Benedict Johannes Purschke
Dipl.-Ing. Benedict Johannes Purschke
Status ausgeschieden
Laufbahn
- 2014 Universitätsassistent / Doktoratsstudent, Institut für Lebensmitteltechnologie (AG Prof. Jäger), BOKU Wien
- 2007 - 2013 Diplomstudium Lebensmitteltechnologie, TU Berlin
Auszeichnungen
- 2017 1st Place of the Poster Award at the Annual Conference of the Austrian Nutrition Society (ÖGE) in the category "Food Technology and Safety", 9-10 November 2017, Vienna, Austria
- 2017 3rd Place of the Bühler Process Engineering Award 2017 at the 11th European PhD Workshop on Food Engineering and Technology, 27-28 April 2017, Singen, Germany
- 2016 Egger-Radlberger Product Innovation Award, 6 October 2016, Unteradlberg, Austria
Projekte
Es wurden 0 Projekte gefunden.
Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
(2019) Novel foods: Enzymatic and thermal food processing make edible insects non-allergenic
Autoren: Linnemann, DESL; Meinlschmidt, P; Purschke, B; Hofstetter, G; Monroy, FAR; Einhorn, L; Mothes-Luksch, N; Jaeger, H; Jensen-Jarolim, E; Pali-Schoell, I
Annual Meeting of the American-Academy-of-Allergy-Asthma-and-Immunology (AAAAI)
(2018) Edible insects: Defining cross-reactivity and reducing allergenicity
Autoren: Pali-Scholl, I; Meinlschmidt, P; Purschke, B; Hofstetter, G; Einhorn, L; Mothes-Luksch, N; Jensen-Jarolim, E; Jager, H
Congress of the European-Academy-of-Allergy-and-Clinical-Immunology EAACI 2018
(2017) Prozess-Produkt Wechselwirkungen bei der Lebensmittelverarbeitung – Bewertung neuer Prozesse und Rohstoffe
Autoren: Jäger, H; Purschke, B
DFG Senatskommission zur gesundheitlichen Bewertung von Lebensmitteln (SKLM) - Plenarsitzung
(2017) Processing concepts for the fractionation of edible insects
Autoren: Purschke, B
11th European PhD Workshop on Food Engineering and Technology 2017
(2017) Enzymatic hydrolysis as tool for the modification of techno-functionality and allergenicity of migratory locust protein
Autoren: Purschke, B; Meinlschmidt, P; Horn, C; Rieder, O; Pali-Schöll, I; Jäger, H
ÖGE-Jahrestagung 2017 - Ernährungstrends und aktuelle Fragen der Nachhaltigkeit
(2017) Recovery of soluble proteins from edible insect migratory locust (Locusta migratoria) and characterisation of their compositional and functional properties
Autoren: Purschke, B; Tanzmeister, H; Meinlschmidt, P; Baumgartner, S; Jäger, H
1st International Conference on Innovations in Food Science & Technology
(2017) Einfluss der Substratkontamination mit Mykotoxinen, Schwermetallen und Pestiziden auf die Wachstumsleistung und Zusammensetzung der schwarzen Soldatenfliegenlarven (Hermetia illucens)
Autoren: Axmann, S; Purschke, B; Scheibelberger, R; Adler, A; Strnad, I; Jäger, H;
129. VDLUFA-Kongress 2017. Standortgerechte Landnutzung - umweltverträglich und wirtschaftlich
(2017) Einfluss der Substratkontamination mit Mykotoxinen, Schwermetallen und Pesticiden auf die Wachstumsleistung und Zusammensetzung der schwarzen Soldatenfliegenlarven (Hermetia illucens)
Autoren: Axmann, S; Purschke, B; Scheibelberger, R; Adler, A; Strnad, I; Jäger, H
ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen
(2017) Nutzung neuer Rohstoffe und Verwertung von Nebenprodukten in der Lebensmittelverarbeitung
Autoren: Jäger, H; Purschke, B
Wirtschaftskammer Vorarlberg
(2017) Effect of extraction procedure on composition and functional properties of migratory locust (Locusta migratoria) proteins
Autoren: Purschke, B; Tanzmeister, H; Jäger, H
