Humer C., Schedle K.
(2023): Einfluss von zwei unterschiedlich nachhaltigen Futterrationen auf die Mast- und Schlachtleistung beim Schwein.
[77. ALVA-Jahrestagung, Linz, 22.-23. Mai 2023]
Puntigam R., Schedle K., Slama J.
(2023): Reactive lysine: An in vitro parameter to predict the concentration of standardized ileal digestible lysine in DDGS samples based on trials using cecectomized roosters.
[Poster]
[77. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie GfE 2023, Göttingen, Germany, 07.03.2023 - 09.03.2023]
Rajkovic, E; Schwarz, C; Kapsamer, SB; Schedle, K; Reisinger, N; Emsenhuber, C; Ocelova, V; Roth, N; Frieten, D; Dusel, G; Gierus, M.
(2023): Effects of dietary grape extract supplementation on gut histomorphometry and antioxidant parameters in small intestine and liver of piglets four and eight weeks post weaning.
[Poster]
[77. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie GfE 2023, Göttingen, Germany, 07.03.2023 - 09.03.2023]
Schedle K.
(2023): Nahrungskonkurrenz/Nährstoffverschwendung - Stand der Forschung / Forschungsbedarf beim Monogaster.
[Forum angewandte Forschung in der Rinder- und Schweinehaltung, Fulda, 25.-.26. April 2023]
Slama J., Rittler L., Schedle K., Wetscherek W., Puntigam R.
(2023): Variabilität von Sojafuttermitteln in der Verarbeitungsqualität sowie im Nährstoffgehalt: Rationsgestaltung gezielt ressourcenschonend steuern und bedarfsgerecht füttern..
[Poster]
[21. BOKU-Symposium Tierernährung, Wien, 20. April 2023]
** Ebbing, MA; Yacoubi, N; Naranjo, V; Sitzmann, W; Schedle, K; Gierus, M; Towards Large Particle Size in Compound Feed: Using Expander Conditioning Prior to Pelleting Improves Pellet Quality and Growth Performance of Broilers..
** Hartinger, K; Froschl, K; Ebbing, MA; Bruschek-Pfleger, B; Schedle, K; Schwarz, C; Gierus, M Suitability of Hermetia illucens larvae meal and fat in broiler diets: effects on animal performance, apparent ileal digestibility, gut histology, and microbial metabolites.
** Hemetsberger, F; Zwirzitz, B; Yacoubi, N; Kneifel, W; Schedle, K; Domig, KJ; Effect of Two Soybean Varieties Treated with Different Heat Intensities on Ileal and Caecal Microbiota in Broiler Chickens..
** Liebl, M; Gierus, M; Potthast, C; Schedle, K Influence of Insoluble Dietary Fibre on Expression of Pro-Inflammatory Marker Genes in Caecum, Ileal Morphology, Performance, and Foot Pad Dermatitis in Broiler.
** Liebl, M; Gierus, M; Rocchi, E; Potthast, C; Schedle, K Effects of energy reduced diets including alternative protein sources and a phytogenic supplement on performance, carcass traits and digestibility in broiler chickens.
** Pichler, J; Hemetsberger, F; Buchberger, M; Schwarz, C; Schedle, K Effect of different dietary fibre sources on the zootechnical performance, feeding behaviour and intestinal physiology of growing and finishing pigs.
** Rajkovic, E; Schwarz, C; Kapsamer, SB; Schedle, K; Reisinger, N; Emsenhuber, C; Ocelova, V; Roth, N; Frieten, D; Dusel, G; Gierus, M Evaluation of a Dietary Grape Extract on Oxidative Status, Intestinal Morphology, Plasma Acute-Phase Proteins and Inflammation Parameters of Weaning Piglets at Various Points of Time.
Ertl M., Schedle K.
(2022): Studie zur Wirkung von unterschiedlichen Protein- und Energiegehalten im Futter von Mastschweinen in Bezug auf deren Mast- und Schlachtleistung.
[Poster]
[76. ALVA-Jahrestagung 2022, Graz, Austria, 30.05.2022 - 31.05.2022]
Hartinger, K; Fröschl, K; Bruschek-Pfleger, B; Schwarz, C; Schedle, K; Gierus, M
(2022): Changes in apparent precaecal digestibility, microbial metabolites and intestinal histology under the influence of feeding Hermetia illucens protein meal and fat to broilers.
[Society of Nutrition Physiology, Online, Unknown, 08.03.2022 - 10.03.2022]
Liebl M., Gierus M., Schneeberger E., Potthast C., Schedle K.
(2022): Effect of various insoluble dietary fibres on ideal morphology, caecal gene expression, performance and footpad health of broilers.
[76. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2022, Online, Unknown, 08.03.2022 - 10.03.2022]
Liebl M., Gierus M., Schneeberger E., Potthast C., Schedle K.
(2022): Effects of replacing soybean meal by regional co-products (DDGS, rapeseed meal, sunflower meal) and a phytonutrient on broiler performance and footpad health.
[76. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2022, Online, Unknown, 08.03.2022 - 10.03.2022]
Rajkovic, E; Schwarz, C; Tischler, D; Schedle, K; Reisinger, N; Emsenhuber, C; Ocelova, V; Roth, N; Frieten, D; Dusel, G; Gierus, M
(2022): Effect of a grape extract on performance, digestibility and microbial metabolites of weaning piglets in comparison to a negative and positive control.
[76th digital Conference of the Society of Nutrition Physiology, Online, Unknown, 08.03.2022 - 10.03.2022]
** Hartinger, K; Greinix, J; Thaler, N; Ebbing, MA; Yacoubi, N; Schedle, K; Gierus, M Effect of Graded Substitution of Soybean Meal by Hermetia illucens Larvae Meal on Animal Performance, Apparent Ileal Digestibility, Gut Histology and Microbial Metabolites of Broilers.
** Hemetsberger, F; Hauser, T; Domig, KJ; Kneifel, W; Schedle, K; Interaction of Soybean Varieties and Heat Treatments and Its Effect on Growth Performance and Nutrient Digestibility in Broiler Chickens..
** Puntigam, R; Slama, J; Brugger, D; Leitner, K; Schedle, K; Wetscherek-Seipelt, G; Wetscherek, W Fermentation of Whole Grain Sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) with Different Dry Matter Concentrations: Effect on the Apparent Total Tract Digestibility of Energy, Crude Nutrients and Minerals in Growing Pigs.
** Rajkovic, E; Schwarz, C; Tischler, D; Schedle, K; Reisinger, N; Emsenhuber, C; Ocelova, V; Roth, N; Frieten, D; Dusel, G; Gierus, M Potential of Grape Extract in Comparison with Therapeutic Dosage of Antibiotics in Weaning Piglets: Effects on Performance, Digestibility and Microbial Metabolites of the Ileum and Colon.
Hemetsberger F., Kneifel W., Domig K., Schedle K.
(2021): Effect of heat treatment of different soybean varieties on amino acid digestibility and gut microbiota in broiler chickens .
[Poster]
[75. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2021, Online, 16.03.2021 - 18.03.2021]
Hemetsberger F., Kneifel W., Domig K., Schedle K.
(2021): Behandlung zweier Sojabohnensorten bei unterschiedlichen Hitzeintensitäten - Einfluss auf Mast- und Schlachtleistung bei Broilern..
[75. ALVA-Jahrestagung 2021, Wieselburg, Austria, 04.10.2021 - 05.10.2021]
Kube, K; Schedle, K; Schwarz, C; Gierus, M
(2021): Effect of Hermetia illucens protein meal and fat on broiler zootechnical performance.
[Poster]
[Jahrestagung Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Online, 16.03.2021 - 18.03.2021]
Pichler J., Gierus M., Schedle K.
(2021): Einfluss unterschiedlicher Energiegehalte und Faserquellen auf das Fressverhalten bei Mastschweinen..
[75. ALVA-Jahrestagung 2021, Wieselburg, Austria, 04.10.2021 - 05.10.2021]
Trimmel M., Schedle K.
(2021): Optimierung der Sojaaufbereitung anhand genotypischer Merkmaler.
[75. ALVA-Jahrestagung 2021, Wieselburg, Austria, 04.10.2021 - 05.10.2021]
** Pichler, J; Schwarz, C; Gierus, M; Schedle, K Choice feeding in fattening pigs: Effect of diets differing in nutrient density on feeding behaviour and fattening performance.
** Puntigam, R; Brugger, D; Slama, J; Inhuber, V; Boden, B; Krammer, V; Schedle, K; Wetscherek-Seipelt, G; Wetscherek, W The effects of a partial or total replacement of ground corn with ground and whole-grain low-tannin sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) on zootechnical performance, carcass traits and apparent ileal amino acid digestibility of broiler chickens.
LIVEST SCI. 2020; 241, 104187 WoS FullText FullText_BOKU** Slama, J; Schedle, K; Wetscherek, W; Pekar, D; Schwarz, C; Gierus, M Effects of soybean hulls and lignocellulose on performance, nutrient digestibility, microbial metabolites and immune response in piglets.
