Sigrid Mayrhofer
Mag. Dr. Sigrid Mayrhofer
Institut für Molekulare Biotechnologie
Standort Muthgasse 11, 1190 Wien
Email sigrid.mayrhofer@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-79877
Laufbahn
- 2003 Promotion
- 2000 Sponsion
Auszeichnungen
- Jahr: 2015 Auszeichnung: Dr. Hermann-Zittmayr-Preis
- Jahr: 2013 Auszeichnung: 2. Preis BOKU Innovations Award 2013 (anteilig)
- Jahr: 2011 Auszeichnung: Wirtschaftkammerpreis der WK Wien
- Jahr: 2008 Auszeichnung: 1. Preis Posterpräsentation (herausragende wissenschaftliche und didaktische Leistung) beim 10. Fachsymposium (9. - 11. April 2008, Geno-Akademie Stuttgart) der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie (DGHM)
- Jahr: 2008 Auszeichnung: Österreichischer Hygienepreis 2008 (Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin - ÖGHMP)
Projekte
Es wurden 0 Projekte gefunden.
Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
Jahr: 2018 - Effect of an organic acids based feed additive and enrofloxacin on the prevalence of antibiotic-resistant E. coli in broilers
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Gierus M., Weingut C., Schwarz C., Doupovec B., Berrios R., Domig K.J.
Veranstaltung: ICAR 2018 - International Conference on Antimicrobial Research
Jahr: 2018 - Safety assessment of fermented fishery products from Cambodia
Autoren: Ly D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.-M., Zitz U., Domig K.J.
Veranstaltung: Food Micro 2018 - 26th International ICFMH Conference
Jahr: 2018 - Role of feed additives in the strategy to reduce the prevalence of antimicrobial resistance in broilers
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Gierus M., Weingut C., Schwarz C., Doupovec B., Berrios R., Domig K.J.
Veranstaltung: 4th International Conference on Antimicrobials, Multiple Drug Resistance & Antibiotics Resistance
Jahr: 2018 - Effect of an organic acids based feed additive and enrofloxacin on the prevalence of antibiotic-resistant E. coli in cecum of broilers
Autoren: Roth, N; Mayrhofer, S; Gierus, M; Weingut, C; Schwarz, C; Doupovec, B; Berrios, B; Domig, K
Veranstaltung: The American Association of Avian Pathologist (AAAP) Annual Meeting 2018
Jahr: 2018 - Safety of fermented vegetables from Cambodia: Biogenic amines contents in relation to physicochemical properties and microbial communities
Autoren: Ly D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.M., Zitz U., Domig K.J.
Veranstaltung: 5th International ISEKI Food Conference 2018
Jahr: 2018 - Safety of fermented vegetables from Cambodia: Biogenic amines contents in relation to physicochemical properties and microbial communities
Autoren: Ly, D; Mayrhofer, S; San, V; Schmidt, J.-M; Zitz, U; Domig K.J;
Veranstaltung: 5th International ISEKI Food Conference 2018
Jahr: 2018 - Safety assessments of Cambodian fermented foods
Autoren: Ly D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.M., Zitz U., Domig K.J.
Veranstaltung: 4th AFSA International Conference on “Food Safety and Food Security”
Jahr: 2018 - Prevalence of antibiotic resistant bacteria in animals - A global perspective
Autoren: Roth, N; Kaesbohrer, A; Mayrhofer, S; Zitz, U; Hofacre, C; Domig, K.J;
Veranstaltung: 4th International Conference on Antimicrobials, Multiple Drug Resistance & Antibiotics Resistance
Jahr: 2017 - The effect of an acid-based feed additive on the intestinal level of ESBL-producing E. coli in swine
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Doupovec B., Berrios R., Domig K.J.
Veranstaltung: 16. BOKU-Symposium Tierernährung 2017
Jahr: 2017 - The effect of an acid based feed additive on the intestinal level of ESBL-producing E. coli in feces of swine
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Doupovec B., Berrios R., Waxenecker F., Domig K.
