Susanne Siebenhandl-Ehn
Dipl.-Ing. Dr. Susanne Siebenhandl-Ehn
Status ausgeschieden
Laufbahn
- 2005 kurzfristiger wissenschaftlicher Aufenthalt am Dep. of Public Health, University of Parma, I
- 2003 - 2004 Post doc Stelle am IFR, Norwich (UK), Marie-Curie Stipendium
- 2002 Promotion, Universität für Bodenkultur
- 2001 - 2002 Vertragsassistentin, Institut für Lebensmitteltechnologie
- 1998 Sponsion, Universität für Bodenkultur
Auszeichnungen
- 2005 AGRANA Forschungsförderungspreis 2005
Projekte
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Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
(2015) Grain pigments in wheat and naked barley: opportunities to enrich antioxidants in whole-grain products
Autoren: Grausgruber H., D'Amico S., Atzgersdorfer K., Baron J., Kinner M., Siebenhandl-Ehn S., Böhmdorfer S.
20th International Scientific Conference, Healthy grain for a healthy diet
(2013) FUTURE TECHNOLOGIES OF BRAN UTILIZATION
Autoren: S. Apprich, S. Siebenhandl-Ehn, M. Reisinger, M. Prückler, Ö. Tirpanalan, S. Novalin, W. Kneifel
4th MoniQA International Conference 2013
(2012) Purpurweizen - geht’s noch bunter? Steigerung des Anthocyangehaltes in Blaukorn-×Purpurweizen Kreuzungen
Autoren: Baron J., Siebenhandl-Ehn S., Syed Jaafar S.N.B., Böhmdorfer S., Rosenau T., Grausgruber H.
62. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2011
(2012) Phänotypisierung mittels Nahinfrarot-Spektroskopie am Beispiel Gelbpigmentgehalt des Weizens
Autoren: Kirchmaier S., Vollmann J., Negash Geleta Ayana, Siebenhandl-Ehn S., Prückler M., Grausgruber H.
62. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2011
(2012) Use of specialty and underutilised grain species and pseudocereals for food with increased nutritional value
Autoren: Regine Schönlechner, Siebenhandl-Ehn Susanne
1st India Grains Conference 2012
(2012) TURNING AN UNDERUTILIZED BIOMASS INTO VALUABLE PRODUCTS – AN ECONOMIC FEASIBILITY STUDY ON WHEAT BRAN
Autoren: S. Siebenhandl-Ehn, S. Apprich, M. Reisinger, M. Prückler, S. Höltinger, S. Novalin, W. Kneifel
5th International Dietary Fibre Conference 2012
(2011) Folate Content in Amaranth and Quinoa compared to Cereals and Changes During Processing.
Autoren: Schoenlechner Regine, Wendner Manuela, Siebenhandl-Ehn Susanne, Berghofer Emmerich
2nd Latin American ICC Conference on Cereals Nutrition, Biotechnology and Safety 2011 - Keys for Cereal Chain Innovation
(2011) Characterisation of green cooking banana (plantain) flours for potential food use
Autoren: C.Sarawong, S.Siebenhandl-Ehn, E.Berghofer, PKW Ng, R.Schoenlechner
2nd Latin American ICC Conference on Cereals Nutrition, Biotechnology and Safety 2011 - Keys for Cereal Chain Innovation
(2011) Arbeitsgruppe LMT - 30 Jahre Forschung unter der Leitung von Emmerich Berghofer
Autoren: Regine Schönlechner, Susanne Siebenhandl-Ehn, Angelika Petrasch, Gertrud Linsberger-Martin
International Symposium on Recent Developments in Plant Food Technology - a Tribute to Emmerich Berghofer 2011
(2010) Hulled wheats in organic agriculture - Agronomic and nutritional considerations
Autoren: Grausgruber H., Preinerstorfer B., Negash Geleta, Leopold L. Firdissa Eticha, Kandler W., Schuhmacher R., Bointner H., Siebenhandl-Ehn S.
8th International Wheat Conference
(2010) Studies on the beta-glucan content of hull-less barley
Autoren: Grausgruber H., Weinzetl I., Zahlner V., Schmidt J., Wurbs P., Siebenhandl-Ehn S.
60. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2009
(2010) Naked barley – Opportunities for food with more than taste
Autoren: Kinner M., S. Siebenhandel-Ehn, H. Grausgruber, G. Kronawetter, L. Pérez Berrocal, T. Gollinger, P. Wurbs, M. Prückler, E. Berghofer
AACC International Annual Meeting 2010
(2009) Use of genetic resources for the development of functional food: A case study of cereals
Autoren: Grausgruber H., Siebenhandl S., Firdissa Eticha, Kinner M., Leopold L., Negash Geleta, Berghofer E.
