneapolis, Minnesota, 12.-16.8.2007]

In: Elsevier, 7th Pangborn Sensory Science Symposium. Delegate Manual. , Symposium Program & Abstracts Book

Dürrschmid, K.; Wendelin M.; Schleining, G.; Kneifel, W. (2007): Sensory and instrumental properties of dark chocolate. [Poster]
[7th Pangborn Sensory Science Symposium, Minneapolis, Minnesota, 12.-16.8.2007]

In: Elsevier, 7th Pangborn Sensory Science Symposium. Delegate Manual., Symposium Program & Abstracts Book

Originalbeitrag in Sammelwerk

Dürrschmid, K. (2007): Was ist Lebensmittelqualität? Wissenschaftliche Modelle und Qualitätsüberlegungen.

In: DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft e.V.) , Herausforderung Qualität - Erfolgswege zur Profilierung im Markt. , 13-34; DLG-Verlags-GmbH, Frankfurt am Main; ISBN 978-3-7690-4201-6

Dürrschmid, K. (2007): Modulation von Geschmackswahrnehmungen.

In: Busch-Stockfisch, M. (Hrsg.), Praxishandbuch der Sensorik in der Produktentwicklung und Qualitätssicherung 1, 6.1-6.57; Behr's Verlag, Hamburg; ISBN 3-86022-958-3

Diplomarbeit / Masterarbeit

Garcia Bretto Luisa, Dürrschmid, Klaus, Kneifel Wolfgang (2007): Sensorische und physikalische Charakterisierung verschiedener Milchsorten.

, 108; Universitär für Bodenkultur Wien

Halil Yogurtcuoglu (2007): Charakterisierung texturaler Eigenschaften von Gemüse.

; Universität für Bodenkultur Wien

Toprak Demet, Dürrschmid Klaus, Meixner Oliver (2007): Sensorische Präferenzen und Konsumverhalten von verschiedenen Trinkmilchsorten.

, 106; Universität für Bodenkultur Wien

Wendelin Martin, Dürrschmid Klaus, Schleining, Gerhard, Kneifel Wolfgang (2007): Physikalische und sensorische Charakterisierung dunkler Schokoladen.

VI, 91 Bl; III, graph. Darst., 1 CD-ROM, 91; Universität für Bodenkultur Wien

2006

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

Dürrschmid, Klaus (2006): Das essentielle Lebensmittel Wasser.

Mitteilungen des internationalen Arbeitskreises für die Kulturforschung des Essens (IAKE), 13, 2-11; 1437-5222

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Albrecht Ulrike, Dürrschmid Klaus (2006): Slow Food.
[Spezielle Ernährung. Zwischen Ökokost und Designerfood - Ernährungstrends im 21. Jahrhundert., St.Pölten, 10.-12.7.2006]

In: Pädagogisches Institut Niederösterreich: Spezielle Ernährung. Zwischen Ökokost und Designerfood - Ernährungstrends im 21. Jahrhundert., 10.-12.7.2006, St.Pölten

Dürrschmid K. (2006): Sensory Evaluation of Food in the Context of Consumer Sciences..
[Food Safety and Control, Nitra, 5.-6. April 2006]

In: Slovenska Polnohospdarska Univerzita Nitra: Food Safety and Control, 5.-6. April 2006, Nitra; ISBN ISBN -8069-682-980

Dürrschmid K., Albrecht U., Schleining G., Kneifel W. (2006): Sensory Evaluation of Milk Chocolates as an Instrument of New Product Development. [Oral Communication]
[Food is Life. IUFoST 13th World Congress of Food Science & Technology, Nantes, France, 17.-21.9.2006]

In: IUFoST Eds., Food is Life. IUFoST 13th World Congress of Food Science & Technology, 17.-21.9.2006, Nantes, France

Dürrschmid Klaus (2006): Strange Food.
[Neuartige Lebensmittel und Strange Food, Wien, 20.06.2006]

In: AGES Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit: Neuartige Lebensmittel und Strange Food, 20.06.2006, Wien

Dürrschmid Klaus (2006): Zukunft und Trends der Ernährung.
[Spezielle Ernährung. Zwischen Ökokost und Designerfood - Ernährungstrends im 21. Jahrhundert., St.Pölten, 10.-12.7.2006]

In: Pädagogisches Institut Niederösterreich: Spezielle Ernährung. Zwischen Ökokost und Designerfood - Ernährungstrends im 21. Jahrhundert., 10.-12.7.2006, St.Pölten

Dürrschmid Klaus (2006): Lebensmittelpräferenzen und Ernährungstrends bei Kindern und Jugendlichen.
[Spezielle Ernährung. Zwischen Ökokost und Designerfood - Ernährungstrends im 21. Jahrhundert., St.Pölten, 10.-12.7.2006]

