Wolfgang Kneifel
Univ.-Prof. i.R. Dipl.-Ing. Dr.nat.techn. Wolfgang Kneifel
Institut Institut für Lebensmittelwissenschaften
Standort Muthgasse 18, 1190 Wien
Email wolfgang.kneifel@boku.ac.at
Laufbahn
- 2019 Univ. Prof. i.R. seit 1.Oktober 2019
- 2011 - 2016 Leiter des Christian-Doppler-Laboratoriums für Innovative Kleie-Bioraffinerie
- 2010 - 2019 Leiter des Instituts für Lebensmittelwissenschaften
- 2009 Gastprofessur, University of Hongkong (Food Safety and Toxicology Ms. Programme)
- 2009 - 2019 Leiter des Departments für Lebensmittelwissenschaften und -technologie
- 2004 Univ.Prof.
- 2003 - 2003 Gastprofessur Ain Shams University, Kairo
- 1995 Berufstitel A.o. Univ.Prof.
- 1989 Habilitation
- 1983 Promotion
Auszeichnungen
- 2011 Nominierung BOKU Teaching Award
- 1995 Franz Schwacköfer-Preis des Vereins Österr. Lebensm. & Biotechnol.
- 1990 Österr. Hygienepreis (anteilig)
- 1987 Dr. Hermann Zittmayer Stipendium der Österr. Milchwirtschaft
- 1986 Waldemar Richter Preis der Univ. f. Bodenkultur
- 1983 Ök.Rt. Josef Kraus Stipendium
- 1980 Kuner Forschungsstipendium
Projekte
Es wurden 0 Projekte gefunden.
Publikationen
Wissentransfer in die Gesellschaft
Medienbeiträge
Vorträge
(2021) Effect of heat treatment of different soybean varieties on amino acid digestibility and gut microbiota in broiler chickens
Autoren: Hemetsberger F., Kneifel W., Domig K., Schedle K.
75. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2021
(2021) Behandlung zweier Sojabohnensorten bei unterschiedlichen Hitzeintensitäten - Einfluss auf Mast- und Schlachtleistung bei Broilern.
Autoren: Hemetsberger F., Kneifel W., Domig K., Schedle K.
75. ALVA-Jahrestagung 2021
(2020) Heat treatment of soybean cakes from two soybean varieties differing in protein solubility - effect on broiler performance
Autoren: Hemetsberger F., Kneifel W., Schedle K.
74. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2020
(2019) Thermische Behandlung von Sojabohnen für monogastrische Nutztiere. Fluch und/oder Segen?
Autoren: Hemetsberger F., Kneifel W., Schedle K.
74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima
(2019) A polyphasic methodological approach reveals low clostridial abundance despite apparent cheese spoilage
Autoren: Brändle, J, Fraberger, V, Berta, J, Puglisi, E, Jami, M, Kneifel, W, Domig KJ
8th Congress of European Microbiologists FEMS 2019
(2019) Einfluss der Sorte auf Wirkung einer Hitzebehandlung von Sojabohnen
Autoren: Hemetsberger F., Kneifel W., Schedle K.
74. ALVA Jahrestagung 2019 - Weinbau und Klima
(2019) Modern molecular biological methods for microflora characterization in sugar beet factories
Autoren: Kohout C.K., Ukowitz C., Emerstorfer F., Hein W., Kneifel W., Domig K.J.
6th Conference of the European Society of Sugar Technology (ESST)
(2018) Festphasenfermentation von Weizenkleie zur Verbesserung der Verdaulichkeit für Legehennen
Autoren: Wanzenböck E., Schedle K., Kneifel W.
17. BOKU-Symposium Tierernährung 2018
(2018) Weizenkleie im Legehennenfutter: Einfluss auf die Nährstoffverdaulichkeit/Retention und die Adaptationszeit.
Autoren: Wanzenböck. E; Kneifel, W; Schedle, K.
Gesellschaft für Ernährungsphysiologie - Jahrestagung 2018
(2018) Effect of soy/corn-based feed after varying thermal treatment on growth performance, intestinal physiology and microbiota in broiler chickens
Autoren: Hemetsberger F., Kneifel W., Schedle K., Domig K.J.
PhD Candidate Symposium 2018
(2018) Neue Lösungen für lange bestehende Probleme in der Clostridienanalytik
Autoren: Brändle, J.; Fraberger, V.; Berta, J .; Zitz, U.; Schinkinger, M.; Stocker, W.; Kneifel, W.; Domig, K.J.
FFoQSI Academy - Möglichkeiten und Grenzen der Clostridienanalytik
(2018) Novel approach to quantify clostridial endospores in milk
Autoren: Brändle, J.; Fraberger, V.; Berta, J.; Zitz, U.; Schinkinger, M.; Kneifel, W.; Domig, K.J.
36. Jahrestagung der ÖGHMP Österreichische Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2018
(2018) A polyphasic case study on butyric acid producing clostridia in cheese
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Berta, J., Puglisi, E., Jami, M., Domig, K.J., Kneifel, W.
10th Cheese Symposium 2018
(2018) New approach to quantify clostridial endospores in milk
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Berta, J., Zitz, U., Schinkinger, M., Stocker, W., Kneifel, W., Domig, K.J.
10th Cheese Symposium 2018
(2018) Rapid spectroscopic detection of Cronobacter sakazakii using anti-C. sakazakii functionalized gold nanoparticles
Autoren: Aly M.A., Domig K.J., Kneifel W. & Reimhult E.
Food Micro 2018 - 26th International ICFMH Conference
(2018) Examination of microbiological activities in an Austrian beet sugar factory
Autoren: Kohout C.K., Ukowitz C., Zitz U., Emerstorfer F., Hein W., Kneifel W., Domig K.J.
Food Micro 2018 - 26th International ICFMH Conference
(2018) Biodiversity of butyric acid producing clostridia in milk and cheese
Autoren: Brändle, J.; Küller, F.; Kneifel, W., Domig, K.J.
26th International ICFMH Conference - FoodMicro 2018
(2018) Fermented wheat bran in diets for laying hens: Effect on nutrient digestibility/retention and microbiota
Autoren: Wanzenböck E., Kneifel W., Domig K., Schedle K.
72. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2018
(2018) Examples for innovatove Education: Applied Quality Management at BOKU
Autoren: Zitz, U; Schleining, G; Strobl, M; Zunabovic-Pichler, M; Dürrschmid, K; Kneifel, W
ISEKI_Food 2018
(2018) Wheat bran in diets for laying hens: Effect on nutrient digestibility/retention and adaption time
Autoren: Wanzenböck E., Schedle K., Kneifel W.
72. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2018
(2018) Festphasenfermentation von Weizenkleie zur Verbesserung der Verdaulichkeit für Legehennen Solid-state fermentation as a valorization strategy of wheat bran - a preliminary study
Autoren: Wanzenboeck, E; Schedle, K; Kneifel, W.
17. BOKU-Symposium Tierernährung 2018
(2018) Competition for food resources - the biorefinery solution
Autoren: Kneifel, W
Symposium on Global Challenges in Food, Nutrition and Environment
(2017) Innovative Strategien der Nutzung von Weizenkleie im Futtermittelbereich bei Schwein und Geflügel
Autoren: Wanzenböck, E; Kraler, M; Schedle, K; Kneifel, W
ALVA Jahrestagung 2017 - Zukunft Obstbau, Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel-, Veterinär- und Agrarwesen
(2017) Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch
Autoren: Domig K.J., Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Schuller K., Berta J., Zitz. U., Kneifel W.
3. ADDA Jahresmeeting
(2017) Decreased physic acid levels and viscosity in wheat bran through solid-state fermentation with Pleurotus fungi
Autoren: Wanzenböck E., Tirpanalan Ö., Schedle K., Apprich S., Kneifel W.
71. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2017
(2017) Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle, J; Heinzle, L; Fraberger, V; Berta, J; Zitz, U; Schinkinger, M; Stocker, W; Kneifel, W; Domig, KJ
Symposium Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittelmikrobiologie
(2017) Effect of oral probiotics on vaginal microbiota
Autoren: Schrezenmeir J., Laue C., Papazova E., Liesegang A., Pannenbeckers A., Arendarski P., Linnerth B., Domig K.J., Kneifel W., Petricevic L.
11th International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics - IPC 2017
(2017) Wheat bran biorefinery - challenges and perspectives
Autoren: Kneifel, W
2. Bio Economy Congress Baden Württemberg
(2017) Untersuchung zu ansteigenden Gehalten an Weizenkleie und verschiedenen Ölen im Legehenne Futter im Hinblick auf die Eiqualität
Autoren: Wanzenböck E., Schedle K., Kneifel W.
14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2017
(2017) Quantifizierung und Charakterisierung von Clostridium spp. in Käsereimilch
Autoren: Brändle J., Fraberger V., Heinzle L., Schuller K., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J.
3. ADDA Jahresmeeting
(2017) Raw milk and allergy prevention - a possible Feature for organic milk?
Autoren: Kneifel, W
Organics for tomorrow´s food Systems - NJF-Seminar 495, 4th Organic Conference
(2017) Effect of a probiotic Lactobacillus strains on vaginal microbiota and bacterial vaginosis
Autoren: Schrezenmeir J., Laue C., Papazova E., Liesegang A., Pannenbeckers A., Arendarski P., Linnerth B., Domig K.J., Kneifel W., Petricevic L.
FFC's 21st International Conference and Expo on Functional Foods: Functional Foods and Bioactive Compounds in Health and Disease - Science and Practice
(2017) Food Safety and Risk Management - Capacity Building fror Tailored Education
Autoren: Kneifel, W
UNIDO-CFDA Seminar on Food Safety Capacity Building
(2017) Untersuchung zu ansteigenden Gehalten an Weizenkleie und verschiedenen Ölen im Legehennen Futter im Hinblick auf die Eiqualität.
Autoren: Wanzenböck, E; Schedle, K; Kneifel, W
14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung 2017
(2017) Decreased phytic acid levels and viscosity in wheat bran trough solid-state fermentation with Pleurotus fungi - a preliminary study
Autoren: Wanzenböck, E; Schedle, K; Tirpanalan, Ö; Apprich, S; Kneifel, W
71. Jahrestagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie 2017
(2016) Wirkungsweise der «Pulsed Light» Technologie auf die mikrobiologische Stabilität und andere Qualitätsmerkmale von Lebensmitteln
Autoren: Zunabovic-Pichler, M; Heinrich, V; Petschnig, A; Ecker, B; Müller H; Jäger H; Kneifel, W
Wädenswiler Lebensmitteltagung 2016 - Lebensmittelsicherheit und –qualität durch nicht-thermische Verfahren
(2016) Lebensmittel: Qualität und Sicherheit an erster Stelle
Autoren: Kneifel, W
Forum Green Logistics: Green Food Chains - Green Logistic Concepts
(2016) Food Safety and Microbiological Risk Management
Autoren: Kneifel, W
Biosafe Summer School 2007
(2016) Wheat bran valorisation - a review over four years of research
Autoren: Wanzenböck, E; Tirpanalan, Ö; Apprich, S; Reisinger, M; Prückler, M; Kraler, M; Hell, J; Schedle, K., Novalin, S; Kneifel, W
30th EFFoST International Conference 2016
(2016) Käsereischädliche Clostridien - Neue Lösungsansätze zur Identifizierung und Charakterisierung
Autoren: Brändle, J., Domig K.J., Kneifel W.
16. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie (DGHM - Deutsche Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie e.V.)
(2016) Food Safety - Education concepts and international capacity building
Autoren: Kneifel, W.
Innovations in Food & Feed Safety
(2016) Strategies for shelf-life prolongation of fresh-cut vegetables (1) contamination scenarios (2) process optimization
Autoren: Zunabovic, M; Lupberger, L; Ulrich, D; Schmidt, J; Tirpanalan Ö; Kneifel, W; Jäger, H;
2nd Euro-Mediterranean Symposium on Fruit and Vegetable Processing
(2016) The challenge of detecting cheese-damaging clostridia in milk
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J., Kneifel, W.
67th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science EAAP 2016
(2016) Käsereischädliche Clostridien aus einer neuen Perspektive
Autoren: Brändle, J., Fraberger, V., Heinzle, L., Schuller, K., Kneifel, W., Domig, K.J.
2. Jahresmeeting Advancement of Dairying in Austria ADDA 2016
(2016) Universitäten, Forschung und Ausbildung international vernetzt in MoniQA
Autoren: Kneifel, W
FTI Burgenland Auftaktveranstaltung MoniQA Association
(2016) Innovative method for the detection of butyric acid producing clostridia in milk
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J., Kneifel, W.
4th International ISEKI Food Conference 2016
(2016) Methodenentwicklung zum Nachweis von Clostridien in Milch - Sicherung einer nachhaltigen und profitablen Wertschöpfungskette
Autoren: Brändle J., Domig K.J., Kneifel W.
life-science-success 2016 - Ethik in Wirtschaft und Wissenschaft
(2016) Tetracycline resistance in the Lactobacillus buchneri group
Autoren: Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W., Domig K.J.
35. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2016
(2016) Prevalence, identification and molecular characterization of Cronobacter spp. and genes involved in biofilm formation
Autoren: Aly, M.A., Domig, K.J., Kneifel, W., Reimhult, E.
Food Micro 2016
(2016) Butyric acid producing clostridia in Austrian cheese - A case study
Autoren: Brändle, J., Domig, K.J., Fraberger, V., Kneifel, W.
25th International ICFMH Conference - FoodMicro 2016
(2016) Lebensmittelqualität - Grenzen und Perspektiven
Autoren: Kneifel, W
WKO Ecoplus Cluster-Partnertag
(2016) Präbiotika: Weizenkleie. Wirkung auf die Darmmikrobiota
Autoren: Kneifel, W
4. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft f. Mukosale Immunologie und Mikrobiom
(2016) Recontamination of heat preserved meat products and the role of lactic acid bacteria
Autoren: Chrysanthopoulou, F; Zunabovic, M; Heinrich, H; Herzog, K; Bergmair, J; Singer, E; Stelzl, M; Domig, J.K; Kneifel, W;
30th EFFoST International Conference 2016 - Targeted Technologies for Sustainable Food Systems
(2016) Cheese-damaging clostridia in Austrian hard cheese
Autoren: Brändle, J., Kneifel, W., Domig, K.J.
35. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2016
(2016) Tetracycline resistance in the Lactobacillus buchneri group
Autoren: Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W., Domig K. J.
25th International ICFMH Conference - FoodMicro 2016
(2015) Lebensmittelsicherheit zwischen Gesetzen, Fakten, Krisen und Konsumentenerwartung
Autoren: Kneifel, W
WIWI aktuell: Kann die Sicherheit von Lebensmitteln mit Labels gewährleistet werden?
(2015) A global approach to training an education in food safety
Autoren: Kneifel, W.
UCSC Workshop Food Safety on a Global Scale
(2015) Food safety risks - is there a balance between facts and perception?
Autoren: Kneifel, W.
Risk Assessment and Values in Science
(2015) Mucosa-associated microbiota in the Snow trout intestine differ from lumen-associated microbiota, as revealed by 454 pyrosequencing
Autoren: Ghanbari M., Shahraki H., Kneifel W. & Domig K.J.
6th Congress of European Microbiologists FEMS 2015
(2015) β-glocosidases of intestinal origin have the potential to reactivate mycotoxins from their masked forms
Autoren: Michlmayr, H; Varga, E; Malachova, A; Nguyen, N T; Lorenz, C; Kneifel, W; Berthiller, F; Adam, G
5th MoniQA International Conference 2015 - Food and Health - Risks and Benefits
(2015) Lebensmittel - zwischen Sicherheit und allgemeiner Verunsicherung
Autoren: Kneifel, W.
Wiener Vorlesungen 2015
(2015) 6th Congress of European Microbiologists
Autoren: Zunabovic M., Zitz U., Günther M., Bromberger B., Kneifel W. & Domig K.J.
6th Congress of European Microbiologists FEMS 2015
(2015) Food Safety and Risk Management Capacity Building: Educational Cooperation Programmes in Europe
Autoren: Kneifel, W.
EFSA 2015 - Shaping the Future of Food Safety, Together
(2015) Prevalence and diversity of Listeria monocytogenes in smoked fishery products sold in the Austrian market
Autoren: Zunabovic M., Zitz U., Günther M., Bromberger B., Domig K.J., Kneifel W.
15. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie der DGHM/VAA;M 2015
(2015) Bacterially induced cheese blowing defects with particular attention to butyric acid clostridia
Autoren: Brändle J., Domig K.J., Kneifel W.
66th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science EAAP 2015
(2015) Angewandtes Qualitätsmanagement bei der Herstellung von Lebensmittelverpackungen
Autoren: Zitz, U; Domig, K J; Feichtinger, M; Fric, H; Kneifel, W
Science 2 Business Award 2015
(2015) Microbial Inactivation by Novel Food Technologies – Overcoming Challenges for the Implementation in the Food Industry of the Future
Autoren: Zunabovic, M; Heinrich, V; Scheberl, A; Lassenberger, A; Reimhult, E; Jäger, H; Kneifel, W;
EFSA 2015 - Shaping the Future of Food Safety, Together
(2015) Effective Utilization Strategy of Wheat Bran within the Biorefinery Concept
Autoren: Tirpanalan Özge, Reisinger Michael, Huber Florian, Kneifel Wolfgang, Novalin Senad (2015)
5th Scientific Student Conference of the Euroleague for Life Sciences 2015 - Sustainability Challenge - Technological advancements and other solutions
(2015) Prückler, M; Lorenz, C; Endo, A; Kraler, M; Dürrschmid, K; Hendriks, K; Soares da Silva, F; Auterith, E; Kneifel, W; Michlmayr, H;
Autoren: Comparison of homo- and heterofermentative lactic acid bacteria for fermentation of wheat bran
Cereals & Spring Meeting
(2015) Milch und Milchprodukte: Einflussfaktoren und Modifikationsmöglichkeiten
Autoren: Kneifel, W.
ÖGE Symposium Milch und Alternativen 2015
(2015) Immunolocalization of arabinoxylan in wheat bran to monitor the effect of different treatments
Autoren: Hell, J., Donaldson, L., Michlmayr, H., Kneifel, W., Rosenau, T., Potthast, A., Böhmdorfer, S.
18th International Symposium on Wood, Fiber and Pulping Chemistry ISWFPC 2015
(2015) Antimicrobial activities and biological diversity of culturable Actinobacteria isolated from freshwater fish gut microbiota
Autoren: Jami M., Kneifel W. & Domig K.J.
6th Congress of European Microbiologists FEMS 2015
(2015) Food Safety and Risk Assessment - Capacity Building: Educational Cooperation Programmes in European
Autoren: Kneifel, W.
EFSA 2015 - Shaping the Future of Food Safety, Together
(2015) Monitoring the livestock resistome
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Roth N., Kneifel W.
Livestock production in the post antibiotic era - Global Challenges University Alliance (GCUA) workshop - Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
(2015) Milch ist nicht gleich Milch
Autoren: Kneifel, W.
Internationales pädiatrisches Symposium 2015
(2015) Herausforderungen bei der Beurteilung der Antibiotikasensitivität von Milchsäurebakterien
Autoren: Domig K., Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W.
15. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie der DGHM/VAA;M 2015
(2014) Global food safety: recent crises and lessons to be learned
Autoren: Kneifel, W.
Int. Conference on Food Safety:From Experience to Perspectives
(2014) Barcoded pyrosequencing‐based diversity analysis of the intestinal microbiome in Snow Trout (Schizothorax zarudnyi)
Autoren: Ghanbari, M; Domig, K.J; Kneifel, W
34. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2014
(2014) Jami, M; Domig K.J; Kneifel, W
Autoren: Identification and characterization of antibiotic producing Actinomycetes from fish microbiome
34. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin 2014
(2014) High-throughput sequencing and metagenomics: Moving forward in the culture-indenpendent analysis of fisch microbial ecology
Autoren: Ghanbari M., Domig K.J., Kneifel W.
1st International Symposium on Aquatic Sciences and Technology - AQUA CYPRUS 2014
(2014) Immunolocalization of arabinoxylan in wheat bran to monitor the effect of different treatments
Autoren: Hell J., Donaldson L., Michlmayr H., Kneifel W., Rosenau T., Potthast A., Böhmdorfer S.
13th European Workshop on Lignocellulosics and Pulp EWLP 2014
(2014) Effect of fermented and extruded wheat bran on in-vitro enzymatic digestibility of dry mass in pigs
Autoren: Kraler M., Schedle K., Domig K.J., Heine D., Michlmayr H., Kneifel W.
13. BOKU-Symposium Tierernährung 2014
(2014) David M., Zunabovic M., Mayrhofer S., Mrkonjić-Fuka Mirna., Domig K.J.
Autoren: Naturally fermented boar sausages - Analysing their microflora with focus on beneficial bacteria
ELLS Scientific Student Conference 2014
(2014) Isolation and characterization of Actinobacteria from fresh water fish microbiome
Autoren: Jami M., Domig K.J., Kneifel W.
1st International Symposium on Aquatic Sciences and Technology 2014
(2014) Innovative Kleiebioraffinerie: vom Nebenprodukt zu High Value-Produkten
Autoren: Kneifel, W.
25. Hülsenberger Gespräche: Innovative Erzeugung, Konversion und Nutzung agrarischer Biomasse - Zukunftsfeld der Bioökonomie
(2014) Beneficial microbes and antibiotic sensitivity – Legal background and open questions
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Feichtinger M., Kneifel W.
Joint Conference PROMISE and BacFood Net - Persistent lifestyles of food-borne pathogens and its consequence
(2014) Food Safewty and Risk Management: Facts and Visions
Autoren: Kneifel, W.
Food Safety: Competences for the Future
(2014) Next-Generation Sequencing for Studying the Fish Microbiome
Autoren: Ghanbari M., Kneifel W., Domig K.J.