Veranstaltung: 9th European Symposium of Porcine Health Management 2017
Jahr: 2017 - Microbiology of dry-fermented wild boar sausage and the potential of coagulase-negative Staphylococci as their autochtonous starter culture
Autoren: Fiedler, C; Zunabovic-Pichler, M; Mrkonjic-Fuka, M; Mayrhofer, S; Kneifel W; Domig, J.K;
Veranstaltung: 17. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie
Jahr: 2016 - Antimicrobial susceptibility testing of lactic acid bacteria (LAB) and bifidobacteria
Autoren: Mayrhofer S., Zitz U., Feichtinger M., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 30th EFFoST International Conference 2016 - Targeted Technologies for Sustainable Food Systems
Jahr: 2016 - How can my research help to overcome the challenge of reducing antibiotic resistance
Autoren: Ly D., Schmidt J.M., Mayrhofer S., Domig K.J.
Veranstaltung: GCUA Summer School 2016 - Reducing Antimicrobial Resistance in Livestock farming
Jahr: 2016 - Influence of a dietary acid based composition on caecal E.coli resistant to antibiotics in broilers
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Domig K.J.
Veranstaltung: GCUA Summer School 2016 - Reducing Antimicrobial Resistance in Livestock farming
Jahr: 2016 - Detection of antibiotic resistant E. coli in weaned piglets
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Doupovec B., Berrios R., Waxenecker F., Sucher P., Domig K.
Veranstaltung: 24th International Pig Veterinary Society Congress
Jahr: 2016 - Tetracycline resistance in the Lactobacillus buchneri group
Autoren: Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 35. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2016
Jahr: 2016 - Tetracycline resistance in the Lactobacillus buchneri group
Autoren: Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W., Domig K. J.
Veranstaltung: 25th International ICFMH Conference - FoodMicro 2016
Jahr: 2016 - Spiral plating versus conventional surface plating - a comparative study
Autoren: Zitz, U; Mayrhofer, S; Wolkersdorfer, U; Weingut, C; Domig, K
Veranstaltung: 35. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2016
Jahr: 2016 - Antibiotics, antibiotic resistance, detection of antibiotic resistance
Autoren: Mayrhofer S.
Veranstaltung: GCUA Summer School 2016 - Reducing Antimicrobial Resistance in Livestock farming
Jahr: 2015 - Monitoring of antibiotic resistant bacteria in food animals
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Domig K.J.
Veranstaltung: Livestock production in the post antibiotic era - Global Challenges University Alliance (GCUA) workshop - Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
Jahr: 2015 - Detection of antibiotic resistant E. coli in broilers during the mast period
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Weingut C., Doupovec B., Berrios R., Waxenecker F., Schatzmayr G., Domig K.J.
Veranstaltung: Central European Symposium on antimicrobial resistance - CESAR
Jahr: 2015 - Monitoring the livestock resistome
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Roth N., Kneifel W.
Veranstaltung: Livestock production in the post antibiotic era - Global Challenges University Alliance (GCUA) workshop - Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
Jahr: 2015 - Herausforderungen bei der Beurteilung der Antibiotikasensitivität von Milchsäurebakterien
Autoren: Domig K., Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W.
Veranstaltung: 15. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie der DGHM/VAA;M 2015
Jahr: 2015 - Tracking of pathogenic and beneficial microflora from wild boar meat sausages traditionally produced in Croatia
Autoren: Mrkonjic Fuka M., Zunabovic M., Mayrhofer S., Žgomba Maksimović A., David M. & Domig K.J.
Veranstaltung: 6th Congress of European Microbiologists FEMS 2015
Jahr: 2015 - Influence of feed additives on antibiotic-resistant bacteria in the poultry food chain
Autoren: Bécède, B; Mayrhofer, S; Roth, N., Domig, K.J.
