Laufbahn
- 2012 Promotion, Universität für Bodenkultur Wien
- 2006 Staatsexamen Lebensmittelchemie, Technische Universität München
Auszeichnungen
- 2014 Klaus Fischer Innovationspreis für Technik und Umwelt
- 2009 HOUSKA Preis der B & C Privatstiftung, Anerkennungspreis
Projekte
Es wurden 0 Projekte gefunden.
Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
(2020) Impact of environmental conditions on the occurrence of ATIs in bread wheat
Autoren: Call L., Haider E., Reiter E., Flamm C., Schoenlechner R., Grausgruber H., D'Amico S.
70. Tagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2019
(2020) Degradation of Amylase-Trypsin Inhibitors by LAB
Autoren: D’Amico, S; Fraberger, V; Domig K.J;
1st ATI Workshop
(2020) ATI synthesis in the developing wheat grain
Autoren: Grausgruber H., Call L., Haider E., Reiter E., D'Amico S.
1st International ATI Workshop 2020
(2019) Impacts of Triticum species and breeding on wheat protein composition
Autoren: Call, L; Kapeller, M; Grausgruber, H; Reiter, E; Schoenlechner, R; D'Amico, S
4. Linzer Kontaminantentagung 2019
(2019) Potential von Hefen zur Reduktion von FODMAPs
Autoren: Fraberger V., Call L.-M., Domig K.J., D’Amico S.
GDL Forum Sauerteig VI
(2019) Development of a reference material for gluten analysis
Autoren: S. Tömösközi, E. Schall, L. Hajas, Zs. Bugyi, K. Török, K. Scherf, S. D’Amico, R. Schoenlechner, P. Koehler, R. Poms
3rd MoniQA International Symposium - Food Fraud Prevention and Effective Food Allergen Management
(2019) Einfluss der Umweltbedingungen auf antinutritive Inhaltsstoffe im Weizen
Autoren: Call, L; Grausgruber, H; Schoenlechner, R; Reiter, E; Flamm, C; D'Amico, S
5. ICC DACH Tagung 2019
(2019) Sauerteigmikrobiota - Zwischen Tradition und Moderne
Autoren: Fraberger V., Unger C., D'Amico S., Domig K.J.
74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima
(2019) DEVELOPMENT OF A GLUTEN REFERENCE MATERIAL.
Autoren: Sándor Tömösközi, Eszter Schall, Lívia Hajas, Zsuzsanna Bugyi, Kitti Török, Katharina Scherf, Stefano D’Amico, Regine Schoenlechner, Peter Koehler, Roland Poms
19th ICC Conference 2019 - Science meets Technology
(2019) REFERENCE MATERIAL DEVELOPMENT FOR GLUTEN QUANTIFICATION.
Autoren: Bugyi Zs., Schall E., Hajas L., Török K., Scherf K., D’Amico S., Schoenlechner R., Koehler P., Poms R., Tömösközi S.
5th International Symposium on Gluten-Free Cereal Products and Beverages GF 2019
(2019) Sourdough-related yeasts and the applicability to reducte fructans
Autoren: Fraberger V., Call L.-M., Domig K.J., D'Amico S.
19th ICC Conference 2019 - Science meets Technology
(2019) Gluten-free sourdough breads based on buckwheat or millet flour: effects of selected lactobacilli on the functional properties of breads.
Autoren: Regine Schoenlechner, Denisse Bender, Vera Fraberger, Palma Szepasvári, Stefano D’Amico, Sandor Tömösközi, Giada Cavazzi, Henry Jäger, Konrad J. Domig
19th ICC Conference 2019 - Science meets Technology
(2019) Determination of Amylase-Trypsin-Inhibitors in Wheat
Autoren: Call, L; Reiter, E; Strnad, I; Wenger-Oehn, G; Grausgruber, H; Schoenlechner, R; D'Amico, S
19th ICC Conference 2019 - Science meets Technology
(2019) The applicability of sourdough-related yeasts in the production of low FODMAP products
Autoren: Fraberger V., Call L.-M., Domig K.J., D'Amico S.
8th Congress of European Microbiologists FEMS 2019
(2019) Exploiting genetic diversity in wheat breeding to improve the nutritional value
Autoren: Grausgruber H., Call L., D'Amico S., Reiter E., Böhmdorfer S., Schönlechner R.