ARCH ANIM NUTR. 2020; 74(3): 173-188. WoS PubMed FullText FullText_BOKU** Wanzenböck, E; Zitz, U; Steinbauer, C; Kneifel, W; Domig, KJ; Schedle, K; A diet containing native or fermented wheat bran does not interfere with natural microbiota of laying hens..
Animal. 2020; 14(6):1147-1155 WoS PubMed FullText FullText_BOKU* Weinmüllner, R; Zbiral, B; Becirovic, A; Stelzer, EM; Nagelreiter, F; Schosserer, M; Lämmermann, I; Liendl, L; Lang, M; Terlecki-Zaniewicz, L; Andriotis, O; Mildner, M; Golabi, B; Waidhofer-Söllner, P; Schedle, K; Emsenhuber, G; Thurner, PJ; Tschachler, E; Gruber, F; Grillari, J; (2020): Organotypic human skin culture models constructed with senescent fibroblasts show hallmarks of skin aging..
Brugger D., Urban P., Puntigam R., Slama J., Schedle K., Schlattl M., Windisch W.
(2020): The effects of feeding varying concentrations of phosphorus and zinc to laying hens on the apparent ileal and total tract digestibility of phosphorus and zin.
[Poster]
[24th Congress of the European College of Veterinary and Comparative Nutrition, Online, 17.09.2020 - 19.09.2020]
Hemetsberger F., Kneifel W., Schedle K.
(2020): Heat treatment of soybean cakes from two soybean varieties differing in protein solubility - effect on broiler performance.
[Poster]
[74. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2020, Göttingen, Germany, 03.03.2020 - 05.03.2020]
Schedle K.
(2020): Industrial by/side-products as feed stuffs for pigs and poultry. Bonus or burden?.
[74. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2020, Göttingen, Germany, 03.03.2020 - 05.03.2020]
** Schedle, K; Bartelt, J; Lambert, W; Corrent, E Digestible Valine Requirements of Growing-Finishing Ross 308 Broilers.
** Slama, J; Schedle, K; Wurzer, GK; Gierus, M Physicochemical properties to support fibre characterization in monogastric animal nutrition.
J SCI FOOD AGR. 2019; 99(8): 3895-3902. WoS PubMed FullText FullText_BOKU
Buchberger M., Pichler J., Schedle K.
(2019): Effect of different dietary fibre sources (differing in fibre content) on intestinal morphometry of fattening pigs..
[23rd Congress of the ESVCN, Turin, Italy, 18.09.2019 - 20.09.2019]
Hemetsberger F., Kneifel W., Schedle K.
(2019): Einfluss der Sorte auf Wirkung einer Hitzebehandlung von Sojabohnen.
[Poster]
[74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima, Klosterneuburg, Austria, 27.05.2019 - 28.05.2019]
Hemetsberger F., Kneifel W., Schedle K.
(2019): Thermische Behandlung von Sojabohnen für monogastrische Nutztiere. Fluch und/oder Segen?.
[74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima, Klosterneuburg, Austria, 27.05.2019 - 28.05.2019]
Liebl, M; Gierus, M; Potthast, C; Schneeberger, E; Schedle, K
(2019): Influence of different fibre sources on the prevalence of footpad dermatitis in broiler chickens.
[Poster]
[15. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2019, Halle Wittenberg, Germany, 19.09.2019 - 21.09.2019]
Liebl M., Gierus M., Potthast C., Schneeberger E., Schedle K.
(2019): Influence of different fibre sources on the prevalence of footpad dermatitis in broiler chickens..
[Poster]
[15. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2019, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 19.11.2019 - 21.11.2019]
Liebl, M; Gierus, M; Potthast, C; Schneeberger, E; Schedle, K
(2019): Effect of various fiber sources on the performance of broiler chickens.
[Poster]
[VDLUFA-Jahrestagung, Gießen, Germany, 10.09.2019 - 13.09.2019]
Pichler J., Buchberger M., Schedle K.
(2019): Einfluss unterschiedlicher iso-calorischer sowie iso-nitrogener Futterrationen auf die intestinale Morphologie und Physiologie beim Mastschwein.
[74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima, Klosterneuburg, Austria, 27.05.2019 - 28.05.2019]
Pichler J., Schedle K.
(2019): Einfluss unterschiedlicher Faserquellen und -gehalte auf die intestinalen mikrobiellen Metabolite beim Mastschwein.
[Poster]
[18. BOKU-Symposium Tierernährung 2019, Vienna, Austria, 30.04.2019]
Pichler Josef
Schedle Karl
(2019): Einfluss unterschiedlicher Faserquellen und -gehalte auf intestinale mikrobielle Metabolite beim Mastschwein
.
[18. BOKU-Symposium Tierernährung 2019, Vienna, Austria, 30.04.2019]
Pokorny J., Brugger D., Slama J., Schedle K., Wetscherek W., Puntigam R.
(2019): Interaktionen zwischen alimentärer Phosphor- und Zinkversorgung bei Legehennen: Auswirkung auf Leistung, Eiqualität und Knochen..
[Poster]
[74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima, Klosterneuburg, Austria, 27.05.2019 - 28.05.2019]
Puntigam, R.; Brugger, D.; Eipper, J.; Hechenberger, P.; Schedle, K.; Schwarz, C.; Gierus, M.
(2019): Intensively expander processed corn in broiler diets: Impact on apparent ileal amino acid digestibility at different stages of fattening .
[73. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2019, Göttingen, Germany, 13.03.2019 - 15.03.2019]
Slama, J.; Pekar, D.; Schwarz, C.; Schedle, K.; Gierus, M.
(2019): Using soluble and insoluble dietary fibre in piglet nutrition - Effect of soybean hulls and lignocellulose on performance and physiology.
[73. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2019, Göttingen, Germany, 13.03.2019 - 15.03.2019]
Wanzenböck E., Kneifel W., Domig K., Schedle K.
(2019): Fermented wheat bran in diets for laying hens: Effect on nutrient digestibility/retention and microbiota.
[72. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2018, Göttingen, Germany, 13.03.2018 - 15.03.2018]
** Humer, E; Kroger, I; Neubauer, V; Schedle, K; Reisinger, N; Zebeli, Q Supplementing phytogenic compounds or autolyzed yeast modulates ruminal biogenic amines and plasma metabolome in dry cows experiencing subacute ruminal acidosis.
** Puntigam, R; Schedle, K; Schwarz, C; Wanzenböck, E; Eipper, J; Lechner, EM; Yin, L; Gierus, M; Very high expander processing of maize on animal performance, digestibility and product quality of finishing pigs and broilers..
Animal. 2018; 12(7):1536-1546 WoS PubMed FullText FullText_BOKU* Wanzenböck E; Schreiner M; Zitz U; Bleich B; Figl S; Kneifel W; Schedle K (2018): A Combination of Wheat Bran and Vegetable Oils as Feedstuff in Laying Hens’ Diet: Impact on Egg Quality Parameters.
* Wanzenböck, E; Schreiner, M; Zitz, U; Figl, S; Kneifel, W; Schedle, K (2018): Digestibility and nutrient retention of a wheat bran-containing diet containing two vegetable oil sources applied to laying hens with emphasis on prefeeding period.
Hemetsberger F., Kneifel W., Schedle K., Domig K.J.
(2018): Effect of soy/corn-based feed after varying thermal treatment on growth performance, intestinal physiology and microbiota in broiler chickens.
[Poster]
[PhD Candidate Symposium 2018, Vienna, Austria, 23.10.2018]
Kröger I., Humer E., Neubauer V., Schedle K., Reisinger N., Zebeli Q.
(2018): Effect of photogenic compounds or autolyzed yeast on the concentration of biogenic amines in the rumen fluid of cows challenged with concentrate-rich diets..
[Poster]
[72. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2018, Göttingen, Germany, 13.03.2018 - 15.03.2018]
Pichler, J; Gierus, M; Schedle, K
(2018): Der Wahlversuch als altes/neues wissenschaftliches Instrument der Tierernährung in der Schweinmast.
[Poster]
[130. VDLUFA-KONGRESS 2018, Münster, Germany, 18.09.2018 - 21.09.2018]
Pichler, J; Pendl, W; Gierus, M; Schedle, K
(2018): Einfluss unterschiedlicher Nährstoffkonzentrationen im Futter auf die Magengesundheit beim Mastschwein.
[Poster]
[ALVA Jahrestagung 2018 - Ökologische und soziale Aspekte des innovativen Gartenbaues, Gmunden, Austria, 28.05.2018 - 29.05.2018]
Pichler J., Schedle K.
(2018): Einfluss eines Pilzmycels als Faserquelle auf die Mast- und Schlachtleistung beim Mastschwein.
[Poster]
[56. Jahrestagungder Bayerischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung e.V .„Futter und Fütterung sicher gestalten“, Grub, Austria, 11.10.2018]
Puntigam, R; Brugger, D; Krammer, V; Wetscherek-Seipelt, G;
Schedle, K; Wetscherek, W
(2018): Einfluss ansteigender Konzentrationen von Sorghum bicolor L. auf die Mast- und Schlachtleistungen sowie praecaecale Aminosäuren- und Nährstoffverdaulichkeiten beim Broiler.
