Johanna Burtscher
Ass.Prof. Dipl.-Ing. Dr. Johanna Burtscher Bakk.techn.
Institut Institut für Lebensmittelwissenschaften
Standort Muthgasse 18, 1190 Wien
Email johanna.burtscher@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-75456
ORCID: 0000-0002-7452-0426
57926413500: AuthorId
Laufbahn
- 2023 Assistenzprofessorin für Lebensmittelmikrobiologie und -hygiene
- 2022 Stellvertretende Institutsleiterin am Institut für Lebensmittelwissenschaften
- 2019 Senior Scientist am Institut für Lebensmittelwissenschaften
- 2017 - 2019 Post-Doc am Institut für Lebensmittelwissenschaften und bei der FFoQSI GmbH
- 2014 - 2017 Dissertation am Institut für Lebensmittelwissenschaften
- 2014 Studienabschluss Masterstudium Lebensmittelwissenschaft und -technologie
Auszeichnungen
- 2023 Anerkennungspreis für außergewöhnliche Leistungen in der Lehre an der Universität für Bodenkultur Wien
- 2022 anteilig als Corresponding Author: BOKU Best Paper Award (Jubiläumsfonds der Stadt Wien)
- 2021 Dr. Hermann-Zittmayr-Preis für Verdienste auf dem Gebiet der Milch- und Molkereiwirtschaft
- 2020 Research and training grant of the FEMS (Federation of European Microbiological Societies)
- 2018 BOKU best paper award (Jubiläumsfonds der Stadt Wien)
- 2018 Österreichischer Hygienepreis, ÖGHMP - Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin
- 2017 Posterpreis im Rahmen des 3. ADDA Jahresmeetings in Aschbach-Markt
- 2016 science2business Award 2016 - 3. Platz, im Rahmen der life-science-success 2016
- 2015 Wageningen Academic Publisher Award, im Rahmen des 66th annual meetings der EAAP, Warschau
Projekte
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Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
(2023) Mikroorganismen: Die kleinen Zauberer in unserem Essen
Autoren: Pichler, E; Hanz, K; Wagner, E; Zwirzitz, B;
Kinderuni Wien
(2023) Transmission routes of dairy propionic acid bacteria from the barn environment into raw milk
Autoren: Bücher, C; Rudavsky, T; Burtscher, J; Domig, K.J.
10. FEMS Congress of European Microbiologists
(2023) Characterization of aerobic spore-forming bacteria associated with ropy bread spoilage
Autoren: Nicola Pacher, Johanna Burtscher, Denisse Bender, Lars Fieseler, Konrad J. Domig
FEMS 2023 - 10th Congress of European Microbiologists
(2023) Diversity of Pseudomonas spp. isolated from Carst Cave
Autoren: Mrkonjic Fuka M; Tanuwidjaja I; Podrzaj, L; Burtscher, J; Domig KJ
Power of microbes in industry and environment 2023
(2023) Prevention of late blowing in cheese
Autoren: Burtscher, J; Domig KJ
Power of microbes in industry and environment 2023
(2022) Prevalence of propionic acid bacteria in raw milk
Autoren: Bücher, C.; Burtscher, J.; Rudavsky, T.; Domig, KJ
Annual Assembly des Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety & Innovation FFoQSI 2022
(2022) Avoiding cheese spoilage
Autoren: Bücher, C., Rudavsky, T., Burtscher J. ,Domig, KJ
Annual Assembly des Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety & Innovation FFoQSI 2022
(2022) Unveiling Genomic Diversity Among Strains of Clostridium Tyrobutyricum Associated with Late Blowing Defect in Cheese
Autoren: Podrzaj, L; Burtscher, J; Domig, KJ;
ASM Microbe 2022
(2022) Insights into the Relevance of Bacillus cytotoxicus as a Foodborne Pathogen
Autoren: Burtscher, J; Etter, D; Pacher, N; Biggel, M; Schlaepfer, J; Johler, S;
FEMS Conference on Microbiology 2022
(2022) Assessing the rope spoilage potential of Bacillus spp. in bread
Autoren: Pacher, N; Burtscher J; Bender, D; Domig, KJ;
20th ICC Conference 2022 - Future Challenges for Cereal Science and Technology
(2022) Clostridien & Propionsäurebakterien verstehen und vermeiden - Möglichkeiten zur Sicherung der Hartkäsequalität
Autoren: Burtscher, J.