International Conference on Food Innovation - Food Innova
(2017) Safety aspects of edible insects for use in the food and feed value chain - investigation of bioaccumulation of contaminants and process-induced mitigation of allergenicity
Autoren: Purschke, B; Scheibelberger, R; Axmann, S; Adler, A; Pali-Schöll,I; Meinlschmidt, P; Hofstetter, G; Einhorn, L; Mothes-Luksch, N; Jensen-Jarolim, E; Jäger, H;
INSECTA Conference 2017
(2017) Influence of different pre-treatments and drying methods on the dry fractionation behaviour of mealworm larvae (Tenebrio molitor)
Autoren: Purschke, B; Brüggen, H; Jäger, H
1st International Conference on Innovations in Food Science & Technology
(2017) Modification of insect protein functionality and allergenicity by enzymatic hydrolysis
Autoren: Purschke, B; Meinlschmidt, P; Horn, C; Rieder, O; Pali-Schöll, I; Jäger, H
31th EFFoST International Conference 2017
(2016) Postharvest processing concepts for edible insects – wet and dry fractionation approaches for protein recovery from mealworm larvae
Autoren: Purschke, B; Mendez Sanchez, Y; Brüggen, H; Jäger, H;
Insecta 2016 - International Symposium on Insects as Feed, Food and Non-Food
(2016) Edible insect oils for food and feed - compositional and physico-chemical properties of extracted oil from mealworm and black soldier fly larvae
Autoren: Purschke, B; Stegmann, T; Schreiner, M; Jäger, H;
Insecta 2016 - International Symposium on Insects as Feed, Food and Non-Food
(2016) Optimization of Electrophoretic Methods for the Characterization of Proteins isolated from Locusta migratoria and Tenebrio molitor
Autoren: Schmidt, A; Purschke, B; Tanzmeister, H; Meinlschmidt, Jäger, H; Mayer, HK
INSECTA 2016
(2016) Insekten und ihre Inhaltsstoffe aus Sicht aktueller Ernährungstrends
Autoren: Jäger, H; Purschke, B.
AGES Akademie - Insekten als Proteinquelle der Zukunft?
(2016) Eigenschaften und Gewinnung von Lipiden aus Speiseinsekten
Autoren: Purschke, B.
Jahrestagung Deutsche Gesellschaft für Fettwissenschaften (DGF) - XIII. H.P. Kaufmann-Tage
(2016) Alternative Proteinquellen und deren Prozessierung zur Verbesserung von Qualität und Sicherheit
Autoren: Jäger, H; Meinlschmidt, P; Purschke, B
2. Lebensmittelsicherheitssymposium
(2015) Insekten in der Lebensmittelindustrie: Schädlich im Vorrat – vielversprechend in der Humanernährung
Autoren: Purschke, B; Schmidtgrabmer, W; Stegmann, T; Tanzmeister, H; Jäger, H;
18. Tagung des Arbeitskreises Vorratsschutz der Deutschen Phytomedizinischen Gesellschaft e.V. (DPG)
(2015) Prozesskonzepte zur Gewinnung wertgebender Fraktionen aus Insekten und deren Charakterisierung im Hinblick auf die Verwendung in Lebensmitteln
Autoren: Purschke,B; Stegmann, T; Tanzmeister, H; Jäger, H;
1. Nationales Symposium zu Insekten als Nahrungs- & Futtermittel
(2013) Influence of thermal, high pressure and pulsed electric field treatments on structure and foaming properties of soluble proteins of pea cultivar Salamanca
Autoren: Purschke,B; Heckelmann, A; Knorr,D;
19th International Scientific Conference on Capabilities of Vegetable Proteins
(2012) High pressure as a tool for pea protein modification
Autoren: Heckelmann, A; Purschke, B; Knorr, D;
50th European High Pressure Research Group Meeting 2012
Fractionation concepts for edible insects - Extraction and characterisation of valuable fractions of mealworm larvae and migratory locust
Autoren: Purschke, B.; Stegmann, T.; Tanzmeister, H.; Schreiner, M.; Jäger, H.