[ALVA Jahrestagung 2018 - Ökologische und soziale Aspekte des innovativen Gartenbaues, Gmunden, Austria, 28.05.2006 - 29.05.2006]
Schedle, K.
(2018): Dietary fiber: more than a poor nutrient in swine nutrition.
[17. BOKU-Symposium Tierernährung 2018, Vienna, Austria, 12.04.2018]
Schedle K,
(2018): Futterhygiene und Nährstoffe im Feuchtfutter.
[56. Jahrestagung der Bayrischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung e.V. 2017, Poing, Germany, 11.10.2017]
Schedle K., Schwarz C., Wanzenböck E.
(2018): Fermented feed for pigs and poultry.
[18th International Silage Conference 2018, Bonn, Germany, 24.07.2018 - 26.07.2018]
Schedle K., Slama J., Puntigam R.
(2018): Pig Feeding: Effects on gut health and product quality.
[International Scientific Conference: Animal Nutrition and Health, Product Quality, Kaunas, Lithuania, 27.09.2018]
Wanzenböck E., Schedle K., Kneifel W.
(2018): Wheat bran in diets for laying hens: Effect on nutrient digestibility/retention and adaption time.
[Poster]
[72. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2018, Göttingen, Germany, 13.03.2018 - 15.03.2018]
Wanzenböck E., Schedle K., Kneifel W.
(2018): Festphasenfermentation von Weizenkleie zur Verbesserung der Verdaulichkeit für Legehennen.
[17. BOKU-Symposium Tierernährung 2018, Vienna, Austria, 12.04.2018]
** Rodehutscord, M; Adeola, O; Angel, R; Bikker, P; Delezie, E; Dozier, WA; Umar Faruk, M; Francesch, M; Kwakernaak, C; Narcy, A; Nyachoti, CM; Olukosi, OA; Preynat, A; Renouf, B; Saiz Del Barrio, A; Schedle, K; Siegert, W; Steenfeldt, S; van Krimpen, MM; Waititu, SM; Witzig, M; Results of an international phosphorus digestibility ring test with broiler chickens..
Poult Sci. 2017; 96(6):1679-1687 WoS PubMed FullText FullText_BOKU** Schwarz, C; Ebner, KM; Furtner, F; Duller, S; Wetscherek, W; Wernert, W; Kandler, W; Schedle, K; Influence of high inorganic selenium and manganese diets for fattening pigs on oxidative stability and pork quality parameters..
Animal. 2017; 11(2):345-353 WoS PubMed FullText FullText_BOKU** Wanzenbock, E; Apprich, S; Tirpanalan, O; Zitz, U; Kracher, D; Schedle, K; Kneifel, W Wheat bran biodegradation by edible Pleurotus fungi - A sustainable perspective for food and feed.
LWT-FOOD SCI TECHNOL. 2017; 86: 123-131. WoS FullText FullText_BOKU
Braach, J; Wurzer, G K; Schedle, K; Gierus, M
(2017): Charakterisierung ausgewählter Faserquellen auf Basis Wasserbindungsund linearisierter Pufferkapazität.
[Poster]
[ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, Waldkirchen am Wesen, Austria, 22.05.2017 - 23.05.2017]
Braach, J; Wurzer, G K; Schedle, K; Gierus, G
(2017): Charakterisierung verschiedener Faserquellen mittels Wasserbindunds- und linearisierter Pufferkapazität.
[16. BOKU-Symposium Tierernährung 2017, Vienna, Austria, 27.04.2017]
Braach, J; Wurzer, G K; Schedle, K; Gierus, M
(2017): Variation in water holding and linear buffering capacity of fiber rich feeds.
[Poster]
[Berichte der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Göttingen, Germany, 14.03.2017 - 16.03.2017]
Hunger C., Schwarz C., Schilder C., Rudel B., Schedle K., Anbelle Faouen
(2017): Efficacité d'un additif alimentaire phytogénique chez des porcs charcutiers nourris avec un aliment à faible teneur en protéines.
[Poster]
[49 èmes Journées de la Recherche Porcine, Paris, France, 31.01.2017 - 01.02.2017]
Küsters J., Schedle K., Gierus M.
(2017): Effect of different particle sizes of barley on apparent total tract digestibility in horses.
[71. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2017, Göttingen, Germany, 14.03.2017 - 16.03.2017]
Liebl, M; Puntigam, R; Schedle, K; Gierus, M; Wetscherek, W
(2017): Effekt einer druckhydrothermischen Behandlung, sowie des Vermahlungsgrades von Mais auf die Nährstoffretention bei Legehennen .
[ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, Waldkirchen am Wesen, Austria, 22.05.2017 - 23.05.2017]
Pichler J., Gierus M., Schedle K.
(2017): Einfluss unterschiedlicher Nährstoffkonzentrationen im Futter auf das Fressverhalten in der Schweinemast.
[14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2017, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 21.11.2017 - 23.11.2017]
Pichler J., Puntigam R., Gierus M., Schedle K.
(2017): INFLUENCE OF DIFFERENT NUTRIENT CONCENTRATION IN DIETS FOR FATTENING PIGS ON THE
FEEDING ACTIVITY.
[ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, Waldkirchen am Wesen, Austria, 22.05.2017 - 23.05.2017]
Puntigam, R; Liebl, M; Wanzenböck, E; Wetscherek-Seipelt, G; Schwarz, C; Schedle, K; Gierus, M
(2017): Die Expansion und Extrusion der Einzelkomponente Mais: Auswirkungen auf das Fettsäuremuster der Broilerbrust und des Hühnereies.
[ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen, Waldkirchen am Wesen, Austria, 22.05.2017 - 23.05.2017]
Puntigam R., Brugger D., Krammer V., Paunovic K., Schedle K., Gierus M., Wetscherek W.
(2017): Einsatz von extrudiertem Mais in der Legehennenfütterung: Einfluss auf die Verdaulichkeit von Aminosäuren und antioxidative Substanzen im Ei.
[Poster]
[14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2017, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 21.11.2017 - 23.11.2017]
Puntigam, R; Lechner, E-M; Schedle, K; Schwarz, C; Gierus, M
(2017): Short- and long term conditioned and expander processed corn in pig diets: impact of starch gelatinization on digestibility of nutrients and microbial metabolites in ileal and colonal digesta.
[Poster]
[16. BOKU-Symposium Tierernährung 2017, Vienna, Austria, 27.04.2017]
Puntigam, R; Schedle, K; Schwarz, C; Lechner, E-M; Gierus, M
(2017): Expander processed maize in fattening pigs: impact of starch gelatinization on starch digestibility and microbial metabolites in ileal and colonal digesta.
[Poster]
[Berichte der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, Göttingen, Germany, 14.03.2017 - 16.03.2017]
Schedle K., Bartelt J., Corrent E., Simongiovanni A.
(2017): Réponse des porcs charcutiers (30-115 kg) au tryptophane.
[Poster]
[49 èmes Journées de la Recherche Porcine, Paris, France, 31.01.2017 - 01.02.2017]
Schedle K., Leitgeb R., Bartelt J., Corrent E.
(2017): Lys to Arg antagonism in low crude protein diets for broiler chickens. A myth?.
[Poster]
[16. BOKU-Symposium Tierernährung 2017, Vienna, Austria, 27.04.2017]
Slama J., Pekar D., Schedle K., Wetscherek W., Gierus M.
(2017): Einfluss löslicher und unlöslicher Faser auf die zootechnischen Leistungen sowie die Verdaulichkeit ausgewählter Nährstoffe beim Ferkel.
[Poster]
[14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2017, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 21.11.2017 - 23.11.2017]
Wanzenböck E., Schedle K., Kneifel W.
(2017): Untersuchung zu ansteigenden Gehalten an Weizenkleie und verschiedenen Ölen im Legehenne Futter im Hinblick auf die Eiqualität.
[Poster]
[14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2017, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 21.11.2017 - 23.11.2017]
Wanzenböck E., Tirpanalan Ö., Schedle K., Apprich S., Kneifel W.
(2017): Decreased physic acid levels and viscosity in wheat bran through solid-state fermentation with Pleurotus fungi.
[Poster]
[71. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2017, Göttingen, Germany, 14.03.2017 - 16.03.2017]
** Humer, E; Schedle, K Fermentation of food and feed: A technology for efficient utilization of macro and trace elements in monogastrics.
J TRACE ELEM MED BIO. 2016; 37: 69-77. WoS PubMed FullText FullText_BOKU** Kraler, M; Ghanbari, M; Domig, KJ; Schedle, K; Kneifel, W; The intestinal microbiota of piglets fed with wheat bran variants as characterised by 16S rRNA next-generation amplicon sequencing..