Wheat diversity & human health
(2018) Potential of isolated arabinoxylans to improve the functional properties of gluten-free bread
Autoren: Denisse Bender, Elena Zand, Markus Regner, Stefano D’Amico, Renata Nemeth, Sandor Tömösközi and Regine Schoenlechner
LACC4 - 4th ICC Latin American Cereals Conference
(2018) Improved reference materials for gluten analysis. [Poster]
Autoren: 12. Katharina Scherf, Eszter Schall, Lívia Hajas, Zsuzsanna Bugyi, Kitti Török, Stefano D’Amico, Regine Schoenlechner, Peter Koehler, Roland Poms, Sándor Tömösközi
2nd International MoniQA Symposium on Food Fraud Prevention and Effective Food Allergen Management 2018
(2018) Amylase-Trypsin-Inhibitoren (ATIs) in Österreichischen Weizen
Autoren: D’Amico, S; Call, L; Wenger-Oehn, G; Reiter, E; Schönlechner, R; Grausgruber, H;
7. Frühjahrestagung des Weihenstephaner Instituts für Getreideforschung WIG 2018
(2018) Occurence of amylase-trypsin-hinhibitors in Austrian wheats and their trypsin inhibition
Autoren: D'Amico S., Call L., Reiter E., Schoenlechner R., Grausgruber H.
LACC/IGW, 4th ICC Latin American Cereal Conference
(2018) Weizensensitivität und Amylase-Trypsin- Inhibitoren - was steckt dahinter?
Autoren: Stefano D‘Amico, Lisa Call, Elisabeth Reiter, GiselaWenger-Öhn, Heinrich Grausgruber und Regine Schönlechner
4. D-A-CH Tagung für angewandte Getreidewissenschaften 2018
(2018) Optimization of millet and buckwheat sourdough-breads added with arabinoxylans. [Poster]
Autoren: Denisse Bender, Elena Zand, Stefano D’Amico, Renata Nemeth, Sandor Tömösközi and Regine Schoenlechner
Cereals and Grains 2018
(2018) Fermentation profile of sourdough specific yeasts with special focus on fructans
Autoren: Fraberger, V.; Call, L.; Ammer, C.; Domig, K.J.; D’Amico, S;
5th International ISEKI Food Conference 2018
(2018) Verbesserung von Hirse- und Buchweizen-Sauerteigbroten mit Arabinoxylanen
Autoren: Denisse Bender, Markus Regner, Stefano D’Amico, Renata Nemeth, Sandor Tömösközi und Regine Schoenlechner
ÖGE Jahrestagung 2018 - Ernährungstrends, Lebensstil und Sporternährung
(2018) Development of a gluten reference material suitable for gluten analytical methods
Autoren: Eszter Schall, Lívia Hajas, Kitti Török, Zsuzsanna Bugyi, Katharina Scherf, Stefano D’Amico, Regine Schönlechner, Peter Koehler, Roland Poms, Sándor Tömösközi
Meeting of the Working Group on Prolamin Analysis and Toxicity
(2018) Towards the development of a new gluten reference material
Autoren: Sandor Tömösközi, Livia Hajas, Eszter Schall, Katharina Scherf, Zsuzsanna Bugyi, Kitti Török, Stefano D'Amico, Regine Schoenlechner, Peter Koehler, Roland E. Poms
LACC4 - 4th ICC Latin American Cereals Conference
(2017) Influence of different starter cultures on technological properties of gluten-free sourdough bread
Autoren: Denisse Bender, Lisa Papp, Palma Szepasvári, Stefano D’Amico, Konrad Domig, Sandor Tömösközi and Regine Schoenlechner
16th European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop 2017
(2017) Insights from the trajectories of organic farming in Austria, Italy, and France
Autoren: Darnhofer, I., D'Amico, S., Fouilleux, E.
