Kate Waldert
Kate Waldert M.Sc.
Lebensmitteltechnologie
Standort Muthgasse 18, 1190 Wien
Email kate.waldert@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-75255
Lebensmitteluntersuchung (402009) Lebensmitteltechnologie Lebensmittelverfahrenstechnik
Forschungsschwerpunkt
Ohm'sches Erhitzen, Ohm'sches Backen, Hochspannungsimpulsbehandlung für mikrobielle Applikationen
Laufbahn
- 2022 Doktorandin & wissenschaftliche Mitarbeiterin in der Lebensmitteltechnologie - BOKU Wien
- 2021 - 2022 Forschungsaufenthalt im Bereich der Lebensmittelkonservierung - ATB Potsdam
- 2020 - 2022 Studium der Lebensmitteltechnologie (MSc.) - Berliner Hochschule für Technik
- 2016 - 2020 Studium der Lebensmitteltechnologie (BSc.) - Berliner Hochschule für Technik
Auszeichnungen
- Jahr: 2024 Auszeichnung: Three Minute Thesis (3MT®) Competition
- Jahr: 2022 Auszeichnung: Anerkennungspreis für außergewöhnliche Leistungen in der Lehre an der Universität für Bodenkultur Wien
Projekte
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Publikationen
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Impact of specific power input and treatment chamber design on product-process-interactions during ohmic baking of wheat bread
quelle: Waldert K, Martinovic N, Bittermann S, Schottroff F, Jäger H. Impact of specific power input and treatment chamber design on product-process-interactions during ohmic baking of wheat bread. Journal of Food Engineering. 2025;396:112569. doi:https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2025.112569
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Synergistic effects of pulsed electric fields and ohmic heating on red beetroot cooking performance
quelle: Giancaterino M, Waldert K, Prenner S, Mair D, Jäger H. Synergistic effects of pulsed electric fields and ohmic heating on red beetroot cooking performance. Innovative Food Science and Emerging Technologies . 2025;104:104089. doi:https://doi.org/10.1016/j.ifset.2025.104089
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Ohmic baking of wheat bread - effect of process parameters on physico-chemical quality attributes
quelle: Waldert K, Bittermann S, Martinovic N, Schottroff F, Jager H. Ohmic baking of wheat bread - effect of process parameters on physico-chemical quality attributes. Journal of Food Engineering. 2025;392:112493. doi:https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2025.112493
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Ohmic cooking of carrots: Limitations in the use of power input and cooking value for process characterization
quelle: Astráin-Redín L, Waldert K, Giancaterino M, Cebrián G, Alvarez-Lanzarote I, Jaeger H. Ohmic cooking of carrots: Limitations in the use of power input and cooking value for process characterization. Journal of Food Engineering. 2024;370:111974. doi:https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2024.111974
Originalbeitrag in Fachzeitschrift
Wissentransfer in die Gesellschaft
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Medienbeiträge
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Vorträge
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Jahr: 2025 - Synergistic Effects of Pulsed Electric Fields and Ohmic Heating in Vegetable Processing
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Prenner, S; Astráin-Redín, L; Mair, D; Giancaterino, M; Jäger, H
Veranstaltung: Jahrestreffen der DECHEMA/VDI-Fachgruppe: Lebensmittelverfahrenstechnik 2025
Datum: 24.02.2025 - 26.02.2025 | Ort: Freising, Deutschland | Veranstalter:
DECHEMA Gesellschaft für Chemische Technik und Biotechnologie e.V.