19th Congress of the European Association for Research on Plant Breeding EUCARPIA, Genetic Resources Section 2009
(2009) Verwertungspotential pigmentierter Getreidearten
Autoren: Berghofer E., S. Siebenhandl-Ehn, H. Grausgruber
17th Intern. Conference of IGV GmbH 2009 - Grains are Functional
(2009) Übertragbarkeit von Laborversuchen in den großtechnischen Maßstab als Voraussetzung zur Herstellung innovativer Teigwaren
Autoren: Berghofer E., M. Burger, G. Linsberger-Martin, R. Schönlechner, S. Siebenhandl-Ehn
Anuga FoodTec 2009 – DLG-Forum, Taste meets Technology
(2009) Plant genetic resources - A prerequisite for a diverse and healthy diet
Autoren: Grausgruber H., Vollmann J., Siebenhandl-Ehn S., Schönlechner R., Kinner M., Berghofer E., Preinerstorfer B., Kandler W.
Agricultural Biodiversity for Nutrition and Health, Round-table-meeting, PolSCA-Polish Science Contact Agency of the Polish Academy of Sciences in Brussels 2009
(2009) Naked Barley – A rediscovered source for functional foods!
Autoren: Kinner, M., S. Siebenhandl-Ehn, H. Grausgruber, K. Huber, S. Nitschko, M. Prückler, M. Poppenitsch, E. Berghofer
International Annual Meeting of the AACC 2009
(2009) Nacktgerste - vom Korn zum Mehl und dann?
Autoren: Kinner M., K. Huber, H. Grausgruber, S. Siebenhandl-Ehn, E. Berghofer
GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2009
(2008) Yellow Pigments in wheat species: determination and influence of processing
Autoren: Siebenhandl-Ehn S., H. Grausgruber, R. Schuhmacher, F. Eticha, L. Leopold, M. Kinner, E. Berghofer
1st Symposium of the Vienna Research Platform of Nutrition and Food Sciences VRPNFS 2008
(2007) Carotenoid determination from wheat by HPLC
Autoren: Leopold L. F., H. Grausgruber, C. Socaciu, S. Siebenhandl, R. Schuhmacher
6th international symposium Prospects for the 3rd Millennium Agriculture 2007
(2007) Hulled wheats and naked barley - Prime examples for participatory research
Autoren: Grausgruber H., Firdissa Eticha, Sailer C., Negash Geleta, Weinzetl I., Schmidt J., Siebenhandl S.
EUCARPIA Symposium Plant Breeding for Organic and Sustainable, Low-input Agriculture 2007 - Dealing with Genotype-Environment Interactions
(2006) Yellow pigments in wheat species: Determination and influence of processing
Autoren: Siebenhandl S., Grausgruber H., Zweytick G., Firdissa Eticha, Pundy T., Gast C., Berghofer E.
World Grain Summit 2006 - Foods and Beverages
(2006) Potential of fermented amaranth (angkak) as an alternative, heat-stable colorant for pasta
Autoren: Siebenhandl, S., Woller, A., Berghofer, E.
International Congress 2005 - Technological Innovation and Enhancement of Marginal Products
(2006) Carotinoide und Anthocyane in Weizen (Triticum sp.)
Autoren: Grausgruber H., Siebenhandl S., Firdissa Eticha, Berghofer E.
Aktuelle Züchtungsforschung
(2006) Composition and antioxidant capacity of purple, blue and black pigmented wheat and barley varieties
Autoren: Siebenhandl S., H. Grausgruber, Firdissa Eticha, T. Pundy, C. Gast, N. Pellegrini, V. Fogliano, E. Berghofer
COST-meeting in Vienna (926, 927): Molecular and physiological effects of bioactive food compounds
(2006) Use of amarant angkak as an alternative colorant in pasta
Autoren: Siebenhandl, S., Woller, A., Berghofer, E.
International Congress 2005 - Technological Innovation and Enhancement of Marginal Products
(2005) Wenig genutzte Getreidearten - Wertvolle Quellen sekundärer Pflanzenstoffe mit gesundheitsfördernder Wirkung
Autoren: Grausgruber H., Siebenhandl S., Schönlechner R., Ruckenbauer P., Berghofer E.