Arch Anim Nutr. 2016; 70(3):173-189 WoS PubMed FullText FullText_BOKUPuntigam R; Schedle K; Schwarz C; Wanzenböck E; Eipper J; Lechner E M; Gierus M (2016): Short- and long-term conditioning and expander processing maize and its impact on animal performance, nutrient digestibility and product quality of fattening pigs and broiler chicks. .
Veterinarija ir Zootechnika, 73, 78-83; ISSN 1392-2130* Schedle, K (2016): Sustainable pig and poultry nutrition by improvement of nutrient utilisation – A review.
* Schedle, K; Humer, E; Leitgeb, R; Freudenberger, G; Ebner, KM; Schwarz, C (2016): Inclusion of NSP-hydrolysing enzymes in diets for broiler chicks containing increasing contents of distillers dried grains with solubles (DDGS).
* Schedle K; Simongiovann A; Corrent E; Bartelt J (2016): Effect of a protein reduced diet with and without high contents of industrial by-products, on zootechnical performance and slaughter parameters of fattening pigs.
Veterinarija ir Zootechnika, 73, 113-117; ISSN 1392-2130
Bichl G., Schwartz-Zimmermann H., Fruhauf S., Schedle K., Masching S., Schatzmayr D., Berthiller F.
(2016): Zearalenon Adsorption to Lignocellulose Binders - Differences in vitro and in vivo.
[Poster]
[15. BOKU-Symposium Tierernährung 2016, Vienna, Austria, 07.04.2016]
Braach, J; Schedle, K; Gierus, M
(2016): Measuring the linear buffering capacity in fibre rich feed sources.
[Poster]
[70. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2016, Hanover, Germany, 08.03.2016 - 10.03.2016]
Braach, J; Wurzer, G K; Schedle, K; Gierus, M
(2016): Charakterisierung ausgewählten Faserquellen auf Basis linearisierter Pufferkapazität.
[Poster]
[54. Jahrestagung der bayrischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung 2016, Freising, Germany, 26.09.2016]
Leithner, M; Schedle, K; Schneeberger, E; Gierus, M
(2016): Ersatz von Sojaextraktionsschrot durch Rapsextraktionsschrot und Rapskuchen bei Milchkühen auf die Milchleistung sowie Milchinhaltsstoffe.
[Poster]
[15. BOKU-Symposium Tierernährung 2016, Vienna, Austria, 07.04.2016]
Puntigam, R; Schedle, K; Schwarz, C; Gierus, M
(2016): Einfluss einer druckhydrothermischen Behandlung der Einzelkomponente Mais auf die Verdaulichkeit ausgewählter Nährstoffe sowie den Gehalt an mikrobiellen Metaboliten im Colon von Mastschweinen .
[ALVA Jahrestagung 2016, Eiweißpflanzen - Strategien und Chancen für Landwirtschaft und Industrie, Klagenfurt, Austria, 30.05.2016 - 31.05.2016]
Puntigam, R; Schedle, K; Schwarz, C; Hechenberger, P; Eipper, J; Gierus, M
(2016): Einfluss einer druckhydrothermischen Behandlung der Einzelkomponente Mais auf die Verdaulichkeit ausgewählter Nährstoffe sowie zootechnische Leistungen bei Broilern unterschiedlichen Alters.
[Poster]
[15. BOKU-Symposium Tierernährung 2016, Vienna, Austria, 07.04.2016]
Puntigam, R; Schedle, K; Schwarz, C; Lechner, E-M; Gierus, M
(2016): Expander processing of maize increases digestibility of nutrients and hence alters the lysine- to energy ratio in diets for fattening pigs.
[Poster]
[70. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2016, Hanover, Germany, 08.03.2016 - 10.03.2016]
Puntigam, R; Schedle, K; Wetscherek-Seipelt, G; Liebl, M; Gierus, M; Wetscherek, W
(2016): Einfluss der Partikelgröße und Extruderbehandlung der Einzel-komponente Mais auf die Retention ausgewählter Nährstoffe, sowie die innere Eiqualität bei Legehennen.
[Poster]
[54. Jahrestagung der bayrischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung 2016, Freising, Germany, 26.09.2016]
Schedle K.
(2016): Fermentation von Getreide und deren Einfluss auf die Futterqualität.
[54. Jahrestagung der bayrischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung 2016, Freising, Germany, 26.09.2016]
Schedle K.
(2016): Fermentation of grain: potentials in pig nutrition.
[70. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2016, Hanover, Germany, 08.03.2016 - 10.03.2016]
Schedle K., Leitgeb R., Rodehutscord. M.
(2016): Comparison of phosphorus digestibility between female and male broiler chickens.
[Poster]
[70. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2016, Hanover, Germany, 08.03.2016 - 10.03.2016]
Wetscherek W., Leitner K., Schedle K.
(2016): Einfluss des Trockenmassegehaltes von Hirseganzkornsilage auf die Nährstoffverdaulichkeit bei Mastschwein.
[Poster]
[54. Jahrestagung der bayrischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung 2016, Freising, Germany, 26.09.2016]
** Brugger, D; Loibl, P; Schedle, K; Windisch, WM; Fahn, C In-silico and in-vitro evaluation of the potential of maize kernels to inhibit trypsin activity.
ANIM FEED SCI TECH. 2015; 207: 289-294. WoS FullText FullText_BOKU** Humer, E; Rohrer, E; Windisch, W; Wetscherek, W; Schwarz, C; Jungbauer, L; Schedle, K Gender-specific effects of a phytogenic feed additive on performance, intestinal physiology and morphology in broiler chickens.
J ANIM PHYSIOL AN N. 2015; 99(4): 788-800. WoS FullText FullText_BOKU** Humer, E; Schwarz, C; Schedle, K Phytate in pig and poultry nutrition.
J ANIM PHYSIOL AN N. 2015; 99(4): 605-625. WoS PubMed FullText FullText_BOKU** Kraler, M; Schedle, K; Schwarz, C; Domig, KJ; Pichler, M; Oppeneder, A; Wetscherek, W; Prückler, M; Pignitter, M; Pirker, KF; Somoza, V; Heine, D; Kneifel, W; Fermented and extruded wheat bran in piglet diets: impact on performance, intestinal morphology, microbial metabolites in chyme and blood lipid radicals..
Arch Anim Nutr. 2015; 69(5):37-98 WoS PubMed FullText FullText_BOKU
Ahn, K; Zweckmair, T; Schedle, A; Potthast, A
2015 Spring Conference of the Korea Technical Association of the Pulp and Paper Industry, 23-24 April 2015, Seoul, Korea
(2015): Characterisation and conservation of paper surviving from a tragic scene.
[Spring Conference of the Korea Technical Association of the Pulp and Paper Industry, Seoul, South Korea, 23.04.2015 - 24.04.2015]
Humer E., Schedle K.
(2015): Comparison of an indirect photometric method for determination of phytate with inositol phosphate determination in different corn conserves.
[Poster]
[69. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2015, Göttingen, Germany, 10.03.2015 - 12.03.2015]
Lechner E., Puntigam R., Schedle K., Gierus M.
(2015): Einfluss einer druckhydrothermischen Behandlung von Mais auf die Mast- und Schlachtleistung beim Mastschwein..
[14. BOKU-Symposium Tierernährung 2015, Vienna, Austria, 09.04.2015]
Puntigam R., Eipper J., Lechner E.M., Schedle K., Schwarz., Gierus M.
(2015): Einfluss einer druckhydrothermischen Behandlung des Einzelfuttermittels Mais auf die Verdaulichkeit ausgewählter Nährstoffe sowie zootechnische Leistungen beim Broiler und Mastschwein.
[13. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2015, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 24.11.2015 - 26.11.2015]
Puntigam R., Schedle K., Gierus M.
(2015): Einfluss einer druckhydrothermischen Behandlung des Einzelfuttermittels Mais auf die zootechnischen Leistungen beim Broiler.
[ALVA Jahrestagung 2015 - Bioökonomie in der Primärproduktion, Graz, Austria, 01.06.2015 - 02.06.2015]
Resch R., Wetscherek W., Schedle K.
(2015): Gärgaszusammensetzung in Mais-Ganzkornsilagen (GKS) in Abhängigkeit der Lagerungsdauer..
[Poster]
[ALVA Jahrestagung 2015 - Bioökonomie in der Primärproduktion, Graz, Austria, 01.06.2015 - 02.06.2015]
Resch R., Wetscherek W,. Schedle K., Zentner E.
(2015): Masseverlaust an TM, Stärke und Zucker von Mais-Ganzkornsilagen (GKS) in Abhängigkeit der Lagerdauer.
[ALVA Jahrestagung 2015 - Bioökonomie in der Primärproduktion, Graz, Austria, 01.06.2015 - 02.06.2015]
Schedle K.
(2015): Fermentation of feed stuffs: A technology for sustainable utilization of minerals and trace elements in monogastric live stock.
[31. Jahrestagung der Gesellschaft für Mineralstoffe und Spurenelemente, Mineralstoffe und Spurenelemente: Analytik, Risiken und Nutzen, Potsdam, Germany, 15.10.2015 - 17.10.2015]
Schedle K., Corrent C., Bartelt J.