Österreichische Milchwirtschaftliche Tagung 2022
(2022) Butyric acid producing clostridia in raw milk: a prevalence study
Autoren: Rudavsky, T; Burtscher, J; Domig, KJ
FEMS Conference on Microbiology 2022
(2022) Carvacrol makes E. coli more susceptible to antibiotics
Autoren: Jánosity, A; Surányi, B; Ladányi, M; Kiskó, G; Baranyi, J; Burtscher, J; Domig, KJ;
ASM Microbe 2022
(2022) Wie kommen die Löcher in den Käse
Autoren: Rudavsky, T; Bücher, C; Burtscher, J
Lange Nacht der Forschung 2022
(2021) Securing food production & logistics in crisis situations: The NUTRISAFE project approach on challenges and perspectives of supply chain security
Autoren: Polster, S; Lassnig, H; Rainer, K; Rathammer, K; Kundratitz, V; Peer, A; Göllner, J; Silvestru, D; Domig, KJ; Burtscher, J; Rest, KD; Zazgornik, J; Kummer, Y; Hirsch, P
IDIMT-2021 - 29th Interdisciplinary Information Management Talks
(2021) Avoiding cheese spoilage
Autoren: Rudavsky, T; Bücher, C; Burtscher, J; Domig K J
FFoQSI Annual Assembly 2021
(2021) Outcomes of Nutrisafe - Securing Food Production and Logistics
Autoren: Burtscher, J; Kummer, Y; Hirsch, P; Domig KJ
FFoQSI Annual Assembly 2021
(2021) Comparative analysis of Clostridium tyrobutyricum genomes reveals high genetic diversity
Autoren: Podrzaj, L; Burtscher, J; Domig, K.J
4th ISEKI-Food E-conference "Food Texture, Quality, Safety and Biosecurity in the Global Bioeconomy"
(2021) Comparative analysis of Clostridium tyrobutyricum genomes reveals high genetic diversity
Autoren: Podrzaj, L; Burtscher, J; Domig, K.J.
ISEKI-Food e-Conference "Food Texture, Quality, Safety and Biosecurity in the Global Bioeconomy"
(2021) Optimization of the identification of dairy propionic acid bacteria using mass spectrometry
Autoren: Bücher, Carola; Burtscher, Johanna; Domig, Konrad J.
4th ISEKI e-conference "Food Texture, Quality, Safety and Biosecurity in the Global Bioeconomy"
(2021) Is Bacillus cytotoxicus Less Cytotoxic Than Originally Assumed?