Jahr: 2025 - Effect of ohmic heating on the baking properties and nutritional quality of wheat bread blended with fiber-rich cereals (Amaranth, Sorghum, Quinoa, Buckwheat)
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Pichler, EC; Zarfl, L; Benussi, M; Schönlechner, R; Jäger, H
Veranstaltung: 21st International Associtation for Ceral Science and Technology Conference 2025: Cereals and Pulses: Bridging Science and Innovation to drive the Transformation of the Food System
Datum: 23.09.2025 - 25.09.2025 | Ort: Wien, Österreich | Ort: Wien, Österreich | Veranstalter:
International Association for Cereal Science and Technology (ICC)
Jahr: 2025 - Ohm'sches Backen von Weizenbrot: Ein experimenteller Ansatz zur Prozess- und Produktoptimierung
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Martinovic, N; Bittermann, S; Schottroff, F; Jäger, H
Veranstaltung: Jahrestreffen der DECHEMA/VDI-Fachgruppe: Lebensmittelverfahrenstechnik 2025
Datum: 24.02.2025 - 26.02.2025 | Ort: Freising, Deutschland | Veranstalter:
DECHEMA Gesellschaft für Chemische Technik und Biotechnologie e.V.
Jahr: 2024 - Ohmic Baking: A Sustainable Future for Industrially Baked Goods
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Marek, E; Waldert, K; Jäger, H
Veranstaltung: 38th EFFoST International Conference 2024
Datum: 12.11.2024 - 14.11.2024 | Ort: Bruges, Belgium | Veranstalter:
European Federation of Food Science and Technology (EFFoST)
Jahr: 2024 - Tailored processing strategies for the ohmic baking of wheat bread
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Bittermann, S.; Martinović, N; Schottroff, F; Jäger, H
Veranstaltung: 38th EFFoST International Conference 2024
Datum: 12.11.2024 - 14.11.2024 | Ort: Bruges, Belgium | Veranstalter:
European Federation of Food Science and Technology (EFFoST)
Jahr: 2024 - Ohmic baking of wheat bread - role of power input and baking chamber design for tailored process optimization
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Bittermann, S; Martinović, N; Schottroff, F; Jäger, H
Veranstaltung: 22nd IUFoST World Congress of Food Science and Technology - The future of food is now: Development, Functionality & Sustainability 2024
Datum: 08.09.2024 - 12.09.2024 | Ort: 47921-47924 Rimini, Italien | Veranstalter:
International Union of Food Science and Technology
Jahr: 2024 - Effects of pulsed electric field pre-treatment on the heating uniformity and final product quality of ohmic cooked vegetables
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Prenner, S; Giancaterino, M; Jäger, H
Veranstaltung: 5th World Congress on Electroporation and Pulsed Electric Fields in Biology, Medicine, and Food & Environmental Technologies 2024
Datum: 15.09.2024 - 19.09.2024 | Ort: Roma, Italy | Veranstalter:
International Society for Electroporation-Based Technologies and Treatments (ISEBTT)
Jahr: 2024 - Power up your plate: Electrifying ways to optimize vegetable cooking
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K
Veranstaltung: 5th World Congress on Electroporation and Pulsed Electric Fields in Biology, Medicine, and Food & Environmental Technologies 2024
Datum: 15.09.2024 - 19.09.2024 | Ort: Roma, Italy | Veranstalter:
International Society for Electroporation-Based Technologies and Treatments (ISEBTT)
Jahr: 2023 - Innovative ohmic heating concepts for tailored vegetable processing
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Astráin Redín, L; Giancaterino, M; Mair, D; Jäger, H
Veranstaltung: 37th EFFoST International Conference 2023
Datum: 06.11.2023 - 08.11.2023 | Ort: Valencia, Spanien | Ort: Valencia, SPAIN | Ort: Valencia | Veranstalter:
European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) | Veranstalter:
European Federation of Food Science and Technology (EFFoST)
Jahr: 2023 - Ohmic heating, ein neuartiges Verfahren der Lebensmittelverarbeitung
Art: Vortrag - Keynote Speaker (eingeladener Vortrag)
Autoren: Waldert, K