(2015): Experimental study on the effect of an increasing energy and nutrient density in diets for fattening pigs on zootechnical performance and slaughter parameters.
[13. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2015, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 24.11.2015 - 26.11.2015]
Schedle K., Corrent E., Bartelt J.
(2015): Experimental study on the effect of a protein reduced diet with and without L-tryptophan supplementation for fattening pigs on zootechnical performance and slaughter parameters..
[Poster]
[14. BOKU-Symposium Tierernährung 2015, Vienna, Austria, 09.04.2015]
Schedle K., Leitgeb R., Bartelt J., Corrent E.
(2015): Evaluation of a Lys to Arg antagonism in low crude protein diets for broiler chickens.
[20th European Symposium on Poultry Nutrition, Prague, Czech Republic, 24.08.2015 - 27.08.2015]
Schedle K., Resch R., Wetscherek W.
(2015): Gärsäure- und Ammoniakgehalte von Mais-Ganzkornsilagen (GKS) in Abhängigkeit der Lagerdauer.
[ALVA Jahrestagung 2015 - Bioökonomie in der Primärproduktion, Graz, Austria, 01.06.2015 - 02.06.2015]
Schieder, C, Schwarz, C, Hunger, C, Rueel, B, Soto, J, Schedle, K
(2015): Effects of a phytogenic feed additive in a protein-reduced
diet in growing/finishing pigs.
[Poster]
[ADSA-ASAS Joint Anual Meeting 2015, Orlando, FL, USA, 12.07.2015 - 16.07.2015]
Schwarz, C; Hunger, C; Schedle, K
(2015): Einsatz eines phytogenen Futtermittelzusatzstoffes in einer proteinreduzierten Ration bei Mastschweinen.
[Poster]
[14. BOKU-Symposium Tierernährung 2015, Vienna, Austria, 09.04.2015]
Wanzenböck, E; Schwarz, C; Puntigam, R; Schedle, K; Gierus, M
(2015): Veränderung der qualitativen Fleischbeschaffenheit durch druckhydrothermische Behandlung des Maisanteils im Broilerfutter.
[Poster]
[ALVA Jahrestagung 2015 - Bioökonomie in der Primärproduktion, Graz, Austria, 01.06.2015 - 02.06.2015]
** Humer, E; Wetscherek, W; Schwarz, C; Schedle, K Effects of maize conservation techniques on the apparent total tract nutrient and mineral digestibility and microbial metabolites in the faeces of growing pigs.
ANIM FEED SCI TECH. 2014; 197: 176-184. WoS FullText FullText_BOKU** Kraler, M; Schedle, K; Domig, KJ; Heine, D; Michlmayr, H; Kneifel, W Effects of fermented and extruded wheat bran on total tract apparent digestibility of nutrients, minerals and energy in growing pigs.
ANIM FEED SCI TECH. 2014; 197: 121-129. WoS FullText FullText_BOKU
Humer E., Schedle K.
(2014): Experimentelle Untersuchungen zum Einfluss von Maiskonservierungsverfahren auf die N-Verwertung und den Gehalt mikrobieller Metabolite im Kot beim Mastschwein.
[ALVA Jahrestagung 2014, Angewandte Forschung - gibt es neue Wege?, Wieselburg, Austria, 19.05.2014 - 20.05.2014]
Humer E., Schedle K.
(2014): Effects of maize conservation techniques on the apparent total tract digestibility of Calcium, Iron and Zinc.
[Poster]
[30. Jahrestagung der Gesellschaft für Mineralstoffe und Spurenelemente 2014, Freising, Germany, 09.10.2014 - 11.10.2014]
Humer E., Schedle K.
(2014): Separation and quantification of inositol phosphates (InsP2-InsP6) by non-inert high-performance ion chromatographic system.
[Poster]
[30. Jahrestagung der Gesellschaft für Mineralstoffe und Spurenelemente 2014, Freising, Germany, 09.10.2014 - 11.10.2014]
Kraler M., Schedle K., Domig K.J., Heine D., Michlmayr H., Kneifel W.
(2014): Effect of fermented and extruded wheat bran on in-vitro enzymatic digestibility of dry mass in pigs.
[Poster]
[13. BOKU-Symposium Tierernährung 2014, Vienna, Austria, 29.04.2014]
Schedle K.
(2014): Ganzkornsilagen - Ergebnisse aus Praxissilos.
[Oberösterreichische Schweinetage 2014, Wels, Austria, 20.11.2014]
Schedle K.
(2014): Möglichkeiten zur Verbesserung des Futterwertes von Körnermais.
[Hatzendorfer Schweinefachtag 2014, Hatzendorf, Austria, 05.02.2014]
Schedle K., Freudenberger G., Leitgeb R., Schwarz C.
(2014): Impact of NSP-hydrolyzing enzymes in DDGS supplemented diets for broilers on performance, as well as energy and N utilization.
[68. GfE Jahrestagung 2014, Göttingen, Germany, 18.03.2014 - 20.03.2014]
Schedle K., Leitgeb R.
(2014): Effect of an enhanced dietary lysine content on performance and carcass characteristics of Peking ducks.
[Poster]
[68. GfE Tagung 2014, Göttingen, Germany, 18.03.2014 - 20.03.2014]
Wetscherek W., Neumann C., Schedle K.
(2014): Einfluss der Lysinversorgung auf die Schlachtkörperzusammensetzung und die Nährstoffzusammensetzung wertvoller Teilstücke von Pekingenten.
[Poster]
[13. BOKU-Symposium Tierernährung 2014, Vienna, Austria, 29.04.2014]
** Humer, E; Wetscherek, W; Schwarz, C; Schedle, K Effect of maize conservation technique and phytase supplementation on total tract apparent digestibility of phosphorus, calcium, ash, dry matter, organic matter and crude protein in growing pigs.
ANIM FEED SCI TECH. 2013; 185(1-2): 70-77. WoS FullText FullText_BOKU** Li, Q; Mair, C; Schedle, K; Hellmayr, I; Windisch, W Effects of varying dietary iodine supplementation levels as iodide or iodate on thyroid status as well as mRNA expression and enzyme activity of antioxidative enzymes in tissues of grower/finisher pigs..
Eur J Nutr. 2013; 52(1):161-168 WoS PubMed FullText FullText_BOKU** Schedle, K; Humer, E; Mair, C Alternative protein sources to soybean meal: Potentials and limitations in diets for growing-finishing pigs A review.
TIERAERZTL UMSCHAU. 2013; 68(8): 336-342. WoS
Humer, E; Schedle, K
(2013): Experimentelle Untersuchungen zum Einfluss von Maiskonservierungsverfahren und Phytasesupplementation auf die Calciumverdaulichkeit beim Mastschwein.
[Poster]
[ALVA Jahrestagung 2013 - Pflanzenschutz als Beitrag zur Ernährungssicherung, Klosterneuburg, Austria, 23.05.2013 - 24.05.2013]
Humer E., Schedle K.
(2013): Effect of maize conservation technique on zootechnical performance in a conventional maize-soybean meal diet in growing pigs.
[Poster]
[51. Jahrestagung der Bayerischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung e.V. 2013, Freising, Germany, 07.10.2013]
Humer E., Wetscherek W., Schedle K.
(2013): Effect of different corn conservation techniques and phytase supplementation on total tract apparent digestibility of phosphorus and calcium in restrictively fed growing pigs..
[67. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie GfE 2013, Göttingen, Germany, 19.03.2013 - 21.03.2013]
Humer E., Wetscherek W. Schedle, K.
(2013): Experimental studies on the effect of maize conservation technique on nutrient digestibility in growing pigs.
[12. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2013, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 12.11.2013 - 14.11.2013]
Lindner G., Schedle K.
(2013): Anteil unterschiedlicher N-Verbindungen in der Auswaschfraktion von Wiederkäuerfuttermitteln bei Verwendung verschiedener Maschenweiten.
[Poster]
[12. BOKU-Symposium Tierernährung 2013, Vienna, Austria, 11.04.2013]
Lipp M., Leitgeb R., Bartelt J., Corrent E., Schedle K.
(2013): Impact of an increasing true digestible Val to Lys ratio in a protein reduced diet on the performance of broiler chicks.
[Poster]
[67. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie GfE 2013, Göttingen, Germany, 19.03.2013 - 21.03.2013]
Schedle K.
(2013): Ist es möglich Mastschweine ohne Sojaschrot zu füttern?.
[Hatzendorfer Schweinefachtag 2013, Hatzendorf, Austria, 06.02.2013]
Schedle K.
(2013): Bedarfsgerechte Fütterung mit hofeigenen
Futtermitteln – Basis für echte
regionale Spezialitäten im Sinne der
Kundenerwartung.
[3. Fleischforum für Handwerksbetriebe, Graz, Austria, 11.11.2013]
Schedle K.