Autoren: Burtscher, J; Etter, D; Biggel, M; Schlaepfer, J; Johler, S
World Microbe Forum 2021
(2021) Überblick über die Datenrecherche von FFoQSI als Basis für die Simulationen und Modelle
Autoren: Strobl, M; Wber, C; Burtscher, J; Domig, K
Projekttreffen NutriSafe
(2021) Phenotypic Diversity Among Clostridium tyrobutyricum Strains Related to Late Blowing in Cheese
Autoren: Podrzaj, L; Burtscher, J; Küller, F; Domig, K
World Microbe Forum 2021
(2020) Endospore-forming bacteria: impact on spoilage of dairy products
Autoren: Burtscher, J; Rudavsky, T; Podrzaj, L; Domig, K J
FFoQSI Annual Assembly 2020
(2020) How to protect our beloved cheese? Influence of different primary production conditions on the concentration of clostridial spores in raw milk
Autoren: Rudavsky, T; Burtscher, J; Domig KJ;
ELLS Student Conference 2020
(2020) NutriSafe - Securing of Food Production and Logistics with Distributed Ledger Technology
Autoren: Burtscher, J; Kummer, Y; Hirsch, P; Strobl, M; Weber, C; Domig, KJ
FFoQSI Annual Assembly 2020
(2020) Securing of Food Production and Logistics
Autoren: Kummer, Y; Berner, B; Burtscher, J; Domig, KJ; Fikar, C; Rest, KD; Strobl, M; Hirsch, P
Disaster Research Days 2020
(2019) The different forms of vitamin B12 in edible insects - Sources and causes
Autoren: Schmidt, A; Burtscher, J; Kulma, M; Mayer, HK
Insecta 2019
(2019) The different forms of vitamin B12 in edible insects - Sources and causes
Autoren: Schmidt, A; Burtscher, J; Kulma, M; Mayer, HK
Insecta 2019
(2019) Clostridien in Hartkäse - geringe Kontaminationen mit großer Wirkung
Autoren: Brändle, J; Fraberger, V; Puglisi, E; Kneifel, W; Domig KJ
74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima
(2019) A polyphasic methodological approach reveals low clostridial abundance despite apparent cheese spoilage
Autoren: Brändle, J, Fraberger, V, Berta, J, Puglisi, E, Jami, M, Kneifel, W, Domig KJ
8th Congress of European Microbiologists FEMS 2019
(2019) Absicherung von Wertschöpfungsketten in der Lebensmittelproduktion und -logistik mittels Distributed-Ledger Technologie: Das Forschungsdesign
Autoren: Reimers, T; Rudel, S; Lechner, U; Hofmeier, M; Wilhelmi, T; Fikar, C; Kipker, DK; Buchner, B; Sohr, K; Kus, M; Blunk, R; Schuster, M; Bensch, P; Bollen, T; Krummel, V; Le, DK; Friedrich, H; Joseph, S; Furtner, T; Hirsch, P; Leithner, M; Semmelmann, K; Weber, C; Müller, S; Brändle, J; Domig, K; Göllner, J; Laßnig, H; Springnagel, M; Zazgornik, J
16. Deutscher IT-Sicherheitskongress des BSI
(2019) Endospore forming bacteria: impact on spoilage of dairy products
Autoren: Burtscher, J; Domig KJ
FFoQSI Annual Assembly 2019
(2018) Biodiversity of butyric acid producing clostridia in milk and cheese
Autoren: Brändle, J.; Küller, F.; Kneifel, W., Domig, K.J.
26th International ICFMH Conference - FoodMicro 2018
(2018) New approach to quantify clostridial endospores in milk
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Berta, J., Zitz, U., Schinkinger, M., Stocker, W., Kneifel, W., Domig, K.J.
10th Cheese Symposium 2018
(2018) Endospore-forming bacteria: impact on spoilage of dairy products
Autoren: Brändle, J; Domig, K J
FFoQSI Annual Assembly 2018
(2018) A polyphasic case study on butyric acid producing clostridia in cheese
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Berta, J., Puglisi, E., Jami, M., Domig, K.J., Kneifel, W.
10th Cheese Symposium 2018
(2018) Novel approach to quantify clostridial endospores in milk
Autoren: Brändle, J.; Fraberger, V.; Berta, J.; Zitz, U.; Schinkinger, M.; Kneifel, W.; Domig, K.J.
36. Jahrestagung der ÖGHMP Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2018
(2018) Neue Möglichkeiten zum zuverlässigen Nachweis von buttersäurebildenden Clostridien in Käsereimilch
Autoren: Schinkinger, M; Brändle, J; Stocker, W; Domig K.J.
59. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelsicherheit und Verbraucherschutz 2018 - Deutsche Veterinärmedizinische Gesellschaft e.V.
(2018) Neue Lösungen für lange bestehende Probleme in der Clostridienanalytik
Autoren: Brändle, J.; Fraberger, V.; Berta, J .; Zitz, U.; Schinkinger, M.; Stocker, W.; Kneifel, W.; Domig, K.J.
FFoQSI Academy - Möglichkeiten und Grenzen der Clostridienanalytik
(2018) Aktuelle Herausforderungen und neue Lösungsansätze in der Clostridienanalytik
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J.
