Ulrike Zitz
Dipl.-Ing. Dr. Ulrike Zitz
Institut Institute of Food Science
Location Muthgasse 18, 1190 Wien
Email ulrike.zitz@boku.ac.at
Tel: +43 1 47654-75446
Research Focus
Methodvalidation (cultural methods, chemical/physical methods of food analysis) Dataanalysis, Biometrics Qualityassurance/Qualitymanagement
Career
- 2008 Univ. Ass. at Department of Food Science and Technology, Food Sciences
- 2007 Doctoral Degree
- 2003 - 2007 Univ.Ass. at Department of Food Science and Technology, Food Quality Assurance
- 1994 - 1998 Quality Manager as well as responsible for product safety in the chemical industry
- 1994 Diploma
Awards
- 2022 BOKU, Georg Haberhauer-Administration Award 2021; 3. Platz (Team DLWT, anteilig);"Digitale Abwicklung und Dokumentation der Allgemeinen und der IT-Sicherheitsunterweisung am DLWT"
Projects
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Publications
Knowledge Transfer to Society
Media
Lectures
(2018) Safety of fermented vegetables from Cambodia: Biogenic amines contents in relation to physicochemical properties and microbial communities
Autoren: Ly, D; Mayrhofer, S; San, V; Schmidt, J.-M; Zitz, U; Domig K.J;
5th International ISEKI Food Conference 2018
(2018) Safety assessment of fermented fishery products from Cambodia
Autoren: Ly D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.-M., Zitz U., Domig K.J.
Food Micro 2018 - 26th International ICFMH Conference
(2018) Prevalence of antibiotic resistant bacteria in animals - A global perspective
Autoren: Roth, N; Kaesbohrer, A; Mayrhofer, S; Zitz, U; Hofacre, C; Domig, K.J;
4th International Conference on Antimicrobials, Multiple Drug Resistance & Antibiotics Resistance
(2018) Safety of fermented vegetables from Cambodia: Biogenic amines contents in relation to physicochemical properties and microbial communities
Autoren: Ly D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.M., Zitz U., Domig K.J.
5th International ISEKI Food Conference 2018
(2018) Examples for innovatove Education: Applied Quality Management at BOKU
Autoren: Zitz, U; Schleining, G; Strobl, M; Zunabovic-Pichler, M; Dürrschmid, K; Kneifel, W
ISEKI_Food 2018
(2018) Safety assessments of Cambodian fermented foods
Autoren: Ly D., Mayrhofer S., San V., Schmidt J.M., Zitz U., Domig K.J.
4th AFSA International Conference on “Food Safety and Food Security”
(2018) Examination of microbiological activities in an Austrian beet sugar factory
Autoren: Kohout C.K., Ukowitz C., Zitz U., Emerstorfer F., Hein W., Kneifel W., Domig K.J.
Food Micro 2018 - 26th International ICFMH Conference
(2017) Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch
Autoren: Domig K.J., Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Schuller K., Berta J., Zitz. U., Kneifel W.
3. ADDA Jahresmeeting
(2017) Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle, J; Heinzle, L; Fraberger, V; Berta, J; Zitz, U; Schinkinger, M; Stocker, W; Kneifel, W; Domig, KJ
Symposium Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittelmikrobiologie
(2017) Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch
Autoren: Brändle J., Fraberger V., Heinzle L., Schuller K., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J.
3. ADDA Jahresmeeting
(2015) 6th Congress of European Microbiologists
Autoren: Zunabovic M., Zitz U., Günther M., Bromberger B., Kneifel W. & Domig K.J.
6th Congress of European Microbiologists FEMS 2015
(2015) Prevalence and diversity of Listeria monocytogenes in smoked fishery products sold in the Austrian market
Autoren: Zunabovic M., Zitz U., Günther M., Bromberger B., Domig K.J., Kneifel W.
15. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie der DGHM/VAA;M 2015
(2015) Angewandtes Qualitätsmanagement bei der Herstellung von Lebensmittelverpackungen
Autoren: Zitz, U; Domig, K J; Feichtinger, M; Fric, H; Kneifel, W
Science 2 Business Award 2015
(2014) Colorimetric determination of the total phenolic content in cold-smoked fish products - an in-house method validation study
Autoren: Zitz, U; Domig, K, J; Wiederstein, F; Zunabovic, M; Kneifel, W
3rd Kiel Food Science Symposium 2014
(2013) Neue Methode zur Hygieneprüfung vonPapierverbunden in der Verpackungsindustrie
Autoren: Feichtinger, Marlies; Zitz, Ulrike; Domig, Konrad, J.; Kneifel, Wolfgang; Fric, Helmut
Innovation Award 2013
(2013) Environmental influences on the microbiological quality of food packaging materials
Autoren: Feichtinger, M., Zitz, U., Domig, K.J., Kneifel, W.