XXVII Congress of the European Society for Rural Sociology
(2017) ATIs und FODMAPS in Weizengebäck
Autoren: D’Amico, S; Call, L; Reiter, E; Grausgruber, H; Wenger-Oehn, G; Schoenlechner, R;
3. D-A-CH Tagung für angewandte Getreidewissenschaften 2017
(2017) Influence of different starter cultures on technological properties of gluten-free sourdough bread
Autoren: Denisse Bender, Lisa Papp, Palma Szepasvári, Stefano D’Amico, Konrad Domig, Sandor Tömösközi and Regine Schoenlechner
16th European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop 2017
(2017) Health concerns and market trends drive research efforts of cereal science in the EU
Autoren: D’Amico, S; Frauenlob, J; Schoenlechner, R;
APGC - 1st ICC Asia-Pacific Grain Conference
(2017) Composition of dietary fibre in different wheat species and varieties from Austria
Autoren: Call, L; D'Amico, S; Reiter, E; Grausgruber, H; Schoenlechner, R;
Wole Grain Summit 2017
(2017) SELECTION CRITERIA FOR WHEAT VARIETIES AS BASIS FOR A NEW GLUTEN REFERENCE MATERIAL
Autoren: Tömösközi, S; Hajas, L; Schall, E;, Scherf, K; Török, K; Koehler, P; D’Amico, S; Schönlechner, R; Poms, R;
APGC - 1st ICC Asia-Pacific Grain Conference
(2017) Einfluss der Frostung auf die Qualität von vorgegarten TK-Teiglingen
Autoren: Frauenlob, J; Tatschl, E; D'Amico, S; Schoenlechner, R;
31. Detmolder Studientage
(2017) Ballaststoffzusammensetzung alter und moderner österreichischer Weizensorten.
Autoren: Lisa Call, Stefano D’Amico, Elisabeth Reiter, Heinrich Grausgruber und Regine Schönlechner
ÖGE-Jahrestagung 2017 - Ernährungstrends und aktuelle Fragen der Nachhaltigkeit
(2017) MILLING FRACTIONS FROM BUCKWHEAT, QUINOA AND SORGHUM – CHEMICAL COMPOSITION AND FUNCTIONALITY.
Autoren: Schoenlechner Regine, Bender Denisse, Zimmermann Alexandra, Lechner Claudia, D’Amico Stefano, Wolter Annika, Kinner Mathias, Sandor Tömösközi
Wole Grain Summit 2017
(2016) Frozen bakery - bisherige Projekterkenntnisse
Autoren: Frauenlob, J; D'Amico, S; Innerkofler, U; Schönlechner, R
Technologietag Getreide
(2016) Lab-scale methods for determination the quality of some minor cereals
Autoren: Sándor Tömösközi, Bernadett, Langó, Bernadett Bicskei, Renáta Németh, Denisse Bender, Stefano D’Amico, Regine Schoenlechner
4th International Symposium ?on Gluten-Free Cereal ?Products and Beverages - Programme and Book of Abstracts
(2016) Einfluss der Frostung auf die Qualität von vorgegarten TK-Teiglingen
Autoren: Johannes Frauenlob, Elisabeth Tatschl, Stefano D’Amico, Regine Schönlechner
2. D-A-CH Tagung für angewandte Getreidewissenschaften 2016
(2016) Improving Quality of Gluten-Free Bread by Addition of Protein Isolate from Rice Bran
Autoren: Suphat PHONGTHAI, Saroat RAWDKUEN, Stefano D'AMICO, Regine SCHOENLECHNER
15th International Cereal and Bread Congress 2016
(2016) Charakterisierung von Pentosanisolaten in Kombination mit quervernetzenden Enzymen für Applikation in GF Backwaren
Autoren: Denisse Bender, Michelangelo Calicchio, Simon Korn, Stefano D’Amico, Renata Nemeth, Eszter Schall, Kitti Török, Sandor Tömösközi und Regine Schoenlechner
2. D-A-CH Tagung für angewandte Getreidewissenschaften 2016
(2016) Charakterisierung von Pentosanisolaten für Applikation in glutenfreien GF Backwaren
Autoren: Bender Denisse, Michelangelo Calicchio, Simon Korn, Renata Nemeth, Stefano D’Amico, Eszter Schall, Kitti Török, Sandor Tömösközi und Regine Schoenlechner
ÖGE Jahrestagung 2016 - Hot Spots in der Ernährung
(2016) Potential of coloured quinoa varieties – chemical composition of selected white, black and red quinoa varieties
Autoren: Regine Schoenlechner, Stefano D’Amico, Sandor Tömösközi, Ester Fellhofer, Sara Zanetti, Ritva Repo-Carrasco-V., Luz Rayda Gomez Pando, Renata Nemeth, Kitti Török
4th International Symposium on Gluten-Free Cereal Products and Beverages 2016