Veranstaltung: ELLS Scientific Student Conference 2015 - Challenges of global resource management – social, environmental and economic dimensions
Jahr: 2015 - Molecular identification of microorganisms used for "Bacteriographie"
Autoren: Mayrhofer S., Brada P., Ukowitz C., Schopf E., Zunabovic M. & Domig K.J.
Veranstaltung: 6th Congress of European Microbiologists FEMS 2015
Jahr: 2015 - Natürliche Futterzusatzstoffe zur Redution von Antibiotikaresistenzen
Autoren: Mayrhofer S., Roth N., Domig K.J.
Veranstaltung: Science 2 Business Award 2015
Jahr: 2014 - David M., Zunabovic M., Mayrhofer S., Mrkonjić-Fuka Mirna., Domig K.J.
Autoren: Naturally fermented boar sausages - Analysing their microflora with focus on beneficial bacteria
Veranstaltung: ELLS Scientific Student Conference 2014
Jahr: 2014 - Beneficial microbes and antibiotic sensitivity – Legal background and open questions
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W.
Veranstaltung: Joint Conference PROMISE and BacFood Net - Persistent lifestyles of food-borne pathogens and its consequence
Jahr: 2014 - Herausforderung Antibiotikaresistenz - Sicherheitsbewertung von potentiellen Laktobazillen-basierenden Starterkulturen und Probiotika
Autoren: Mayrhofer, S; Birru, F.H; Gollan, D; Golos, A; Domig K.J.
Veranstaltung: 34. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2014
Jahr: 2013 - RAPD- und rep-PCR zur Indentifizierung von Oenococcus oeni-Isolaten auf Stamm-Ebene
Autoren: Hundsdorfer A., Zunabovic M., Mayrhofer S., Krükle A., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 14. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2013
Jahr: 2013 - Typisierung und Charakterisierung von potentiellen Weinstarterkulturen
Autoren: Hundsdorfer A., Mayrhofer S., Zunabovic M., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: ALVA Jahrestagung 2013 - Pflanzenschutz als Beitrag zur Ernährungssicherung
Jahr: 2013 - Identity and basic characterization of potential lactic acid bacteria starter cultures isolated from traditionally fermented milk in Montenegro - annual report/2nd project year
Autoren: Mayrhofer S., Zunabovic M., Domig K.J.
Veranstaltung: WTZ-Meeting 2013
Jahr: 2013 - Detektion von Milchsäurebakterien im Wein mittels kultureller und molekularer Methoden
Autoren: Mayrhofer S., Walzer M., Filipp R., Lehner D., Krükle A., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 14. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2013
Jahr: 2013 - Vorkommen von Milchsäurebakterien in Wiener Weinen
Autoren: Mayrhofer S., Walzer M., Filipp R., Krükle A., Lehner D., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: ALVA Jahrestagung 2013 - Pflanzenschutz als Beitrag zur Ernährungssicherung
Jahr: 2012 - Milchsäurebakterien und Gesundheit
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
Veranstaltung: 140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
Jahr: 2012 - Molekulare Untersuchung der Weinmikrobiota
Autoren: Filipp R., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
Jahr: 2012 - Phänotypische Bestimmung der Antibiotikaempfindlichkeit von Laktobazillen: Gegenüberstellung von zwei Standardverfahren
Autoren: Mayrhofer S., Zitz U., Birru F.H., Dattler D., Golos A., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
Jahr: 2012 - Strain identification and antibiotic resistance gene detection of probiotic bacteria by 16S rRNA-specific PCR, Rep-PCR and DNA Microarray technique
Autoren: Sanae Kaewnopparat, Konrad Domig, Sigrid Mayrhofer, Markus Walzer, Claudia König, Wolfgang Kneifel
Veranstaltung: Dr. Glass Gems Charme 2012
Jahr: 2012 - Vorkommen von Milchsäurebakterien im Wein
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Filipp R., Hundsdorfer A., Krükle A., Reiterich C., Walzer M., W. Kneifel, Domig K.J.
