Susanne Siebenhandl-Ehn
Dipl.-Ing. Dr. Susanne Siebenhandl-Ehn
Status aktuell nicht an der BOKU tätig
Laufbahn
- 2005 kurzfristiger wissenschaftlicher Aufenthalt am Dep. of Public Health, University of Parma, I
- 2003 - 2004 Post doc Stelle am IFR, Norwich (UK), Marie-Curie Stipendium
- 2002 Promotion, Universität für Bodenkultur
- 2001 - 2002 Vertragsassistentin, Institut für Lebensmitteltechnologie
- 1998 Sponsion, Universität für Bodenkultur
Auszeichnungen
- Jahr: 2005 Auszeichnung: AGRANA Forschungsförderungspreis 2005
Projekte
Es wurden 0 Projekte gefunden.
Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
Jahr: 2015 - Grain pigments in wheat and naked barley: opportunities to enrich antioxidants in whole-grain products
Autoren: Grausgruber H., D'Amico S., Atzgersdorfer K., Baron J., Kinner M., Siebenhandl-Ehn S., Böhmdorfer S.
Veranstaltung: 20th International Scientific Conference, Healthy grain for a healthy diet
Jahr: 2013 - FUTURE TECHNOLOGIES OF BRAN UTILIZATION
Autoren: S. Apprich, S. Siebenhandl-Ehn, M. Reisinger, M. Prückler, Ö. Tirpanalan, S. Novalin, W. Kneifel
Veranstaltung: 4th MoniQA International Conference 2013
Jahr: 2012 - Use of specialty and underutilised grain species and pseudocereals for food with increased nutritional value
Autoren: Regine Schönlechner, Siebenhandl-Ehn Susanne
Veranstaltung: 1st India Grains Conference 2012
Jahr: 2012 - TURNING AN UNDERUTILIZED BIOMASS INTO VALUABLE PRODUCTS – AN ECONOMIC FEASIBILITY STUDY ON WHEAT BRAN
Autoren: S. Siebenhandl-Ehn, S. Apprich, M. Reisinger, M. Prückler, S. Höltinger, S. Novalin, W. Kneifel
Veranstaltung: 5th International Dietary Fibre Conference 2012
Jahr: 2011 - Folate Content in Amaranth and Quinoa compared to Cereals and Changes During Processing.
Autoren: Schoenlechner Regine, Wendner Manuela, Siebenhandl-Ehn Susanne, Berghofer Emmerich
Veranstaltung: 2nd Latin American ICC Conference on Cereals Nutrition, Biotechnology and Safety 2011 - Keys for Cereal Chain Innovation
Jahr: 2011 - Purpurweizen - geht’s noch bunter? Steigerung des Anthocyangehaltes in Blaukorn-×Purpurweizen Kreuzungen
Autoren: Baron J., Siebenhandl-Ehn S., Syed Jaafar S.N.B., Böhmdorfer S., Rosenau T., Grausgruber H.
Veranstaltung: 62. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2011
Jahr: 2011 - Phänotypisierung mittels Nahinfrarot-Spektroskopie am Beispiel Gelbpigmentgehalt des Weizens
Autoren: Kirchmaier S., Vollmann J., Negash Geleta Ayana, Siebenhandl-Ehn S., Prückler M., Grausgruber H.
Veranstaltung: 62. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2011
Jahr: 2011 - Characterisation of green cooking banana (plantain) flours for potential food use
Autoren: C.Sarawong, S.Siebenhandl-Ehn, E.Berghofer, PKW Ng, R.Schoenlechner
Veranstaltung: 2nd Latin American ICC Conference on Cereals Nutrition, Biotechnology and Safety 2011 - Keys for Cereal Chain Innovation
Jahr: 2011 - Arbeitsgruppe LMT - 30 Jahre Forschung unter der Leitung von Emmerich Berghofer
Autoren: Regine Schönlechner, Susanne Siebenhandl-Ehn, Angelika Petrasch, Gertrud Linsberger-Martin
Veranstaltung: International Symposium on Recent Developments in Plant Food Technology - a Tribute to Emmerich Berghofer 2011
Jahr: 2010 - Hulled wheats in organic agriculture - Agronomic and nutritional considerations
Autoren: Grausgruber H., Preinerstorfer B., Negash Geleta, Leopold L. Firdissa Eticha, Kandler W., Schuhmacher R., Bointner H., Siebenhandl-Ehn S.
Veranstaltung: 8th International Wheat Conference
Jahr: 2010 - Naked barley – Opportunities for food with more than taste
Autoren: Kinner M., S. Siebenhandel-Ehn, H. Grausgruber, G. Kronawetter, L. Pérez Berrocal, T. Gollinger, P. Wurbs, M. Prückler, E. Berghofer
Veranstaltung: AACC International Annual Meeting 2010
Jahr: 2009 - Studies on the beta-glucan content of hull-less barley
Autoren: Grausgruber H., Weinzetl I., Zahlner V., Schmidt J., Wurbs P., Siebenhandl-Ehn S.