In: Pädagogisches Institut Niederösterreich: Spezielle Ernährung. Zwischen Ökokost und Designerfood - Ernährungstrends im 21. Jahrhundert., 10.-12.7.2006, St.Pölten

Dürrschmid Klaus (2006): Wellness - Megatrend oder Quacksalberei?.
[Spezielle Ernährung. Zwischen Ökokost und Designerfood - Ernährungstrends im 21. Jahrhundert., St.Pölten, 10.-12.7.2006]

In: Pädagogisches Institut Niederösterreich: Spezielle Ernährung. Zwischen Ökokost und Designerfood - Ernährungstrends im 21. Jahrhundert., 10.-12.7.2006, St.Pölten

Dürrschmid Klaus (2006): 1x1 der Sensorik.
[Essen mit allen Sinnen - Sensorik in aller Munde, Wien, 23.06.2006]

In: VEOE Verband der ERnährungswissenschafterInnen Österreichs: Essen mit allen Sinnen - Sensorik in aller Munde, 23.06.2006, Wien

Dürrschmid Klaus, Mayr Thomas, Svacinka Rainer, Kneifel Wolfgang, Bongartz Anette, Rohm Harald (2006): Sensory Evaluation of Wellness-Drinks in Austria, Germany and Switzerland. [Poster]
[A Sense of Diversity. Second European Conference on Sensory Consumer Science of Food and Beverages, The Hague, 26.-29.9.2006]

In: Elsevier & Agrotechnology & Food Sience Group Wageningen UR, A Sense of Diversity. Second European Conference on Sensory Consumer Science of Food and Beverages, 26.-29.9.2006, The Hague

Kneifel, W., Dürrschmid, K. (2006): Functional drinks and consumer perception - factors affecting consumer choice, invited lecture.
[Functional Food Network - General Meeting, Turku, Finland, 8.-10.3.2006]

In: Functional Food Forum: Functional Food Network - General Meeting, 8.-10.3.2006, Turku, Finland FullText

Kneifel, W. und Dürrschmid, K. (2006): Lebensmittelqualität im Spannungsfeld zwischen Konsumentenerwartungen und Lebensmittelsicherheit.
[Potenziale zeitgemäßer Qualitätsforschung, Wien, 2. und 3. Februar 2006]

In: ISBN 978-3-200-00866-3; Potenziale zeitgemäßer Qualitätsforschung. Utl: Von der Methode zum Ganzen. Jezik Karoline, Johannes Balas (Hrsg); Kneifel/Dürrschmid: pp 57-59; erschienen Februar 2007

Originalbeitrag in Sammelwerk

Dürrschmid Klaus (2006): Zur Sensorik von Madeleines und Tee.

In: Marcel Proust Gesellschaft, Proustiana XXIV "Ein unerhörtes Glücksgefühl..." Von der Kunst des Genießens bei Marcel Proust, 76-95; Insel Verlag, Frankfurt am Main; ISBN 3-458-17329-3

Diplomarbeit / Masterarbeit

Albrecht Ulrike, Dürrschmid Klaus, Kneifel Wolfgang (2006): Sensorische und physikalisch-instrumentelle Charakterisierung von Milchschokoladen.

, 140; Universität für Bodenkultur Wien

2005

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

Carlos de la Barra, Konrad Hackl, Klaus Dürrschmid, Reinhard Eder, Klaus Dieter Kulbe (2005): Effect of cold maceration, stem return, re-heating and mannoprotein addition on color stabilization of 'Pinot noir' wines.

Mitteilungen Klosterneuburg, 55, 5-6, 140-147; ISSN 0007 5922

Dürrschmid K. (2005): Lebensmittel als Kommunikationsmittel - Die semiotische Lebensmittelqualität / Food as a means of Communication - The semiotic Quality of Food.

Ernährung / nutrition, 29, 3, 125-127; 0250-1554

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

** Durrschmid, K; Reischer, H; Schmidt-Heck, W; Hrebicek, T; Guthke, R; Rizzi, A; Bayer, K Monitoring the dynamics of transcription and translation within the time course of recombinant E-coli cultivations.

MOL CELL PROTEOMICS. 2005; 4(8): S285-S285. WoS

Dürrschmid, K. , Reischer, H., Schmidt-Heck, W., Hrebicek, T., Auer, N., Margreiter, G., Guthke, R., Rizzi A., Bayer, K. (2005): Monitoring the Dynamic of Transcription and Translation within the Time Course of Recombinant E. coli Cultivations.
[Joint Annual Meeting 2005: ÖGBM, ÖGGGT, ÖGBT, ANGT, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna, 26.-28. September 2005]

In: Joint Annual Meeting 2005: ÖGBM, ÖGGGT, ÖGBT, ANGT: Joint Annual Meeting 2005: ÖGBM, ÖGGGT, ÖGBT, ANGT, 26.-28. September 2005, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna, 24