48. Jahrestagung der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften 2005 - Wasser und Pflanzenbau - Herausforderungen für zukünftige Produktionssysteme
(2005) Einfluss von Genotyp und Umwelt auf den Gehalt sekundärer Pflanzenstoffe bei Sommergerste
Autoren: Grausgruber H., Siebenhandl S., Weinzetl I., Ruckenbauer P., Berghofer E.
48. Jahrestagung der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften 2005 - Wasser und Pflanzenbau - Herausforderungen für zukünftige Produktionssysteme
(2005) Purple Wheat - a Raw Material with High Content of Phytonutrients
Autoren: Berghofer, E., Kreilmayr, I., Siebehandl S., Zahlner, V.
17th International Botanical Congress 2005
(2005) Charakterisierung des Isoflavonoid-Spektrums von einheimischen Sojabohnen und fermentierten Sojaprodukten
Autoren: Berghofer, E., Mayrhofer, C., Siebenhandl, S.
GDL Kongress
(2005) Health-promoting compounds in cereals
Autoren: Grausgruber, H., Siebenhandl, S., Berghofer, E.
SUSVAR Workshop, Assessment of varietal characteristics in diverse crop and diverse low-input especially organic growing systems
(2005) Potential von wenig genutzten Getreidearten für ernährungsphysiologisch wertvolle Lebensmittel
Autoren: Grausgruber H., Schönlechner R., Scheiblauer J., Siebenhandl S., Ruckenbauer P., Berghofer E.
Pflanzliche Lebensmittel - die Basis der Ernährung zwischen Qualität und Verbraucherakzeptanz
(2005) Evaluation of antioxidative properties of holy basil and galangal and their application to increase the oxidative stability of cooked ground pork
Autoren: Juntachote T., E. Berghofer, S. Siebenhandl, F. Bauer
51st International Congress ov Meat Science and Technology 2005
(2005) Composition and antioxidant capacity of under-utilised grains
Autoren: Siebenhandl, S., Grausgruber, H., Berghofer, E.
119th AOAC Annual Meeting and Exposition 2005 - Food Allergens Community - Harmonization of Validation Processes for Allergenic Residue Detection Methods
(2005) Optimisation of Flavonoid-rich Extracts of Anthemis tinctoria and their Applicability in Food Industry
Autoren: Siebenhandl, S., Berghofer, E., Bindeus, G.
17th International Botanical Congress 2005
(2004) Bioaktive Substanzen - Die Lösung für ein gesünderes Leben?
Autoren: Siebenhandl S.
Stammtisch: Innovative Lebensmittelwirtschaft - Die Plattform für Forschung und Entwicklung
(2004) Trends und Perspektiven - Einsatz von Antioxidantien und antioxidativ wirkenden Substanzen in Lebensmitteln
Autoren: Berghofer, E., Siebenhandl, S.
Jahrestagung ÖGE GÖCH VÖLB 2004 - Antioxidantien in Lebensmitteln kritisch betrachtet
(2002) Antioxidant activity of extracts of phenolic compounds from fermented pulses and herbs
Autoren: SIEBENHANDL, S.; E. BERGHOFER, J. TRENKWALDER and M. WAGNER
1st Central European Congress on Food and Nutrition CEFOOD 2002
(2001) Potent antioxidative compounds in peas fermented with Rhizopus oligosporus
Autoren: Siebenhandl, S., Wagner, M., Berghofer, E.
11th EUROFOODCHEM 2001 - Biolgically-active Phytochemicals in Food.: Analysis, Metabilism, Bioavailability and Function
(2001) Enrichment and stabilisation of flavonoid extracts of Anthemis tinctoria L.
Autoren: Bindeus, G., Siebenhandl, S., Altmann, F., Berghofer, E.
11th EUROFOODCHEM 2001 - Biolgically-active Phytochemicals in Food.: Analysis, Metabilism, Bioavailability and Function
Preliminary screening of antioxidant activity of different ethanol extracts of Anthemis tinctoria L.
Autoren: Bindeus, G., Siebenhandl, S., Altmann, F., Berghofer, E.
Production and properties of mould fermented vegetable food.
Autoren: Berghofer, E., Siebenhandl, S., Lestario, L-N., Trimml, D.
Production and properties of mould fermented vegetable food.
Autoren: Berghofer, E., Siebenhandl, S., Lestario, L-N. and Trimml, D.
Spelt Wheat: Non bread wheat or challenge for technology.
Autoren: Reiter, E., Zenz, B., Siebenhandl, S., Wertecker, M. and Berghofer, E.