Global Challenge University Alliance (GCUA) Workshop
(2014) Microbiological Quality of Fresh-Cut Produce and Efficacy of Sanitizing Agents
Autoren: Zunabovic, M; Tirpanalan, Ö; Marzcyk, C; Kneifel, W;
8th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists 2014
(2014) How the European F&D industry perceived food reformulation
Autoren: Höhl, A., Kneifel, W.
Final Conference of the SALUX Project
(2014) Colorimetric determination of the total phenolic content in cold-smoked fish products - an in-house method validation study
Autoren: Zitz, U; Domig, K, J; Wiederstein, F; Zunabovic, M; Kneifel, W
3rd Kiel Food Science Symposium 2014
(2014) Cereval- the Austrian bran biorefinery project
Autoren: Kneifel, W.
Torino Bioeconomy Stakeholders´Conference 2014
(2013) Food Safety and Risk Management: Learning from Other Disciplines and from Crises
Autoren: Kneifel, W.
DREAM Conference: From Food Models to Model Foods
(2013) Challenges and hurdles for health food: the probiotic case
Autoren: Kneifel, W.
Talentum: Science for Sustainability
(2013) Lebensmittelqualität und Lebensmittelsicherheit im Spannungsfeld zwischen Trends und Erwartungen
Autoren: Kneifel, W.
Österreichisches Ei-Forum der AMA
(2013) Lebensmittelherkunft,-qualität, -echtheit und -sicherheit - Kernkompetenz aus einer Hand
Autoren: Prohaska, T., Zitek, A., Hann, S., Kneifel, W., Domig, K., Schreiner, M., Dürrschmid, K., Krska, R., Bertiller, F., Baumgartner, S. und Kandler, W.
Science meets Business 2013 - Die BOKU und ihre Rolle im Innovationsprozess
(2013) Listerien in Fischprodukten - eine Herausforderung in der gesamten Wertschöpfungskette
Autoren: Zunabovic, M; Jami, M; Ghanbari, M.; Kneifel, W; Domig, J.K;
14. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2013
(2013) Neue Methode zur Hygieneprüfung vonPapierverbunden in der Verpackungsindustrie
Autoren: Feichtinger, Marlies; Zitz, Ulrike; Domig, Konrad, J.; Kneifel, Wolfgang; Fric, Helmut
Innovation Award 2013
(2013) Verwertung von Getreidenebenprodukten
Autoren: Kneifel, W.
Zukunftsorientierte Verwertung von pflanzlichen Agrarrohstoffen
(2013) Antibiotic resistance and safety of fresh produce
Autoren: G. Schleining, Andreas Hoehl, Wolfgang Kneifel
FOODSEG Workshop Open debate on important topics of food safety and quality in the future 2013
(2013) FUTURE TECHNOLOGIES OF BRAN UTILIZATION
Autoren: S. Apprich, S. Siebenhandl-Ehn, M. Reisinger, M. Prückler, Ö. Tirpanalan, S. Novalin, W. Kneifel
4th MoniQA International Conference 2013
(2013) Use of Argon in Modified Atmosphere Packaging (MAP) and the Effect on the Growth of Relevant Pathogenic Bacteria
Autoren: Nehm, L; Heinrich, V; Zunabovic, M; Kneifel, W;
ELLS Scientific Stundent Conference 2013 - Sustainability Challenge - Technological Advancements and other Solutions
(2013) Antibiotics and veterinary drugs in food, Safety of fresh produce
Autoren: G. Schleining, A. Höhl, W. Kneifel
FOODSEG Workshop Open debate on important topics of food safety and quality in the future 2013
(2013) Probiotika 2013: wo stehen wir heute?
Autoren: Kneifel, W.
Fortbildungszyklus Diätologie 2013
(2013) Arabinoxylan-oligosaccharide degrading enzymes from Lactobacillus brevis
Autoren: Michlmayr, H; Hell, J; Domig, K; Kneifel, W;
Cereals & Europe Spring Meeting 2013
(2013) Food quality, versatility, needs and expectations
Autoren: Kneifel, W.
Organic Food Quality and Health Research
(2013) Healthy diets and their implications on food safety and quality
Autoren: A. Hoehl, G. Schleining, W. Kneifel
4th MoniQA International Conference 2013
(2013) BOKU-Initiative Food Consumer Science
Autoren: Dürrschmid, K; Freyer, B; Haas, R; Kneifel, W; Meixner, O; Paxton, R; Schiebel, W
Raiffeisen Science & Innovation Award 2013
(2013) Vorkommen von Milchsäurebakterien in Wiener Weinen
Autoren: Mayrhofer S., Walzer M., Filipp R., Krükle A., Lehner D., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2013 - Pflanzenschutz als Beitrag zur Ernährungssicherung
(2013) Typisierung und Charakterisierung von potentiellen Weinstarterkulturen
Autoren: Hundsdorfer A., Mayrhofer S., Zunabovic M., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2013 - Pflanzenschutz als Beitrag zur Ernährungssicherung
(2013) Environmental influences on the microbiological quality of food packaging materials
Autoren: Feichtinger, M., Zitz, U., Domig, K.J., Kneifel, W.
ELLS Scientific Stundent Conference 2013 - Sustainability Challenge - Technological Advancements and other Solutions
(2012) Übertragungswege von Listerien bei der Herstellung von Räucherlachs
Autoren: Zunabovic, M; Domig, J D; Klinsoda, J; Palmstorfer, P; Pichler, I; Kneifel, W;
Österreichische Lebensmittelchemikertage GÖCH 2012-Haltbarkeit von Lebensmitteln
(2012) Raw milk quality vs. raw milk safety
Autoren: Kneifel, W.
Seminarvortrag ETH Zürich 2012
(2012) Frische und Haltbarkeit von Lebensmitteln in Spannungsfeld von Hygiene und Sicherheit
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Zunabovic M., Zitz U., Kneifel W.
140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
(2012) Antimicrobial potential produced by Lactobacillus casei AP8 isolated from the microbiota of sturgeon fish
Autoren: Jami M., Ghanbari M., Domig K.J. & Kneifel W.
Global Aquaculture AQUA 2012 - Securing our Future
(2012) Molekulare Untersuchung der Weinmikrobiota
Autoren: Filipp R., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
(2012) Food Safety and Risk Management - Practical Training Course for Experts
Autoren: Kneifel, W.
Course Series in European Food Legislation and Food Safety at Turku University 2012
(2012) Frustration bei Probiotika-Herstellern und Wissenschaftlern: die Health Claim Verordnung
Autoren: Kneifel, W.
Pressekonferenz der Deutschen Gesellschaft für Mucosale Immunologie und Mikrobiom DGMIM 2012
(2012) Kulturabhängige Methoden für die Analyse von Milchsäurebakterien aus Wiener Weinen
Autoren: Walzer M., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
(2012) Reproduzierbarkeit einer PCR-basierten Typisierung von Listerienisolaten.
Autoren: Zunabovic, Marija, Domig, Konrad J., Klinsoda, Jutamat, Kneifel, Wolfgang
13. FACHSYMPOSIUM LEBENSMITTELMIKROBIOLOGIE UND -HYGIENE 2012
(2012) Vorkommen von Milchsäurebakterien im Wein
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Filipp R., Hundsdorfer A., Krükle A., Reiterich C., Walzer M., W. Kneifel, Domig K.J.
4. Klosterneuburger Hefetagung 2012
(2012) Lebensmittelwissenschaften & Consumer Science
Autoren: Dürrschmid K., Kneifel W.
140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
(2012) Strain identification and antibiotic resistance gene detection of probiotic bacteria by 16S rRNA-specific PCR, Rep-PCR and DNA Microarray technique
Autoren: Sanae Kaewnopparat, Konrad Domig, Sigrid Mayrhofer, Markus Walzer, Claudia König, Wolfgang Kneifel
Dr. Glass Gems Charme 2012
(2012) SIFC International Master Programme
Autoren: Kneifel, W., Apprich, S.
Biotechnology and Microbiology for Knowledge and Benefit 2012
(2012) Detection of Gram-negative dairy-relevant re-contaminants by an adapted BacT/ALERT 3D based method
Autoren: Domig K.J., Zitz U., Macher S., Reiter A., Kronberger A., Kneifel W.
33. Jahrestagung der Österreichisches Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2012
(2012) Seafood biopreservation using lactic acid bacteria
Autoren: Ghanbari M., Jami, M., Domig K.J. & Kneifel W.
Global Aquaculture AQUA 2012 - Securing our Future
(2012) Hygiene und Mikrobiologie von hochwertigen Pflanzenproteinextrudaten
Autoren: Katharina Dusini, Raphaela Filipp, Katrin Leutgeb, Marija Zunabovic, Wolfgang Kneifel und Konrad J. Domig
ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
(2012) LikeMeat - Entwicklung von proteinreichen Lebensmitteln mit hohen Feuchtegehalt
Autoren: Domig K.J., Zunabovic M., Leutgeb K., Dusini K., Filipp R., Kneifel W.
Österreichische Lebensmittelchemikertage GÖCH 2012-Haltbarkeit von Lebensmitteln
(2012) Milchsäurebakterien und Gesundheit
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
(2012) LikeMeat - Vom Nischenprodukt zur akzeptierten Alternative
Autoren: Dusini K., Filipp R., Leutgeb K., Zunabovic M., Kneifel W., Domig K.J.
11. BOKU-Symposium Tierernährung 2012
(2012) High Quality Meat-like products – from niche markets to widely accepted meat alternatives – The LikeMeat project
Autoren: Domig Konrad J., Zunabovic Marija, Leutgeb Katrin, Dusini Katharina, Fillipp Raphaela, Kneifel Wolfgang
Food Congress From the Field to the Table 2012
(2012) Methodische Strategien zur Siocherung der Lebensmittelqualität
Autoren: Zitz, U., Domig, K., Höhl, A., Zunabovic, M., Kneifel, W.
140 Jahre Universität für Bodenkultur Wien 2012 - Quo vadis, Universität(en)?
(2012) Rückverfolgung von Listerienisolaten bei der Lebensmittelherstellung mittels rep-PCR basierender Typsierung
Autoren: Zunabovic, M;Domig, K.J; Pichler, I; Kneifel, W;
33. Jahrestagung der Österreichisches Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2012
(2012) TURNING AN UNDERUTILIZED BIOMASS INTO VALUABLE PRODUCTS – AN ECONOMIC FEASIBILITY STUDY ON WHEAT BRAN
Autoren: S. Siebenhandl-Ehn, S. Apprich, M. Reisinger, M. Prückler, S. Höltinger, S. Novalin, W. Kneifel
5th International Dietary Fibre Conference 2012
(2012) Food scientist training – A global approach by the MoniQA NoE
Autoren: Andreas Höhl, Gerhard Schleining, Charlotte Hochgatterer, Wolfgang Kneifel
6th CEFood Congress 2012
(2012) Typing and characterisation of potential wine starter-cultures
Autoren: Hundsdorfer A., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Euroleague for Life Sciences - Scientific Student Conference 2012 - Future Cities - Future Life
(2012) Phänotypische Bestimmung der Antibiotikaempfindlichkeit von Laktobazillen: Gegenüberstellung von zwei Standardverfahren
Autoren: Mayrhofer S., Zitz U., Birru F.H., Dattler D., Golos A., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2012 - Ernährung sichern, trotz begrenzter Ressourcen
(2012) EFSA: Frustration bei Probiotika-Herstellern und Wissenschaftlern
Autoren: Kneifel, W.