Veranstaltung: 60. Jahrestagung der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs 2009
Jahr: 2009 - Use of genetic resources for the development of functional food: A case study of cereals
Autoren: Grausgruber H., Siebenhandl S., Firdissa Eticha, Kinner M., Leopold L., Negash Geleta, Berghofer E.
Veranstaltung: 19th Congress of the European Association for Research on Plant Breeding EUCARPIA, Genetic Resources Section 2009
Jahr: 2009 - Verwertungspotential pigmentierter Getreidearten
Autoren: Berghofer E., S. Siebenhandl-Ehn, H. Grausgruber
Veranstaltung: 17th Intern. Conference of IGV GmbH 2009 - Grains are Functional
Jahr: 2009 - Übertragbarkeit von Laborversuchen in den großtechnischen Maßstab als Voraussetzung zur Herstellung innovativer Teigwaren
Autoren: Berghofer E., M. Burger, G. Linsberger-Martin, R. Schönlechner, S. Siebenhandl-Ehn
Veranstaltung: Anuga FoodTec 2009 – DLG-Forum, Taste meets Technology
Jahr: 2009 - Plant genetic resources - A prerequisite for a diverse and healthy diet
Autoren: Grausgruber H., Vollmann J., Siebenhandl-Ehn S., Schönlechner R., Kinner M., Berghofer E., Preinerstorfer B., Kandler W.
Veranstaltung: Agricultural Biodiversity for Nutrition and Health, Round-table-meeting, PolSCA-Polish Science Contact Agency of the Polish Academy of Sciences in Brussels 2009
Jahr: 2009 - Naked Barley – A rediscovered source for functional foods!
Autoren: Kinner, M., S. Siebenhandl-Ehn, H. Grausgruber, K. Huber, S. Nitschko, M. Prückler, M. Poppenitsch, E. Berghofer
Veranstaltung: International Annual Meeting of the AACC 2009
Jahr: 2009 - Nacktgerste - vom Korn zum Mehl und dann?
Autoren: Kinner M., K. Huber, H. Grausgruber, S. Siebenhandl-Ehn, E. Berghofer
Veranstaltung: GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2009
Jahr: 2008 - Yellow Pigments in wheat species: determination and influence of processing
Autoren: Siebenhandl-Ehn S., H. Grausgruber, R. Schuhmacher, F. Eticha, L. Leopold, M. Kinner, E. Berghofer
Veranstaltung: 1st Symposium of the Vienna Research Platform of Nutrition and Food Sciences VRPNFS 2008
Jahr: 2007 - Carotenoid determination from wheat by HPLC
Autoren: Leopold L. F., H. Grausgruber, C. Socaciu, S. Siebenhandl, R. Schuhmacher
Veranstaltung: 6th international symposium Prospects for the 3rd Millennium Agriculture 2007
Jahr: 2007 - Hulled wheats and naked barley - Prime examples for participatory research
Autoren: Grausgruber H., Firdissa Eticha, Sailer C., Negash Geleta, Weinzetl I., Schmidt J., Siebenhandl S.
Veranstaltung: EUCARPIA Symposium Plant Breeding for Organic and Sustainable, Low-input Agriculture 2007 - Dealing with Genotype-Environment Interactions
Jahr: 2006 - Yellow pigments in wheat species: Determination and influence of processing
Autoren: Siebenhandl S., Grausgruber H., Zweytick G., Firdissa Eticha, Pundy T., Gast C., Berghofer E.
Veranstaltung: World Grain Summit 2006 - Foods and Beverages
Jahr: 2006 - Carotinoide und Anthocyane in Weizen (Triticum sp.)
Autoren: Grausgruber H., Siebenhandl S., Firdissa Eticha, Berghofer E.
Veranstaltung: Aktuelle Züchtungsforschung
Jahr: 2006 - Composition and antioxidant capacity of purple, blue and black pigmented wheat and barley varieties
Autoren: Siebenhandl S., H. Grausgruber, Firdissa Eticha, T. Pundy, C. Gast, N. Pellegrini, V. Fogliano, E. Berghofer
Veranstaltung: COST-meeting in Vienna (926, 927): Molecular and physiological effects of bioactive food compounds
Jahr: 2005 - Wenig genutzte Getreidearten - Wertvolle Quellen sekundärer Pflanzenstoffe mit gesundheitsfördernder Wirkung
Autoren: Grausgruber H., Siebenhandl S., Schönlechner R., Ruckenbauer P., Berghofer E.
Veranstaltung: 48. Jahrestagung der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften 2005 - Wasser und Pflanzenbau - Herausforderungen für zukünftige Produktionssysteme
Jahr: 2005 - Einfluss von Genotyp und Umwelt auf den Gehalt sekundärer Pflanzenstoffe bei Sommergerste
Autoren: Grausgruber H., Siebenhandl S., Weinzetl I., Ruckenbauer P., Berghofer E.