(2013): Einfluss unterschiedlicher Marker- sowie der Sammelmethode auf die scheinbare Gesamttraktverdaulichkeiten verschiedener Nährstoffe und Mengenelemente beim Mastschwein.
[Poster]
[51. Jahrestagung der Bayerischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung e.V. 2013, Freising, Germany, 07.10.2013]
Schedle K., Kraler M., Humer E.
(2013): Fermentation - eine alte Technologie mit großem Potential beim Monogamster.
[12. BOKU-Symposium Tierernährung 2013, Vienna, Austria, 11.04.2013]
Schedle K., Lipp M., Hansmann G., Leitgeb R., Bartelt J., Corrent E.
(2013): Impact of an increasing Val to Lys ratio in a protein reduced diet on the performance of broiler chicks.
[19th European Symposium on Poultry Nutrition (ESPN), Potsdam, Germany, 26.08.2013 - 29.08.2013]
Schedle K., Wintersteiger K., Corrent E., Bartelt J.
(2013): Effect of two different energy systems (ME and NE) on zootechnical performance and slaughter parameters in fattening pigs fed a protein-reduced diet..
[Poster]
[12. BOKU-Symposium Tierernährung 2013, Vienna, Austria, 11.04.2013]
Schilling A., Leitgeb R., Schedle K.
(2013): The effect of Val to Lys ratio in a low protein high fibre diet on zootechnical performance and slaughter characteristics in boilers.
[Poster]
[67. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie GfE 2013, Göttingen, Germany, 19.03.2013 - 21.03.2013]
Wetscher, W; Schwarz, Ch.; Schedle, K.
(2013): Auswirkungen des Einsatzes von 10% thermish behandelten vollfetten Sojabohnen in der Ferkelaufzucht.
[Poster]
[12. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2013, Halle an der Saale, Germany, 12.11.2013 - 14.11.2013]
Mair, C; Kraft, M; Wetscherek, W; Schedle, K (Hrsg.) (2013): 12. BOKU-Symposium Tierernährung. Auf der Suche nach neuartigen Futtermitteln und Technologien in der Tierernährung.
12, 328; Eigenverlag, Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, BOKU, Wien; ISBN: 978-3-900932-13-8 FullText** Li, Q; Mair, C; Schedle, K; Hammerl, S; Schodl, K; Windisch, W Effect of iodine source and dose on growth and iodine content in tissue and plasma thyroid hormones in fattening pigs..
Eur J Nutr. 2012; 51(6):685-691 WoS PubMed FullText FullText_BOKU** Schedle, K; Pecina, J; Punz, C; Mair, C; Windisch, W Inclusion of NSP-hydrolyzing enzymes in diets for grower-finisher pigs containing two levels of distillers dried grains with solubles.
LARGE ANIM REV. 2012; 18(3): 129-134. WoS
Humer, E., Schedle, K.
(2012): Effect of corn conservation technique on Phosphorus digestibility in growing pigs.
[Poster]
[NutriNET 2012, Brno, Czech Republic, 21.11.2012 - 22.11.2012]
Humer E., Schedle K.
(2012): Experimentelle Untersuchungen zum Einfluss unterschiedlicher Maiskonservierungsverfahren auf die Phosphorverdaulichkeit beim Mastschwein.
[Poster]
[50. Jahrestagung der Bayerischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung 2012 - 50 Jahre BAT - Jubiläumstagung, Freising, Germany, 04.10.2012]
Humer E., Schedle K.
(2012): Einfluss unterschiedlicher Maiskonservierungsverfahren auf die Phosphorverdaulichkeit beim Mastschwein.
[Poster]
[11. BOKU-Symposium Tierernährung 2012, Vienna, Austria, 19.04.2012]
Kroismayr, A., Li Q., Schedle K.
(2012): Einfluss von Hefezellwänden und Nukleotiden auf den Immunstatus von Absetzferkeln.
[Poster]
[11. BOKU-Symposium Tierernährung 2012, Vienna, Austria, 19.04.2012]
Leitgeb R., Schedle K., Wiender G., Hirschböck J., Kraushofer J., Figl-Wolfsberger T.
(2012): Ist getrocknete Getreideschlempe (DDGS) ein vollwertiges Eiweißfuttermittel für die Rindermast?.
[ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen, Vienna, Austria, 04.06.2012 - 05.06.2012]
Mair C, Ebner K, Leitgeb R, Schedle K
(2012): Auswirkung steigender Trockenschlempegehalte in der Broilerration auf sensorische Eigenschaften und das Fettsäuremuster im Brustfleisch.
[Poster]
[ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen, Vienna, Austria, 04.06.2012 - 05.06.2012]
Preißinger W., Schedle K., Lindermayer H., Propstmeier G.
(2012): Ebermast - Überprüfung der Bedarfsempfehlung und Redzierung des Skatolgehaltes durch Inulinzulagen.
[Poster]
[11. BOKU-Symposium Tierernährung 2012, Vienna, Austria, 19.04.2012]
Rohrer E., Humer E., Windisch W., Schedle K.
(2012): Gender-specific effect of a phytogenic feed additive on the intestinal physiology in broiler.
[Poster]
[66. GfE-Jahrestagung 2012, Göttingen, Germany, 20.03.2012 - 22.03.2012]
Rohrer, E.-
Windisch, W.-
Wetscherek, W.-
Schedle, K.
(2012): Effect of a phytogenic feed additive on digestive physiological parameters in broilers.
[NutriNET 2012, Brno, Czech Republic, 21.11.2012 - 22.11.2012]
Schedle, K
(2012): Strategien für eine bessere Futerverwertung.
[BIO AUSTRIA Bauerntage und Internationale Bioland und Naturland Schweinetagung 2012, Wels, Austria, 31.01.2012 - 02.02.2012]
Schedle, K.
(2012): Besoin en tryptophande du porc.
[Reunion technique space 2012, Rennes, France, 11.09.2012]
Schedle K.
(2012): Tryptophan requirement in fattening pigs.
[26th JORNADAS TECNICAS INDUKERN 2011, Barcelona, Spain, 15.03.2011 - 16.03.2011]
Schedle K., Corrent E., Bartelt J.
(2012): Study on optimum tryptophan to lysine ratio in low protein diets for female fattening pigs.
[Poster]
[66. GfE-Jahrestagung 2012, Göttingen, Germany, 20.03.2012 - 22.03.2012]
Schedle K., Hansmann G., Bartelt J., Leitgeb R., Mair C.
(2012): Impact of different levels of lysine and other essential amino acids on growth and slaughter performance as well as breast meat pH-value of broilers.
[Poster]
[11. BOKU-Symposium Tierernährung 2012, Vienna, Austria, 19.04.2012]
Schedle K., Leitgeb R., Weiss P.
(2012): Einfluss von mykotoxinkontaminiertem DDGS auf die Mast- und Schlachtleistung von Masthühnern.
[ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen, Vienna, Austria, 04.06.2012 - 05.06.2012]
Wetscherek W., Schedle K., Mair C.
(2012): Einsatz von getoasteten Sojabohnen in der Ferkelaufzucht.
[Poster]
[11. BOKU-Symposium Tierernährung 2012, Vienna, Austria, 19.04.2012]
Li Q, Mair C, Schedle K, Hellmayr I, Windisch W (2012): Antioxidative enzyme activity and lipid peroxide level in liver and muscle of grower-finisher pigs fed increasing iodine concentrations as iodide or iodate.
In: Becker C, Michalke B, Schümann K, Windisch W, Doppelfokus: Speziesanalytik und Januskopf Eisen. Schriftenreihe der Gesellschaft für Mineralstoffe und Spurenelemente e.V. Band 6, 68-75; Herbert Utz Verlag, München; ISBN 978-3-8316-4215-1Mair C, Kraft M, Wetscherek W, Schedle K (2012): 11. BOKU Symposium Tierernährung - Die Zukunft der Tierernährung.
11, 360; Eigenverlag, Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, Wien; ISBN: 978-3-900962-99-9 FullText** Li, Q; Domig, KJ; Ettle, T; Windisch, W; Mair, C; Schedle, K; Evaluation of potential reference genes for relative quantification by RT-qPCR in different porcine tissues derived from feeding studies..
Bernscherer M, Mair C, Schedle K
(2011): Einfluss eines Lignozellulosezusatzes auf die Mast- und
Schlachtleistung bei Schweinen.
[Poster]
[10. BOKU-Symposium Tierernährung 2011, Vienna, Austria, 28.04.2011]
Humer E., Rohrer E., Windisch W., Schedle K.
(2011): Experimentelle Untersuchungen zur Wirkung phytogener Pflanzenextrakte auf die Darmmorphologie beim Broiler.
[Poster]
[10. BOKU-Symposium Tierernährung 2011, Vienna, Austria, 28.04.2011]
Li Q, Mair C, Schedle K, Hellmayr I, Windisch W
(2011): Antioxidative enzyme activity and lipid peroxide level in liver and muscle of grower-finisher pigs fed increasing iodine concentrations as iodide or iodate.