Pressekonferenz der Deutschen Gesellschaft für Mucosale Immunologie und Mikrobiom DGMIM 2012
(2011) Detection of lactic acid bacteria in wine using culture-independent methods
Autoren: Filipp R., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Scientific Student Conference 2011
(2011) Challenges in Food Scientist Training (FST) in a global setting
Autoren: G. Schleining, A. Höhl, W. Kneifel
2nd International ISEKI-Food Conference 2011 – Bridging Training and Research for Industry and the Wider Community
(2011) Watewater Workshop - Aspects of Food Safety
Autoren: Kneifel, W., Fürhacker, M.
Workshop Use of Treated Wastewater, Greywater and Rainwater 2011
(2011) The protective effect of farm milk consumption on childhood asthma and atopy: The GABRIEL study
Autoren: G. Loss, S. Apprich, M. Waser, W. Kneifel, J. Genuneit, G. Büchele, J. Weber, B. Sozanska, H. Danielewicz, E. Horak, R.J.J. van Neerven, D. Heederik, P.C. Lorenzen, Ch. Braun-Fahrländer
1st International Conference on Organic Food Quality and Health Research 2011
(2011) Nachweis von Milchsäurebakterien im Wein
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Walzer M., Filipp R., Krükle A., Kneifel W., Domig K.J.
3. Klosterneuburger Hefetagung 2011
(2011) Aspects of food safety
Autoren: Fürhacker, M., Kneifel, W.
Workshop Use of Treated Wastewater, Greywater and Rainwater 2011
(2011) Novel application of BacT/ALERT 3D for the selective detection of Gram-negative re-contaminants in pasteurized milk products.
Autoren: Domig K.J., Zitz U., Macher S., Reiter A., Kronberger A., Kneifel W.
Milk Conference 2011
(2011) Detektion von Milchsäurebakterien im Wein mittels mikro- und molekularbiologischer Methoden
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Walzer M., Filipp R., Kneifel W., Domig K.J.
ALVA Jahrestagung 2011 - Landwirtschaft, Lebensmittel und Veterinärmedizin - Zukunft der Forschung in Österreich
(2011) Evaluation of a new ISO standard for antimicrobial susceptibility testing of lactobacilli and bifidobacteria - an interlaboratory trial
Autoren: Birru F.H., Mayrhofer S., Domig K.J., Kneifel W.
International Yakult Symposium 2011
(2011) Detektion von Antibiotikaresistenzgenen in lebensmittelrelevanten Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer S., Dattler D., Aigner S., Kneifel W., Domig K.J.
12. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2011
(2011) Impact of effective microorganisms on organic pome fruit production
Autoren: Spornberger, A., Filipp, M., Keppel, H., Brunmayer, R., Kneifel, W.
COST Action 864 Final Meeting 2011
(2011) Antibiotic susceptibility testing of non-enterococcal lactic acid bacteria and bifidobacteria
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Birru F.H., Dattler D., Golos A., Kneifel W.
International Yakult Symposium 2011
(2011) Microbiological Monitoring of Colostrum and Colostrum Serum
Autoren: Lisa Schweikert, Silvia Apprich, Wolfgang Kneifel
ELLS-Scientific Student Conference 2011 - Can Agriculture Feed the World?
(2011) Probiotika: Anforderungen, Qualitätsfaktoren, Health Claims
Autoren: Kneifel, W.
Darmbakterien und Probiotika 2011 - neue Erkenntnisse, neue Behandlungsmöglichkeiten?
(2011) Raw milk quality versus raw milk safety - walking a tightrope
Autoren: Kneifel, W., Apprich, S.
1st International Conference on Organic Food Quality and Health Research 2011
(2011) Microarray-based detection of antimicrobial resistance genes in microorganisms used as feed additives
Autoren: Mayrhofer S., Dattler D., Kneifel W., Domig K.J.
10. BOKU-Symposium Tierernährung 2011
(2011) Culture-dependent techniques for the analysis of lactic acid bacteria associated with Viennese wine
Autoren: Walzer M., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Scientific Student Conference 2011
(2011) MoniQA Continuous Professional Development
Autoren: Andreas Hoehl, Gerhard Schleining, Charlotte Hochgatterer, Wolfgang Kneifel
3rd MoniQA International Conference 2011 - Food Safety and Consumer Protection
(2011) Microarray-based detection of antimicrobial resistance genes in lactic acid bacteria and bifidobacteria
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Dattler D., Kneifel W.
Milk Conference 2011
(2011) International MSc Study Programme "Safety in the Food Chain" (SIFC) at BOKU Vienna
Autoren: Silvia Apprich, Wolfgang Kneifel
3rd MoniQA International Conference 2011 - Food Safety and Consumer Protection
(2011) Evaluation of BacT/ALERT 3D detection of Gram-negative re-contaminants in pasteurized milk products by the Limit Of Detection (LOD)
Autoren: Zitz U., Domig K.J., Macher S., Reiter A., Kronberger A., Kneifel W.
Milk Conference 2011
(2011) Quality Issues and Product Development of Probiotics
Autoren: Kneifel, W.
Prebiotics and Probiotics 2011 - Potential for Human Health
(2011) The MoniQA Network of Excellence.
Autoren: A. Höhl, G. Schleining, D. Spichtinger, R. Poms, W. Kneifel
2nd International ISEKI-Food Conference 2011 – Bridging Training and Research for Industry and the Wider Community
(2011) Aspects of food safety
Autoren: Fürhacker, M., Kneifel, W.
Use of treated wastewater, greywater and rainwater 2011
(2010) Antibiotic susceptibility of Listeria spp. isolated from fishery products
Autoren: Koch E., Lamprecht R., Domig J.K., Zunabovic M., Kneifel W.
32. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2010
(2010) Role of food matrix on probiotic effects
Autoren: Kneifel, W.
1st Annual Conference of the German Society of Mucosal Immunology and Microbiome 2010
(2010) Method validation of the TEMPO System applied to the examination of dairy products
Autoren: Ulrike Zitz, Konrad J. Domig, Andreas Hoehl, Wolfgang Kneifel
32. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2010
(2010) Antibiotic resistance in bifidobacteria isolated from the meat production chain
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Mair, C., Petersson, A., Kneifel, W.
6th European Symposium on Food Safety IAFP 2010
(2010) Ecological Issues related to the detection of Listeria monocytogenes in food processing
Autoren: Zunabovic M., Domig J K., Kneifel W.
Shaping Future Surveillance and Biosecurity Policies for the Irish Food Chain (UCD Insitute of Food and Health - Policy Seminar Series)
(2010) Probiotica zwischen Evidenz und Erwartung - ein aktueller Status
Autoren: Kneifel, W.
6. Internationales Symposium der Österreichischen Gesellschaft für probiotische Medizin 2010
(2010) The presence of Listeria innocua significantly influences the detection of Listeria Monocytogenes
Autoren: Ulrike Zitz, Marija Zunabovic, Konrad J. Domig, Peter-Theodor Wilrich, Wolfgang Kneifel
1st Kiel Food Science Symposium 2010
(2010) Mikro- und molekularbiologische Diversität von Milchsäurebakterien in Wein
Autoren: Lehner D., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
32. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2010
(2010) Einsatz von Schnellmethoden für ein routinemäßiges Listerienmonitoring bei der Lebensmittelherstellung
Autoren: Zunabovic, M., Domig J K., Kneifel W.
6. Symposium "Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittel-Mikrobiologie" "Lemgoer Symposium"
(2010) Molecular tracing and tracking of Listeria species in seafood manufacture.
Autoren: Zunabovic M., Domig J.K., Kneifel
1st Kiel Food Science Symposium 2010
(2010) Antibiotic susceptibility of Bifidobacterium strains isolated from different animal sources.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Petersson A., Mair C., Kneifel W.
9. BOKU-Symposium Tierernährung 2010
(2010) Antimicrobial resistance of lactobacilli - localisation of resistance genes
Autoren: Mayrhofer S., Aigner S., Kneifel W., Domig K.J.
1st Kiel Food Science Symposium 2010
(2010) Antibiotic susceptibility of potential probiotic Bifidobacteria spp.
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics
(2010) Antibiotic susceptibility testing of lactic acid bacteria and bifidobacteria used in the food and feed industry
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
1st Kiel Food Science Symposium 2010
(2010) Molecular typing of food-chain related isolates of Listeria monocytogenes
Autoren: Domig K.J., Zunabovic M., Pichler I., Kneifel W.
Food Micro 2010 - 22nd International ICFMH Symposium
(2010) Probiotica: Definition, Qualität und Sicherheit
Autoren: Kneifel, W.
ÖGE Frühjahrssymposium 2010
(2010) Molecular identification of lactic acid bacteria in wine
Autoren: Mayrhofer S., Lehner D., Kneifel W., Domig K.J.
Food Micro 2010 - 22nd International ICFMH Symposium
(2010) Antibiotikaresistenzprüfung von futter- und lebensmittelrelevanten Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Mair, C., Petersson, A., Kneifel, W.
ALVA Jahrestagung 2010 - Vom Lebensmittel zum Genussmittel, was essen wir morgen?
(2010) Microbiological quality of fresh fish from aquaculture sources in Austria and Vietnam
Autoren: Koch E., Lamprecht R., Zunabovic M., Kneifel W.
1st Kiel Food Science Symposium 2010
(2010) Sterility testing of extended shelf life (ESL) and ultra heat treated (UHT) milk products by application of the BacT/ALERT 3D system.
Autoren: Domig K.J. Zunabovic M., Buchsbaum A., Hofer C., Kneifel W.
32. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2010
(2010) Polyphasic screening of the microbial quality of commercial shrimp products from different farming regions
Autoren: Lamprecht R., Zunabovic M., Kneifel W.
1st Kiel Food Science Symposium 2010
(2010) Microbial diversity studies of Listeria spp. in Austrian fresh aquaculture fish
Autoren: Zunabovic M., Domig J.K., Koch E., Kneifel W.
32. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2010
(2010) Microbiological and Chemical Characterisation of Bovine Colostrum
Autoren: G. Stockhammer, S. Apprich, T. Osl, W. Kneifel
ELLS-Conference 2010
(2009) Development of a standardized method for the enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products - ISO/FDIS 29981/ IDF 220 International Standard:2009
Autoren: Zitz, U., Kneifel, W.
IDF Analytical Week 2009
(2009) Gute Keime für wohlschmeckende und sichere Produkte
Autoren: Domig K.J., Kneifel W.