Veranstaltung: 4. Klosterneuburger Hefetagung 2012
Jahr: 2012 - Kulturabhängige Methoden für die Analyse von Milchsäurebakterien aus Wiener Weinen
Autoren: Walzer M., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
Jahr: 2012 - Frische und Haltbarkeit von Lebensmitteln in Spannungsfeld von Hygiene und Sicherheit
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Zunabovic M., Zitz U., Kneifel W.
Veranstaltung: 140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
Jahr: 2012 - Typing and characterisation of potential wine starter-cultures
Autoren: Hundsdorfer A., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: Euroleague for Life Sciences - Scientific Student Conference 2012 - Future Cities - Future Life
Jahr: 2012 - Dynamics of Oenococcus oeni populations during malolactic fermentation of high-alcoholic wine
Autoren: Polinkiewicz M., Pavelescu D., Mayrhofer S. & Domig K.J.
Veranstaltung: Euroleague for Life Sciences - Scientific Student Conference 2012 - Future Cities - Future Life
Jahr: 2012 - Identity and basic characterization of potential lactic acid bacteria starter cultures isolated from traditionally fermented milk in Montenegro - annual report/1st project year
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.
Veranstaltung: WTZ-Meeting 2012
Jahr: 2011 - Detection of lactic acid bacteria in wine using culture-independent methods
Autoren: Filipp R., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: Scientific Student Conference 2011
Jahr: 2011 - Detektion von Milchsäurebakterien im Wein mittels mikro- und molekularbiologischer Methoden
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Walzer M., Filipp R., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: ALVA Jahrestagung 2011 - Landwirtschaft, Lebensmittel und Veterinärmedizin - Zukunft der Forschung in Österreich
Jahr: 2011 - Culture-dependent techniques for the analysis of lactic acid bacteria associated with Viennese wine
Autoren: Walzer M., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: Scientific Student Conference 2011
Jahr: 2011 - Evaluation of a new ISO standard for antimicrobial susceptibility testing of lactobacilli and bifidobacteria - an interlaboratory trial
Autoren: Birru F.H., Mayrhofer S., Domig K.J., Kneifel W.
Veranstaltung: International Yakult Symposium 2011
Jahr: 2011 - Detektion von Antibiotikaresistenzgenen in lebensmittelrelevanten Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer S., Dattler D., Aigner S., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 12. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2011
Jahr: 2011 - Antibiotic susceptibility testing of non-enterococcal lactic acid bacteria and bifidobacteria
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Birru F.H., Dattler D., Golos A., Kneifel W.
Veranstaltung: International Yakult Symposium 2011
Jahr: 2011 - Microarray-based detection of antimicrobial resistance genes in microorganisms used as feed additives
Autoren: Mayrhofer S., Dattler D., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 10. BOKU-Symposium Tierernährung 2011
Jahr: 2011 - Forschung und Lehre der Arbeitsgruppe Lebensmittelmikrobiologie und -hygiene
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S.
Veranstaltung: VÖLB Jahreshauptversammlung 2011
Jahr: 2011 - Nachweis von Milchsäurebakterien im Wein
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Walzer M., Filipp R., Krükle A., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 3. Klosterneuburger Hefetagung 2011
Jahr: 2011 - Microarray-based detection of antimicrobial resistance genes in lactic acid bacteria and bifidobacteria
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Dattler D., Kneifel W.
Veranstaltung: Milk Conference 2011
Jahr: 2010 - Antimicrobial resistance of lactobacilli - localisation of resistance genes
Autoren: Mayrhofer S., Aigner S., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 1st Kiel Food Science Symposium 2010
Jahr: 2010 - Antibiotic susceptibility testing of lactic acid bacteria and bifidobacteria used in the food and feed industry
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
Veranstaltung: 1st Kiel Food Science Symposium 2010
Jahr: 2010 - Identifikation von Bakterien
Autoren: Mayrhofer S., König C., Muchitsch M., Frind N., Domig K.J.