Dürrschmid K., Albrecht U., Schleining G. (2005): Sensory Evaluation of Raspberry-Lemon Syrups.
[ISEKI-Forum “Integrating Research into Teaching”,, Faro/Portugal, 28.5.2005]

In: ISEKI: ISEKI-Forum “Integrating Research into Teaching”,, 28.5.2005, Faro/Portugal

Dürrschmid, Klaus (2005): Sensorische Anforderungen an Lebensmittel für Kinder.
[Ernährung von Kindern - Lebensmittel für Kinder, Wien, 17.-18.11.2005]

In: Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Austrian Nutrition Society: Ernährung von Kindern - Lebensmittel für Kinder, 17.-18.11.2005, Wien; ISBN ISBN 3-9005-5453-6

Dürrschmid, Klaus (2005): Lebensmittelsensorik mit Kindern.
[GDL Kongress Lebensmitteltechnologie 2005, Dresden, 06.-0.8.10.2005]

In: GDL: GDL Kongress Lebensmitteltechnologie 2005, 06.-0.8.10.2005, Dresden

Dürrschmid Klaus, Schleining Gerhard (2005): Sensory and instrumental texture properties of custards..
[6th Pangborn Sensory Science Symposium, Harrogate, North Yorkshire, UK, 7.-11. August 2005]

In: CCFRA, Elsevier: 6th Pangborn Sensory Science Symposium, 7.-11. August 2005, Harrogate, North Yorkshire, UK

Ulrike Albrecht, Klaus Dürrschmid, Wolfgang Kneifel (2005): Sensorik von Milchschokolade: Studie mit Kindern..
[Ernährung von Kindern - Lebensmittel für Kinder, Wien, 17.-18.11.2005]

In: Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Austrian Nutrition Society: Ernährung von Kindern - Lebensmittel für Kinder, 17.-18.11.2005, Wien; ISBN ISBN 3-9005-5453-6

Buch- oder Aufsatzrezension

Dürrschmid Klaus (2005): Paradies und Sintflut - Informationen über Lebensmittel aus psychologischer Sicht.

Mitteilungen des Internationalen Arbeitskreises für die Kulturforschung des Essens (IAKE), 12, 59f FullText

2004

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

Dürrschmid K., Gamper G., Zenz H. (2004): Deskriptive Sensorische Analyse von Orangensäften.

Flüssiges Obst, 7, 408-413; ISSN 0015-4539

Dürrschmid, K., Schleining, G., Rudy, A.P. (2004): Untersuchungen an Textur, Struktur und sensorischen Merkmalen von Weizen-Roggen-Mischbroten / Investigations on textural, structural and sensory properties of wheat-rye bread.

ernährung / nutrition, 28, 11, 447-459

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

De la Barra, C., Hackl, K., Dürrschmid, K., Kulbe K. (2004): Color Stabilisation of Pinot Noir Wines.
[28. Weltkongreß Wein und Rebe, Wien, 4.-9.7.2004]

In: HBLA: 28. Weltkongreß Wein und Rebe, 4.-9.7.2004, Wien; Book of Abstracts

2003

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

Dürrschmid K., Gamper G., Zenz, H. (2003): Versuche zur Bewertung von Ergebnissen deskriptiver sensorischer Analysen von Orangensäften.

ernährung / nutrition, 27, 11, 453-462; ISSN 0250-1554

Dürrschmid, Klaus (2003): Zur Sensorik von Madeleines und Tee.

Mitteilungen des Internationalen Arbeitskreises für Kulturforschung des Essens., 11, 12-23

2001

PUBLIZIERTER Beitrag für wissenschaftliche Veranstaltung

Dürrschmid Klaus, Schleining Gerhard, Zenz Helmut (2001): Systemische Betrachtung von Lebensmittelqualität. [Poster]
[Leben und Überleben. Konzepte für die Zukunft., Wien, 18.-21.11.2001]

In: Universität für Bodenkultur Wien Hrsg., Leben und Überleben. Konzepte für die Zukunft., 18.-21.11.2001, Wien; Facultas Verlag, 208

2000

Originalbeitrag in Fachzeitschrift

** Durrschmid, K A portrait of Austrian writer Wolf Helmhard von Hohberg (1612-1688).

LIT KRIT. 2000; (347-48): 101-108. WoS

Dürrschmid, Klaus / Zenz, Helmut (2000): Modellansätze zur Lebensmittelqualität / Approaches to food quality.

ernährung / nutrition, 24, 3, 119-123

1999

Dürrschmid, Klaus (1999): Bau und Validierung eines aw-Wert-Messgerätes..

Lebensmittel- und Biotechnologie, 02, 58-61

Dürrschmid, Klaus (1999): Osmolalität funktioneller Getränke..

Lebensmittel- und Biotechnologie, 04, 139-144

1996

Dürrschmid, Klaus / Zenz, Helmut: (1996): Funktionelle Lebensmittel / Functional Foods.

ernährung / nutrition, 20, 10, 528-533

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