Sigrid Mayrhofer
Mag. Dr. Sigrid Mayrhofer
Institut Institut für Molekulare Biotechnologie
Standort Muthgasse 11, 1190 Wien
Email sigrid.mayrhofer@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-79877
Laufbahn
- 2003 Promotion
- 2000 Sponsion
Auszeichnungen
- 2015 Dr. Hermann-Zittmayr-Preis
- 2013 2. Preis BOKU Innovations Award 2013 (anteilig)
- 2011 Wirtschaftkammerpreis der WK Wien
- 2008 1. Preis Posterpräsentation (herausragende wissenschaftliche und didaktische Leistung) beim 10. Fachsymposium (9. - 11. April 2008, Geno-Akademie Stuttgart) der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie (DGHM)
- 2008 Österreichischer Hygienepreis 2008 (Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin - ÖGHMP)
Projekte
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Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
(2018) Effect of an organic acids based feed additive and enrofloxacin on the prevalence of antibiotic-resistant E. coli in broilers
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Gierus M., Weingut C., Schwarz C., Doupovec B., Berrios R., Domig K.J.
ICAR 2018 - International Conference on Antimicrobial Research
(2018) Safety assessment of fermented fishery products from Cambodia
Autoren: Ly D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.-M., Zitz U., Domig K.J.
Food Micro 2018 - 26th International ICFMH Conference
(2018) Role of feed additives in the strategy to reduce the prevalence of antimicrobial resistance in broilers
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Gierus M., Weingut C., Schwarz C., Doupovec B., Berrios R., Domig K.J.
4th International Conference on Antimicrobials, Multiple Drug Resistance & Antibiotics Resistance
(2018) Effect of an organic acids based feed additive and enrofloxacin on the prevalence of antibiotic-resistant E. coli in cecum of broilers
Autoren: Roth, N; Mayrhofer, S; Gierus, M; Weingut, C; Schwarz, C; Doupovec, B; Berrios, B; Domig, K
The American Association of Avian Pathologist (AAAP) Annual Meeting 2018
(2018) Safety of fermented vegetables from Cambodia: Biogenic amines contents in relation to physicochemical properties and microbial communities
Autoren: Ly D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.M., Zitz U., Domig K.J.
5th International ISEKI Food Conference 2018
(2018) Safety of fermented vegetables from Cambodia: Biogenic amines contents in relation to physicochemical properties and microbial communities
Autoren: Ly, D; Mayrhofer, S; San, V; Schmidt, J.-M; Zitz, U; Domig K.J;
5th International ISEKI Food Conference 2018
(2018) Safety assessments of Cambodian fermented foods
Autoren: Ly D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.M., Zitz U., Domig K.J.
4th AFSA International Conference on “Food Safety and Food Security”
(2018) Prevalence of antibiotic resistant bacteria in animals - A global perspective
Autoren: Roth, N; Kaesbohrer, A; Mayrhofer, S; Zitz, U; Hofacre, C; Domig, K.J;
4th International Conference on Antimicrobials, Multiple Drug Resistance & Antibiotics Resistance
(2017) The effect of an acid-based feed additive on the intestinal level of ESBL-producing E. coli in swine
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Doupovec B., Berrios R., Domig K.J.
16. BOKU-Symposium Tierernährung 2017
(2017) The effect of an acid based feed additive on the intestinal level of ESBL-producing E. coli in feces of swine
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Doupovec B., Berrios R., Waxenecker F., Domig K.
9th European Symposium of Porcine Health Management 2017
(2016) How can my research help to overcome the challenge of reducing antibiotic resistance
Autoren: Ly D., Schmidt J.M., Mayrhofer S., Domig K.J.
GCUA Summer School 2016 - Reducing Antimicrobial Resistance in Livestock farming
(2016) Influence of a dietary acid based composition on caecal E.coli resistant to antibiotics in broilers
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Domig K.J.