Sonderausstellung im Technischen Museum Wien 2009 - Geschmacksache
(2009) The taste of Vienna - a sensory evaluation programme for the food industry of Vienna.
Autoren: Dürrschmid K., Buchinger E., Lahm B., Wendelin M., Stadlbauer U., Kneifel W.
8th Pangborn Sensory Science Symposium 2009
(2009) Sensory and eye tracking evaluation of smoothie products
Autoren: Dürrschmid K., Wendelin M., Kneifel W.
8th Pangborn Sensory Science Symposium 2009
(2009) Development of a standardized method for the enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products
Autoren: Zitz, U., Kneifel, W.
IDF Analytical Week 2009
(2009) Joint training concept
Autoren: Schleining, G., Höhl, A., Kneifel, W.
Project Meeting - EU Research Project MoniQA 2009
(2009) Qualitative Methods for the Detection of Listeria monocytogenes and other Listeria species - strategies for Comparison Studies
Autoren: Zunabovic M., Ebersdorfer I., Bazzani F., Catalfamo E., Hoehl A., Kneifel W.
5th European Symposium on Food Safety IAFP 2009
(2009) Raw Milk Composition: Potential and Hazards
Autoren: Wolfgang Kneifel Silvia Apprich
FORALLVENT Symposium 2009 - The Hygiene Hypothesis, New Insights Into Allergic and Autoimmune Diseases
(2009) Pro- und Präbiotica - ihre Bedeutung in der Ernährung
Autoren: Kneifel, W.
Fortbildungsveranstaltung am Österreichischen Akademischen Institut für Ernährungsmedizin 2009
(2009) Joint education programmes and training tools
Autoren: Schleining G., Kneifel W., Höhl A., Beler K.
EC Review Meeting 2009 - EU Research Project MoniQA
(2009) Wirkung von Probiotica - Realität, Ziele, Wünsche
Autoren: Kneifel, W.
Diagnostik & Psychosomatik funktioneller gastroenterologischer Störungen, 3. Fortbildungskurs 2009
(2009) Live bacteria in food - detrimental and useful effects (keynote lecture)
Autoren: Kneifel, W.
The three phases of probiotics: nonviable, dormant, viable 2009
(2009) Obese persons have specific view on food
Autoren: Dürrschmid K., Wallner J., Kneifel W.
8th Pangborn Sensory Science Symposium 2009
(2009) Beurteilung der Sicherheit möglicher probiotischer Laktobazillen-Stämme bezüglich übertragbarer Resistenzen.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., van Hoek, A.H.A.M., Aigner, S., Kneifel, W.
11. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2009
(2009) Can farm milk consumption prevent allergic diseases? The epidemiological evidence.
Autoren: Marco Waser, Georg Loss, Wolfgang Kneifel, Silvia Apprich, Charlotte Braun-Fahrländer
GABRIEL Annual Meeting 2009
(2009) Evaluierung von Laktobazillen-Stämmen bezüglich erworbener Antibiotikaresistenzgene
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., van Hoek A.H.A.M., Aigner S., Kneifel W.
8. BOKU-Symposium Tierernährung 2009
(2009) MoniQA joint education and training concept
Autoren: Schleining, G., Höhl, A., Kneifel, W.
Workpackage Meeting of the EU Research Project MoniQA 2009
(2009) Einsatz der Denaturierenden Gradientengelelektrophorese (DGGE) zur Untersuchung der Darmmikrobiota des Schweins
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Dombazyan V., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W.
8. BOKU-Symposium Tierernährung 2009
(2008) Milk composition, milk (micro)biology
Autoren: Kneifel, W.
Forallvent Milk Workshop 2008
(2008) Current topics in food safety -An interactive training using role plays
Autoren: Kneifel W., Zunabovic M.
2nd Moniqa Young Food Analyst Training 2008 - Safety, Micro- and Molecular Biology of Foods
(2008) Antibiotic resistance of food chain related Bifidobacteria
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Mair C., Amtmann E., Kneifel W.
EHRLICH II –2nd World Conference on Magic Bullets 2008
(2008) Hygienestatus und mikrobiologische Sicherheit von Kräutern zur Verwendung in der Traditionellen Chinesischen Medizin (TCM).
Autoren: Domig K.J., Ortner B., Kopp B., Kneifel W.
31. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Hygiene, Mikrobiologie und Präventivmedizin ÖGHMP 2008
(2008) Lebensmittelqualitätssicherung am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie
Autoren: Kneifel, W
Quality Austria Jahrestagung 2008 - Kalibrierung Lebensmittel
(2008) WP9, Joint Education Programmes and Training Tools
Autoren: Schleining G.
EC Review Meeting 2008 - EU Research Project MoniQA
(2008) Wp 9: Joint education programmes and training tools- Plan for the next 18 months
Autoren: Kneifel W., Schleining G., Höhl A., Raytchev I.
Annual Meeting MoniQA NoE 2008
(2008) Raw milk microbiology, methods for the detection of pathogens
Autoren: Kneifel, W., Apprich, S.
Forallvent Milk Workshop, EU-Project 2008
(2008) Quantitation of free amino acids in Sur-lie model wines via pre-column derivatization using 6-aminoquinolyl-N-hydroxysuccinimidyl carbamate (AQC) and Ultra-Performance Liquid Chromatography
Autoren: Fiechter, G., Pavelescu, D., Hainzl, V., Kneifel, W., Mayer, H.K.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) Safety in the Food Chain - Activity Report
Autoren: Silvia Apprich, Wolfgang Kneifel
Annual ELLS Conference 2008
(2008) Zur Bedeutung der probiotischen Forschung für die Praxis
Autoren: Kneifel, W.
Pro- und Prebiotica in Österreich, Gesellschaft der Ärzte
(2008) Monitoring of Listeria monocytogenes in Slicer Rooms – Processing Injected and Noninjected Salmon Fillets
Autoren: Zunabovic M., Lessault F., Kneifel W.
4th European Symposium on Food Safety IAFP 2008
(2008) WP9- Joint education programmes and training tools- Progress during the first 12 months
Autoren: Kneifel W., Schleining G., Höhl A., Raytchev I.
Annual Meeting MoniQA NoE 2008
(2008) Einsatz molekularbiologischer Methoden zur Charakterisierung der Darmmikrobiota des Schweins.
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W.
ALVA Jahrestagung 2008, Ernähren uns in Zukunft die Energiepflanzen?
(2008) Pro- und Prebiotica
Autoren: Kneifel, W.
Ernährungsmedizinische Fortbildungsveranstaltung für Ärzte
(2008) MPN-techniques for the enumeration of coliforms and E.coli in dairy products: The TEMPO-Method versus ISO 11866-1/ IDF 170-1
Autoren: Zitz, U., Hoehl, A., Weiss, H., Wilrich, P-Th., Kneifel, W.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) Gefahren bei der Lebensmittelproduktion - HACCP Konzept - Weiterbildung der österreichischen Lebensmittelaufsichtsorgane.
Autoren: Kneifel W., Domig K.J.
Prof. Franz Lorenz Akademie - Verband der Österreichischen Lebensmittelaufsicht und des Konsumentenschutzes - Weiterbildungsmodul 3
(2008) Training concept of a Network of Excellence on Food Safety Issues (MoniQA-project)
Autoren: Wolfgang Kneifel, Gerhard Schleining and Andreas Höhl
1st International ISEKI Conference 2008
(2008) DGGE basiertes Monitoring der Darmmikrobiota des Schweins
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W.
7. BOKU-Symposium Tierernährung 2008
(2008) DGGE based monitoring of microbial changes in the gastrointestinal tract of pigs during a feeding trial including bifidobacteria
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Zimai V., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W.
3rd International Probiotic Conference IPC 2008 - Probiotics for the 3rd Millenium
(2008) WP9, Joint education programmes and training tools
Autoren: Schleinig, G., Höhl, A., Kneifel, W., Raytchev, I.
EC Review Meeting 2008 - EU Research Project MoniQA
(2008) Treatments with effective microorganisms on apple flowers and influence of fungicides on microflora of effective microorganisms
Autoren: Spornberger, A., Ndona, R., Kögler, B., Kneifel, W.
1st Symposium on Horticulture in Europe SHE 2008
(2008) Lebensmittelsicherheit - Fakten, Erwartungen, Perspektiven
Autoren: Kneifel, W.
Fachdialog Innovation 2008 - Food Safety und Lebensmittelsicherheit - Herausforderung für die Zukunft
(2008) Tetracycline resistance patterns of Lactobacillus acidophilus group isolates
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Mair C., Amtmann E., Kneifel W.
21st International ICFMH Symposium Food Micro 2008
(2008) Das ACE-ART Projekt - Monitoring der Antibiotikaresistenz bei Milchsäurebakterien
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mair C., Petersson A., Witoszynskyj G. Talic E., Kneifel W.
10. Fachsymposium für Lebensmittelmikrobiologie der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie DGHM und der Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie VAAM 2008
(2008) DGGE-based monitoring of microbial changes in pig gut microbiota
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Zimai V., Zollitsch W., Hagmueller W., Kneifel W.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) Immunological Potential of Cow’s Raw Milk related to Lactoferrin Content
Autoren: Silvia Apprich, Verena Lechner, Wolfgang Kneifel
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) Qualitätsstandards und Qualitätssicherung in Großküchen der Gemeinschaftsverpflegung
Autoren: Zunabovic M.
AGÖ - Küchenleitertagung 2008
(2008) Molecular typing of food-chain related isolates of Listeria monocytogenes
Autoren: Domig K.J., Pichler I.M., Zunabovic M., Kneifel W.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) Food safety between action and prevention
Autoren: Kneifel, W.
Bosphorus ICC International Conference 2008
(2008) Sweet Biocatalysis – biokatalytische Verfahren für funktionelle Oligosaccharide
Autoren: Haltrich, D. Leitner, C., Kneifel, W.
Hydrokolloide VI 2008
(2008) Pro- und Präbiotica in der menschlichen Ernährung
Autoren: Kneifel, W.
Österr. Akadem. Institut für Ernährungsmedizin, Fortbildungsveranstaltung für Mediziner
(2008) Control of Listeria monocytogenes in Seafood-Processing: The Role of Qualitative Methods in Internal Alert Systems
Autoren: Zunabovic M., Ebersdorfer I., Domig K., Kneifel W.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) Evaluating the biosafety of probiotic lactic acid bacteria and Bifidobacteria strains regarding transferable antimicrobial resistance determinants
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mair C., Kneifel W.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2008) Darmflora und Immunsystem - aktuelle Forschungsthemen
Autoren: Kneifel, W.
Seminar aus "Analytik und Biochemie", IFA Tulln
(2008) Nachweis von Bifidobacterium animalis subsp. lactis Ra 18 im Rahmen eines probiotischen Fütterungsversuchs mit Bio-Mastschweinen
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Nagel P., Zollitsch W., Hagmüller W., Kneifel W.
7. BOKU-Symposium Tierernährung 2008
(2008) Antibiotikaresistenztestung von Bifidobakterien
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Petersson A., Witoszynsyj, Kneifel W.