Veranstaltung: 48. Jahrestagung der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften 2005 - Wasser und Pflanzenbau - Herausforderungen für zukünftige Produktionssysteme
Jahr: 2005 - Purple Wheat - a Raw Material with High Content of Phytonutrients
Autoren: Berghofer, E., Kreilmayr, I., Siebehandl S., Zahlner, V.
Veranstaltung: 17th International Botanical Congress 2005
Jahr: 2005 - Charakterisierung des Isoflavonoid-Spektrums von einheimischen Sojabohnen und fermentierten Sojaprodukten
Autoren: Berghofer, E., Mayrhofer, C., Siebenhandl, S.
Veranstaltung: GDL Kongress
Jahr: 2005 - Potential of fermented amaranth (angkak) as an alternative, heat-stable colorant for pasta
Autoren: Siebenhandl, S., Woller, A., Berghofer, E.
Veranstaltung: International Congress 2005 - Technological Innovation and Enhancement of Marginal Products
Jahr: 2005 - Health-promoting compounds in cereals
Autoren: Grausgruber, H., Siebenhandl, S., Berghofer, E.
Veranstaltung: SUSVAR Workshop, Assessment of varietal characteristics in diverse crop and diverse low-input especially organic growing systems
Jahr: 2005 - Potential von wenig genutzten Getreidearten für ernährungsphysiologisch wertvolle Lebensmittel
Autoren: Grausgruber H., Schönlechner R., Scheiblauer J., Siebenhandl S., Ruckenbauer P., Berghofer E.
Veranstaltung: Pflanzliche Lebensmittel - die Basis der Ernährung zwischen Qualität und Verbraucherakzeptanz
Jahr: 2005 - Evaluation of antioxidative properties of holy basil and galangal and their application to increase the oxidative stability of cooked ground pork
Autoren: Juntachote T., E. Berghofer, S. Siebenhandl, F. Bauer
Veranstaltung: 51st International Congress ov Meat Science and Technology 2005
Jahr: 2005 - Use of amarant angkak as an alternative colorant in pasta
Autoren: Siebenhandl, S., Woller, A., Berghofer, E.
Veranstaltung: International Congress 2005 - Technological Innovation and Enhancement of Marginal Products
Jahr: 2005 - Composition and antioxidant capacity of under-utilised grains
Autoren: Siebenhandl, S., Grausgruber, H., Berghofer, E.
Veranstaltung: 119th AOAC Annual Meeting and Exposition 2005 - Food Allergens Community - Harmonization of Validation Processes for Allergenic Residue Detection Methods
Jahr: 2005 - Optimisation of Flavonoid-rich Extracts of Anthemis tinctoria and their Applicability in Food Industry
Autoren: Siebenhandl, S., Berghofer, E., Bindeus, G.
Veranstaltung: 17th International Botanical Congress 2005
Jahr: 2004 - Bioaktive Substanzen - Die Lösung für ein gesünderes Leben?
Autoren: Siebenhandl S.
Veranstaltung: Stammtisch: Innovative Lebensmittelwirtschaft - Die Plattform für Forschung und Entwicklung
Jahr: 2004 - Trends und Perspektiven - Einsatz von Antioxidantien und antioxidativ wirkenden Substanzen in Lebensmitteln
Autoren: Berghofer, E., Siebenhandl, S.
Veranstaltung: Jahrestagung ÖGE GÖCH VÖLB 2004 - Antioxidantien in Lebensmitteln kritisch betrachtet
Jahr: 2002 - Antioxidant activity of extracts of phenolic compounds from fermented pulses and herbs
Autoren: SIEBENHANDL, S.; E. BERGHOFER, J. TRENKWALDER and M. WAGNER
Veranstaltung: 1st Central European Congress on Food and Nutrition CEFOOD 2002
Jahr: 2001 - Potent antioxidative compounds in peas fermented with Rhizopus oligosporus
Autoren: Siebenhandl, S., Wagner, M., Berghofer, E.
Veranstaltung: 11th EUROFOODCHEM 2001 - Biolgically-active Phytochemicals in Food.: Analysis, Metabilism, Bioavailability and Function
Jahr: 2001 - Enrichment and stabilisation of flavonoid extracts of Anthemis tinctoria L.
Autoren: Bindeus, G., Siebenhandl, S., Altmann, F., Berghofer, E.
Veranstaltung: 11th EUROFOODCHEM 2001 - Biolgically-active Phytochemicals in Food.: Analysis, Metabilism, Bioavailability and Function
Preliminary screening of antioxidant activity of different ethanol extracts of Anthemis tinctoria L.
Autoren: Bindeus, G., Siebenhandl, S., Altmann, F., Berghofer, E.
Production and properties of mould fermented vegetable food.
Autoren: Berghofer, E., Siebenhandl, S., Lestario, L-N., Trimml, D.
Production and properties of mould fermented vegetable food.
Autoren: Berghofer, E., Siebenhandl, S., Lestario, L-N. and Trimml, D.
Spelt Wheat: Non bread wheat or challenge for technology.
Autoren: Reiter, E., Zenz, B., Siebenhandl, S., Wertecker, M. and Berghofer, E.