GCUA Summer School 2016 - Reducing Antimicrobial Resistance in Livestock farming
(2016) Detection of antibiotic resistant E. coli in weaned piglets
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Doupovec B., Berrios R., Waxenecker F., Sucher P., Domig K.
24th International Pig Veterinary Society Congress
(2016) Tetracycline resistance in the Lactobacillus buchneri group
Autoren: Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W., Domig K.J.
35. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2016
(2016) Tetracycline resistance in the Lactobacillus buchneri group
Autoren: Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W., Domig K. J.
25th International ICFMH Conference - FoodMicro 2016
(2016) Spiral plating versus conventional surface plating - a comparative study
Autoren: Zitz, U; Mayrhofer, S; Wolkersdorfer, U; Weingut, C; Domig, K
35. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2016
(2016) Antibiotics, antibiotic resistance, detection of antibiotic resistance
Autoren: Mayrhofer S.
GCUA Summer School 2016 - Reducing Antimicrobial Resistance in Livestock farming
(2015) Monitoring of antibiotic resistant bacteria in food animals
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Domig K.J.
Livestock production in the post antibiotic era - Global Challenges University Alliance (GCUA) workshop - Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
(2015) Detection of antibiotic resistant E. coli in broilers during the mast period
Autoren: Roth N., Mayrhofer S., Weingut C., Doupovec B., Berrios R., Waxenecker F., Schatzmayr G., Domig K.J.
Central European Symposium on antimicrobial resistance - CESAR
(2015) Monitoring the livestock resistome
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Roth N., Kneifel W.
Livestock production in the post antibiotic era - Global Challenges University Alliance (GCUA) workshop - Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
(2015) Herausforderungen bei der Beurteilung der Antibiotikasensitivität von Milchsäurebakterien
Autoren: Domig K., Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W.
15. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie der DGHM/VAA;M 2015
(2015) Tracking of pathogenic and beneficial microflora from wild boar meat sausages traditionally produced in Croatia
Autoren: Mrkonjic Fuka M., Zunabovic M., Mayrhofer S., Žgomba Maksimović A., David M. & Domig K.J.
6th Congress of European Microbiologists FEMS 2015
(2015) Influence of feed additives on antibiotic-resistant bacteria in the poultry food chain
Autoren: Bécède, B; Mayrhofer, S; Roth, N., Domig, K.J.
ELLS Scientific Student Conference 2015 - Challenges of global resource management – social, environmental and economic dimensions
(2015) Molecular identification of microorganisms used for "Bacteriographie"
Autoren: Mayrhofer S., Brada P., Ukowitz C., Schopf E., Zunabovic M. & Domig K.J.
6th Congress of European Microbiologists FEMS 2015
(2015) Natürliche Futterzusatzstoffe zur Redution von Antibiotikaresistenzen
Autoren: Mayrhofer S., Roth N., Domig K.J.
Science 2 Business Award 2015
(2014) David M., Zunabovic M., Mayrhofer S., Mrkonjić-Fuka Mirna., Domig K.J.
Autoren: Naturally fermented boar sausages - Analysing their microflora with focus on beneficial bacteria
ELLS Scientific Student Conference 2014
(2014) Beneficial microbes and antibiotic sensitivity – Legal background and open questions
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W.
Joint Conference PROMISE and BacFood Net - Persistent lifestyles of food-borne pathogens and its consequence
(2014) Herausforderung Antibiotikaresistenz - Sicherheitsbewertung von potentiellen Laktobazillen-basierenden Starterkulturen und Probiotika
Autoren: Mayrhofer, S; Birru, F.H; Gollan, D; Golos, A; Domig K.J.
34. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2014
(2013) Typisierung und Charakterisierung von potentiellen Weinstarterkulturen
Autoren: Hundsdorfer A., Mayrhofer S., Zunabovic M., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2013 - Pflanzenschutz als Beitrag zur Ernährungssicherung
(2013) Identity and basic characterization of potential lactic acid bacteria starter cultures isolated from traditionally fermented milk in Montenegro - annual report/2nd project year
Autoren: Mayrhofer S., Zunabovic M., Domig K.J.