ALVA Jahrestagung 2008, Ernähren uns in Zukunft die Energiepflanzen?
(2008) Vergleich des Antibiotikaresistenzverhaltens von Laktobazillen-Isolaten tierischer und menschlicher Herkunft
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Amtmann A., Kneifel W.
7. BOKU-Symposium Tierernährung 2008
(2008) "MPN-techniques for the enumeration of coliforms and E.coli in dairy products: The TEMPO-Method versus ISO 11866-1/ IDF 170-1"
Autoren: Zitz, U., Hoehl, A., Weiss, H., Wilrich, P.-Th., Kneifel, W.
First European Food Congress EFFoST 2008 - Food Production - Nutrition - Healthy Consumers
(2007) Standardisierung einer mikrobiologischen Analysenmethode zum zuverlässigen quantitativen Nachweis probiotischer Keime in Milchprodukten
Autoren: Zitz, Ulrike
Kolloquium 2007 - Statistische Methoden in der empirischen Forschung
(2007) Identification of a bacterial metabolite protecting the yeast Saccharomyces cerevisiae against DON toxicity
Autoren: Weindorfer, H., Ellersdorfer, G., Sessitsch, A., Safaie, N., Gorfer, M., Strauss, J., Bogad, I., Kneifel, W., Lemmens, M., Potthast, A., Adam, G.
29th Mycotoxin Workshop 2007
(2007) A tailor-made molecular biological strategy for monitoring the gut microbiota of pigs reflecting animal health
Autoren: Petersson A., Domig K.J., Moser E., Schedle K., Windisch W., Kneifel W.
7th Congress of the European Society for Agriculture and Food Ethics EurSafe 2007 - Sustainable Food Production and Ethics
(2007) Tailoring probiotics to improve action
Autoren: Kneifel, W., Lacroix, C.
Danone Workshop 2007 - Probiotics in Progress
(2007) Sensorisch-hedonische Akzeptanzprüfung von Frischmilch, ESL-Milch und UHT-Milch
Autoren: Dürrschmid, K.
Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
(2007) Information affects hedonic acceptance of different kinds of milk
Autoren: Dürrschmid, K.
7th Pangborn Sensory Science Symposium 2007
(2007) „ACE-ART“ – ein Resümee
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Petersson A., Witoszynskyj G., Talic E., Kneifel W.
Milchwissenschaftliches Seminar am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie 2007
(2007) Bifidobakterien - die andereren Milchsäurebakterien
Autoren: Kneifel, W.
Yakult Kolloquium 2007 - Probiotika in Praxis und Forschung
(2007) Food safety & risk management - an interactive training using role plays
Autoren: Kneifel W., Domig K.J.
CEEPUS Course, Summer University, Corvinus University, Hungary 2007
(2007) Sensory and instrumental properties of dark chocolate
Autoren: Dürrschmid, K.
7th Pangborn Sensory Science Symposium 2007
(2007) Einsatz von BOKU-learn im Rahmen der LVA Lebensmittelsicherheit und Risikomanagement.
Autoren: Domig K.J. und Kneifel W.
E-learning Erfahrungsaustausch
(2007) Zitz, U., Kneifel, W., Weiss, H., Wilrich, P-Th., 2007 Planung und Umsetzung von Validierungsstudien quantitativer mikrobiologischer Methoden. Beispiel: Selektiver Nachweis von Bifidobakterien in Milchprodukten.
Autoren: Zitz, Ulrike
Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
(2007) The ACE-ART Database - conclusions of the EU project
Autoren: Kneifel, W., Domig, K.
ISAPP Meeting 2007
(2007) ESL – Milchprodukte & BacT/Alert 3D
Autoren: Buchsbaum A., Domig K.J., Kneifel W.
Milchwissenschaftliches Seminar am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie 2007
(2007) Detecting pathogens using real-time PCR: a contribution to monitoring animal health and food safety.
Autoren: Kronsteiner S., Domig K.J., Pfalz S. Nagel P., Zollitsch W. und Kneifel W.
7th Congress of the European Society for Agriculture and Food Ethics EurSafe 2007 - Sustainable Food Production and Ethics
(2007) Applicability of the TEMPO® Automated System to the Microbiological Analysis of Dairy Products
Autoren: A.Hoehl, K.Domig, U.Zitz, S.Baumgartner, W.Kneifel
EFFoST/EHEDG Joint Conference 2007 - Food - New options for the Industry
(2007) Antibiotikaresistenzprüfung von Laktobazillen: Vergleich der Mikrodilutions-, E-test- und Plättchenmethode
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Zitz U., Kneifel W.
Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
(2007) Ms.Sci. Curriculum Safety in the Food Chain - Current Status
Autoren: Kneifel, W., Apprich, S.
Annual ELLS Conference 2007
(2007) Lokalisierung von Tetracyclin-Resistenzgenen in probiotischen Stämmen
Autoren: Moser E., Domig K.J., Kneifel W.
Milchwissenschaftliches Seminar am Department für Lebensmittelwissenschaften und -technologie 2007
(2007) Analysis of diet-induced changes in intestinal microbiota: microbial balance as indicator for gut health
Autoren: Pfalz S., Domig K.J., Kronsteiner S., Nagel P., Zollitsch W., Kneifel W.
7th Congress of the European Society for Agriculture and Food Ethics EurSafe 2007 - Sustainable Food Production and Ethics
(2007) Einsatz Real-time PCR basierender Analytik zur molekularbiologischen Charakterisierung der Darmmikrobiota
Autoren: Petersson, A., Domig, K.J., Moser, E., Schedle, K., Windisch, W., Kneifel, W.
6. BOKU-Symposium Tierernährung 2007
(2007) Joint education programmes and training tools
Autoren: Kneifel, W., Höhl, A., Schleinig, G., Raytchev, I.
Annual Conference - EU Research Project "MoniQA"
(2007) Sensory evaluation of different kinds of milk
Autoren: Dürrschmid, K.
5th NIZO Dairy Conference 2007 - Prospects for Flavour Formation and Perception
(2007) Einsatz des TEMPO Systems für die mikrobiologische Qualitätskontrolle von Milch und Milchprodukten
Autoren: Kneifel W., Domig K.J., Zitz U., Hoehl A., Baumgartner S.
Milchkonferenz 2007 - Gesellschaft für Milchwissenschaft / Society of Dairy Science
(2007) Sensory evaluation of different kinds of milk
Autoren: Dürrschmid, Klaus
5th NIZO Dairy Conference 2007 - Prospects for Flavour Formation and Perception
(2007) WP 9- Progress and short and long-term planning
Autoren: Kneifel W., Schleining G., Höhl A., Raytchev I.
Spreading of Excellence Programme Meeting
(2006) Reliability of susceptibility testing methods for antibiotic resistance profiles of food-associated lactic acid bacteria.
Autoren: Kögler, B., Domig, K.J., Kneifel, W.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Sensory Evaluation of Wellness-Drinks in Austria, Germany and Switzerland
Autoren: Dürrschmid Klaus, Mayr Thomas, Svacinka Rainer, Kneifel Wolfgang, Bongartz Anette, Rohm Harald
2nd European Conference on Sensory Consumer Science of Food and Beverages 2006 - A Sense of Diversity
(2006) EM-Behandlungen auf Apfelblüten und Einfluss von Biofungiziden auf EM
Autoren: Spornberger, A., Ndona, R., Kögler, B., Kneifel, W.
EM in der Praxis - 1. Internationale EM Festa und Konferenz in Europa
(2006) Methoden der Qualitätssicherung bei probiotischen Milchprodukten
Autoren: Kneifel, W.
Seminar Lebensmittel tierischer Herkunft - Teil 3 2006
(2006) International MSc Study Programme „Safety in the Food Chain“ (SIFC)
Autoren: Silvia Apprich Wolfgang Kneifel
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Lebensmittelqualität im Spannungsfeld zwischen Konsumentenerwartungen und Lebensmittelsicherheit
Autoren: Kneifel, W. und Dürrschmid, K.
Potenziale zeitgemäßer Qualitätsforschung. Von der Methode zum Ganzen 2006
(2006) Potential probiotic bifidobacteria - experiences with drug resistance in isolates from the food chain.
Autoren: Domig, K.J., Mayrhofer, S., Kneifel, W.
20th International ICFMH Symposium FoodMicro 2006 - Food safety and food biotechnology - diversity and global impact
(2006) Applicability ot the TEMPO automated system to the microbiological analysis of dairy products.
Autoren: Hoehl A., Domig K.J., Zitz U., Baumgartner S., Kneifel W.
Internation Dairy Federation (IDF) - 27th International Congressand World Dairy Summit.
(2006) Das BacT/ALERT 3D System (Biomerieux) zur Sterilitätskontrolle vom Lebensmitteln.
Autoren: Domig K.J., Hofer C., Kneifel W.
Biomerieux Seminar 2006 - Diagnostik in der Milchwirtschaft
(2006) Bifidobakterien und Darmtransit
Autoren: Kneifel, W.
Activia Journalisten-Workshop 2006
(2006) Nachweis von Listeria monocytogenes mittels VIDAS LMO2 - ein Erfahrungsbericht
Autoren: Zunabovic M.
Biomerieux Seminar 2006 - Diagnostik in der Milchwirtschaft
(2006) Der Einsatz von TEMPO in der milchwirtschaftlichen Qualitätskontrolle - erste Erfahrungsberichte.
Autoren: Domig K.J., Höhl A., Kneifel W.
Seminar: Aktuelles aus der Lebensmitteldiagnostik
(2006) Functional drinks and consumer perception - factors affecting consumer choice, invited lecture
Autoren: Kneifel, W., Dürrschmid, K.
Functional Food Network - General Meeting
(2006) Modellstudien zur Hydrolyse von DON-Glucosid im Magen-Darmtrakt.
Autoren: Berthiller F., Domig K.J., Kneifel W., Juge N., Schuhmacher R., Krska, R., Adam G.
10. MOLD-Meeting 2006 - Ernährungsrisiko Mykotoxine, Vermeidungsstrategien entlang der Nahrungskette
(2006) Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DDGE
Autoren: Amtmann, E.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Characterisation of atypical antibiotic resistant bifidobacteria and lactobacilli - genetic heterogenity and influence of resistance elements on bacterial fitness.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Mair C., Amtmann E., Mayer H.K., Kneifel, W.
Assessment and Critical Evaluation of Antibiotic Resistance Transferability in Food Chain (ACE-ART) Meeting
(2006) Currents status of the MSc Curriculum Development "afety in the Food Chain"
Autoren: Kneifel, W. Apprich, S.
ELLS-Conference 2006
(2006) Development of a standardized method for the enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products
Autoren: Kneifel, W., Zitz, U. Weiss, H.
IDF Analytical Week 2006
(2006) Characterisation of atypical antibiotic resistant Bifidobacterium thermophilum, Bifidobacterium pseudolongum and Lactobacillus spp. isolates.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., Amtmann E., Mayer H.K., Kneifel W.