[Poster]
[27. Jahrestagung der GMS 2011, Freising-Weihenstephan, Germany, 06.10.2011 - 08.10.2011]
Li, Q, Mair, C, Schedle, K, Windisch, W
(2011): Influence of increasing iodine supplementation and iodine source on the iodine content in tissues and thyroid hormones of fattening pigs .
[Poster]
[65. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie GfE 2011, Göttingen, Germany, 15.03.2011 - 17.03.2011]
Li Q, Mair C, Schedle K, Windisch W
(2011): Impact of different iodine supplementation and iodine source in feed of finishing pigs on the oxidative status of selected tissues.
[ALVA Jahrestagung 2011 - Landwirtschaft, Lebensmittel und Veterinärmedizin - Zukunft der Forschung in Österreich, Graz, Austria, 23.05.2011 - 24.05.2011]
Mair C, Peham C, Schedle K
(2011): Effect of dietary inclusion of phytogenics or lignin rich fibre on the total tract apparent digestibility patterns as well as bone mineralisation in grower-finisher pigs.
[Poster]
[27. Jahrestagung der GMS 2011, Freising-Weihenstephan, Germany, 06.10.2011 - 08.10.2011]
Schedle K.
(2011): Fütterungsmanagement für den erfolgreichen Einsatz von DDGS (Trockenschlempe) in der Hühnermast.
[2. österreichische Masthühnertage 2011, Gießhübl bei Amstetten, Austria, 03.02.2011 - 01.03.2011]
Schedle K.
(2011): Einsatzmöglichkeit von DDGS (Trockenschlempe) in der Broilermast.
[ALVA Jahrestagung 2011 - Landwirtschaft, Lebensmittel und Veterinärmedizin - Zukunft der Forschung in Österreich, Graz, Austria, 23.05.2011 - 24.05.2011]
Schedle K., Trunk V., Leitgeb R.
(2011): Effects of lignin rich dietary fibre on zootechnical performance, carcass characteristics as well as dry matter and NH3 content in excrements of broiler chicks.
[Poster]
[65. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie GfE 2011, Göttingen, Germany, 15.03.2011 - 17.03.2011]
Mair C, Kraft K, Wetscherek W, Schedle K (Hrsg.) (2011): 10. BOKU-Symposium TIERERNÄHRUNG - Gesunde Tierernährung - Qualität vom Futtermittel bis zum Nahrungsmittel.
10, 340; Eigenverlag, Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, Wien; ISBN: 978-3-900962-94-4 FullTextMair C, Windisch W, Schedle K (Hrsg.) (2011): Spurenelementforschung an der Schnittstelle zwischen Elementanalytik und Biofunktionalität - Schriftenreihe der Gesellschaft für Mineralstoffe und Spurenelemente e.V..
Band 5, 168; Herbert Utz Verlag, München; ISBN: 978-3-8316-4090-4** Mair, C; Plitzner, C; Domig, KJ; Schedle, K; Windisch, W; Impact of inulin and a multispecies probiotic formulation on performance, microbial ecology and concomitant fermentation patterns in newly weaned piglets..
J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2010; 94(5):e164-e177 WoS PubMed FullText FullText_BOKU** Mair, C; Plitzner, C; Pfaffl, MW; Schedle, K; Meyer, HH; Windisch, W; Inulin and probiotics in newly weaned piglets: effects on intestinal morphology, mRNA expression levels of inflammatory marker genes and haematology..
Arch Anim Nutr. 2010; 64(4):304-321 WoS PubMed FullText FullText_BOKU** Petersson, A; Domig, KJ; Schedle, K; Windisch, W; Kneifel, W Comparison of three methods to enumerate gut microbiota of weanling piglets fed insoluble dietary fibre differing in lignin content.
J AGR SCI. 2010; 148: 225-232. WoS FullText FullText_BOKU** Schedle, K; Mair, C; Windisch, W Effects of feeding wheat distillers dried grains with solubles (DDGS), on performance, carcass quality, colon digesta dry matter and ammonia, as well as plasma urea in pigs for fattening.
ZUCHTUNGSKUNDE. 2010; 82(4): 303-315. WoS* Schedle, K; Mair, C; Leitgeb, R; Windisch, W (2010): Zootechnical performance and carcass characteristicsof broiler chicks fed different kinds and concentrations of distillers dried grains with solubles (DDGS).
BODENKULTUR, 61 (4), 37-48; ISSN 0006-5471
Guggenberger V., Windisch W., Schedle K.
(2010): Einfluss von Distillers Dried Grains with Solubles (DDGS) auf den Knochenasche- und Phosphorgehalt von Mastschweinen.
[Poster]
[9. BOKU-Symposium Tierernährung 2010, Vienna, Austria, 15.04.2010]
Leitgeb R., Khidr E., Kranewitter A., Schedle K., Abdel-Maksoud A.
(2010): Impact of L-Threonine supplementation in protein reduced diets for broilers.
[Foreign Agricultural Relations, Cairo, Egypt, 29.11.2010 - 01.12.2010]
Pecina J., Windisch W., Schedle K.
(2010): Experimentelle Untersuchungen zum Einfluss von Trockenschlempe (DDGS) auf flüchtige Fettsäuren im Gastrointestinaltrakt bei Mastschweinen.
[Poster]
[11. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2010, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 23.11.2010 - 25.11.2010]
Punz C., Windisch W., Schedle K.
(2010): Einfluss von Trockenschlempe (DDGS) in Kombination mit NSP-abbauenden Enzymen auf die Mast- und Schlachtleistung von Schweinen.
[Poster]
[9. BOKU-Symposium Tierernährung 2010, Vienna, Austria, 15.04.2010]
Schedle K.
(2010): Bedarfsempfehlungen bei Eiweiß und Mineralstoffen.
[Landestag der Schweinemast 2010, Wels, Austria, 11.11.2010]
Schedle K., Guggenberger V., Leitgeb R., Windisch W.
(2010): Zootechnical performance and carcass characteristics of broiler chicks fed distillers dried grain with solubles (DDGS).
[Poster]
[64. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2010, Göttingen, Germany, 09.03.2010 - 11.03.2010]
Schedle K., Kraft M., Windisch W. (Hrsg.) (2010): 9. BOKU-Symposium Tierernährung, Eiweiß in der modernen Tierernährung: Bedarf, Qualität, neue (alte) Futtermittel.
9, 359; Eigenverlag, Institut für Tierernährung, Tierische Lebensmittel und Ernährungsphysiologie, Wien; ISBN: 978-3-900962-87-6 FullText
Hammerl, S., Windisch, W., Li, Q., Schedle, K.
(2009): Experimentelle Untersuchungen einer hohen Jodversorgung auf die zootechnischen Leistungen sowie die Schlachtkörperqualität bei Mastschweinen.
[Poster]
[8. BOKU-Symposium Tierernährung 2009, Vienna, Austria, 01.10.2009]
Schedle K., Wagner V., Li Q., Ettle T., Windisch W.
(2009): Effects of high dietary iodine supply as iodide or iodate on mRNA expression of marker genes associated to fat metabolism and oxidative stress in abdominal fat tissue of fattening pigs.
[Poster]
[63. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2009, Göttingen, Germany, 10.03.2009 - 12.03.2009]
Schedle K., Windisch W.
(2009): Einsatzmöglichkeiten von Trockenschlempe (DDGS) in der Schweinemast.
[ALVA Jahrestagung 2009 - Landwirtschaft, Grundlage der Ernährungssicherung: regional oder global?, Salzburg, Austria, 18.05.2009 - 19.05.2009]
Windisch, W., Rohrer, E., Schedle, K.
(2009): Kräuter und Gewürze in der modernen Tierernährung: Rückschritt oder Fortschritt?.
[Nutztierernährung morgen: Gesunde Tiere- effiziente und nachhaltige Erzeugung-wertvolle Produkte 2009, Warth-Weiningen, Switzerland, 02.09.2009 - 04.09.2009]
Windisch W., Rohrer R., Schedle K. (2009): Phytogenic Feed Additives to Young Piglets and Poultry: Mechanisms and Application.
In: Tobias Steiner (Eds.), Phytogenics in Animal Nutrition Natural Concepts to Optimize Gut Health and Performance, 181; Nottingham University Press, Nottingham; ISBN 978-1-904761-71-6** Kroismayr, A; Sehm, J; Pfaffl, MW; Schedle, K; Plitzner, C; Windisch, W Effects of avilamycin and essential oils on mRNA expression of apoptotic and inflammatory markers and gut morphology of piglets.
** Schedle, K; Pfaffl, MW; Plitzner, C; Meyer, HH; Windisch, W Effect of insoluble fibre on intestinal morphology and mRNA expression pattern of inflammatory, cell cycle and growth marker genes in a piglet model..
Arch Anim Nutr. 2008; 62(6):427-438 WoS PubMed** Schedle K., Plitzner C., Ettle T., Zhao L., Domig K.J., Windisch W. Effects of insoluble dietary fibre differing in lignin on performance, gut microbiology, and digestibility in weanling piglets.
