Roland Pöttschacher
Dipl.-Ing. Roland Pöttschacher
BOKU Core Facilities
Institute of Food Technology (LMT)
Location Muthgasse 18, 1190 Wien
Email roland.poettschacher@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-35022
Career
- 2022 Research Associate and PhD, Food Technology, BOKU Wien & FFoqsi
- 2014 - 2021 Beverage technologist, Research and Development, Flavour company
- 2009 - 2013 Master Food Science and Technology (Dipl.-Ing.), BOKU Wien
Awards
- Year: 2022 Awards: BOKU Lehrpreis: Anerkennungspreis für außergewöhnliche Leistungen in der Lehre für Lebensmitteltechnologische Übungen
- Year: 2014 Awards: ALVA Förderpreis für Masterarbeit
Projects
0 Projects found.
Publications
Knowledge Transfer to Society
Media
Lectures
Year: 2023 - Low and high moisture extrusion of less refined ingredients – Impact of processing conditions on texturization of defatted soy flour
Autoren: Pöttschacher, R.; Phongthai, S.; Bender, D.; Schönlechner R.; Jäger, H.
Event: 14th International Congress on Engineering and Food
Year: 2023 - Nebenströme für die Herstellung von texturierten Fleischalternativen
Autoren: Pöttschacher, R.
Event: Reststoffe der Lebensmittelproduktion, Workshop für Industrie und Wissenschaft, BioBase
Year: 2023 - Meat-analogue production using valuable side streams and less refined raw materials
Autoren: Pöttschacher, R.
Event: Annual Assembly des Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety & Innovation
Year: 2023 - Low and high moisture extrusion of semi-defatted soy flour: Impact of processing conditions on product characteristics
Autoren: Pöttschacher, R
Event: Annual Assembly des Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety & Innovation
Year: 2023 - Low and high moisture extrusion of less refined ingredients – Impact of processing conditions on texturization of defatted soy flour.
Autoren: Pöttschacher, R.; Phongthai, S.; Bender, D.; Schönlechner R.; Jäger, H.
Event: ICEF 14: International Congress on Engineering and Food
Year: 2022 - Pflanzliche Fleischalternativen - Wie kommen die Fasern in das Fleischimitat?
Autoren: Pöttschacher, R
Event: Lange Nacht der Forschung 2022
Year: 2022 - Fleischalternativen – die Quadratur des Kreises
Autoren: Jäger, H; Pöttschacher, R
Event: SNÖ Generalversammlung
Year: 2022 - Technologies for structure modification
Autoren: Pöttschacher, R.; Giancaterino, M.; Jäger, H.; Waldert, K.
Event: FFoQSI Academy Seminar Series 2022
Year: 2022 - Texturization of less refined plant proteins
Autoren: Pöttschacher, R.
Event: Annual Assembly des Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety & Innovation FFoQSI 2022
Year: 2014 - Characterization and production of oil from Austrian apricot kernels, a hitherto unused resource in Austria, compared to Uzbek apricot kernels
Autoren: A. Petrasch, Pöttschacher R. und M. Schreiner
Event: 3rd International ISEKI_Food Conference
Year: 2014 - Marillenkernöl - Gewinnung von Marillenkernen und Erzeugung von Speiseölen mittels Hochdruckextraktion und konventioneller Pressung
Autoren: R. Pöttschacher und A. Petrasch
Event: ALVA Jahrestagung 2014, Angewandte Forschung - gibt es neue Wege?
Year: 2013 - Apricot kernel oil made from fruit processing remnants compared to oil from Uzbek apricot kernels
Autoren: Pöttschacher R., M. Schreiner und A. Petrasch
Event: ELLS Scientific Stundent Conference 2013 - Sustainability Challenge - Technological Advancements and other Solutions
Year: 2013 - Supercritical CO2 extraction of roasted apricot kernels of different origins compared to conventional pressing
Autoren: Pöttschacher R., M. Schreiner und A. Petrasch
Event: 17th EuroFoodChem Conference 2013