Veranstaltung: Nutrition 2023 - Ernährungstherapie ohne Grenzen
Datum: 01.06.2023 - 03.06.2023 | Ort: Bregenz, Austria | Ort: Bregenz | Ort: Bregenz, AUSTRIA | Veranstalter:
Österreichische Arbeitsgemeinschaft Klinische Ernährung, Deutsche Gesellschaft für Ernährungsmedizin und Gesellschaft für klinische Ernährung der Schweiz
Jahr: 2023 - Tailored heating concepts for the targeted processing of vegetables
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Astráin Redín, L; Gratz, M; Giancaterino, M; Cebrián, G; Álvarez, I; Jäger, H
Veranstaltung: 14th International Congress on Engineering and Food 2023
Datum: 20.06.2023 - 23.06.2023 | Ort: Nantes, France
Jahr: 2023 - Optimization of ohmic heating concepts for tailored vegetable processing
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Astráin Redín, L; Gratz, M; Giancaterino, M; Cebrián, G; Jäger, H
Veranstaltung: 9th School on Pulsed Electric Field Applications in Food and Biotechnology 2023
Datum: 04.09.2023 - 08.09.2023 | Ort: Vienna, AUSTRIA | Veranstalter:
International Society for Electroporation-Based Technologies and Treatments (ISEBTT)
Jahr: 2022 - Pulsed electric field pasteurisation of orange juice: Inactivation of Escherichia coli and native microflora and impact on product quality
Art: Poster - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Sevenich, R; Schlüter, O; Springer, M
Veranstaltung: 4th World Congress on Electroporation & Pulsed Electric Fields in Biology, Medicine, Food and Environmental Technologies 2022
Datum: 09.10.2022 - 13.10.2022 | Ort: Copenhagen, Denmark | Ort: Copenhagen, DENMARK | Veranstalter:
International Society for Electroporation-Based Technologies and Treatments
Jahr: 2022 - Effects of PEF on the Inactivation of Native Flora versus Inoculated Germs in Orange Juice
Art: Vortrag - Ausgewählte Präsentation
Autoren: Waldert, K; Schlüter, O; Sevenich, R; Springer, M
Veranstaltung: 8th School on Pulsed Electric Field Applications in Food and Biotechnology 2022
Datum: 30.05.2022 - 04.06.2022 | Ort: Compiegne | Ort: Compiègne, France | Veranstalter:
European Federation of Food Science and Technology (EFFoST)
Betreute Hochschulschriften
Es wurden 3 Publikationen gefunden.
Pulsed electric fields as a pre-treatment for ohmic cooking of beetroot to improve heating uniformity and product quality
Quelle: Prenner, Sarah Elisabeth. Pulsed electric fields as a pre-treatment for ohmic cooking of beetroot to improve heating uniformity and product quality [Internet] [Master / Diploma Thesis]. [Austria]: BOKU - Universität für Bodenkultur Wien; 2025. Available from: http://permalink.obvsg.at/bok/AC17606842
Diplomarbeit / Masterarbeit Jahr: 2025
Eigenschaften der Publikation:Stimulation of Saccharomyces cerevisiae Metabolism and Growth using Pulsed Electric Fields (PEF)
Quelle: Schmiedl, Benjamin. Stimulation of Saccharomyces cerevisiae Metabolism and Growth using Pulsed Electric Fields (PEF) [Internet] [Master / Diploma Thesis]. [Austria]: BOKU - Universität für Bodenkultur Wien; 2024. Available from: http://permalink.obvsg.at/bok/AC17207138
Diplomarbeit / Masterarbeit Jahr: 2024
Eigenschaften der Publikation:Qualifizierung einer Messmethode zur Überprüfung des Wachstums von Saccharomyces cerevisiae nach subletaler Pulsed Electric Field Behandlung unter aeroben Bedingungen
Quelle: Eggenfellner, Max. Qualifizierung einer Messmethode zur Überprüfung des Wachstums von Saccharomyces cerevisiae nach subletaler Pulsed Electric Field Behandlung unter aeroben Bedingungen [Internet] [Diplomarbeit / Masterarbeit]. [Austria]: BOKU - Universität für Bodenkultur Wien; 2024. Verfügbar unter: http://permalink.obvsg.at/bok/AC17332868
Diplomarbeit / Masterarbeit Jahr: 2024
Eigenschaften der Publikation:
Community Services
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Veranstaltungen
- 2023
9th School on Pulsed Electric Field Applications in Food and Biotechnology 2023
(Konferenz, Workshop), Mitglied Organisationskomitee
- 2023