ELLS Scientific Stundent Conference 2013 - Sustainability Challenge - Technological Advancements and other Solutions
(2013) Hygiene von Lebensmittelverpackungen
Autoren: Zitz, U., Feichtinger, M., Domig, K.J.
Constantia Teich AG
(2012) Nachweis von Listeria spp. mittels rekombinanter Phagentechnologie
Autoren: Zunabovic Marija, Ulrike Zitz, Konrad J. Domig, Petra Neudl, Angelina Reichel, Claudia Marczyk
2. SEMINAR MIKROBIOLOGIE IN DER LEBENSMITTEL-INDUSTRIE 2012
(2012) Sceening Versuche zum Nachweis von L. monocytogenes mit Hilfe des neuen VIDAS UP LPT im Vergleich zu VIDAS LDUO und ISO 11290 - Zwischenbericht und Diskussion
Autoren: Zitz U., Zunabovic M., Neudl P., Reichel A. & Domig K.J.
Listeria Screening 2012
(2012) Methodische Strategien zur Siocherung der Lebensmittelqualität
Autoren: Zitz, U., Domig, K., Höhl, A., Zunabovic, M., Kneifel, W.
140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
(2012) Detection of Gram-negative dairy-relevant re-contaminants by an adapted BacT/ALERT 3D based method
Autoren: Domig K.J., Zitz U., Macher S., Reiter A., Kronberger A., Kneifel W.
33. Jahrestagung der Österreichisches Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2012
(2012) Frische und Haltbarkeit von Lebensmitteln in Spannungsfeld von Hygiene und Sicherheit
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Zunabovic M., Zitz U., Kneifel W.
140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
(2012) Phänotypische Bestimmung der Antibiotikaempfindlichkeit von Laktobazillen: Gegenüberstellung von zwei Standardverfahren
Autoren: Mayrhofer S., Zitz U., Birru F.H., Dattler D., Golos A., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
(2011) Evaluation of BacT/ALERT 3D detection of Gram-negative re-contaminants in pasteurized milk products by the Limit Of Detection (LOD)
Autoren: Zitz U., Domig K.J., Macher S., Reiter A., Kronberger A., Kneifel W.
Milk Conference 2011
(2011) Novel application of BacT/ALERT 3D for the selective detection of Gram-negative re-contaminants in pasteurized milk products.
Autoren: Domig K.J., Zitz U., Macher S., Reiter A., Kronberger A., Kneifel W.
Milk Conference 2011
(2010) The presence of Listeria innocua significantly influences the detection of Listeria Monocytogenes
Autoren: Ulrike Zitz, Marija Zunabovic, Konrad J. Domig, Peter-Theodor Wilrich, Wolfgang Kneifel
1st Kiel Food Science Symposium 2010
(2010) Method validation of the TEMPO System applied to the examination of dairy products
Autoren: Ulrike Zitz, Konrad J. Domig, Andreas Hoehl, Wolfgang Kneifel
32. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2010
(2009) Development of a standardized method for the enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products - ISO/FDIS 29981/ IDF 220 International Standard:2009
Autoren: Zitz, U., Kneifel, W.
IDF Analytical Week 2009
(2009) Development of a standardized method for the enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products
Autoren: Zitz, U., Kneifel, W.
IDF Analytical Week 2009
(2008) "MPN-techniques for the enumeration of coliforms and E.coli in dairy products: The TEMPO-Method versus ISO 11866-1/ IDF 170-1"
Autoren: Zitz, U., Hoehl, A., Weiss, H., Wilrich, P.-Th., Kneifel, W.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) MPN-techniques for the enumeration of coliforms and E.coli in dairy products: The TEMPO-Method versus ISO 11866-1/ IDF 170-1
Autoren: Zitz, U., Hoehl, A., Weiss, H., Wilrich, P-Th., Kneifel, W.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) Antibiotikaresistenztestung von Bifidobakterien
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Petersson A., Witoszynsyj, Kneifel W.