Veranstaltung: Wiener Töchtertag an der BOKU 2010
Jahr: 2010 - Antibiotic susceptibility of potential probiotic Bifidobacteria spp.
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
Veranstaltung: International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics
Jahr: 2010 - Antibiotic susceptibility of Bifidobacterium strains isolated from different animal sources.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Petersson A., Mair C., Kneifel W.
Veranstaltung: 9. BOKU-Symposium Tierernährung 2010
Jahr: 2010 - Antibiotic resistance in bifidobacteria isolated from the meat production chain
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Mair, C., Petersson, A., Kneifel, W.
Veranstaltung: 6th European Symposium on Food Safety IAFP 2010
Jahr: 2010 - Antibiotikaresistenzprüfung von futter- und lebensmittelrelevanten Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Mair, C., Petersson, A., Kneifel, W.
Veranstaltung: ALVA Jahrestagung 2010 - Vom Lebensmittel zum Genussmittel, was essen wir morgen?
Jahr: 2010 - Molecular identification of lactic acid bacteria in wine
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: Food Micro 2010 - 22nd International ICFMH Symposium
Jahr: 2010 - Mikro- und molekularbiologische Diversität von Milchsäurebakterien in Wein
Autoren: Lehner D., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: 32. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2010
Jahr: 2009 - Antibiotic susceptibility of strains of the Lactobacillus acidophilus group.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., van Hoek A.H.A.M., Mair C., Kneifel W.
Veranstaltung: Milchkonferenz 2009
Jahr: 2009 - Antibiotikaresistenz in Laktobazillen und Bifidobakterien
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S.
Veranstaltung: 100 Jahre Lehrfach Milchhygiene am der VUW (1908 - 2008) 2009
Jahr: 2009 - Beurteilung der Sicherheit möglicher probiotischer Laktobazillen-Stämme bezüglich übertragbarer Resistenzen.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., van Hoek, A.H.A.M., Aigner, S., Kneifel, W.
Veranstaltung: 11. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2009
Jahr: 2009 - Evaluation and application of a new method for antimicrobial susceptibility testing of non-enterococcal lactic acid bacteria and bifidobacteria
Autoren: Birru F.H., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Veranstaltung: Milchkonferenz 2009
Jahr: 2009 - Identifizierung und Charakterisierung von Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer s., Domig K.J.
Veranstaltung: 1. Klosterneuburger Hefetagung 2009
Jahr: 2009 - Evaluierung von Laktobazillen-Stämmen bezüglich erworbener Antibiotikaresistenzgene
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., van Hoek A.H.A.M., Aigner S., Kneifel W.
Veranstaltung: 8. BOKU-Symposium Tierernährung 2009
Jahr: 2009 - Strategy for antibiotic susceptibility testing of lactic acid bacteria and bifidobacteria used in the dairy industry.
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
Veranstaltung: Milchkonferenz 2009
Jahr: 2008 - Vergleich des Antibiotikaresistenzverhaltens von Laktobazillen-Isolaten tierischer und menschlicher Herkunft
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Amtmann A., Kneifel W.
Veranstaltung: 7. BOKU-Symposium Tierernährung 2008
Jahr: 2008 - Antibiotikaempfindlichkeit und deren Prüfung bei Bifidobacterium thermophilum und Bifidobacterium pseudolongum.
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S.
Veranstaltung: 31. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2008
Jahr: 2008 - Antibiotikaresistenztestung von Bifidobakterien
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Petersson A., Witoszynsyj, Kneifel W.
Veranstaltung: ALVA Jahrestagung 2008, Ernähren uns in Zukunft die Energiepflanzen?
Jahr: 2008 - Das ACE-ART Projekt - Monitoring der Antibiotikaresistenz bei Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mair C., Petersson A., Witoszynskyj G. Talic E., Kneifel W.