(2016) Evaluation of raw material selection on performance of gliadin isolates for gluten quantification
Autoren: D’Amico, S; Schütte, M; Török, K; Tömösközi, S; Schönlechner, R;
4th International Symposium on Gluten-Free Cereal Products and Beverages 2016
(2016) Charakterisierung von Pentosanisolaten in Kombination mit quervernetzenden Enzymen für Applikation in GF Backwaren
Autoren: Denisse Bender, Michelangelo Calicchio, Simon Korn, Stefano D’Amico, Renata Nemeth, Eszter Schall, Kitti Török, Sandor Tömösközi und Regine Schoenlechner
2. D-A-CH Tagung für angewandte Getreidewissenschaften 2016
(2016) Untersuchung der Mehlreifung und deren Einfluss auf TK-Teiglinge Johannes Frauenlob, Edwin Hetebrij, Stefano D’Amico, Regine Schoenlechner
Autoren: Regine Schoenlechner, Johannes Frauenlob, Edwin Hetebrij, Stefano D’Amico
2. D-A-CH Tagung für angewandte Getreidewissenschaften 2016
(2016) Einfluss der Frostung auf die Qualität von vorgegarten TK-Teiglingen
Autoren: Johannes Frauenlob, Elisabeth Tatschl ,Stefano D’Amico, Regine Schönlechner
2. D-A-CH Tagung für angewandte Getreidewissenschaften 2016
(2016) Evaluierung von Weizensorten für TK-Backwaren
Autoren: D ́Amico, S; Frauenlob, J; Hetebrij, E; Schütte, M; Mar, A; Schönlechner, R;
5. Frühjahrstagung des Weihenstephaner Instituts für Getreideforschung WIG 2016
(2015) Influence of malting on antioxidative properties of buckwheat and anthocyanin coloured wheat
Autoren: Stefano D’Amico, Simon Hofer, Regine Schönlechner and Heinrich Grausgruber
C&E Spring Meeting
(2015) Eignung neuer Weizensorten für TK-Backwaren
Autoren: D’Amico, S; Frauenlob, J; Doulfaka, L, Schütte, L; Schoenlechner, R; Mar, A;
1. D-A-CH Tagung der Arbeitsgemeinschaft Getreideforschung AGF für angewandte Getreidewissenschaften gemeinsam mit ICC-Schweiz und ICC-Austria 2015
(2015) Optimization of pentosan extraction from rye bran for application in gluten-free breads .
Autoren: D’Amico S, M Schmatz, F. Chrysathopoulou, R. Nemeth, S.Tömösközi and R. Schoenlechner
6th International Dietary Fibre Conference 2015
(2015) Pentosan Isolation from Rye bran for gluten-free products
Autoren: Stefano D’Amico, Alexander Mansberger, Sandor Tömösközi and Regine Schönlechner
Cereals & Europe Spring Meeting 2015
(2015) Potential of specialty cereals and pseudocereals in gluten-free dough systems.
Autoren: Regine Schoenlechner, Stefano D’Amico, Sarah Jungkunz, Bernadett Langó, Sandor Tömösközi
Cereals & Europe Spring Meeting 2015
(2015) Grain pigments in wheat and naked barley: opportunities to enrich antioxidants in whole-grain products
Autoren: Grausgruber H., D'Amico S., Atzgersdorfer K., Baron J., Kinner M., Siebenhandl-Ehn S., Böhmdorfer S.
20th International Scientific Conference, Healthy grain for a healthy diet
(2014) Foamed wood, a novel light weight bio-based material
Autoren: van Herwijnen, H.W.G., D'Amico, S, Müller, U., Neuhäuser, A. E.
Biobased Materials - 10th Congress for Biobased Materials, Natural Fibres and WPC
(2014) Improvement of gluten-free bread by addition of pentosans from rye bran (rye by-product)
Autoren: Carozzo G, Bessero-Belti V, Schmidt J, Hanz K , Berghofer E, Lucisano M, Mariotti M, D’Amico S, Tömösközi S, Schoenlechner R
3rd International ISEKI_Food Conference
(2014) Influence of protein quality on baking performance of wheat bread
Autoren: Stefano D'Amico
International Conference on Trends in Food Industry
(2014) A Comparative Study of Functional Properties and In Vitro Digestibility of Protein Isolates from Thailand and Peru Sacha inchi Oil-pressed Cakes
Autoren: Saroat Rawdkuen, Stefano D’Amico, and Regine Schoenlechner
The 2nd International Conference on Agriculture and Agro-Industry 2014 (ICAAI2014)
(2014) Lifecycle of a Novel Bio-based Wood Composite made of Sawmill Waste
Autoren: Neuhäuser, E., v.Herwijnen, E., D’Amico, S. Müller, U.