ALVA Jahrestagung 2008, Ernähren uns in Zukunft die Energiepflanzen?
(2007) Standardisierung einer mikrobiologischen Analysenmethode zum zuverlässigen quantitativen Nachweis probiotischer Keime in Milchprodukten
Autoren: Zitz, Ulrike
Kolloquium 2007 - Statistische Methoden in der empirischen Forschung
(2007) Applicability of the TEMPO® Automated System to the Microbiological Analysis of Dairy Products
Autoren: A.Hoehl, K.Domig, U.Zitz, S.Baumgartner, W.Kneifel
EFFoST/EHEDG Joint Conference 2007 - Food - New options for the Industry
(2007) Standardisierung einer mikrobiologischen Analysenmethode zum quantitativen Nachweis probiotischer Keime in Milchprodukten
Autoren: Zitz, U.
Kolloquium 2007 - Statistische Methoden in der empirischen Forschung
(2007) Einsatz des TEMPO Systems für die mikrobiologische Qualitätskontrolle von Milch und Milchprodukten
Autoren: Kneifel W., Domig K.J., Zitz U., Hoehl A., Baumgartner S.
Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
(2007) Antibiotikaresistenzprüfung von Laktobazillen: Vergleich der Mikrodilutions-, E-test- und Plättchenmethode
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Kneifel W.
Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
(2007) Zitz, U., Kneifel, W., Weiss, H., Wilrich, P-Th., 2007 Planung und Umsetzung von Validierungsstudien quantitativer mikrobiologischer Methoden. Beispiel: Selektiver Nachweis von Bifidobakterien in Milchprodukten.
Autoren: Zitz, Ulrike
Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
(2006) Applicability ot the TEMPO automated system to the microbiological analysis of dairy products.
Autoren: Hoehl A., Domig K.J., Zitz U., Baumgartner S., Kneifel W.
Internation Dairy Federation (IDF) - 27th International Congressand World Dairy Summit.
(2006) Development of a standardized method for the enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products
Autoren: Kneifel, W., Zitz, U. Weiss, H.
IDF Analytical Week 2006
(2006) Instrumentelle Qualitätskontrolle in der Milchwirtschaft
Autoren: Kneifel, W., Hoehl, A., Domig, K.J., Zitz, U.
Biomerieux Seminar 2006 - Diagnostik in der Milchwirtschaft
(2005) Strategie der Standardisierung von Analysenverfahren am Beispiel der Bifidobakterienzählung
Autoren: Zitz, U., Kneifel, W., Weiss, H.
Milchkonferenz 2005
(2005) Curriculum Development of the international MSci Safety in the Food Chain
Autoren: Apprich, S., Kneifel, W., Zitz, U.
Sokrates- Coordinator Meeting
(2005) International MSc "Safety in the Food Chain" Report to ELLS Board
Autoren: Kneifel, W., Apprich, S., Zitz, U.
ELLS-Conference 2005
(2005) Quality assurance of probiotic fermented dairy products (invited lecture)
Autoren: Kneifel, W., Zitz, U., Domig, K., Weiss, H.
3rd Probiotics and Prebiotics and New Foods Conference 2005
(2005) Development of a selective medium for the detection and enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products
Autoren: Kneifel, W., Zitz, U., Weiss, H., Rada, V.
IDF Analytical Week 2005
(2004) Development of a selective medium for the detection and enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products
Autoren: W. Kneifel, U. Zitz
IDF Analytical Week 2004
(2004) Report of Subject Area "Safety in the Food Chain"
Autoren: U. Zitz, W. Kneifel
ELLS Conference 2004
Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J.
Bedeutung der Zitzenreinigung zur Vermeidung des Eintrags von Clostridiensporen in die Rohmilch
Autoren: Burtscher, J; Rudavsky, T; Neubauer, V; Zitz, U; Domig KJ
Safety in the Food Chain: Report of Subject Area
Autoren: W. Kneifel, U. Zitz
Antimicrobial susceptibility testing of lactic acid bacteria (LAB) and bifidobacteria
Autoren: Mayrhofer S., Zitz U., Feichtinger M., Kneifel W., Domig K.J.
Importance of pre-milking udder hygiene to reduce transfer of clostridial spores from teat skin to raw milk
Autoren: Burtscher, J; Rudavsky, T; Zitz, U; Neubauer, V; Domig KJ