ACE-ART Meeting, Instituto de Productos Lácteos de Asturias
(2006) Geht unserer Ernährung etwas ab? Prä- und Probiotica
Autoren: Kneifel, W.
Symposium des Österr. Akadem. I)nst. f. Ernährungsmedizin
(2006) Live bacteria in food - detrimental and useful effects- invited keynote lecture
Autoren: Kneifel, W., Domig, K.
20th International ICFMH Symposium FoodMicro 2006 - Food safety and food biotechnology - diversity and global impact
(2006) Detection of antibiotic resistance determinants in Bifidobacterium thermophilum isolates from the meat production chain.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mair, C., Petersson, A., Mayer, H.K., Kneifel, W.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Antibiotic susceptibility pattern of Bifidbacterium pseudolongum isolates from the beef and pork production chain.
Autoren: Domig, K.J., Mayrhofer, S., Amtmann, E., Petersson, A., Mair, C., Mayer, H.K., Kneifel, W.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DGGE.
Autoren: Amtmann, E., Garsleitner, R., Mayrhofer, S., Domig, K.J., Kneifel, W., Mayer, H.K.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Strategy, logistics and procedure for raw milk sampling within the environmental research group of the "Gabriel" project
Autoren: Kneifel, W., Apprich, S.
Gabriel EU project meeting
(2006) Instrumentelle Qualitätskontrolle in der Milchwirtschaft
Autoren: Kneifel, W., Hoehl, A., Domig, K.J., Zitz, U.
Biomerieux Seminar 2006 - Diagnostik in der Milchwirtschaft
(2006) Identification of Bifidobacterium species using ARDRA and DGGE.
Autoren: Amtmann, E., Garsleitner, R., Mayrhofer, S., Domig, K.J., Kneifel, W., Mayer, H.K.
1st International Congress on Nutrition and Food Safety SAFE 2006 - Evaluation of Benefits and Risks
(2006) Sensory Evaluation of Milk Chocolates as an Instrument of New Product Development
Autoren: Dürrschmid K., Albrecht U., Schleining G., Kneifel W.
Food is Life. IUFoST 13th World Congress of Food Science & Technology
(2005) Molecular methods to identify Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin
Autoren: Amtmann, E.
3rd Probiotics and Prebiotics and New Foods Conference 2005
(2005) International MSc "Safety in the Food Chain" Report to ELLS Board
Autoren: Kneifel, W., Apprich, S., Zitz, U.
ELLS-Conference 2005
(2005) Qualität und Sensorik von Lebensmitteln
Autoren: W. Kneifel und K. Dürrschmid
Vivatis Expertentagung
(2005) Influence of fermented milk products on the composition of the faecal microbiota: conventional yoghurt vs. commercial probiotic product.
Autoren: Domig K.J., Schmoll I., Kashofer K., Hausberger B., Müller M., Elmadfa I., Kneifel W.
3rd Probiotics and Prebiotics and New Foods Conference 2005
(2005) Strategie der Standardisierung von Analysenverfahren am Beispiel der Bifidobakterienzählung
Autoren: Zitz, U., Kneifel, W., Weiss, H.
Milchkonferenz 2005
(2005) Development of a selective medium for the detection and enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products
Autoren: Kneifel, W., Zitz, U., Weiss, H., Rada, V.
IDF Analytical Week 2005
(2005) Probiotica und Präbiotica - Möglichkeiten und Grenzen gesundheitlicher Wirkungen
Autoren: Kneifel, W.
Ernährungsberater-Ausbildung des BM f. LFUW
(2005) Strategien zur Lebensmittelsicherheit
Autoren: W. Kneifel
Agrar-, lebens- und umweltwissenschaftliche Forschung. Strategien für Österreich 2005
(2005) Sensorik von Milchschokolade: Studie mit Kindern.
Autoren: Ulrike Albrecht, Klaus Dürrschmid, Wolfgang Kneifel
Ernährung von Kindern - Lebensmittel für Kinder
(2005) Antibiotikaresistenz und der Einsatz von Antibiotika in der Tierernährung
Autoren: Domig K.J.
4. BOKU-Symposium Tierernährung 2005
(2005) Probiotica - Präbiotica: Möglichkeiten und Grenzen gesundheitlicher Wirkungen
Autoren: W. Kneifel
Fachtagung für Ernährungsberater
(2005) Stellen antibiotikaresistente Bakterien in Lebensmitteln ein Risiko dar?
Autoren: Domig K.J., Kögler B., Mayrhofer S., Kneifel W.
GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2005
(2005) Eignung standardisierter Verfahren zur Antibiotikaresistenzprüfung lebensmittelrelevanter Mikroorganismen
Autoren: Kögler B., Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.
GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2005
(2005) Darmtransit und Probiotica - ein neues Qualitätskriterium?
Autoren: W. Kneifel
111. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Innere Medizin 2005
(2005) Quality assurance of probiotic fermented dairy products (invited lecture)
Autoren: Kneifel, W., Zitz, U., Domig, K., Weiss, H.
3rd Probiotics and Prebiotics and New Foods Conference 2005
(2005) Molecular methods to identify Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin.
Autoren: Amtmann, E., Mayrhofer, S., Domig, J.K., Kneifel, W., Mayer, H.K.
3rd Probiotics and Prebiotics and New Foods Conference 2005
(2005) Curriculum Development of the international MSci Safety in the Food Chain
Autoren: Apprich, S., Kneifel, W., Zitz, U.
Sokrates- Coordinator Meeting
(2005) Werden Lebensmittel zur Medizin?
Autoren: W. Kneifel
Öffentlicher Vortrag, Hauptbücherei Wien
(2005) Aktuelle Erkenntnisse zu Probiotica
Autoren: W. Kneifel
111. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Innere Medizin 2005
(2005) Identification of Bifidobacterium- and Lactobacillus- isolates from the food chain to species and strain level.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W.
ACE-ART Meeting
(2004) Antibiotikaresistenz in lebensmittelrelevanten Mikroorganismen - Risiko und Perspektiven.
Autoren: Domig K.J., Kögler B., Mayer H.K., Kneifel W.
Österreichische Lebensmittelchemikertage 2004 - Sicherheit und Kontrolle im Globalen Markt
(2004) Molecular Methods Used for Strain Identification of Potentially Probiotic Lactobacilli
Autoren: Weiss, A., Lettner, H.P., Kramer, W., Mayer, H.K., Kneifel, W.
19th International ICFMH Symposium FoodMicro 2004 - New Tools for Improving Microbial Food Safety and Quality
(2004) Discrimination of Bifidobacterium animalis ssp. lactis from B. animalis ssp. animalis.
Autoren: Mayer, H.K.
2nd International Probiotic Conference 2004
(2004) Differentiation of Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin by molecular methods
Autoren: Amtmann
2nd Conference Sustain Life and Secure Survival 2004 - Socially and Environmentally Responsible Agribusiness
(2004) Authentizität probiotischer Mikroorganismen.
Autoren: Mayer, H.K., Mitterdorfer, G., Matlschweiger, C., Domig, K.J. & Kneifel, W.
Österreichische Lebensmittelchemikertage 2004 - Sicherheit und Kontrolle im Globalen Markt
(2004) Standardised Routine Methodology for Identification of Probiotic Enterococci in Animal Feed.
Autoren: Domig K.J., Weiss A., Kneifel W., Mayer H.K.
19th International ICFMH Symposium FoodMicro 2004 - New Tools for Improving Microbial Food Safety and Quality
(2004) Methods Used for Strain Identification of Potentially Probiotic Lactobacilli
Autoren: Weiss, A., Lettner, H.P., Kramer, W., Mayer, H.K., Kneifel, W.
19th International ICFMH Symposium FoodMicro 2004 - New Tools for Improving Microbial Food Safety and Quality
(2004) Report of Subject Area "Safety in the Food Chain"
Autoren: U. Zitz, W. Kneifel
ELLS Conference 2004
(2004) Probiotica und Darmflora im Spannungsfeld zwischen Allergie und Umwelteinflüssen
Autoren: W. Kneifel
Ernährungswissenschaftliches Colloquium
(2004) Food and feedborne bacteria: Risk factors as carriers of antibiotic resistance?
Autoren: Domig K.J., Kneifel W.
5th World Congress - Foodborne Infections and Intoxications
(2004) Charakteristische Merkmale von Bifidobakterien
Autoren: W. Kneifel
Workshop "Microflora and Motility"
(2004) Entwicklung und Qualitätsmerkmale von Probiotica
Autoren: W. Kneifel
Fachgespräche Tierernährung
(2004) Development of a selective medium for the detection and enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products
Autoren: W. Kneifel, U. Zitz
IDF Analytical Week 2004
(2004) Differentiation of Lactobacillus and Bifidobacterium species from food, feed and faeces of human and animal origin by molecular methods
Autoren: Amtmann E., S. Mayrhofer, K.J. Domig, W. Kneifel, H.K. Mayer
2nd Conference Sustain Life and Secure Survival 2004 - Socially and Environmentally Responsible Agribusiness
(2004) Entwicklung und Qualitätsmerkmale von Probiotika
Autoren: W. Kneifel und K.J. Domig
Seminarveranstaltung
(2004) Methodological Strategies for the Detection of Antimicrobial Resistance of Microorganisms
Autoren: Kögler B., Lettner H.P., Kramer W., Mayer H., Kneifel W.
Österreichische Lebensmittelchemikertage 2004 - Sicherheit und Kontrolle im Globalen Markt
(2004) Wissenschaftlicher Hintergrund zu "Activia" und Erfahrungen in Österreich
Autoren: W. Kneifel
Danone Advisory Board Conference
(2004) Methodological Strategies for Monitoring Antimicrobial Resistance in Microorganisms Originating from the Food Chain
Autoren: Kögler B., Lettner H.P., Kramer W., Mayer H., Kneifel W.
2nd Conference Sustain Life and Secure Survival 2004 - Socially and Environmentally Responsible Agribusiness
(2004) Sicherheit von Probiotica.
Autoren: K.J. Domig und W. Kneifel
Seminarveranstaltung
(2004) Microbial interactions in the gastrointestinal tract(invited keynote lecture)
Autoren: W. Kneifel
19th International ICFMH Symposium FoodMicro 2004 - New Tools for Improving Microbial Food Safety and Quality
(2004) Discrimination of Bifidobacterium animalis ssp. lactis from B. animalis ssp. animalis.
Autoren: Mayer, H.K., Steinegger, G., Newart, M. & Kneifel, W.
2nd International Probiotic Conference 2004
(2003) ƒÒ-Galactosidases from Lactobacilli strains.
Autoren: Nguyen, T.-H., Splechtna, B., Kneifel, W., Kulbe, K. D., Haltrich, D.
6th International symposium on Biocatalysis and Biotransformations BIOTRANS 2003
(2003) Allergisches Geschehen: Zusammenhang mit dem Darmsystem
Autoren: Kneifel, W.
Living Defense: Einfluss probiotischer Kulturen auf das Immunsystem
(2003) Analysis of Saccharomyces cerevisiae and other yeasts in faeces of patients with IBD.