Veranstaltung: 10. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2008
Jahr: 2008 - Evaluating the biosafety of probiotic lactic acid bacteria and Bifidobacteria strains regarding transferable antimicrobial resistance determinants
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mair C., Kneifel W.
Veranstaltung: First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
Jahr: 2008 - Antibiotic resistance of food chain related Bifidobacteria
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Mair C., Amtmann E., Kneifel W.
Veranstaltung: EHRLICH II –2nd World Conference on Magic Bullets 2008
Jahr: 2008 - Tetracycline resistance patterns of Lactobacillus acidophilus group isolates
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Mair C., Amtmann E., Kneifel W.
Veranstaltung: 21st International ICFMH Symposium Food Micro 2008
Jahr: 2007 - The ACE-ART Database - conclusions of the EU project
Autoren: Kneifel, W., Domig, K.
Veranstaltung: ISAPP Meeting 2007
Jahr: 2007 - Antibiotikaresistenzprüfung von Laktobazillen: Vergleich der Mikrodilutions-, E-test- und Plättchenmethode
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Kneifel W.
Veranstaltung: Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
Jahr: 2007 - Mosaic tetracycline resistance genes and their flanking regions in Bifidobacterium thermophilum und Lactobacillus johnsonii
Autoren: van Hoek A.H.A.M., Mayrhofer S., Domig K.J., Flórez A.B., Ammor M.S., Mayo B., Aarts H.J.M.
Veranstaltung: 2nd Symposium on Antimicrobial Resistance in Animals and the Environment (ARAE) - INRA
Jahr: 2007 - „ACE-ART“ - Assessment and Critical Evaluation of Antibiotic Resistance Transferability in Food Chain - Results of the EU funded Project
Autoren: Mayrhofer S.
Veranstaltung: Seminar - Specific and Emerging Topics in Food Microbiology
Jahr: 2007 - Mikrobiologie und Hygiene in der Lebensmittelproduktion
Autoren: Mayrhofer S., Frind N., Domig K.J.
Veranstaltung: Exkursion vom Bundesgymnasium Wien 19 2007
Jahr: 2007 - „ACE-ART“ – ein Resümee
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Petersson A., Witoszynskyj G., Talic E., Kneifel W.
Veranstaltung: Milchwissenschaftliches Seminar am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie 2007
Jahr: 2006 - Detection of antibiotic resistance determinants in Bifidobacterium thermophilum isolates from the meat production chain.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mair, C., Petersson, A., Mayer, H.K., Kneifel, W.
Veranstaltung: 1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
Jahr: 2006 - Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DDGE
Autoren: Amtmann, E.
Veranstaltung: 1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
Jahr: 2006 - Characterisation of atypical antibiotic resistant bifidobacteria and lactobacilli - genetic heterogenity and influence of resistance elements on bacterial fitness.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Amtmann E., Mayer H.K., Kneifel, W.
Veranstaltung: Assessment and Critical Evaluation of Antibiotic Resistance Transferability in Food Chain (ACE-ART) Meeting
Jahr: 2006 - Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DGGE.
Autoren: Amtmann, E., Garsleitner, R., Mayrhofer, S., Domig, K.J., Kneifel, W., Mayer, H.K.
Veranstaltung: 1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
Jahr: 2006 - Potential probiotic bifidobacteria - experiences with drug resistance in isolates from the food chain.
Autoren: Domig, K.J., Mayrhofer, S., Kneifel, W.
Veranstaltung: 20th International ICFMH Symposium FoodMicro 2006 - Food safety and food biotechnology - diversity and global impact
Jahr: 2006 - Characterisation of atypical antibiotic resistant Bifidobacterium thermophilum, Bifidobacterium pseudolongum and Lactobacillus spp. isolates.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mayer H.K., Kneifel W.
Veranstaltung: ACE-ART Meeting, Instituto de Productos Lácteos de Asturias
Jahr: 2006 - Antibiotic susceptibility pattern of Bifidbacterium pseudolongum isolates from the beef and pork production chain.