57th International Convention of Society of Wood Science and Technology 2014
(2014) Pentosan isolation from rye bran for gluten-free products
Autoren: D’Amico S, Tömsközi S, Schoenlechner R
2nd International Conference on Food and Applied Bioscience
(2013) New Approach for Pentosan Isolation from Rye bran
Autoren: Stefano D’Amico, Alexander Mansberger, Julia Schmidt, Senad Novalin, Sandor Tömösközi and Regine Schönlechner
17th EuroFoodChem Conference 2013
(2013) Innovationen mit Holz
Autoren: Müller, U., van Herwijnen, H.W.G., Neuhäuser, E., D'Amico, S.
mix & match
(2013) Novel Approach for pentosan isolation from rye bran
Autoren: Stefano D'Amico, Alexander Mansberger, Sandor Tömösközi, Regine Schönlechner
17th Eurochem 2013
(2013) New Approach for Pentosan Isolation from Rye bran
Autoren: Stefano D’Amico, Alexander Mansberger, Julia Schmidt, Senad Novalin, Sandor Tömösközi and Regine Schönlechner
4th MoniQA International Conference 2013
(2013) FOOD SAFETY ASPECTS OF AMARNATH AND QUINOA
Autoren: Regine Schoenlechner, Stefano D’Amico, Attila Bagdi, Sandor Tömösközi
4th MoniQA International Conference 2013
(2013) Effect of high temperature drying on gluten-free pasta properties.
Autoren: Jana Mäschle, Stefano D'Amico, Regine Schönlechner
17th Eurochem 2013
(2013) Novel Approach for pentosan isolation from rye bran.
Autoren: Stefano D'Amico, Alexander Mansberger, Sandor Tömösközi, Regine Schönlechner
17th Eurochem 2013
(2013) Effect of Decortication on composition of milling fractions of specialty cereals
Autoren: Blanka Bucsella, Attila Bagdi, Monika Rovacs, Stefano D'Amico, Regine Schönlechner, Sandor Tömösközi
17th Eurochem 2013
(2013) Improvement of gluten-free bread by addition of pentosan from rye bran
Autoren: Greta Carozzo, Valentina Bessero-Belti, Julia Schmidt, Katharina Hanz, Emmerich Berghofer, Mara Lucisano, Manuella Mariotti, Stefano D'Amico, Sandor, Tömösközi and Regine Scheonlechner
3rd International Symposium on Gluten-free Cereal Products and Beverages GF13 2013
(2013) Effect of high temperature drying on gluten-free pasta properties.
Autoren: Jana Mäschle, Stefano D'Amico, Regine Schönlechner
17th Eurochem 2013
(2013) Gluten-free pasta - effect of high temperature drying on pasta properties
Autoren: Jana Mäschle, Stefano D'Amico and Regine Schoenlechner
3rd International Symposium on Gluten-free Cereal Products and Beverages GF13 2013
(2012) Surface modification of oak wood with Tricine
Autoren: Hauptmann, M; D’Amico, S; Hansmann, C
5th Conference of Hardwood Research and Utilization in Europe 2012 - Hardwood Science and Technology
(2010) Biologische Leimsysteme für Holz: Stärke & Proteine auf Weizenbasis
Autoren: S. D’Amico, U. Müller und E. Berghofer
Wood School 2010 - Intelligenter Umgang mit dem Rohstoff Holz
(2008) Wood-starch composite - investigation on the adhesion between starch and wood
Autoren: D'Amico S., U. Müller, E. Berghofer
7th Global WPC and Natural Fibre Composites Congress and Exhibition 2008
Bioactive Compounds in speciality cereals and pseudocereals in comparison to major cereals.
Autoren: Schoenlechner R, Frank V, D’Amico S, Bagdi A, Balázs G, Tömösközi S
Influence of malting process on anti-oxidant properties of cereals and pseudocereals.
Autoren: D’Amico S, Hofer S, Traugott KS, Schoenlechner R
Influence of freezing technology on quality of pre-fermented frozen dough
Autoren: Frauenlob Johannes, Elisabeth Tatschl, Stefano D’Amico, Regine Schoenlechne