ARCH ANIM NUTR, 62, 141-151; ISSN 0003-942X WoS PubMed FullText FullText_BOKU* Kroismayr A; Schedle K; Sehm J; Pfaffl M W; Plitzner C; Foissy H; Ettle T; Schreiner M; Windisch W (2008): Effects of antimicrobial feed additives on gut microbiology and blood parameters of weaned piglets.
BODENKULTUR, 59, 111-120; ISSN 0006-5471Schedle K; Pfaffl MW; Windisch W (2008): Interaction of different insoluble dietary fiber sources, on inflammatory and cell cycle marker genes in the gastrointestinal tract.
ANN NUTR METAB, 52, 131; ISSN 0250-6807Wagner V; Windisch W; Schedle K; Li Q; Swoboda S; Ettle T; (2008): Influence of dietary iodine concentration and iodine source (sodium iodide vs. sodium iodate) on iodine concentration in different tissues of fattening pigs and on thyroid specific gene expression.
ANN NUTR METAB, 52, 120-120; ISSN 0250-6807* Windisch, W; Schedle, K; Plitzner, C; Kroismayr, A; (2008): Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry..
J Anim Sci. 2008; 86(14 Suppl):E140-E148 PubMed FullText FullText_BOKU
Li Q., Domig K.J., Windisch W., Schedle K.
(2008): Evaluierung von Referenz-Genen in verschiedenen Geweben für Genexpressionsstudien am Modelltier Schwein..
[ALVA Jahrestagung 2008, Ernähren uns in Zukunft die Energiepflanzen?, Irdning, Austria, 26.05.2008 - 27.05.2008]
Schedle K., Pfaffl MW., Windisch W.
(2008): Cluster analysis demonstrating intercorrelationship between zootechnical, histological, and gene expression data in piglets fed insoluble dietary fibre..
[12th Congress of the European Society of Veterinary and Comparative Nutrition ESVCN 2008, Vienna, Austria, 25.09.2008 - 27.09.2008]
Schedle K., Plitzner C., Figl-Wolfsberger T., Windisch W.
(2008): Experimentelle Untersuchungen zur Einsatzmöglichkeit von Weizentrockenschlempe (DDGS) in der Schweinemast.
[Poster]
[7. BOKU-Symposium Tierernährung 2008, Vienna, Austria, 04.12.2008]
Schedle, K., Plitzner, C., Wetscherek, W., Kickinger, T., Windisch, W.
(2008): Prospects to control emissions of nitrogen, phosphorus and heavy metals (Zn, Cu) from livestock production by professional animal nutrition.
[World Nutrition Forum 2008 - The Future of Animal Production, Mayrhofen, Austria, 18.09.2008 - 20.09.2008]
Schedle K., Windisch W.
(2008): Effect of insoluble dietary fiber on performance, microbiological and morphological parameters and mRNA expression of inflammatory and cell cycle marker genes in the gut of the weanling piglet used as animal model.
[62. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2008, Göttingen, Germany, 01.04.2008 - 03.04.2008]
Schedle K., Windisch W.
(2008): Actions of insoluble dietary fibers on microbiological, morphological, inflammatory and cell cycle parameters in diffferent intestinal sections of the piglet used as animal model.
[First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers, Ljubljana, Slovenia, 04.11.2008 - 09.11.2008]
Schedle K., Kraft M., Windisch W. (Hrsg.) (2008): 7. BOKU-Symposium Tierernährung: Tierernährung im Spannungsfeld zwischen Lebensmittelproduktion, Energieerzeugung und Umweltschutz.
7, 365; Eigenverlag, Abteilung Tierische Lebensmittel, Tierernährung und Ernährungsphysiologie, Wien; ISBN: 978-3-900962-78-4 FullText
Masanetz, S., Schedle, K., Windisch, W., Pfaffl, M.
(2007): Effekte von Pinienpollenextrakten auf das Wachstum von ilealen Schweinezellkulturen.
[6. BOKU-Symposium Tierernährung 2007, Vienna, Austria, 15.11.2007]
Petersson, A., Domig, K.J., Moser, E., Schedle, K., Windisch, W., Kneifel, W.
(2007): Einsatz Real-time PCR basierender Analytik zur molekularbiologischen Charakterisierung der Darmmikrobiota.
[6. BOKU-Symposium Tierernährung 2007, Vienna, Austria, 15.11.2007]
Petersson A., Domig K.J., Moser E., Schedle K., Windisch W., Kneifel W.
(2007): A tailor-made molecular biological strategy for monitoring the gut microbiota of pigs reflecting animal health.
[7th Congress of the European Society for Agriculture and Food Ethics EurSafe 2007 - Sustainable Food Production and Ethics, Vienna, Austria, 13.09.2007 - 15.09.2007]
Schedle, K., Pfaffl, M., Windisch, W.
(2007): Effect of different dietary fiber on the expression rate of the inflammatory marker genes TGF ß and TNF a, respectively NFkB in the gastrointestinal tract of weaning piglets.
[3rd international qPCR event 2007, Freising, Germany, 26.03.2007 - 30.03.2007]
Schedle, K., Pfaffl, M., Windisch, W.
(2007): Morphologische Veränderungen des Darmgewebes bei unterschiedlicher Zufuhr an unlöslichen Ballaststoffen am Modell des Absetztferkels.
[6. BOKU-Symposium Tierernährung 2007, Vienna, Austria, 15.11.2007]
Schedle, K., Pfaffl M., Windisch, W.
(2007): Effect of different dietary fiber on the expression rate of the inflammatory marker genes TGF b and TNF a in the gastrointestinal tract of weaning piglets.
[61. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie GfE 2007, Göttingen, Germany, 06.03.2007 - 08.03.2007]
Schedle, K., Windisch, W.
(2007): Verdauungsphysiologische Effekte verschiedener Ballaststoffgruppen beim Monogastrier .
[ALVA Jahrestagung 2007 - Gute Herstellungspraxis für pflanzliche Produkte, Stadtschlaining, Austria, 21.05.2007 - 22.05.2007]
Steindl, S., Windisch, W., Schedle, K.
(2007): Effekte unlöslicher Ballaststoffe auf mikrobiologische Parameter im Verdauungstrakt des Absetzferkels.
[6. BOKU-Symposium Tierernährung 2007, Vienna, Austria, 15.11.2007]
Mair C., Plitzner C., Schedle K. (2007): Wirkmechanismen von Probiotika im Schwein.
In: Landwirt Agrarmedien GmbH (Hrsg.), Landkalender 2008 71, 3; Landwirt Agrarmedien GmbH, Graz* Plitzner, C; Schedle, K; Wagner, V; Ettle, T; Windisch, W (2006): Influence of adding 0.5 or 1.0% of benzoic acid on growth performance and urinary parameters of fattening pigs.
Slovak Journal of Animal Science, 39, 69-73; ISSN 1335-3683* Schedle, K; Haslinger, M; Leitgeb, R; Bauer, F; Ettle, T; Windisch, W (2006): Carcass and meat quality of broiler chickens at different starving periods before slaughter.
Veterinarija ir Zootechnika, 35, 85-88; ISSN 1392-2130
Plitzner, C., Schedle, K., Broz, J., Windisch, W.
(2006): Benzoesäure in der Schweinemast: Mast- und Schlachtleistung sowie Auswirkungen auf ausgewählte Harnparameter.
[5. BOKU-Symposium Tierernährung 2006, Vienna, Austria, 02.11.2006]
Plitzner, Chr., Wagner, V., Schedle, K., Windisch, W.
(2006): Nutritive Wirksamkeit von Xylanase bei Weizen-betonten Rationen in der Schweinemast.
[5. BOKU-Symposium Tierernährung 2006, Vienna, Austria, 02.11.2006]
Schedle, K., Pfaffl, M., Windisch. W.
(2006): Modellversuch an Absetzferkeln zur Wirkung von Rohfaser auf zootechnische Lesitungen und die Exrpression des inflammatorischen Markergens TNFa im Gatrointestinaltrakt.
[5. BOKU-Symposium Tierernährung 2006, Vienna, Austria, 02.11.2006]
Schedle, K., Windisch, W.
(2006): Einsatz von organischen Säuren in der Schweinemast.
[ALVA-Jahrestagung 2006, Tierische Lebensmittel im Spannungsfeld zwischen Genuss, Gesundheit und Risiko, St. Pölten, Austria, 22.05.2006 - 23.05.2006]
Plitzner Chr., Wetscherek-Seipelt G., Schedle K., Kraft M., Windisch W. (Hrsg.) (2005): 4. BOKU-Symposium Tierernährung: Tierernährung ohne antibiotische Leistungsförderer.
4, 275; Eigenverlag, Abteilung Tierische Lebensmittel, Tierernährung und Ernährungsphysiologie, Wien; FullTextSchedle, K. (2004): Experimentelle Untersuchungen zur Wirkung von Ameisensäure als Leistungsförderer in der praktischen Schweinemast.
Diplomarbeit an der BOKU Wien, 95