Autoren: Domig, K.J., Mayrhofer, S., Amtmann, E., Petersson, A., Mair, C., Mayer, H.K., Kneifel, W.
Veranstaltung: 1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
Jahr: 2006 - Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DGGE.
Autoren: Amtmann, E., Garsleitner, R., Mayrhofer, S., Domig, K.J., Kneifel, W., Mayer, H.K.
Veranstaltung: 1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
Jahr: 2005 - Identification of Bifidobacterium- and Lactobacillus- isolates from the food chain to species and strain level.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W.
Veranstaltung: ACE-ART Meeting
Jahr: 2005 - Stellen antibiotikaresistente Bakterien in Lebensmitteln ein Risiko dar?
Autoren: Domig K.J., Kögler B., Mayrhofer S., Kneifel W.
Veranstaltung: GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2005
Jahr: 2005 - Eignung standardisierter Verfahren zur Antibiotikaresistenzprüfung lebensmittelrelevanter Mikroorganismen
Autoren: Kögler B., Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
Veranstaltung: GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2005
Jahr: 2005 - Molecular methods to identify Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin.
Autoren: Amtmann, E., Mayrhofer, S., Domig, J.K., Kneifel, W., Mayer, H.K.
Veranstaltung: 3rd Probiotics and Prebiotics and New Foods Conference 2005
Jahr: 2005 - Molecular methods to identify Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin
Autoren: Amtmann, E.
Veranstaltung: 3rd Probiotics and Prebiotics and New Foods Conference 2005
Jahr: 2005 - Antibiotic resistance of strains belonging to Bifidobacterium pseudolongum, Bifidobacterium thermophilum and the Lactobacillus acidophilus group.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W.
Veranstaltung: ACE-ART Meeting
Jahr: 2004 - Differentiation of Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin by molecular methods
Autoren: Amtmann E., S. Mayrhofer, K.J. Domig, W. Kneifel, H.K. Mayer
Veranstaltung: 2nd Conference Sustain Life and Secure Survival 2004 - Socially and Environmentally Responsible Agribusiness
Jahr: 2004 - Differentiation of Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin by molecular methods
Autoren: Amtmann
Veranstaltung: 2nd Conference Sustain Life and Secure Survival 2004 - Socially and Environmentally Responsible Agribusiness
Jahr: 2004 - Suitability of different antibiotic susceptibility testing methods for the examination of food-chain related bifidobacteria and lactobacilli.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W.
Veranstaltung: ACE-ART Meeting
Jahr: 2003 - Untersuchungen zur mikrobiellen Kontamination von Rehkarkassen auf der Prozeßstufe "Anlieferung an den Wildzerlegebetrieb".
Autoren: Hofbauer, P., Paulsen, P., Winkelmayer, R., Mayrhofer, S., Hilbert, F., Suppin, D., Smulders, F.J.M.
Veranstaltung: 44. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG 2003
Jahr: 2003 - Coexistence of antimicrobial resistant Salmonella and E. coli in food.
Autoren: Hilbert, F., Mayrhofer, S., Paulsen, P., Smulders, F.J.M.
Veranstaltung: Salmonella: Pathogenesis, Epidemiology, and Vaccine Development
Jahr: 2002 - Nachweis von Campylobacter spp. in gefrorenem Fleisch mittels ELFA Nachweissystem und kultureller Voranreicherung.
Autoren: Mayrhofer, S., Paulsen, P., Hilbert, F., Smulders, F.J.M
Veranstaltung: 28. Jahrestagung der Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2002
Jahr: 2002 - Nachweis von Campylobacter sp. in gefrorenem und gekühltem Fleisch mittels ELFA Nachweissystem (Vidas) und kultureller Voranreicherung.
Autoren: Paulsen, P., Mayrhofer, S., Hilbert, F., Smulders, F.J.M.
Veranstaltung: 43. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG 2002