WTZ-Meeting 2013
(2013) Vorkommen von Milchsäurebakterien in Wiener Weinen
Autoren: Mayrhofer S., Walzer M., Filipp R., Krükle A., Lehner D., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2013 - Pflanzenschutz als Beitrag zur Ernährungssicherung
(2012) Milchsäurebakterien und Gesundheit
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
(2012) Molekulare Untersuchung der Weinmikrobiota
Autoren: Filipp R., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
(2012) Phänotypische Bestimmung der Antibiotikaempfindlichkeit von Laktobazillen: Gegenüberstellung von zwei Standardverfahren
Autoren: Mayrhofer S., Zitz U., Birru F.H., Dattler D., Golos A., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
(2012) Strain identification and antibiotic resistance gene detection of probiotic bacteria by 16S rRNA-specific PCR, Rep-PCR and DNA Microarray technique
Autoren: Sanae Kaewnopparat, Konrad Domig, Sigrid Mayrhofer, Markus Walzer, Claudia König, Wolfgang Kneifel
Dr. Glass Gems Charme 2012
(2012) Vorkommen von Milchsäurebakterien im Wein
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Filipp R., Hundsdorfer A., Krükle A., Reiterich C., Walzer M., W. Kneifel, Domig K.J.
4. Klosterneuburger Hefetagung 2012
(2012) Kulturabhängige Methoden für die Analyse von Milchsäurebakterien aus Wiener Weinen
Autoren: Walzer M., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
(2012) Frische und Haltbarkeit von Lebensmitteln in Spannungsfeld von Hygiene und Sicherheit
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Zunabovic M., Zitz U., Kneifel W.
140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
(2012) Typing and characterisation of potential wine starter-cultures
Autoren: Hundsdorfer A., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Euroleague for Life Sciences - Scientific Student Conference 2012 - Future Cities - Future Life
(2012) Dynamics of Oenococcus oeni populations during malolactic fermentation of high-alcoholic wine
Autoren: Polinkiewicz M., Pavelescu D., Mayrhofer S. & Domig K.J.
Euroleague for Life Sciences - Scientific Student Conference 2012 - Future Cities - Future Life
(2012) Identity and basic characterization of potential lactic acid bacteria starter cultures isolated from traditionally fermented milk in Montenegro - annual report/1st project year
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.
WTZ-Meeting 2012
(2011) Detection of lactic acid bacteria in wine using culture-independent methods
Autoren: Filipp R., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Scientific Student Conference 2011
(2011) Detektion von Milchsäurebakterien im Wein mittels mikro- und molekularbiologischer Methoden
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Walzer M., Filipp R., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2011 - Landwirtschaft, Lebensmittel und Veterinärmedizin - Zukunft der Forschung in Österreich
(2011) Culture-dependent techniques for the analysis of lactic acid bacteria associated with Viennese wine
Autoren: Walzer M., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Scientific Student Conference 2011
(2011) Evaluation of a new ISO standard for antimicrobial susceptibility testing of lactobacilli and bifidobacteria - an interlaboratory trial
Autoren: Birru F.H., Mayrhofer S., Domig K.J., Kneifel W.
International Yakult Symposium 2011
(2011) Detektion von Antibiotikaresistenzgenen in lebensmittelrelevanten Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer S., Dattler D., Aigner S., Kneifel W., Domig K.J.
12. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2011
(2011) Antibiotic susceptibility testing of non-enterococcal lactic acid bacteria and bifidobacteria
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Birru F.H., Dattler D., Golos A., Kneifel W.
International Yakult Symposium 2011
(2011) Microarray-based detection of antimicrobial resistance genes in microorganisms used as feed additives
Autoren: Mayrhofer S., Dattler D., Kneifel W., Domig K.J.