Autoren: Angelberger, S., Dejaco, C., Mitterdorfer, G., Teml, A., Mayer, H., Vogelsang, H., Gangl, A., Kneifel, W. & Reinisch, W.
Symposium No 133
(2003) Search for new probiotic candidates: safety and quality criteria
Autoren: Weiss, A., Mayer, H.K., Lettner, H.P., Kramer, W., Kneifel, W.
1st FEMS Congress of European Microbiologists 2003
(2003) Authentizität probiotischer Bifidobakterien-Stämme
Autoren: Mayer, H.K., Newart, M., Enser, B., Kneifel, W.
Milchkonferenz 2003
(2003) Probiotic enterococci in animal feeds: proposed methods for the official quality assessment
Autoren: Domig, K.J., Weiss, A., Mayer, H.K., Leuschner, R.G.K., Kneifel, W.
1st FEMS Congress of European Microbiologists 2003
(2003) Allergisches Geschehen: Zusammenhang mit dem Darmsystem
Autoren: W. Kneifel u. K.J. Domig
Danone - Wissenschaftlicher Workshop
(2003) Detection and enumeration of probiotic micro-organisms in feed and food
Autoren: W. Kneifel
European Dairy Congress 2003
(2003) Influence of methodological criteria on the results of antibiotic susceptibility testing of lactic acid bacteria.
Autoren: Koegler, B., Domig, K., Lettner, H.P., Kramer, W., Kneifel, W.
1st FEMS Congress of European Microbiologists 2003
(2003) Product development and quality criteria of pro-, pre.- and synbiotic foods (inv. plenary lecture)
Autoren: W Kneifel
Flair Flow Europe Conference
(2002) Authentication of probiotic bifidobacteria using protein and DNA fingerprinting techniques
Autoren: Mayer, H.K., Bonaparte, C., Newart, M., Kneifel, W.
IDF-Symposium 2002 - New Developments in Technology of Fermented Milks
(2002) Genetic identity and stability of probiotic lactic acid bacterial strains.
Autoren: Mayer, H.K., Matlschweiger, C., Domig, K.J., Kneifel, W.
7th Symposium on Lactic Acid Bacteria 2002
(2002) Important Issues of Food Safety
Autoren: Kneifel, W.
Symposium: Human Security and Food Security with special Emphasis on Biotechnology, IAEO/FAO event
(2002) Functional Foods bei tierischen Lebensmitteln
Autoren: Kneifel, W.
LVA/FIAA-Seminar 2002 - Functional Foods – Die Zukunft unserer Lebensmittel?
(2002) Einflüsse der Umwelt auf die Gastrointestinale Mikroflora
Autoren: Kneifel, W.
Danone Symposium ¿The Intelligent Intestine¿
(2002) Qualitätskriterien, Gesundheits- und Gefährdungspotenzial von Milchsäurebakterien
Autoren: Kneifel, W.
Konferenz
(2002) Methods for the official control of enterococci used as feed additives: Molecular biological identification of enterococci"
Autoren: Domig, K.J., Mayer, H.K., Kneifel, W.
BGVV International Symposium 2002 - Enterococci in Foods: Functional and Safety Aspects
(2002) Identification of lactic acid bacterial strains using molecularbiology methods
Autoren: Mayer, H.K., Matlschweiger, C., Domig, K.J., Kneifel, W.
IDF-Symposium 2002 - New Developments in Technology of Fermented Milks
(2002) Food Security, Agricultural Research and Biotechnology
Autoren: Kneifel, W.
UNO Symposium: Human Security and Food Security with Special Emphasis on Biotechnology
(2002) EU-Project SMT-CT98-2235: Methods for the official control of probiotics (microorganisms) used as feed additives: Enterococci
Autoren: Domig, K.J., Mayer, H.K., Kneifel, W.
BGVV International Symposium 2002 - Enterococci in Foods: Functional and Safety Aspects
(2002) Qualitätskriterien, Gesundheits- und Gefährdungspotenzial von Miolchsäurebakterien
Autoren: Kneifel, W.
Konferenz
(2002) Product development of pro- pre and synbiotic foods.
Autoren: Kneifel, W.
7th Arabic Symposium on Food Science and Technology
(2001) Authenticity of probiotic lactic acid bacterial strains using molecular biology methods
Autoren: Mayer, H.K., Domig, K.J., Matlschweiger, C., Kneifel, W.
NIZO Dairy Conference on Food Microbes 2001
(2000) Suitability of Culture Media for the Enumeration and Identification of Enterococcus sp. in Animal Feeds
Autoren: Domig, K.J., Weiss, A., Mayer, H.K., Kneifel, W.
1st. International ASM Conference of Enterococci
(1998) Differentiation of probiotic Lactobacillus species using protein-fingerprinting, PCR, RAPD-PCR and PFGE
Autoren: Mayer, H.K., Domig, K.J., Bach, M., Kneifel, W.
European Dairy Experts Symposium
Homologous and heterologous stress exposure on Listeria monocytogenes induce partial tolerance to pulsed-light
Autoren: Zunabovic, M; Heinrich, V; Petschnig, A; Müller, H; Lassenberger, A; Reimhult, E; Jäger, H; Kneifel, W;
Approaches to the analysis of wheat bran polysaccharides in the frame of a wheat bran biorefinery concept
Autoren: Hell J., Böhmdorfer S., Kneifel W., Rosenau T.
Probiotica. Nutrition 2000.
Autoren: Kneifel, W.
Can farm milk consumption prevent allergic diseases? First results from the GABRIEL advanced studies
Autoren: G. Loss, S. Apprich, W. Kneifel, M. Waser, C. Braun-Fahrländer and the GABRIEL study team
Genetische und phänotypische Diversität von Saccharomyces-Stämmen aus kommerziell erhältlichen Produkten
Autoren: Mayer, H.:
RAPD- und rep-PCR zur Indentifizierung von Oenococcus oeni-Isolaten auf Stamm-Ebene
Autoren: Hundsdorfer A., Zunabovic M., Mayrhofer S., Krükle A., Kneifel W., Domig K.J.
Quality vriteria, health and risk potential of lactic acid bacteria.
Autoren: Kneifel, W.
Enumeration sélective des bifidobactéries dans les laits fermentés.
Autoren: Bonaparte, C., Klein, G., Kneifel, W., Reuter, G.
Discrimination of Listeria monocytogenes strains with genetic subtyping methods
Autoren: Zunabovic M., Pichler I., Domig K., Kneifel W.
International MSc Study Programme „Safety in the Food Chain“ (SIFC)
Autoren: Silvia Apprich, Wolfgang Kneifel
Qualitätskriterien, Gesundheits- und Gefährdungspotenzial von Milchsäurebakterien
Autoren: Kneifel, W.
Probiotische Produkte und verwandte Begriffe.
Autoren: Kneifel, W.
Functional Food und Darmflora - das pro-, prä- und synbiotische Konzept.
Autoren: Kneifel, W.
Characterisation of whey protein components in cow´s milk within the scope of an epidemiological study at European level
Autoren: M. Mittermair, S. Apprich, W. Kneifel
Suitability of different antibiotic susceptibility testing methods for the examination of food-chain related bifidobacteria and lactobacilli.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W.
Evaluation and application of a new method for antimicrobial susceptibility testing of non-enterococcal lactic acid bacteria and bifidobacteria
Autoren: Birru F.H., Mayrhofer S., Kneifel W., Domig K.J.
Neue Methode zur Quantifizierung von käsereischädlichen Clostridien in Milch
Autoren: Brändle J., Heinzle L., Fraberger V., Berta J., Zitz U., Kneifel W., Domig K.J.
Lebensmittelsicherheit zwischen Aktion und Prävention
Autoren: W. Kneifel
Probiotische Keime ¿ Analytische Probleme und Lösungswege.
Autoren: Kneifel, W.
Innovative method for the detection and enumeration of cheese-damaging clostridia in milk
Autoren: Brändle, J., Heinzle, L., Fraberger, V., Kneifel, W., Domig, K.J.
Prevalence of Salmonella spp. and Listeria spp. in farm milk samples
Autoren: B. Haiderer, M. Zunabovic, S. Apprich, W. Kneifel
Protein fingerprinting of Saccharomyces islolates with therapeutic relevance using one- and two-dimensional electrophoresis
Autoren: Mayer, H.
Qualitätskontrolle von Labpräparaten mittels elektrophoretische und chromatographiser Methoden
Autoren: Mayer, H.
Product development and quality criteria of pro-, pre- and symbiotic foods
Autoren: Kneifel, W.
Anforderungen und Erwartungen an Functional Food: Ansätze und offene Fragen bei der Überprüfung der Qualitätskriterien
Autoren: Kneifel, W.
Pre- und probiotische Lebensmittel: ein Überblick der Situation in Österreich
Autoren: Kneifel, W.
Microbiological quality criteria of foods
Autoren: Kneifel, W.
Functional aspects of lactiv acid bacteria
Autoren: Kneifel, W.
Lebensmitelqualität- Lebensmittelsicherheit: Interdisziplinäre Beiträge
Autoren: W. Kneifel
Funktionelle Lebensmittel und gastrointestinale Relevanz - Keime für unsere Nahrung/Nahrung für unsere Keime.
Autoren: Kneifel, W.
Microbiology of dry-fermented wild boar sausage and the potential of coagulase-negative Staphylococci as their autochtonous starter culture
Autoren: Fiedler, C; Zunabovic-Pichler, M; Mrkonjic-Fuka, M; Mayrhofer, S; Kneifel W; Domig, J.K;
Safety in the Food Chain: Report of Subject Area
Autoren: W. Kneifel, U. Zitz
Probiotics - prebiotics - synbiotics - nutraceuticals.
Autoren: Kneifel, W.
Antibiotic susceptibility of strains of the Lactobacillus acidophilus group.
Autoren: Mayrhofer S., Domig K.J., van Hoek A.H.A.M., Mair C., Kneifel W.
Functional Foods bei tierischen Lebenmsitteln.
Autoren: Kneifel, W.
Methodological aspects of bifidobacteria enumeration in dairy products
Autoren: Kneifel, W.
Detektion von Milchsäurebakterien im Wein mittels kultureller und molekularer Methoden
Autoren: Mayrhofer S., Walzer M., Filipp R., Lehner D., Krükle A., Kneifel W., Domig K.J.
Antimicrobial susceptibility testing of lactic acid bacteria (LAB) and bifidobacteria
Autoren: Mayrhofer S., Zitz U., Feichtinger M., Kneifel W., Domig K.J.
Antibiotic resistance of strains belonging to Bifidobacterium pseudolongum, Bifidobacterium thermophilum and the Lactobacillus acidophilus group.
Autoren: Mayrhofer, S., Domig, K.J., Amtmann, E., Mayer, H.K., Kneifel, W.
Strategy for antibiotic susceptibility testing of lactic acid bacteria and bifidobacteria used in the dairy industry.
Autoren: Domig K.J., Mayrhofer S., Kneifel W.