Roland Pöttschacher
Dipl.-Ing. Roland Pöttschacher
Institut BOKU Core Facilities
Institut Institut für Lebensmitteltechnologie (LMT)
Standort Muthgasse 18, 1190 Wien
Email roland.poettschacher@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-75249
Laufbahn
- 2022 Wissenschaftlicher Mitarbeiter und Doktorat, AG Lebensmitteltechnologie, BOKU Wien & FFoqsi
- 2014 - 2021 Getränkeentwickler, Forschung und Entwicklung, Aromenhersteller
- 2009 - 2013 Masterstudium Lebensmittelwissenschaften und -technologie (Dipl.-Ing.), BOKU Wien
Auszeichnungen
- 2022 BOKU Lehrpreis: Anerkennungspreis für außergewöhnliche Leistungen in der Lehre für Lebensmitteltechnologische Übungen
- 2014 ALVA Förderpreis für Masterarbeit
Projekte
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Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
(2023) Low and high moisture extrusion of less refined ingredients – Impact of processing conditions on texturization of defatted soy flour
Autoren: Pöttschacher, R.; Phongthai, S.; Bender, D.; Schönlechner R.; Jäger, H.
ICEF 14: International Congress On Engineering And Food
(2023) Nebenströme für die Herstellung von texturierten Fleischalternativen
Autoren: Pöttschacher, R.
Reststoffe der Lebensmittelproduktion, Workshop für Industrie und Wissenschaft, BioBase
(2022) Pflanzliche Fleischalternativen - Wie kommen die Fasern in das Fleischimitat?
Autoren: Pöttschacher, R
Lange Nacht der Forschung 2022
(2022) Fleischalternativen – die Quadratur des Kreises
Autoren: Jäger, H; Pöttschacher, R
SNÖ Generalversammlung
(2022) Technologies for structure modification
Autoren: Pöttschacher, R.; Giancaterino, M.; Jäger, H.; Waldert, K.
FFoQSI Academy Seminar Series 2022
(2022) Texturization of less refined plant proteins
Autoren: Pöttschacher, R.
Annual Assembly des Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety & Innovation FFoQSI 2022
(2014) Characterization and production of oil from Austrian apricot kernels, a hitherto unused resource in Austria, compared to Uzbek apricot kernels
Autoren: A. Petrasch, Pöttschacher R. und M. Schreiner
3rd International ISEKI_Food Conference
(2014) Marillenkernöl - Gewinnung von Marillenkernen und Erzeugung von Speiseölen mittels Hochdruckextraktion und konventioneller Pressung
Autoren: R. Pöttschacher und A. Petrasch
ALVA Jahrestagung 2014, Angewandte Forschung - gibt es neue Wege?
(2013) Apricot kernel oil made from fruit processing remnants compared to oil from Uzbek apricot kernels
Autoren: Pöttschacher R., M. Schreiner und A. Petrasch
ELLS Scientific Stundent Conference 2013 - Sustainability Challenge - Technological Advancements and other Solutions
Low and high moisture extrusion of less refined ingredients – Impact of processing conditions on texturization of defatted soy flour.
Autoren: Pöttschacher, R.; Phongthai, S.; Bender, D.; Schönlechner R.; Jäger, H.
Low and high moisture extrusion of semi-defatted soy flour: Impact of processing conditions on product characteristics
Autoren: Pöttschacher, R
Meat-analogue production using valuable side streams and less refined raw materials
Autoren: Pöttschacher, R.
Supercritical CO2 extraction of roasted apricot kernels of different origins compared to conventional pressing
Autoren: Pöttschacher R., M. Schreiner und A. Petrasch