Weiterbildungsseminar Clostridien
(2017) Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch
Autoren: Brändle J., Fraberger V., Heinzle L., Schuller K., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J.
3. ADDA Jahresmeeting
(2017) Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle, J; Heinzle, L; Fraberger, V; Berta, J; Zitz, U; Schinkinger, M; Stocker, W; Kneifel, W; Domig, KJ
Symposium Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittelmikrobiologie
(2017) Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J.
Präsentation der neuen mikrobiologischen Plattform AMP-6000 (R) für den Nachweis käsereischädlicher Clostridien
(2017) Wie kommen die unerwünschten Löcher in den Käse?
Autoren: Domig K.J., Brändle J.
7. Kremesberger Tagung Bestandsbetreuung Wiederkäuer 2017
(2017) Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch
Autoren: Domig K.J., Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Schuller K., Berta J., Zitz. U., Kneifel W.
3. ADDA Jahresmeeting
(2016) Methodenentwicklung zum Nachweis von Clostridien in Milch - Sicherung einer nachhaltigen und profitablen Wertschöpfungskette
Autoren: Brändle J., Domig K.J., Kneifel W.
life-science-success 2016 - Ethik in Wirtschaft und Wissenschaft
(2016) The challenge of detecting cheese-damaging clostridia in milk
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J., Kneifel, W.
67th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science EAAP 2016
(2016) Butyric acid producing clostridia in Austrian cheese - A case study
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J., Fraberger, V., Kneifel, W.
25th International ICFMH Conference - FoodMicro 2016
(2016) Käsereischädliche Clostridien - Neue Lösungsansätze zur Identifizierung und Charakterisierung
Autoren: Brändle, J., Domig K.J., Kneifel W.
16. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie (DGHM - Deutsche Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie e.V.)
(2016) Käsereischädliche Clostridien aus einer neuen Perspektive
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Heinzle, L., Schuller, K., Kneifel, W., Domig, K.J.
2. Jahresmeeting Advancement of Dairying in Austria ADDA 2016
(2016) Cheese-damaging clostridia in Austrian hard cheese
Autoren: Brändle, J., Kneifel, W., Domig, K.J.
35. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2016
(2016) Innovative method for the detection of butyric acid producing clostridia in milk
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J., Kneifel, W.
4th International ISEKI Food Conference 2016
(2015) Clostridien - Eine Zerreißprobe für Hartkäse
Autoren: Brändle J., Fraberger V., Heinzle L., Domig K.J.
1. Jahresmeeting Advancement of Dairying in Austria ADDA 2015
(2015) Bacterially induced cheese blowing defects with particular attention to butyric acid clostridia
Autoren: Brändle J., Domig K.J., Kneifel W.
66th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science EAAP 2015
(2013) Microbial consequences of changes in the production chain of raw milk hard cheese.
Autoren: Brändle, J. & Domig, K.J.
ELLS Scientific Stundent Conference 2013 - Sustainability Challenge - Technological Advancements and other Solutions
A polyphasic characterization of Clostridium sp. FAM25158, a bacterium isolated from cheese with late blowing defect
Autoren: Princic, L; Krajnc, T; Sacken, P; Burtscher, J; Domig, K.J
Innovative method for the detection and enumeration of cheese-damaging clostridia in milk
Autoren: Brändle, J., Heinzle, L., Fraberger, V., Kneifel, W., Domig, K.J.
Bedeutung der Zitzenreinigung zur Vermeidung des Eintrags von Clostridiensporen in die Rohmilch
Autoren: Burtscher, J; Rudavsky, T; Neubauer, V; Zitz, U; Domig KJ
Importance of pre-milking udder hygiene to reduce transfer of clostridial spores from teat skin to raw milk
Autoren: Burtscher, J; Rudavsky, T; Zitz, U; Neubauer, V; Domig KJ
ADDA - Advancement of Dairying in Austria
Autoren: Brändle J., Domig K.J.
Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J.