10. BOKU-Symposium Tierernährung 2011
(2011) Forschung und Lehre der Arbeitsgruppe Lebensmittelmikrobiologie und -hygiene
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S.
VÖLB Jahreshauptversammlung 2011
(2011) Nachweis von Milchsäurebakterien im Wein
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Walzer M., Filipp R., Krükle A., Kneifel W., Domig K.J.
3. Klosterneuburger Hefetagung 2011
(2011) Microarray-based detection of antimicrobial resistance genes in lactic acid bacteria and bifidobacteria
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Dattler D., Kneifel W.
Milk Conference 2011
(2010) Antimicrobial resistance of lactobacilli - localisation of resistance genes
Autoren: Mayrhofer S., Aigner S., Kneifel W., Domig K.J.
1st Kiel Food Science Symposium 2010
(2010) Antibiotic susceptibility testing of lactic acid bacteria and bifidobacteria used in the food and feed industry
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
1st Kiel Food Science Symposium 2010
(2010) Identifikation von Bakterien
Autoren: Mayrhofer S., König C., Muchitsch M., Frind N., Domig K.J.
Wiener Töchtertag an der BOKU 2010
(2010) Antibiotic susceptibility of potential probiotic Bifidobacteria spp.
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics
(2010) Antibiotic susceptibility of Bifidobacterium strains isolated from different animal sources.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Petersson A., Mair C., Kneifel W.
9. BOKU-Symposium Tierernährung 2010
(2010) Antibiotic resistance in bifidobacteria isolated from the meat production chain
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Mair, C., Petersson, A., Kneifel, W.
6th European Symposium on Food Safety IAFP 2010
(2010) Antibiotikaresistenzprüfung von futter- und lebensmittelrelevanten Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Mair, C., Petersson, A., Kneifel, W.
ALVA Jahrestagung 2010 - Vom Lebensmittel zum Genussmittel, was essen wir morgen?
(2010) Molecular identification of lactic acid bacteria in wine
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Kneifel W., Domig K.J.
Food Micro 2010 - 22nd International ICFMH Symposium
(2010) Mikro- und molekularbiologische Diversität von Milchsäurebakterien in Wein
Autoren: Lehner D., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
32. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2010
(2009) Antibiotikaresistenz in Laktobazillen und Bifidobakterien
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S.
100 Jahre Lehrfach Milchhygiene am der VUW (1908 - 2008) 2009
(2009) Beurteilung der Sicherheit möglicher probiotischer Laktobazillen-Stämme bezüglich übertragbarer Resistenzen.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., van Hoek, A.H.A.M., Aigner, S., Kneifel, W.
11. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2009
(2009) Identifizierung und Charakterisierung von Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer s., Domig K.J.
1. Klosterneuburger Hefetagung 2009
(2009) Evaluierung von Laktobazillen-Stämmen bezüglich erworbener Antibiotikaresistenzgene
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., van Hoek A.H.A.M., Aigner S., Kneifel W.
8. BOKU-Symposium Tierernährung 2009
(2009) Tetracycline resistance patterns of Lactobacillus acidophilus group isolates
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Mair C., Amtmann E., Kneifel W.
21st International ICFMH Symposium Food Micro 2008
(2008) Vergleich des Antibiotikaresistenzverhaltens von Laktobazillen-Isolaten tierischer und menschlicher Herkunft
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Amtmann A., Kneifel W.
7. BOKU-Symposium Tierernährung 2008
(2008) Antibiotikaempfindlichkeit und deren Prüfung bei Bifidobacterium thermophilum und Bifidobacterium pseudolongum.
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S.
31. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2008
(2008) Antibiotikaresistenztestung von Bifidobakterien
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Petersson A., Witoszynsyj, Kneifel W.
ALVA Jahrestagung 2008, Ernähren uns in Zukunft die Energiepflanzen?
(2008) Das ACE-ART Projekt - Monitoring der Antibiotikaresistenz bei Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mair C., Petersson A., Witoszynskyj G. Talic E., Kneifel W.
10. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2008
(2008) Evaluating the biosafety of probiotic lactic acid bacteria and Bifidobacteria strains regarding transferable antimicrobial resistance determinants
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mair C., Kneifel W.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) Antibiotic resistance of food chain related Bifidobacteria
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Mair C., Amtmann E., Kneifel W.
EHRLICH II –2nd World Conference on Magic Bullets 2008
(2007) The ACE-ART Database - conclusions of the EU project
Autoren: Kneifel, W., Domig, K.
ISAPP Meeting 2007
(2007) Antibiotikaresistenzprüfung von Laktobazillen: Vergleich der Mikrodilutions-, E-test- und Plättchenmethode
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Kneifel W.
Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
(2007) Mosaic tetracycline resistance genes and their flanking regions in Bifidobacterium thermophilum und Lactobacillus johnsonii
Autoren: van Hoek A.H.A.M., Mayrhofer S., Domig K.J., Flórez A.B., Ammor M.S., Mayo B., Aarts H.J.M.
2nd Symposium on Antimicrobial Resistance in Animals and the Environment (ARAE) - INRA
(2007) „ACE-ART“ - Assessment and Critical Evaluation of Antibiotic Resistance Transferability in Food Chain - Results of the EU funded Project
Autoren: Mayrhofer S.
Seminar - Specific and Emerging Topics in Food Microbiology
(2007) Mikrobiologie und Hygiene in der Lebensmittelproduktion
Autoren: Mayrhofer S., Frind N., Domig K.J.
Exkursion vom Bundesgymnasium Wien 19 2007
(2007) „ACE-ART“ – ein Resümee
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Petersson A., Witoszynskyj G., Talic E., Kneifel W.
Milchwissenschaftliches Seminar am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie 2007
(2006) Detection of antibiotic resistance determinants in Bifidobacterium thermophilum isolates from the meat production chain.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mair, C., Petersson, A., Mayer, H.K., Kneifel, W.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DDGE
Autoren: Amtmann, E.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Characterisation of atypical antibiotic resistant bifidobacteria and lactobacilli - genetic heterogenity and influence of resistance elements on bacterial fitness.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Amtmann E., Mayer H.K., Kneifel, W.
Assessment and Critical Evaluation of Antibiotic Resistance Transferability in Food Chain (ACE-ART) Meeting
(2006) Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DGGE.
Autoren: Amtmann, E., Garsleitner, R., Mayrhofer, S., Domig, K.J., Kneifel, W., Mayer, H.K.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Potential probiotic bifidobacteria - experiences with drug resistance in isolates from the food chain.
Autoren: Domig, K.J., Mayrhofer, S., Kneifel, W.
20th International ICFMH Symposium FoodMicro 2006 - Food safety and food biotechnology - diversity and global impact
(2006) Characterisation of atypical antibiotic resistant Bifidobacterium thermophilum, Bifidobacterium pseudolongum and Lactobacillus spp. isolates.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mayer H.K., Kneifel W.
ACE-ART Meeting, Instituto de Productos Lácteos de Asturias
(2006) Antibiotic susceptibility pattern of Bifidbacterium pseudolongum isolates from the beef and pork production chain.
Autoren: Domig, K.J., Mayrhofer, S., Amtmann, E., Petersson, A., Mair, C., Mayer, H.K., Kneifel, W.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DGGE.
Autoren: Amtmann, E., Garsleitner, R., Mayrhofer, S., Domig, K.J., Kneifel, W., Mayer, H.K.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2005) Identification of Bifidobacterium- and Lactobacillus- isolates from the food chain to species and strain level.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W.
ACE-ART Meeting
(2005) Stellen antibiotikaresistente Bakterien in Lebensmitteln ein Risiko dar?
Autoren: Domig K.J., Kögler B., Mayrhofer S., Kneifel W.
GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2005
(2005) Eignung standardisierter Verfahren zur Antibiotikaresistenzprüfung lebensmittelrelevanter Mikroorganismen
Autoren: Kögler B., Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2005
(2005) Molecular methods to identify Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin.
Autoren: Amtmann, E., Mayrhofer, S., Domig, J.K., Kneifel, W., Mayer, H.K.
3rd Probiotics and Prebiotics and New Foods Conference 2005
(2005) Molecular methods to identify Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin
Autoren: Amtmann, E.
3rd Probiotics and Prebiotics and New Foods Conference 2005
(2004) Differentiation of Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin by molecular methods
Autoren: Amtmann E., S. Mayrhofer, K.J. Domig, W. Kneifel, H.K. Mayer
2nd Conference Sustain Life and Secure Survival 2004 - Socially and Environmentally Responsible Agribusiness
(2004) Differentiation of Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin by molecular methods
Autoren: Amtmann
2nd Conference Sustain Life and Secure Survival 2004 - Socially and Environmentally Responsible Agribusiness
(2003) Untersuchungen zur mikrobiellen Kontamination von Rehkarkassen auf der Prozeßstufe "Anlieferung an den Wildzerlegebetrieb".
Autoren: Hofbauer, P., Paulsen, P., Winkelmayer, R., Mayrhofer, S., Hilbert, F., Suppin, D., Smulders, F.J.M.
44. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG 2003
(2003) Coexistence of antimicrobial resistant Salmonella and E. coli in food.
Autoren: Hilbert, F., Mayrhofer, S., Paulsen, P., Smulders, F.J.M.
Salmonella: Pathogenesis, Epidemiology, and Vaccine Development
(2002) Nachweis von Campylobacter spp. in gefrorenem Fleisch mittels ELFA Nachweissystem und kultureller Voranreicherung.
Autoren: Mayrhofer, S., Paulsen, P., Hilbert, F., Smulders, F.J.M
28. Jahrestagung der Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2002
(2002) Nachweis von Campylobacter sp. in gefrorenem und gekühltem Fleisch mittels ELFA Nachweissystem (Vidas) und kultureller Voranreicherung.
Autoren: Paulsen, P., Mayrhofer, S., Hilbert, F., Smulders, F.J.M.
43. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG 2002
Microbiology of dry-fermented wild boar sausage and the potential of coagulase-negative Staphylococci as their autochtonous starter culture
Autoren: Fiedler, C; Zunabovic-Pichler, M; Mrkonjic-Fuka, M; Mayrhofer, S; Kneifel W; Domig, J.K;
Strategy for antibiotic susceptibility testing of lactic acid bacteria and bifidobacteria used in the dairy industry.
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
Antibiotic resistance of strains belonging to Bifidobacterium pseudolongum, Bifidobacterium thermophilum and the Lactobacillus acidophilus group.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W.
Detektion von Milchsäurebakterien im Wein mittels kultureller und molekularer Methoden
Autoren: Mayrhofer S., Walzer M., Filipp R., Lehner D., Krükle A., Kneifel W., Domig K.J.
Evaluation and application of a new method for antimicrobial susceptibility testing of non-enterococcal lactic acid bacteria and bifidobacteria
Autoren: Birru F.H., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Antimicrobial susceptibility testing of lactic acid bacteria (LAB) and bifidobacteria
Autoren: Mayrhofer S., Zitz U., Feichtinger M., Kneifel W., Domig K.J.
RAPD- und rep-PCR zur Indentifizierung von Oenococcus oeni-Isolaten auf Stamm-Ebene
Autoren: Hundsdorfer A., Zunabovic M., Mayrhofer S., Krükle A., Kneifel W., Domig K.J.
Suitability of different antibiotic susceptibility testing methods for the examination of food-chain related bifidobacteria and lactobacilli.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W.
Antibiotic susceptibility of strains of the Lactobacillus acidophilus group.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., van Hoek A.H.A.M., Mair C., Kneifel W.